Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Како ти духовник/твој парохијски свештеник благослови. Мени лично би сметало да ми неко даје благослов једном у 3 месеца и да се сваки пут исповедим. Чак и у један манастир који много волим да идем увек ставља игуман то да прво исповест па онда причешће, једном се чак нисам и причестио за Васкрс јер ми није дао пошто се нисам исповедио. Тад ме баш изнервирао.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• 1 month later...
  • Гости

Преносимо Вам питање са једне од наших фејсбук страница (Православац) које је поставио један господин, питање је добро и на неки начин је вапај да се ствари разјасне. Ми смо много о овоме разговарали, слободно можете овде да поставите референце, и верујем да ће ова тема бити посебно популарна (и то треба да буде), јер смисао постојања једног оваком места је најпре у овоме:

iX9aQGtLlK86H.JPG

Подели на овим сајтовима

Постављају ми се многа питања у глави

1 Како знамо дал смо се причестили на спасење или на осуду?

2 Да ли ако смо се некад причестили на осуду, то можемо да исповедимо, да нам се опрости?

3 Дал је на осуду ако се причешћујемо само у току постова ?

4 Како се пости за Причешће ван постова (великих)?

5 Ако имамо жељу да се причестимо а нема исповести тај дан рецимо, дал је то добро или не? (код мене нажалост има често пуно материјала за исповест, ал се деси и да пожелим да се причестим ал нема исповести, мало свештеника) а лично доживљавам да је то виталан услов за приступање Причешћу

6 Да ли је евхаристијски пост (од поноћи до Причешћа) апсолутно неопходан?

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Постављају ми се многа питања у глави

1 Како знамо дал смо се причестили на спасење или на осуду?

2 Да ли ако смо се некад причестили на осуду, то можемо да исповедимо, да нам се опрости?

3 Дал је на осуду ако се причешћујемо само у току постова ?

4 Како се пости за Причешће ван постова (великих)?

5 Ако имамо жељу да се причестимо а нема исповести тај дан рецимо, дал је то добро или не? (код мене нажалост има често пуно материјала за исповест, ал се деси и да пожелим да се причестим ал нема исповести, мало свештеника) а лично доживљавам да је то виталан услов за приступање Причешћу

6 Да ли је евхаристијски пост (од поноћи до Причешћа) апсолутно неопходан?

i mene muče ta ista pitanja

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

evo i ja imam jedno pitanje u vezi evharistijskog posta. naime, cuo sam da + atanasije kaze da evharistiski post traje 6 sati pre pricesca a ne od ponoci, pa me sad zanima sta je tacno

a i, jel zna neko gde pise pravilo o tome kako se drzi evharistijski post. ako se dobro secam, medju kanonima samo pise da se pre pricesca treba uzdrzavati od hrane i pica, ali mislim da ne pise nista o duzini trajanja

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

U crkvi u koju ja idem vazi da onaj ko redovno posti sva cetiri posta, ko posti sredu i petak i tu je nedeljom na Svetoj Liturgiji moze da se pricesti svake nedelje.U glavnom su to svake nedelje jedni te isti ljudi ali nije pravilo.Nije potrebno van posta posebno postiti nedelju dana da bi se covek pricestio.To je najkrace receno bez ulazenja u sitna crevca.

A sto se tice dostojnosti i nedostojnosti, iskreno, sta je dostojnost i kada je neko od nas ljudi zaista dostojan tj. potpuno cist i svet? "Svetinje svetima..." "Jedin svjat, jedin Gospod Isus Hristos, vo slavu Boga Oca,Amin!" U molitvi pred pricet se kaze "Neka mi pricescivanje svetim Tajnama Tvojim, Gospode, ne bude na sud ili na osudu, vec na isceljenje duse i tela.Amin."

Mislim da niko od nas nikada nije dovoljno dostojan, ako uopste mogu tako da kazem. Svakodnevno padamo na istim stvarima i opet kazemo "e necu vise" pa opet padnemo i opet ustanemo i tako celog zivota se valjamo po blatu pa se malo operemo pa opet i opet...Teska je to borba, govorim iz sopstvenog iskustva, i onaj koji nije zakoracio ovim putem ne moze ni da zna ni da vidi koliko gresi jer sebi ni ne postavlja to pitanje na taj nacin. I mislim da je za pricest vazno da se stalno trudimo da cistimo srce od loseg, da iskreno zelimo Gospoda i da ga molimo da nam da snage i ljubavi da istrajemo.A to koliko je ko dostojan ili nedostojan,koliko se pripremao za sveto Pricesce i da li se pripremao ajd tako da kazem, zna svako u sebi. Eto, to je skromno misljenje jedne mlade zene koja voli Hrista, ili bar misli da voli, majke jednoipogodisnje devojcice, trudim se da tako zivim i ne uspeva mi bas uvek da budem "sveta" i ne dicim se time ali isto tako necu zbog toga da padam u jos goru stvar a to je uninije.Eto! .smesko.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Једна веома битна тема

Када Литургија постаје икона пакла, односно када престаје да буде икона Царства Божијег?

https://www.pouke.org/forum/topic/16117-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D0%B0%D0%B4/

Подели на овим сајтовима

• Гости

Da, jos nesto-primetila bih da se u vezi pricescivanja najcesce postavlja pitanje u smislu "kako sam se ponasao, sta sam uradio" a da li s eljudi zaista iskreno upitaju "da li zaista volim i zelim Gospoda".Znam, ako neko voli Gospoda on ce voleti i bliznjeg i nece ciniti nedela vec ce se truditi i zeleti da bude na korist i pomoc, to je u redu,ali generalno mislim da se mnogi ljudi opterecuju manje bitnim stvarima i da ih pretpostavljaju bitnijem pitanju.Npr. pitas coveka "da li volis Boga" a on kaze "o, da, naravno, ne cinim zlo, pomazem drugima,ne psujem,itd" a onda ga pitas "a dali verujes da ce Hristos ponovo doci u slavi da sudi zivima i mrtvima" a ona onda tuc muc- ne veruje. Pa, i atesita moze da bude plemenit , da pomaze, da stiti, da bude dobar i od koristi ali on ne veruje, nema Hrista u srcu, i to sto cini nije osveceno za vecnost. Dodacu jos nesto sto sam gore propustila da kazem- naravno da se podrazumeva da se od polunocnice do svetog pricesca nista ne jede, ne pije, uzdrzava se od telesnih strasti i to je najbitniji deo pripreme za pricest.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Interesuje me sta mislite o ispovesti na samoj Liturgiji?Po meni je to totalno pogresno.

Слажем се. Исповест треба обавити дан пре, после вечерње службе. Овако прекидамо континуитет Свете Литургије.

Подели на овим сајтовима

Interesuje me sta mislite o ispovesti na samoj Liturgiji?Po meni je to totalno pogresno.

Једном сам хтео да се исповедим после неког Бденија, и свештеник рече да дођем боље сутрадан на Литургију јер је тад и молитва јача.

Јасно ми је да исповест у току Литургије подразумева да нисмо у току службе све време али мени је мнооооого лакше кад се исповедам у току Литургије него неки други дан, кад нема службе. Некако осећам се сигурније.

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

да, ми се ту баш нешто питамо :) тешко нама какви смо, неби нас ни свети Сава уразумио кад би сишо с неба да нас обиђе, а обилази, но ми не знамо.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...