Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

• Гости

Овде су људи помињали како је у Русији (РПЦ) потребна исповест пре причешћа и да те неће причестити поп ако се ниси исповедио. Чујем да је тако и у Румунији. Јесмо ми сад паметнији од њих? Ето, ја сам планирао да одем до Румуније нешто и рекох да се и причестим тамо кад одем на службу па сам се мало распитао и кажу да је мала шанса да ће ме попови пустити да се причестим ако се не исповедим а и не знају ме ко сам и шта сам.

Какво је ово питање? И шта мислиш, да ли је код њих свугде исто?

Е одмах ћу те демантовати. Имам везе, Богу хвала, са многим Русима, свештеницима и мирјанима и свакако да ово није свуда пракса. На пример у Валааму који је мајка руске духовности непостоји ова пракса. Постоји исповест, свакако, али не овако како си дао као пример. А сваке Литургијесе људи пришћују. И шта ћемо сад? Иначе, то доношење разних руских пракси код нас не значи одмах да је то супер и одлично.

Но, нико ми не одговори на оно моје питање ако већ мора исповест обавезно, зашто се не исповедају обаветно и Патријарх, Епископ, свештеник, деца мала и велика и сви пред сваку Литургију и Причешће? Или по питању обавезног поста пред свако Причешће?

Ако ми ово одговорите ја заиста више никада нећу причешћивати људе када није пост и јавно ћу да се покајем и све што сам говорио биће out of date. Али вас молим, немојте да вршите поделе на клир и свештенство, једино прихватам разликовање између Епископа, свештеника и народа (које нема онтолошки смисао јер смо сви заједно деца Божија).

Ево, ја тражим одговор код свих који заговарају праксу ретког причешћивања, обавезне исповести испред сваког Причешћа али никада нисам добио одговор који није одлазио у клирикализам.

Можда неко на форуму има адекватан одговор.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Браћо и оци, мртав сам уморан, интернет ми цркава, више и не знам које је то претходно питање на које треба да одговорим.

Каноне не могу да наведем, можда је у питању светоотачка пракса, можда има овде теолога који ће моћи да поткрепе оно што ја говорим.

Дакле, молитва пред причешће не може да замени исповест, а без исповести причешће се узима на душевну пропаст. И нисам ја то сад вечерас измислио.

А запрепашћен сам да тврдите -- ако сам добро разумео, ако нисам, праштајте -- да се може човек причестити иако се није исповедио.

Одох, лаку ноћ.

Одмори брате, па ћеш одговорити. Видиш и ја сам уморан, од јутрос од 6 сам на ногама, дошао сам у кућу у 6 увече, али ово радим јер ће неко да погрешно схвати Цркву и уместо дасутра учествује у евхаристијском сабрању, он ће окренути леђа Богу. Знаш драги мој, ово је борба за Литургију, знам и свестан сам колико ће многима да значи ово што сам писао и знам да ће многи кренути путем Евхаристије где ће заволети Бога свим својим бићем и нико их неће моћи одвојити од Литургије. зато и када сам уморан пишем, а могао сам да одмарам као и сваки нормални поп.  4chsmu1

нема брате шта да се запањујеш, важно је само да када се одмориш лепо ишчиташ и биће јасно.

Лаку ноћ, одох и ја.

Подели на овим сајтовима

Браћо и оци, мртав сам уморан, интернет ми цркава, више и не знам које је то претходно питање на које треба да одговорим.

Каноне не могу да наведем, можда је у питању светоотачка пракса, можда има овде теолога који ће моћи да поткрепе оно што ја говорим.

Дакле, молитва пред причешће не може да замени исповест, а без исповести причешће се узима на душевну пропаст. И нисам ја то сад вечерас измислио.

А запрепашћен сам да тврдите -- ако сам добро разумео, ако нисам, праштајте -- да се може човек причестити иако се није исповедио.

Одох, лаку ноћ.

А,реци ми брате,ако сам се нпр.причестио на Божић и претходно исповедио,сматрам да не морам опет да се исповедам да би се причестио на други дан Божића.А и рецимо мени је свештеник рекао да не морам сваки пут да се исповедам пред причешће.Ти ако хоћеш увек се исповедај,али се немој саблажњавати ако неко тако не чини.А и погледај свештенике,да ли се они исповедају пред сваку литургију?

Подели на овим сајтовима

Е одмах ћу те демантовати. Имам везе, Богу хвала, са многим Русима, свештеницима и мирјанима и свакако да ово није свуда пракса. На пример у Валааму који је мајка руске духовности непостоји ова пракса. Постоји исповест, свакако, али не овако како си дао као пример. А сваке Литургијесе људи пришћују. И шта ћемо сад? Иначе, то доношење разних руских пракси код нас не значи одмах да је то супер и одлично.

Помаже Бог Оче и благословите...

Ово могу и сам да потврдим...

У неким Руским манастирима духовници чак траже и сузе покајнице и ако их нема...чак неће да дозволе причест...док у другим се причешћују сваке Литургије!

Русија је пуна различитих пракси које зависе од манастира до манастира..и мислим да имају проблем манастирског мешања парохијским Свештеницима као и од нас...

..тако да неки мирјани на своју руку и посте чак на дестилованој води када није време посту, а да не говорим у време поста када је разрешено на рибу или уље...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Има још један проблем..нисам пратио од почетка тему па се извињавам ако је неко куцкао о овоме..

Покајање...

Када се ко покаје...

Има људи који се покају одма по сагрешењу...и када се исповедају изгледа као да нема покајања...

Тако да ми баш није јасно ово око обавезног исповедања које негде практикују..

И ако није проблем да ми неко рече...када је уведена исповест коју данас знамо...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

И ја сматрам да је света тајна исповести веома важна, али треба се онда исповедати када нас нешто мучи, када сматрамо да је то потребно а не онда када се то само од нас формално тражи. У нашој Епархији Зворничко-Тузланској се света тајна исповести обавезно врши пред свето причешћа (бар у многим парохијама) али за мој укус веома небрижно. Наиме свештеник те само пита "Кајеш ли се за своје гријехе" и ти само кажеш "кајем се". Дал то има ефекта за наше душе?Мени се такво исповедање искрено не свиђа, али Боже мој, разумем и свештенике који хоће брзо да обаве исповест јер се сви причасници исповедају пред причешће.

Са друге стране има један манастир у центру Бијељине (владичански двор је тамо) гдје НЕМА исповести пред причешће већ дан-два прије и ту се лијепо испричаш са свештеником, детаљно и по мени је то много плодније за душе.

Ево ја сам се рецимо у току овог Божићног поста причестио 6 или 7 пута, од тога сам се 2 пута исповедио. За Божић сам био на архијерејској литургији у саборном храму у Бијељини гдје је владика Василије служио. Било је сигурно 800 људи ако не и више. Питање за Сида: Дал се сваки причасник требао исповедати?Не, није се нико исповедио (осим 5-6 људи који су имали велику потребу).

У мојој парохији у Берну (Швајцарска) се углавном људи причешћују само у време 4 вишедневна поста. Исповест се врши пре причешћа (односно пре литургије) и ми са свештеником причамо о нашим слабстима, гресима и он нас после савјетује. То је за мене права исповест. Међутим нама је тај свештеник рекао да се не требамо исповедати сваке седмице пре причешћа већ да требамо да мењамо себе а не да се сада исповедимо рецимо због блуда и ми одмах после литургије опет да блудничимо и онда опет да се исповедимо и тако 6-7 седмица у круг.

Ја се после тога нисам исповедо једно 3 седмица док нисам отишо на одмор у РС и тамо се мора исповедати (оно формално како сам већ објаснио).

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Вјерујем ја теби да тога има и сматрам да то није добро...али сматрам да такође није добро да се људи "присиле" да се причешћују ако рецимо слабо кад посте, схваташ ли ме?

Ја заиста Тебе не разумем. Ко је икада говорио о присиљавању? Побогу брате, схваташ ли Ти шта говориш? Да ли мислиш да бих икада икога причестио ако то он неће? Заиста не схватам одакле теби такав закључак, али ми то управо говори да је то закључак који многи квазибранитељи вере извлаче као главни аргумент у њиховој безумној борби против причешћивања, Боже опрости као да су сатанисти.

Нема брате никакве присиле, јер где је присила ту нема љубави а Литургија је благодарност и љубав према Богу за све што је учинио за нас.

Мени је заиста жао што су многи од вас ускраћени да чују молитве које се читају за време Литургије и није исто када их ја овде поставим и када их ви чујете као учесници Свете службе.

Нисам мислио тако када сам реко "присиљавање". Али стиче се утисак да смо ми неке нуле који се причестимо 20 пута годишње, испаде  као да ми нисмо уопште били на литургији. Неко би то могао погрешно да протумачи па да не долази никако на литургије, схваташ ли ме?Као у фазону "отац Иван нам је рекао да нема литургије ако се не причестимо....пошто ја не постим и не могу да се причестим, нећу више ни ићи на литургије".

А лично знам људе који иду само 1-2 годишње на литургију јер кажу "Нисам постио, не могу се свакако причестити...шта ћу ја тамо".

Подели на овим сајтовима

Другари (поздрав за брата Семберца - ћирилица, а он ће ми за узврат писати размаке између "не  смем", "не бих", "не знам"),

Овај се разговор распршио на неколико страна. Једно је питање ретког-честог причешћивања, а сасвим друго питање да ли се човек мора исповедити да би примио Тијело Христово.

Што се тиче ове прве ствари у тој дискусији нисам ни учествовао, и не знам шта да мислим. Причешћујем се колико се причешћујем, мање више исто колико и моја браћа и сестре у цркви у коју идем (има нас стотинак, без деце) и под вођством смо таквог духовника и свештеника који би могао и патријархе да исповеда. (Да, патријарси имају своје духовнике и исповеднике; исповедају се, као што се и свеци исповедају, јер нико није без греха, осим Христа). Тако да се не бринем да ли је број причешћа редак или чест. У добрим сам-смо рукама.

Што се тиче исповести пред причешће, о томе не може бити никаквог спора нити дискусије. То је ствар не само праксе у којој сам учествујем, већ и праксе о којој вам могу посведочити у још макар пет или шест цркава (притом, не знам за другу праксу какву ви овде описујете); даље, то је пракса (понављам, обавезне исповести пред причешће) у свим манастирима по Св. Гори. (Ево, једне илустрације за браћу која посећују Св. Гору: у Ватопеду се можете причестити, само се треба јавити Србину свештеномонаху, да би вас могао исповедити; слично је било и у Дионисијату пре неколико година; и не треба посебно наглашавати да ће свако (у Хиландару) ко није био код оца Кирила на исповести, а пришао Чаши добити остав.)  

Ако се човек не исповеди (било који човек, од свеца до знатижељника који је ушао у ту моравску цркву код оца Ивана) онда прети опасност да се, тако неисповеђен, дакле пун греха, сусретне са Тијелом. То је велика опасност, и8 обично се код искусних духовника описује као духовна пропаст. Евхаристијска молитва не може заменити исповест. Шлус.

Природно, да се не би правила гужва у цркви и да би исповест могла да буде дугачка и ваљана и да се причасницима не би реметило учествовање у Литургији, мој свештеник исповеда дан пре Литургије: или вечерња служба, или је у цркви преко дана. Колико знам, нико од нас ништа не узима у уста од те исповести до причести, а боље је одустати од причести ако су те спопале неке рђаве помисли то вече, или си се брецнуо на жену, а ниси стигао до оца да то исповедиш непосредно пре Литургије.

Што се деце тиче (то је оно ваљда питање на које дугујем одговор), то је исто утврђено: деца до седме године се сигурно не исповедају, неки кажу до десете. Уместо исповести они кажу своје име (ако су довољно велики за то) што је у њиховом случају исто што и исповест.

Подели на овим сајтовима

Али не треба од исповести правити неки механизам који би функционисао по принципу "тастера" да се само онда кајемо за гријехе када требамо да се причестимо. Исповедати се можемо кад год имамо потребе. И лијепо је рекао отац Иван, што се они свештеници не исповедају пред причешће?

Али свакако треба се исповедити ако се једно вријеме нисмо причешћивали (рецимо од Божића па све до 1. недеље васкршњег поста), то свакако. Али не видим неопходност да се потом 7 пута исповедамо за време тог поста а онда опет да се никако не исповедамо 2 мјесеца...ту никако логике не видим.

Прошле године док сам био више фарисејски оријентисан ( :)) се нисам хтео причешћивати ако нисам стигао пре литургије да се исповедим- сада увиђам да је то лоше било, али био сам млађи, неискуснији и без пастирске бриге 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

И лијепо је рекао отац Иван, што се они свештеници не исповедају пред причешће?

Ko kaže da se sveštenici ne ispovedaju pred pričešće? (evo opet latinice, brate, ali to je premalo iskušenje za tvoju smirenost)

Sveštenik mora biti ispoveđen da bi služio liturgiju. Ispoveđen. O tome i o drugome što sam ovde pisao ima dovoljno i na netu. Ajmo, google.

Подели на овим сајтовима

Мој духовник је мени помогао да заиста ту фаму око "честог причешћивања" схватим јасно и концизно, јер ту нема велике филозофије, нити се треба око тога правити научни симпозијуми, скупови и др.

Довољно је само слушати возгласе Свете Литургије; док свештеник током Литургије оглашених чинодејствује, изговара "Оглашени, изиђите"-оглашени су некрштени, тј. они који се припремају за крштење и они који су одлучени од Евхаристије, тј. који имају епитимију (чак је постојао посебан ђаконски возглас по завршетку Литургије оглашених у делима св. Григорија Двојеслова (према Шмеману) који је гласио "Онај ко се не причешћује, нека напусти сабрање!")

Непосредно пред сам чин Евхаристије, началствујући изговара "Са страхом Божијим, вером и љубављу-приступите!" Дакле, глагол у императиву, неки вид наредбе-јер возглас не гласи "Можете са стахом Божијим приступите" или "Хм, ко жели, а не мора, нека приступи са страхом Божијим"

Поставља се питање-онај ко није одлучен од Причешћа, шта тражи на Литургији верних? Зашто квари заједницу? Шта тражи на Литургији уопште? Могао је преко радија да је слуша. Ако је пио кафу или доручковао пред Свету Службу-што је долазио? Јел је он удбин иследник, шпијун, или нешто треће па долази да извиди ситуацију?

Ствар није уопште компликована колико делује, нити захтева IQ  за менсу; само је проблем што је сувише свештеника, мада пре свештеномонаха, који су испрали људима мозак теолошки непоткрепљеном причом о "4х годишње" причешћивању "388 дана на води" и "7х недељно исповест" и који су срећнији уколико мање људи причесте и приближе Христу.

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

Пред ким се он исповеда пре причешће? :)

Исповода се кад види свога владику, питање је колко га често види???

И шта ћемо када на литургији буде 1000 људи...како ћемо онда исповедити тај народ???

Подели на овим сајтовима

Блаженопочивши Патријарх Павле је написао један текст о светом причешћу и писао је како Хришћанин треба НАЈМАЊЕ 4 пута годишње да се причести. Ево ја се причешћујем око 20 пута годишње, изнад сам тог минималца :)

Шала на страну, али ово што си ти написао брате Стефане је то што ја називам "присиљавање" за причешће. Ти отворено кажеш "шта ће вјерници на литургији који се не причесте"...знаш ли ти уопште шта са тим кажеш?Са таквом реториком ћеш истјерати и ово мало Срба који су остали вјерни литургији. Мени је драго и када буде 100 људи на литургији, па макар се само 3-4 причестило, јер бар знамо да има наде, потенцијала...

Ово што ви тражите брате Стефане (причешћивање сваке недеље без обзира на духовно стање вјерника) је неизводљиво без претходног преображаја нашег вјерног народа. Морамо постати од демоса етнос, а од етноса лаос (ако сам то добро схватио).

Подели на овим сајтовима

Блаженопочивши Патријарх Павле је написао један текст о светом причешћу и писао је како Хришћанин треба НАЈМАЊЕ 4 пута годишње да се причести. Ево ја се причешћујем око 20 пута годишње, изнад сам тог минималца :)

Шала на страну, али ово што си ти написао брате Стефане је то што ја називам "присиљавање" за причешће. Ти отворено кажеш "шта ће вјерници на литургији који се не причесте"...знаш ли ти уопште шта са тим кажеш?Са таквом реториком ћеш истјерати и ово мало Срба који су остали вјерни литургији. Мени је драго и када буде 100 људи на литургији, па макар се само 3-4 причестило, јер бар знамо да има наде, потенцијала...

Ово што ви тражите брате Стефане (причешћивање сваке недеље без обзира на духовно стање вјерника) је неизводљиво без претходног преображаја нашег вјерног народа. Морамо постати од демоса етнос, а од етноса лаос (ако сам то добро схватио).

Тачно. Не треба ићи у другу крајност: причешћивање по сваку цену. Народ који долази у Цркву мора се заиста оцрковити, мора живети литургијски. За такве пришћешће је слободно на свакој Литургији.

Подели на овим сајтовима

Пред ким се он исповеда пре причешће? :)

Исповода се кад види свога владику, питање је колко га често види???

И шта ћемо када на литургији буде 1000 људи...како ћемо онда исповедити тај народ???

Sveštenik se ispoveda pred Bogom, tj. pred drugim sveštenikom, brate Semberac. Otkud ti to da bi sveštenik morao samo pred vladikom da se ispoveda? I znam protu koji je vladike ispovedao.

A što se tiče 1000 ljudi na liturgiji, što se ne pitaš kako li će oni uzeti pričešće? I u takvim crkvama mora biti pet-šest i više sveštenika. I oni ne ispovedaju tokom liturgije, kao što sam ti već pisao.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...