Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Многи православни који се припремају за св.Причешће не једу ништа од вечерње молитве односно бденија у суботу.

Нама је кад смо били у манастиру Гомјеница игуман (или духовник) рекао да се увече пред причешће треба постити. А баш тад монахиње биле направиле неку питу са сиром, али не добисмо благослов да једемо  stadaradim
Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

А како је било у првим вековима кад је Литургија била служена увече(вечера)?

Питам се дал нису јели цео дан?

Нису. Типик је монашког порекла.

Подели на овим сајтовима

Ja sam postupao drugačije od pravila za određene postove, zato što je tipik bio drugačiji na mestima gde sam bio.

Mislim da u tim slučajevima treba tako postupati. Naravno ne pričam ovo po svojoj pameti, već po savetu svećenika. 

Opet i takav način poslušanja pokazuje koliko je bitno biti deo zajednice i imati svog sveštenika i svoju parohijsku crkvu. Disati jednim plućima i gledati i slušati jednim ušima.

Kada nije tako, onda imamo čitavu zajednicu koja se moli za takve osobe (za putnike, bolesnike, one koji plove....) stadaradim pa smo opet i ako nismo u suživotu, i na taj način deo zajednice.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

66. апостолски канон:

Ако се неки клирик затече да пости у Дан Господњи (недељу) или у суботу, осим једне једине (Велика субота), нека буде свргнут; а ако је лаик, нека буде одлучен-

Ако бих ја појео јабуку за вечеру, ја би прекршио канон? Патријарх Павле каже да није забрањено да се пости у време мрса (сем ако је то из јеретничких убеђења), а да је забрањено да се мрси за време поста.

А и није ми јасан овај канон, јер кад је пост, пости се и у суботу и у недељу на уљу (може и риба?)?

Ту пише, само на Велику суботу.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Од поноћи је евхаристијски пост - не једе се и не пије ништа до причешћа

Јесте брале, али рачунање новог дана од поноћи није баш најстарији обичај.

Стари Јудеји и наравно самим тим и први хришћани су нови дан рачунали од вечерње службе,

о чему свједочи управо православно богослужење.

Подели на овим сајтовима

Стари Јудеји и наравно самим тим и први хришћани су нови дан рачунали од вечерње службе,

о чему свједочи управо православно богослужење.

...И би вече и би јутро, дан други. (Постање, 1 глава) Због тога се нови дан рачуна од вечери.

А зашто се не пости од тад? Ваљда, због тога што су се по манастирским Типицима, остаци хране чували за после, да се не би бацило. Ако би био мрсан дан, онда би увече јели исто мрсно, јер није спремана посна храна само због вечере. Можда неко може боље да објасни.

Подели на овим сајтовима

1. зар није у супротности ово што сте рекли: да је забрањено постити суботом и недељом и евхаристијски пост, који је недељом, тј подразумева пост недељом?

2. рачунање времена. Зар у цркви нов дан не започиње вечерњом литургијом (богослужењем)? "И би вече и би јутро, дан Х". Па је редослед дневног богослужења: вечење, јутрење. Како онда рачунање времена од поноћи? Од када је та "новотарија", новина? Или је одувек постојало различито рачунање времена за постове, тј, да је дан почињао у 00 часова.

3. У Византији се другачије рачунало дневно време, други сат су имали. Од када се на овај начин, 24 часовни, код нас рачуна време, и ко је то измислио?

Подели на овим сајтовима

1. зар није у супротности ово што сте рекли: да је забрањено постити суботом и недељом и евхаристијски пост, који је недељом, тј подразумева пост недељом?

2. рачунање времена. Зар у цркви нов дан не започиње вечерњом литургијом (богослужењем)? "И би вече и би јутро, дан Х". Па је редослед дневног богослужења: вечење, јутрење. Како онда рачунање времена од поноћи? Од када је та "новотарија", новина? Или је одувек постојало различито рачунање времена за постове, тј, да је дан почињао у 00 часова.

3. У Византији се другачије рачунало дневно време, други сат су имали. Од када се на овај начин, 24 часовни, код нас рачуна време, и ко је то измислио?

1. Није у супротности. Забрана поста се не односи на евхаристијски пост.

2. Црква комбинује два рачунања времена (два календара: сунчани и месечни). Богослужбени дан почиње вечерњом службом, а пост/мрс рачуна се од поноћи.

3. Како се то у Византији рачунало време?

Подели на овим сајтовима

66. апостолски канон:

Ако се неки клирик затече да пости у Дан Господњи (недељу) или у суботу, осим једне једине (Велика субота), нека буде свргнут; а ако је лаик, нека буде одлучен-

Ако бих ја појео јабуку за вечеру, ја би прекршио канон? Патријарх Павле каже да није забрањено да се пости у време мрса (сем ако је то из јеретничких убеђења), а да је забрањено да се мрси за време поста.

А и није ми јасан овај канон, јер кад је пост, пости се и у суботу и у недељу на уљу (може и риба?)?
Ту пише, само на Велику суботу.

постом се сматра пост на води, све остало је разрешење на лакше.

мораш да размишљаш да је Црква ту због људи, да им олакша да приђу Господу, а не да отежа.
због свега тога не смеш бити буквалан.

Подели на овим сајтовима

Пост је потпуно уздржање од јела и пића, а све остало су нијансе снисхођења.

Подели на овим сајтовима

Пост је потпуно уздржање од јела и пића, а све остало су нијансе снисхођења.

ја сам мислио да је сухоједеније пост, на води ...
ок  138999

Подели на овим сајтовима

Хвала Ти Александре. Занима ме још нешто. Прочитао сам у једној књизи од патријарха Павла, да мрсним данима треба постити три дана пред Причешће?! Да ли знаш о чему се ту ради?

Ту нема генерализације. Све зависи од човека до човека. Зато и пост и причешће траба да иду са благословом свештеника-духовника који те добро познаје. Патријарх је овај одговор писао у време безбожног комунизма, када је мало људи долазило у Цркву а још мање постило. У таквим околностима требало је поступати на адекватан начин.

Нема неке битније разлике у односу на данашње време....

Слажем се са благословом блаженопочившег Патријарха Павла.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...