Jump to content

Свето причешће

Оцени ову тему

Колико се често причешћујете?   

98 члановâ је гласало

1. 1. Колико се често причешћујете?

• Једном седмично или чешће.
      9
    • Једном у две седмице.
      7
    • Једном месечно.
      5
    • Једном у два месеца.
      2
    • Више пута у току сваког од 4 год. поста.
      11
    • По једном/два пута у току сваког од 4 год. поста.
      14
    • Два пута годишње.
      3
    • Једном годишње.
      2
    • Једном у току неколико година.
      5
    • Како кад... врло променљиво.
      3
    • Не причешћујем се.
      5
    • Не причешћујем се. Шта значи причестити се?
      0
    • на свакој Светој литургији
      27

Препоручена порука

Jedna od najvećih samolaži i floskula koje se daju čuti diljem naše Crkve, kod ljudi koji redovno prisustvuju liturgijama, a ne pričešćuju se jeste "Ali ja ne mogu (zbog obaveza) da živim hrišćanski!" Kakav je to hrišćanin? Niko nije savršen, i niko ne može da živi savršeno, ali je bitan trud. Kako čovek da se bori s grehom ako unapred kaže "ja ne mogu da pobedim".

A drugo (i ovo pitanje na sve strane postavljam, a ne dobijam odgovor od druge strane nikad):

Šta ćemo sa sveštenicima? Oni su ljudi kao i svi mi, greše kao i svi mi - kažu ljudi sveštenik po automatizmu treba da živi "sveto", ali svi znamo da je to nemoguće, budući da je i dalje samo "obični" čovek (tj. da ga rukopoloženje ne čini posebnom vrstom čoveka u ontološkom smislu, jelte). Eto, mi laici kad mislimo kako smo nedostojni, ne pričestimo se, mi sebi biramo kad smo dostojni, a kad ne. Ja evo lično sam nešto zgrešio pre Vaskrsa i nisam hteo da se pričestim, smatrao sam i osećao da ne mogu, i čak i pored duhovnikovog saveta da se pričestim, ja se nisam pričestio. No, šta da rade sveštenici? Uvek se poteže "da nam ne bude na sud i osudu, nemojmo se 'neoprezno' pričešćivati"... ali šta će pop? On ne može da se ne pričesti... kako on da izbegne to "na sud i osudu"? Mislim da u tom pitanju istovremeno leži i razrešenje problema oko "dostojnosti" laika.

Велики је благослов бити свештеник али и велика одговорност пред Богом.

I naravno - odgovor nisam dobio.

Dakle - sveštenik je čovek kao ja i ti, ali on ne može da se ne pričesti. Kako da bude siguran da mu pričešće nije na osudu? On je u vrzinom kolu onda!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 2.3k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

'' Видим да у овој ствари влада велики неред.Наиме, у одређено време ви се не причешћујете,иако сте често чисти, а кад дође Пасха,чак и ако сте неко зло учинили,усуђујете се да се причешћујете....У залуд се служи Литургија,узалуд стојимо у олтару-нико не прилази да се причести.О во не говорим да бисте се причешћивали тек тако и како вам наиђе,него да бисте себе чинили достојнима.''

Свети Јован Златоусти

Јел може извор цитата брате?

Свакако...

Књига се зове ''Душекорисна књига о непрестаном причешћивању светим Христовим тајнама '' а аутори су Пр.Никодим Агиорит и Св. Макарије Коринтски...

извини, ал где си ти нашао тај цитат, ево ти овде цела књига?

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm

Подели на овим сајтовима

Зато имамо чуваре вере који се не причешћују, а шпијунирају около попове и друге да ли су постили. Па када мисле да им поп није довољно добар као они онда иду у манастире 0914_sport

Špijuni  ekstra ekstra 0504_music

Sad sam gledao intervju s vl. Atanasijem o Liturgiji, pa pominje špijune baš tako... 0110_hahaha ekstra

Подели на овим сајтовима

'' Видим да у овој ствари влада велики неред.Наиме, у одређено време ви се не причешћујете,иако сте често чисти, а кад дође Пасха,чак и ако сте неко зло учинили,усуђујете се да се причешћујете....У залуд се служи Литургија,узалуд стојимо у олтару-нико не прилази да се причести.О во не говорим да бисте се причешћивали тек тако и како вам наиђе,него да бисте себе чинили достојнима.''

Свети Јован Златоусти

Свакако...

Књига се зове ''Душекорисна књига о непрестаном причешћивању светим Христовим тајнама '' а аутори су Пр.Никодим Агиорит и Св. Макарије Коринтски...

Ниси баш пажљиво прочитао....ево овде пише :

Видим да постоји велика нерегуларност у томе: јер се у неко друго време не причешћујете чак иако сте се делимично очистили, а када дође Васкрс ви се усуђујете да се причешћујете чак иако сте учинили неко зло. О лошег обичаја! О злих предрасуда! Узалуд се свакодневно служи Литургија, узалуд ми стојимо у олтару – нико не прилази да се Причести. Не говорим то да бисте се ви тек тако причешћивали, већ да бисте се учинили достојним.

Превод књиге коју сам ја цитирао је проф. Ксеније Кончаревић а издање Епархије жичке,20004.

Подели на овим сајтовима

Овај цитат из твог превода...да будем јаснији, и као што се види мала је разлика....нема оног "и како вам наиђе", али логично је у контексту предходних мисли Св. Јована Златоустог....

Нисам видео ко је превео твоу књигу ?

Подели на овим сајтовима

Свети Јован Златоусти

Свакако...

Ниси баш пажљиво прочитао....ево овде пише :

Видим да постоји велика нерегуларност у томе: јер се у неко друго време не причешћујете чак иако сте се делимично очистили, а када дође Васкрс ви се усуђујете да се причешћујете чак иако сте учинили неко зло. О лошег обичаја! О злих предрасуда! Узалуд се свакодневно служи Литургија, узалуд ми стојимо у олтару – нико не прилази да се Причести. Не говорим то да бисте се ви тек тако причешћивали, већ да бисте се учинили достојним.

Превод књиге коју сам ја цитирао је проф. Ксеније Кончаревић а издање Епархије жичке,20004.

мислим да није проблем у преводу, него у оригиналу јер користи двосмислене или непреводиве речи, па је тешко за преводиоца да постигне (дво)смисао који не постоји у српском па постоји и моменат додавања или преформулисања да би се појачао или објаснио смисао написаног, поред пуког превода речи.

ако си икада било шта покушао да преведеш, сигурно си дошао у ту ситуацију.

ево и првобитни превод, најстарији који постоји, коментари у заградама нису моји. не знам ко је преводилац у оба случаја јер их имам у електронском формату, али то не умањује смисао написаног, а овај најстарији превод највише објашњава како стоји у оригиналу и проблем превода са којим се суочавају сви који се дохвате таквог задатка.

''Видим да постоји (код вас) велика неуредност у тој ствари. Јер у другим периодима (године) не приступате често и не (сасвим) чисти, а када дође Пасха (=Васкрс), ако сте и нешто дрско (тј. грешно) учинили, ви приступате! О (чудног ли) обичаја! О предрасуде! Узалуд је свакодневна Жртва (=Литругија), узалуд предстојимо Жртвенику, нико не приступа (да се причести)! А ово, пак, говорим не да би се просто причешћивали, него да себе достојно припремите.

и сад видим у чему је проблем - није достојност, него припрема уствари.

јер објашњава нешто касније у тексту да се ниси умио, опрао, припремио достојно телесно и духовно да сачекаш тренутак светог причешћа. а сигурно се не можеш опрати од греха без светог причешћа тако да је бесмислено причати о било каквој, било када, достојности уколико не приступиш било када светој Тајни причешћа. то што си одложио не значи да си постао достојнији, чак ни можда покајанији јер што се човек удаљава све више од светог причешћа то је све више у грехопаду јер се грех само нагомилава не бивајући отпуштен светим причешћем.

уствари, што се чешће исповедаш и причешћујеш све си у бољем телесном и духовном стању, због благодати коју умножаваш и тиме одбијајући грех све више од себе јер благодаћу таквог непроцењивог дара добијаш снагу потербну да се избориш са искушењима која те нападају.

дакле, ЈЕДИНО решење које се намеће је да је пракса честог причешћивања НЕОПХОДНА и БЛАГОДАТНА за СВАКОГ православца који нема епитимију.

јер како год да се живи, не постаје се достојнији већ грешнији.

Подели на овим сајтовима

искрено, мислим да је професоркин превод доста лош јер се губи смисао а мислим да није довољно упозната са теологијом, колико са језиком, па одатле губитак.

али, зар не прочита наставак који ти објашњава шта је започео да прича свети Јован Златоусти и објашњавајући да су недостојни они који ''зевају'' на Литургији а не прилазе иако су остали на молитви.

О човече! Ти си недостојан Причешћа? Тада си недостојан и да слушаш молитве на Литургији. Ти чујеш ђакона који стоји и позива: “Ви који сте у покајању сви молите Бога да вам опрости”. Они људи који се не причешћују су још увек у стању кајања. Дакле зашто ти стојиш? Ако си ти у стању кајања, ти не можеш да се Причестиш, јер они који се не причешћују се налазе међу онима који се кају. Ради чега ђакон позива: “Нека изађу они који не могу да се моле Богу”, а ти стојиш бестидно? Ако не припадаш онима који се кају, већ онима који имају могућност да се Причесте, како се онда не бринеш о томе да се Причестиш? Или Причешће не сматрас великим даром па Га пренебрегаваш? Замисли се, молим те! Овде је Царска трпеза, Ангели служе на тој трпези, Сам Цар је овде присутан а ти стојиш као беспосличар. Тебе не брине то што је одећа твоје душе нечиста? Али [можда] је чиста? Тада седи и једи од трпезе. Христос на свакој Литургији мора да гледа оне који седе за трпезом, са свима разговара и сада говори свакоме по савести: “Пријатељи, како ви стојите овде, [у Цркви], немајући брачну одећу?” Зар Он није питао: “Зашто си ти сео за трпезу?” јер пре него што је и сео Он му каже да је недостојан да уђе јер Он није рекао “зашто си ти поред?”, већ “како си ушао?” (погл. Мт.22, 2-14).

Исто и данас Христос поручује свима нама, који стојимо бестидно, јер свако ко се не причешћује Тајнама стоји бестидно. Из тог разлога [ђакони] удаљују прво оне који пребивају у гресима.

доста касније имаш и објашњење ко су достојни и зашто.

ПРИГОВОР 3

Неки људи приговарајући говоре да је циљ с којим Свети Оци поучавају непрестаном Причешћивању тај да се потпуно не удаљимо од Присаједињења Божанским Тајнама. Ако се неко са великим страхом и са страхопоштовањем ретко причешћује и са великим страхопоштовањем приступа Тајнама, онда се он достојно причешћује

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p3

ПРИГОВОР 5

Неки приговарају говорећи да је Свето Причешће страшна ствар, и зато се од људи који се причешћују захтева свети живот, савршен и ангелски

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p5

ПРИГОВОР 8

Неки приговарају и говоре: “Зар ти који се често причешћују немају страсти чревоугађања, сујете, смеха, празнословља и многа друга слична? Како се они без обзира на све то често причешћују?”

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p8

ПРИГОВОР 11

Многи приговарају говорећи да пракса Причешћивања није догмат вере који би обавезно требало поштовати

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p11

ПРИГОВОР 13

Неки кажу: “Ево, ми испуњавамо заповест Господњу – причешћујемо се два или три пута годишње, и то је довољно за наше оправдање [на Страшном Суду]”

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p13

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

додао сам још један текст о честом причешћивању, овај пут од светог Јустина Поповића

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6097.msg252098.html#msg252098

цео је текст, па барем обратите пажњу на болдовано.

Преподобни Авва Јустин ћелијски :

'' Имајући у виду сву неизмерну важност Светог Причешћа за хришћанина,свети апостол благовести :''Стога,ко недостојно једе овај хлеб или пије чашу Господњу,биће крив телу и крви Господњој ''.

А ко ''недостојно '' једе тело Господње и пије крв Господњу ? Онај који непокајан и неисповеђен приступа Светом Причешћу.Онај који без предходне припреме постом и молитвом приступа Светом Причешћу.Онај који и после Светог Причешћа остаје свесно при својим гресима,при своме грехољубљу,те је,по речима светог апостола,као пас који се враћа на своји бљувотињу....''.

Подели на овим сајтовима

искрено, мислим да је професоркин превод доста лош јер се губи смисао а мислим да није довољно упозната са теологијом, колико са језиком, па одатле губитак.

Рецезент књиге је Епископ жички Хризостом са чијим благословом се и издаје књига. Неверујем да он дели твоје мишљење о несручности преводиоца...

Подели на овим сајтовима

Прочитајте и овај осврт на тему честог причешћивања,текст јесте дугачак али је одличан.

Протојереј Владимир Правдољубов - Истински смисао савремене проповеди пречестог причешћивања

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/IstinskiSmisaoPrecestogPricescivanja.htm

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Прочитајте и овај осврт на тему честог причешћивања,текст јесте дугачак али је одличан.

Протојереј Владимир Правдољубов - Истински смисао савремене проповеди пречестог причешћивања

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/IstinskiSmisaoPrecestogPricescivanja.htm

Ово пречесто ми говори одакле ветар дува...

Шта му то значи? Нема брате често и ретко него РЕДОВНО.

Ја разумем да се многи труде да оправдају своју праксу, али слаба вајда...

Иначе, што се мене тиче, онај који не жели не мора никад да се причести, не мора ни да иде у Цркву- његова ствар. Али нећу да дозволим да мени оспорава Свето Причешће и мојој пастви.

Подели на овим сајтовима

Ово пречесто ми говори одакле ветар дува...

Шта му то значи? Нема брате често и ретко него РЕДОВНО.

Ја разумем да се многи труде да оправдају своју праксу, али слаба вајда...

Иначе, што се мене тиче, онај који не жели не мора никад да се причести, не мора ни да иде у Цркву- његова ствар. Али нећу да дозволим да мени оспорава Свето Причешће и мојој пастви.

Ili, ako smem da se nadovežem na misao - da obesmišljava Crkvu i njenu projavu - Evharistiju - učeći ljude da se ne pričešćuju. Sav smisao Crkve i ono što nas razlikuje od svih religija, što nijedna religija nema, jeste Evharistija.

Подели на овим сајтовима

Питање за о.Ивана - Оче да ли сте прочитали текст или судите само на основу наслова ?

Миљане ја нигде нисам прочитао да неко учи да се не причешћујемо...немој да подмећеш неистину.

Подели на овим сајтовима

Ne podmećem ja ništa. Onaj ko uči ljude da dolaze redovno na liturgije, da žive hrišćanski, a da se pričešćuju samo 3-4 puta godišnje, taj kao da ih uči da se ne pričešćuju uopšte, odnosno, kao što sam rekao, obesmišljava samu Evharistiju kao Tajnu Crkve, zato što ne uči narod o suštini Crkve i o značaju Pričešća.

A ja to ne samo da sam čitao, nego sam i doživeo, kao i mnoge druge naopake stvari o kojima - gle čuda - niko nigde ne govori.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...