Jump to content

Календар и СПЦ???

Препоручена порука

Ime i prezime ovoga istoricara  koji je ovo napisao ,pa da tad vidimo ovdje saborno da li je on ozbiljan, sam po sebi njegov tekst je ozbiljan kao da su ga pisali pisci sa Ihtusa.

Не могу да кажем име,не зато што он не жели,него ја не желим да износим његове име у јавност,али човек је историчар и живи на западу.Веома добро зна историју и не треба сумњати у то.Ако неко може да га демантује било би одлично.

A njemu ne smeta da zivi na zapadu i lupa ovakve gluposti. Kome taj npredaje istoriju Gospode Sveti.

Он зна историју и која је мењана од стране германа и историју која је данас широм света позната.Он предаје наравно оно што му је по програму,иако зна да то није тачно,али мора човек посао да обавља.Ти ако знаш да су глупости дај да видимо твоје податке,или сте сви кад вам неко понови хиљаду пута неку лаж,сад вам је то истина и немате намеру да мењате то.Волите кад Вас људи лажу.Јел то глупост?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 76
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Нисам ја причао и никаквој теорији завере.Ако Ви мислите да је целокупна историја која се данас представља тачна и да има везе са везом,онда сте у великој заблуди.Нема потребе да се нападамо,ја нисам никакав његов бранитељ,само сам изнео оно што је написао.Ту смо да дискутујемо и видимо наша знања и упоредимо.

Dok ne izneses dokaze da nema veze sa vezom ti si u velikoj zabludi sto mislis da ce iko to da svhati

kao ozbiljan racionalni argument. To su decije bolesti, eeee ja znam ti ne znas ali necu da ti kazem.

Klasican primer za sve koji prevrcu alternativnu literaturu svih pravaca.

Не него,ја сам будала кад напишем заблуда,а неко кад напише глупост он није???Овде је тема о календару и спц у,а не о историји.Нећу на овој теми да причам о историји Срба,и да пишем нешто опширно.

Ако неко не зна наш историчар који је студирао и усавршио се у Русији,је дошао и предао документе који демантују историју која се налази у књигама,и затражио да се она више не учи,јер нам је наметнута.Сад видећемо шта ће да буде са тим   facenew22222222

Подели на овим сајтовима

Kako ono beše,srbi su najstariji narod na svetu? facenew22222222

То ти кажеш?Јел имаш неке доказе за то што тврдиш?

To ne kažem ja već o.Joil. klapklap

А јел имаш неке доказе да то што о.Јоил тврди да није тачно?

Подели на овим сајтовима

Ti i o.Joil treba da dokazete zato sto vi iznosite ekstravagantu tvrdju bez dokaza. Teret dokazivanja je

na onom ko nesto tvrdi a ne na onom koji usled nedostatka dokaza odbija da prihvati tvrdju.

Vidi koncept Raselovog cajnika.

Подели на овим сајтовима

Нисам ја причао и никаквој теорији завере.Ако Ви мислите да је целокупна историја која се данас представља тачна и да има везе са везом,онда сте у великој заблуди.Нема потребе да се нападамо,ја нисам никакав његов бранитељ,само сам изнео оно што је написао.Ту смо да дискутујемо и видимо наша знања и упоредимо.

Dok ne izneses dokaze da nema veze sa vezom ti si u velikoj zabludi sto mislis da ce iko to da svhati

kao ozbiljan racionalni argument. To su decije bolesti, eeee ja znam ti ne znas ali necu da ti kazem.

Не него,ја сам будала кад напишем заблуда,а неко кад напише глупост он није???Овде је тема о календару и спц у,а не о историји.Нећу на овој теми да причам о историји Срба,и да пишем нешто опширно.

Ако неко не зна наш историчар који је студирао и усавршио се у Русији,је дошао и предао документе који демантују историју која се налази у књигама,и затражио да се она више не учи,јер нам је наметнута.Сад видећемо шта ће да буде са тим   facenew22222222

Logicka greska.

http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority

Подели на овим сајтовима

Ако неко не зна наш историчар који је студирао и усавршио се у Русији,је дошао и предао документе који демантују историју која се налази у књигама,и затражио да се она више не учи,јер нам је наметнута.Сад видећемо шта ће да буде са тим   :bla:

Logicka greska.

http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority

Samo sam napisao ako neko ne zna 0304_smile4

Подели на овим сајтовима

Ti i o.Joil treba da dokazete zato sto vi iznosite ekstravagantu tvrdju bez dokaza. Teret dokazivanja je

na onom ko nesto tvrdi a ne na onom koji usled nedostatka dokaza odbija da prihvati tvrdju.

Vidi koncept Raselovog cajnika.

Pa ima literature za predstaviti,ali ova tema nije mesto za to.

Подели на овим сајтовима

Kako ono beše,srbi su najstariji narod na svetu? prstgore

То ти кажеш?Јел имаш неке доказе за то што тврдиш?

To ne kažem ja već o.Joil. 4chsmu1

Već sam rekao kao i u vezi tvog prijatelja istoričara:prvo iznesite dokaze da jeste tačno.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

На сабору је решено и питање Аниохијског раскола у Египту, као и питање датума празновања Васкрса (Пасхе); одлучено је да сви Хришћани празнују Христово Васкрсење у исто време, а осуђени су они који Васкрс празнују у исти дан када и Јудеји своју старозаветну Пасху. Нешто касније тачно је утврђено када се у годишњем кругу празника слави Васкрс као покретни празник: после пролећне равнодневнице, а прве недеље после пуног месеца и после 14. дана јеврејског месеца нисана (март-април)."

Извор:  http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%99%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80

Дакле, на 1.Васељенском Сабору се не помиње јулијански, већ јеврејски календар.

Јеврејски календар с помиње у односу на начин одређивања празновања Васкрса, а он сам није предмет Васељенског Сабора. Дакле по ком календару је одређено да се рачуна Васкрс на 1 Васељенском Сабору? Одређено је да се Васкрс прославља после пролећне равнодневнице, а прве недеље после пуног месеца и после 14.дана јеврејског месеца нисана.

Школски пример нечега што вас човек мора учити је да је јеврејски календар лунарни календар и да се преко лунарног календара не одређује пролећна равнодневница. Школска дефиниција пролећне равнодневнице гласи:

Тачан датум равнодневнице се одређује даном када Сунце тачно буде у гама тачки, тј. када пресече небески екватор при свом кретању по еклиптици.

Дакле на првом Васељенском Сабору се помиње и пролећна равнодневница по првој недељи пуног месеца и 14 дан. јеврејског месеца нисана. Имаш дакле два услова. Како равнодневница зависи од фиктивне путање сунца по еклиптици, то ти за одређивање пролећне равнодневнице треба соларни календар што јулијански календар и јесте.

4chsmu1

,,Како Свети Атанасије Велики сведочи на том сабору је одлучено да се Васкрс празнује у исти дан свугде, али сам сабор није везао тај празник за месец и дан по календару, јер је потребно да се сретну и месец и дан да би се Пасха славила, тј. кад је пун месец и недеља. Одмах након овог сабора одржан је 341. године и Антиохијски помесни сабор који је био у складу са 7. апостолским  сабором. На васељенском сабору је донета одлука о празновању Васкрса за шта је потребно испоштовати следеће:

Прво: да треба држати Пасху после пролетње равнодневнице; друго: не истог дана када је и јудејски празник; треће: не одмех после равнодневнице него после првог пуног месеца иза равнодневнице; четврто: после тог пуног месеца не први дан него у први дан седмице ( тј. недељу ). Све ове четири одредбе су остале да важе у Православној цркви до данас.

Дајући ове одредбе црква је омогућила да се Васкрс прославља баш онда када се и догодило Васкрсење. Сабор је задатак који се односи на начин рачунање Васкрса препустио Александријској цркви, и то не случајно, већ зато што је у Александрији била астрономија на највишем нивоу."

Опростите због копи-пејст технике, но немам времена да тражим текст и куцам, а и немам књигу при руци...

Но, имам коментар: донекле се слажем са вама, тј да имамо два услова. Други-о јеврејском календару-ту се слажемо. Али први-пролећна равнодневница-ту се мимоилазимо у тумачењу. Зашто? Разлог је прост, сматрам да цитирате речи којих нема и изводите закључак какав вам се свиђа  prstgore.

Наиме, начин рачунања равнодневнице,а самим тим и Васкрса Сабор је препустио Александријској цркви, и то не случајно, већ зато што је у Александрији била астрономија на највишем нивоу. Добро погледајмо:зато што су примењивали најсавременија астрономска знања и достигнућа! Нису их ограничили одредницом по ком календару ће рачунати, већ оставили слободу и поверење да ће то увек чинити на најпрецизнији начин, у складу са својим знањем! Тада је то сигурно био јулијански календар, али су Свети сигурно знали да као што је јулијански савршенији од јеврејског, тако ће и у будућности сигурно бити још прецизнијих и бољих, то је потпуно природно и нормално. И ЗАТО СЕ НИСУ ОГРАНИЧАВАЛИ ИМЕНОМ КАЛЕНДАРА ВЕЋ ПРЕЦИЗНОШЋУ РАЧУНА КРОЗ АУТОРИТЕТ ПОМЕНУТЕ ИНСТИТУЦИЈЕ. И зато тамо не стоји: равнодневнице по јулијанском календару, већ: равнодневнице по рачуну александријске астрономије. Ако имате изворни текст где пише да је то јулијански календар-ја бих волео да видим и затражим опроштај од вас због моје заблуде...до тада, сматраћу да миланковићев ЈЕСТЕ прецизнији и бољи и по питању рачуна равнодневнице, па самим тим и ЈЕСТЕ У СКЛАДУ СА ОДЛУКАМА 1. В. САБОРА.

Свако добро од Бога вам желим.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Ma сам назив календара је ирелевантан. Може се звати и коригован римски календар. Осим тога јулијански календар је настао према:

The Julian calendar began in 45 BC (709 AUC) as a reform of the Roman calendar by Julius Caesar. It was chosen after consultation with the astronomer Sosigenes of Alexandria and was probably designed to approximate the tropical year (known at least since Hipparchus).

http://en.wikipedia.org/wiki/Julian_calendar

Јулијански календар је настао као реформа римског календара и одабран је након консултација са астрономом сосигеном из Александрије.

Комбинујући са тим што помињеш да су Оци Сабора препустили математичко рачунање времена александријској школи, па то је у право то ништа ново. У то доба јулијански календар је био најпрецизнији, и зато је након завршетка 1. Васељенског Сабора закључено да се пролећна равнодневница одређује према јулијанској години која износи 365,25 дана. Ирелевантно је тотално да ли се у званичном акту 1. Васељенског Сабора помиње реч јулијански јер у то доба се можда тај календар и није тако звао, но постојао је рачун који каже да је трајање године 365,25 дана, и а то је у ствари трајање јулијанске године.

Они што је јасно да никаква подметачина СПЦ није учињена у 18 веку убацивање јулијанског календара уместо некаквог тобож српског...јер јулијанско рачунање времена су тад користиле све ПРавославне Цркве, а уназад континуално до 1 Васељенског Сабора. ДАкле то је поента.

Мада мени још увек није јасно, шта је била поента вашег раговања на моје писање. Само то што сам можда имплицирао да се реч "јулијански календар" употребљавала у списима 1 В.Сабора?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Управо. То је терминологија коју ,,аргументовано" држе старокалендарци, тј да је јулијански календар једини исправан и од Светих Отаца Васељенских Сабора остављен...са чиме се -из мог претходно написаног мишљења се види- не могу сложити.

А ово за 18. век-потпуно се слажем. 0304_smile4

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...