Jump to content

Шта би било са м. Артемијем када би преумио и вратио Цркви?

Оцени ову тему

Препоручена порука

iskoristio bi temu da obuhvatim sve raskole u Crkvi.

Kad su dvoje supruznika dosli da pitaju jednog monaha da im da blagoslov za razvod

monah ih pita a zasto se razvodite? Oni mu rekose pa razvodimo se je nemamo vise ljubavi jedno prema drugom.

Monah ih pogleda i pita : A kad je ljubavi pa bilo opste medju vama.

Delim to misljenje monaha mislim da ljubav ne moze proci.

Milsim da nisu ti ljudi imali ljubav jedno prema drugome i

mislim da raskolnici nikad nisu imali onu pravu istinsku ljubav prema Crkvi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 135
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Гости

А тај монах је био Јустин савински  0442_feel

Него, ако је тачно да он и не помишља на враћање својој цркви, као што и ови духовници који бране својој духовниј деци да иду такмо где се служи "по новоме" и остале бесмислице не планирају да се покају- онда је проблем у многоме већи. Ако је тачно да не смеју да се смире из страха од своје исфанатизоване духовне деце- онда је проблем другог типа и ту наступа њихово право исповедништво за веру. Ако повлађују својој духовној деци тј. ако ово и даље раде јер не смеју да се промене и окрену ка заједници- онда је питање њиховог духовништва под великим знаком питања.

Иначе, ово је заиста озбиљна ствар јер знам тлико људи који више чак и не комуницирају између себе због свих ових ствари у Цркви. То је тек посебна прича.

Подели на овим сајтовима

On je u Crkvi, tako da vam je tema nebulozna!

Брате Призренац идеш ли данас на устоличење свог Епископа, надам се да си у Призрену Србине не пишеш нам ваљда из далеке неке земље или можда с Бановог Брда???

Danas je ustolicenje? Nisam znala.
Kako to da ni na jednom kanalu nije bio prenos sa ustolicenja episkopa Teodosija u Prizrenu? Nema ni snimaka na internetu!

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Иван Цветковић:

Шта би било и са појединим свештенослужитељима у Цркви који данас бране својим подражаваоцима да иду на "новотарске литургије", који бране Причешће ако људи не посте "7 дана" и када није пост, који данас устају против својих Епископа и против Светог Синода... и на крају шта бива са оним верницима који су били у таквим друштвима и који су преумили и одустали од таквих прича?

Врло је интересантно да се на овом форуму  фаворизује илити  подстиче у најмању руку сумњива школа побожности.

У  уводним речима г.-н Иван Цветковић, између осталог ,каже:

Шта би било и са појединим свештенослужитељима у Цркви који бране Причешће ако људи не посте „7 дана“ и кад није пост?

Питање је постављено у смислу, шта би било када би дошло до преумљења одређених духовника,који су раније својој пастви давали  одређене одговоре на актуелна духовна питања-по мишљењу Ивана Цветковића су ти одговори погрешни!

Шта је погрешно у томе када духовник-свештенослужитељ тражи од верних да се за Причешће ван редовних постова,пости од понедељка до суботе или недеље?

Што је то погрешно,када је та пракса вековима бивала у нашој Цркви,и од Св. Саве ,преко Св. Николаја и Св. Јустина,дошла до данашњих дана?

Да нису, можда, сви србски Свети практиковали погрешну праксу припреме за Причешће?

Или по питању Литургије;да ли ви спорите да је на неколико(преко 6) заседања САС СПЦ разматрано питање увођења новотарија у Св. Литургију, и да су одлуке свих Сабора да промена у Литургији не сме бити?!?

Подели на овим сајтовима

A šta bi bilo da se desi obrnuto?

То је немогуће. То би било могуће да Артемије није толико пута исказао самовољу почев од оног писма у коме објављује да одбацује сва своја повиновања Сабору и Синоду до тад. Показао је и да нема поуздања у Бога, него само у себе и своје присталице јер је ненајвљен тражио помоћ руског амбасадора, а и поднио је тужбу световноме суду против српских епископа. Нарочито се избламирао код руског амбасадора и то довољно говори у кога се Артемије поузда. Дакле зар човек који тражи помоћ од руског амбасадора и парничи се по световним судовима да очекује да Бог уреди да се Сабор СПЦ покаје? Са Артемијем је завршено, што се тиче СПЦ, као са Иринејем Јерусалимским који болује од истог синдрома који се зове "Ја", "моје величанство". Дакле он сам је завршио тј својим понашањем је одагано и сваку могућност да се ситуација у његову корист окрене. Поента је и да има на другој страни лоших потеза, Артемије их сам има довољно таман да остане онако како је и сам закувао.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Суштински, као и увек, постоји врло мало могућности које се врте у круг, са благим варијацијама, али суштински то је следеће:

1. Убеђен је да је у праву-сви знамо шта то значи.

2. Не сме или не може због своје духовне деце другачије-тада његово духовно руковођење, али и зрелост као духовника, не могу да добију прелазну оцену од Цркве, што повлачи недостојност епископског чина за убудуће.

3. Размишља да ли да се врати јер схвата да то што чини није добро-погледај под 2.

Иначе, мислим да је он спреман на страдање за Истину, али да ствари дубоко погрешно сагледава. У крајњем случају, наш блаженопочивши Патријарх Павле на почетку филма о њему јасно каже: ,,Ко има уши да чује нека чује, а ко има уши да га чешу по њима-бежи од таквога!". И узећу слободу да се не сложим са митр. Амфилохијем, чини ми се да не би било први пут да има лошу процену...Оваквог га нико ко је ПОСЛУШАН ЦРКВИ не види, али остали га мнооого добро виде, и полако задобија ореол страдалника за веру-Че Геваре-друга Тита-друга Слобе-у зависности ко је из ког разлога око њега...

Брате послушниче, прво мораш научити нешто о свом имену које користиш на форуму, али са становишта Цркве а не појединчевог убеђења шта то значи, дакле коме бити послушан, од дна до врха, када и како...и немој учити из туђих прича и са форума, ово је 21 век и има књига у продаји и на нету колико хоћеш...онда о Литургији па редом...кроз историју наше и других помесних Цркава...преширока тема за форум, а камо ли за једнократно убеђивање.

VladanSimić: Ја бих, брате мој, први стао у ред да тражим опроштај и да се кајем кад би остале помесне Цркве рекле да је Артемије у праву, а Сабор није. Обећавам да ћу то учинити у том случају, није ми проблем (а не би био ни први пут) да себе ухватим у заблуди. Свако ко се исповеда то редовно чини. А ти ми реци да ли мислиш да ће се тако нешто догодити, или смо стигли дотле да су све ПЦ пале у јерес, са све РПЦ, или ће пасти због ,,случаја Артемије"? Хвала унапред на одговору, и свако добро од Бога вам желим.

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

Ma kako monah Artemije ne vidi ljubav u tome sto je rascinjen i vracen u red monaha?

Ja bi na njegovom mestu poslusao Hristove reci da tu samo

molitva i post pomaze .

znaci ona najdublja ljubav prema Bogu i prema Njegovoj poslusnosti.

stvarno me to zanima.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Осим тога Сабор је једногласно донео одлуку да се Артемије рашчини.

Није тачно да је Сабор једногласно донео одлуку да се рашчини владика Артемије !

Такође није тачно да су сви епископи гласали...они уздржани а било их је шест,нису уопште хтели да гласају...!

Није тачно ни то да су сви епископи на крају потписали одлуку о рашчињењу !

Иначе мислим да је ова тема непотребно покренута...

Подели на овим сајтовима

Није тачно да је Сабор једногласно донео одлуку да се рашчини владика Артемије !

Такође није тачно да су сви епископи гласали...они уздржани а било их је шест,нису уопште хтели да гласају...!

Није тачно ни то да су сви епископи на крају потписали одлуку о рашчињењу !

Иначе мислим да је ова тема непотребно покренута...

Наравно да је тачно да су сви епископи потписали одлуку о рашчињењу. Или ти можда имаш неку "дошапнуту" информацију да није тако? Не треба ту много мудрости, постоји записник са Сабора и постоји акт који сведочи да на њему стоји потпис свих епископа који су учествовали на Сабору.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Да немам информацију...не бих написао.

Ајој колико сам се само ја таквих информација наслушао. Знаш ону информацију, када је неко био информисан да је умро в.Иринеј Буловић...? Е ту информацију коју имаш ти је тог типа. Шта јел неко дошапнуо да можда в.Никанор или Јефрем нису потписали? Само се надајте...!

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...