Гости Guest - . . .- Написано Децембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Верујем и ценим да је ово веома, али веома битно питање. Чак, једно до суштинских питања у разрешавању многих немилих догађаја у Цркви. Ја бих ово питање и проширио: Шта би било и са појединим свештенослужитељима у Цркви који данас бране својим подражаваоцима да иду на "новотарске литургије", који бране Причешће ако људи не посте "7 дана" и када није пост, који данас устају против својих Епископа и против Светог Синода... и на крају шта бива са оним верницима који су били у таквим друштвима и који су преумили и одустали од таквих прича? Како би се понашали они који их фанатизовано прате? Замислите ову ситуацију: Монах Артемије: Драга моја браћо и сестре, ја се кајем због свега што сам учинио и ја од сада желим да будем оно што је благослов Цркве- монах у њој! или Отац Симеон рукумијски: Драга браћо и сестре, од данас ћу бити у послушности своме Епископу и кајем се што сам одбијао људе од Литургије, јер нисам био упућен на најбољи начин шта то мој Епископ жели и хоће. Због свог незнања и гордости да устајем против Епископа јавно се исповедам испред свих и кајем за све и оно што мој Владика буде рекао ја ћу послушати... Ваома ме занима ово, јер мислим да ће многе ствари решити и онда ћемо сви заједно схватити да и м. Артемију и о. Симеону и о. Јоилу и осталима УОПШТЕ НИЈЕ ВИШЕ ЛАКО! Они су створили ове фанатике који најбезочније пљују по нашој Светој Цркви (јер толику мржњу нисам видео ни код најфанатизованијих атеиста) и сада нема назад, јер ће бити погубно по њих! Чак мислим да су они у изузетно опасној ситуацији по живот. И то не причам напамет. Ово сам закључио из једног разговора са једним оцем из манастора који је кренуо овим путем и око когасе окупио велики број људи. Јасно сам видео да му ово више не одговара и да види куда то иде, али нема назад. Једино што може је да смањи интезитет. Но, то ствара и друге проблеме о којима ћу касније. Зорге је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Што се тиче верног народа који је одустао од ових суманутих идеја поуздано знам да су такви били од својих дојучерашњих пријатеља (који су наставили цркворушилачким путем) били одбачени и презрени, чак су над многима вршене и отворене претње и провокације. Просто не могу да се отмем утиску да је то горе него многе секте које данас постоје у нашој земљи. Можда је ово преоштра дијагноза, по многима, али је тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Дакле, питање је шта би било са њима, да ли би имали последица од стране својих присталица. Покушајте да схватите да они нису уопште у једноставној ситуацији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vepar Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Што се тиче верног народа који је одустао од ових суманутих ствари поуздано знам да су такви били од својих дојучерашњих пријатеља (који су наставили цркворушилачким путем) били одбачени и презрени, чак су над многима вршене и отворене претње и провокације. Просто не могу да се отмем утиску да је то горе него многе секте које данас постоје у нашој земљи. Можда је ово преоштра дијагноза, по многима, али је тако. Episkop Artemije nije izašao iz Crkve on je u crkvi.Žalosno je što sabor srpske crkve misli da ima pravo nad darovima Duha Svetog i misli da je Bog podredjen ljudskim odlukama imerilima.Istorisko pravoslavlje se nametnulo na štetu evandjeoskog otkrovenja koje dato Duhom Svetim dajući prioritet tumačenja Božije volje koja je nazidana više na mudrosti sveta.Sklonost učenih monaha zadojenih neoplatoničarskim idejama su napravili haos u crkvi.Otuda i utamničenje Hrista u formi zakona i pravila.hristos nas je oslobodio zakona a sada su tu neki kanoni i pravila sabora koja se ne obaziru na pisanu Božiju Reč.Evo primera:Episkop treba jedne žene muž da bude a onda dolazi peto-šesti sabor koji nadahnuće Duhom Svetim apostolskog učenja uzvrću u bezbračnost episkopa.Sve to pokazuje da sabori nisu iznad pisane Božije Reči. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Као што је Буда био корак до атеизма, тако је Артемије корак до најгорег секташког протестантизма. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Што се тиче верног народа који је одустао од ових суманутих ствари поуздано знам да су такви били од својих дојучерашњих пријатеља (који су наставили цркворушилачким путем) били одбачени и презрени, чак су над многима вршене и отворене претње и провокације. Просто не могу да се отмем утиску да је то горе него многе секте које данас постоје у нашој земљи. Можда је ово преоштра дијагноза, по многима, али је тако. Episkop Artemije nije izašao iz Crkve on je u crkvi.Žalosno je što sabor srpske crkve misli da ima pravo nad darovima Duha Svetog i misli da je Bog podredjen ljudskim odlukama imerilima.Istorisko pravoslavlje se nametnulo na štetu evandjeoskog otkrovenja koje dato Duhom Svetim dajući prioritet tumačenja Božije volje koja je nazidana više na mudrosti sveta.Sklonost učenih monaha zadojenih neoplatoničarskim idejama su napravili haos u crkvi.Otuda i utamničenje Hrista u formi zakona i pravila.hristos nas je oslobodio zakona a sada su tu neki kanoni i pravila sabora koja se ne obaziru na pisanu Božiju Reč.Evo primera:Episkop treba jedne žene muž da bude a onda dolazi peto-šesti sabor koji nadahnuće Duhom Svetim apostolskog učenja uzvrću u bezbračnost episkopa.Sve to pokazuje da sabori nisu iznad pisane Božije Reči. Није то било питање... али видим да некако не можеш да сагледаш шта је то гарант јединства и управо због ове приче, коју сада ти причаш, постоје и протестанти, постоји и м. Артемије и о. Симеон и остали... Наравно, треба јасно разграничити шта су то дарови Духа Светог а шта је самовоља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vepar Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Као што је Буда био корак до атеизма, тако је Артемије корак до најгорег секташког протестантизма. Episkop Artemije ima iskustvo Boga i svedočanstvo živog poznanja Hrista.Taj lični odnos nemože biti raskinut odlukom sabora.To što se jerarhija crkve posmatra u smislu posredništva izmedju Boga i ljudi je istorijska greška pravoslavne teologije koja neće da razume ulogu koju Hristos ima u crkvi, nego nameću svoje sopstvene vizije uzurpirajući vlast u crkvi koja pripada samo Hristu posredniku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Што се тиче верног народа који је одустао од ових суманутих ствари поуздано знам да су такви били од својих дојучерашњих пријатеља (који су наставили цркворушилачким путем) били одбачени и презрени, чак су над многима вршене и отворене претње и провокације. Просто не могу да се отмем утиску да је то горе него многе секте које данас постоје у нашој земљи. Можда је ово преоштра дијагноза, по многима, али је тако. Episkop Artemije nije izašao iz Crkve on je u crkvi.Žalosno je što sabor srpske crkve misli da ima pravo nad darovima Duha Svetog i misli da je Bog podredjen ljudskim odlukama imerilima.Istorisko pravoslavlje se nametnulo na štetu evandjeoskog otkrovenja koje dato Duhom Svetim dajući prioritet tumačenja Božije volje koja je nazidana više na mudrosti sveta.Sklonost učenih monaha zadojenih neoplatoničarskim idejama su napravili haos u crkvi.Otuda i utamničenje Hrista u formi zakona i pravila.hristos nas je oslobodio zakona a sada su tu neki kanoni i pravila sabora koja se ne obaziru na pisanu Božiju Reč.Evo primera:Episkop treba jedne žene muž da bude a onda dolazi peto-šesti sabor koji nadahnuće Duhom Svetim apostolskog učenja uzvrću u bezbračnost episkopa.Sve to pokazuje da sabori nisu iznad pisane Božije Reči. S jedne strane imamo ljude koji su, da se tako glupo izrazim, na tvojoj strani (jes glupo, al` ajd`) - a koji se grcevito drze kanona i pravila... Sad evo vidim tebe koji si odjednom ustao protiv toga... Ne ulazeci trenutno u to da obrazlazemo same postupke Sabora - mozes li da mi objasnis odakle ovakav antagonizam tako iznenada? Као што је Буда био корак до атеизма, тако је Артемије корак до најгорег секташког протестантизма. Episkop Artemije ima iskustvo Boga i svedočanstvo živog poznanja Hrista.Taj lični odnos nemože biti raskinut odlukom sabora.To što se jerarhija crkve posmatra u smislu posredništva izmedju Boga i ljudi je istorijska greška pravoslavne teologije koja neće da razume ulogu koju Hristos ima u crkvi, nego nameću svoje sopstvene vizije uzurpirajući vlast u crkvi koja pripada samo Hristu posredniku. Smatras da ovo samo on ima od episkopa i niko drugi, ili kako? ............... Inace, dobrodosao na forum... 1000000001010 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Као што је Буда био корак до атеизма, тако је Артемије корак до најгорег секташког протестантизма. Episkop Artemije ima iskustvo Boga i svedočanstvo živog poznanja Hrista.Taj lični odnos nemože biti raskinut odlukom sabora.To što se jerarhija crkve posmatra u smislu posredništva izmedju Boga i ljudi je istorijska greška pravoslavne teologije koja neće da razume ulogu koju Hristos ima u crkvi, nego nameću svoje sopstvene vizije uzurpirajući vlast u crkvi koja pripada samo Hristu posredniku. МОжда га је имао, да га има и сад, он се не би проглашавао истинским пастиром, и звао људе да му се приклоне. Осим тога ти си први који брани Артемија, а тврди да су канони неважни и да је важније осведочено присуство живог Бога, тј Христа који Духом Светим све освећује. Па кад су о овој икономији говорили и примењивали в.Атанасије и остали епископи, артемити су урлали на њих да они крше каноне. Молим те појасни ми ово, откуд сад ово размимоилажење са артемитским ставовима који су јасни: "Или испуни канон, или си отпадник од Бога" Осим тога Сабор је једногласно донео одлуку да се Артемије рашчини. Дакле у чему је проблем? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Као што је Буда био корак до атеизма, тако је Артемије корак до најгорег секташког протестантизма. Episkop Artemije ima iskustvo Boga i svedočanstvo živog poznanja Hrista.Taj lični odnos nemože biti raskinut odlukom sabora.To što se jerarhija crkve posmatra u smislu posredništva izmedju Boga i ljudi je istorijska greška pravoslavne teologije koja neće da razume ulogu koju Hristos ima u crkvi, nego nameću svoje sopstvene vizije uzurpirajući vlast u crkvi koja pripada samo Hristu posredniku.Znači,svako kome se ne svidja odluka Sabora može slobodno da je ne poštuje(kao ti)? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 "Вепар" је дупли профил... 1000000001010 Језик твој те одаје, вепре 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 шта би било кад би било... ја бих их у руку љубио и блогослов тражио, када би само Господ дао да тако буде, да очисти срца њихова... како би то лијепо било... Рођење Христово би још радосније чекао... кад би само тако било... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Бојим се да не скренемо са теме (или ипак неко воли да се са теме скрене), јер нећемо разумети најбоље ситуацију. Да ли се неко слаже са овом мојом тезом? Можда она није тачна али бојим се да јесте. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vepar Написано Децембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 Као што је Буда био корак до атеизма, тако је Артемије корак до најгорег секташког протестантизма. Episkop Artemije ima iskustvo Boga i svedočanstvo živog poznanja Hrista.Taj lični odnos nemože biti raskinut odlukom sabora.To što se jerarhija crkve posmatra u smislu posredništva izmedju Boga i ljudi je istorijska greška pravoslavne teologije koja neće da razume ulogu koju Hristos ima u crkvi, nego nameću svoje sopstvene vizije uzurpirajući vlast u crkvi koja pripada samo Hristu posredniku. МОжда га је имао, да га има и сад, он се не би проглашавао истинским пастиром, и звао људе да му се приклоне. Осим тога ти си први који брани Артемија, а тврди да су канони неважни и да је важније осведочено присуство живог Бога, тј Христа који Духом Светим све освећује. Па кад су о овој икономији говорили и примењивали в.Атанасије и остали епископи, артемити су урлали на њих да они крше каноне. Молим те појасни ми ово, откуд сад ово размимоилажење са артемитским ставовима који су јасни: "Или испуни канон, или си отпадник од Бога" Осим тога Сабор је једногласно донео одлуку да се Артемије рашчини. Дакле у чему је проблем? Problem je u tome što mnogi nemaju lično poznanstvo sa Hristom pa su im potrebni kanoni i pravila da se pronadju.Artemije upućuje slepce na knon nebi li nekokako bili osvedočeni da prevazidju zavisnost od zakonskih pravila i ušli u savršeni zakon slobode u Hristu.U crkvi ne postoje nikakvi zakoni i pravila oni su dati ne za nanovo rodjene nego za one koji nisu preporodjeni za novi život u kome vlada zakon ljubavi.Kanoni ne postoje u zajednici izabranih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 25, 2010 шта би било кад би било... ја бих их у руку љубио и блогослов тражио, када би само Господ дао да тако буде, да очисти срца њихова... како би то лијепо било... Рођење Христово би још радосније чекао... кад би само тако било... Али и даље не увиђате проблем да то сада њима никако није лако! Око себе имају фанатике који би их разапели... Сећате се да је скоро било у новинама како је, наводно, м. Артемију неко припремао атентат? Знате оно да су на колима били одвијени неки шрафови који само могу да се ручно одвију? Бар су тако песали његове присталице. Ја мислим да ово уопште није шала. Они, заправо, то хоће да свале на људе који се не слажу са Артемијем,да су они ти који хоће да Артемија убију. Али ко има приступ ауту Артемија? Говори ли вам то нешто? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука