Jump to content

Bozja Svojstva po Islamu i po Hriscanstvu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ево, да испричам и овде моју причу, како бих муслиманима приближио хришћанско поимање пакла (који није Божија одмазда):

Неки богат човек имао пуно деце. Све их је неизмерно волео, а како је био богат, разделио им је силно богатство и силна блага, желећи да деца његова буду срећна и радосна. И нека деца, заиста, мудро искористише поверено и поклоњено им благо. Посташе угледни и веома имућни људи. Беху веома цењени међу људима, имађаху свега у изобиљу и њиховој радости заиста не беше краја. У својој радости, благодарише оцу своме што им је подарио богатство које их прослави и које им радост велику донесе. А отац, отац их радосно гледаше како напредоваху и како се у напретку радују и беше и он радостан због тога. Но, нека његова деца сулудо потрошише своје дарове од оца. Проћердаше их на курве, пијанчење и дрогу. Упадоше у зависност од пакла у који сами уђоше, па се задужише код разних злих каматара, не би ли како ублажили своју агонију. Како се много задужише, како оца свог угледног обрукаше, хтедоше зли каматари да их метну у тамницу, да их ставе на муке не би ли своје дугове вратили. И стадвише их у окове. А они, безумни, стадоше оца свог проклињати говорећи: "Да не беше твојих дарова, твога блага које си нам дао, не бисмо сада у оковима били! Ти си крив! Да нам ниси благо даровао, не би имали чиме купити муке које куписмо за благо твоје! Ако си нас волео, зашто си дозволио да кураври, пијанице и наркомани постанемо? Зашто си допустио да у паклене муке ове дођемо, да нас метну у ланце и да нас муче?" Чувши и видевши то родитељ њихов, сажали се и пође у ону зељу где децу његову дадоше у ропство због дуга њиховог. Дође пред каматаре и рече: "Ево ја ћу платити дуг деци својој, само их пустите на светло дана! Скините окове са руку и ногу њихових." А један каматар му рече: "Шта ће ти они! Па зар не видиш да су ти име обрукали и да су проћердали све што си им поклонио? Остави их! Нека пожњу оно што су посејали. Имаш ти децу добру своју, па иди њима и радуј се. Зашто би ти плаћао дугове њихове?" "Зато што су моји, што их љубим јер су моји, такви какви су", одговори тужно родитељ. "Па зар теби, као праведном и честитом, човеку није радије да се испуни правда, да дужници плате своје дугове?", упита каматар. А родитељ одговори: "Ех, била би ми дража правда, када они над којима се правда спроводи не би били моји синови, када би били туђини, када не би знао за њих. Овако, милије су ми душе њихове, крв и кости њихове, од сваке правде. Зато сам спреман да платим шта су дужни." "Волиш ли их као и осталу деце, иако починише сва ова зла себи и другима?". На то тужни отац рече: "Ја волим децу своју, а не оно што чине или не чине. Не може моју љубав помутити никакво рђаво дело њихово. Штагод чинили, они су моја деца. Зато их волим." И даде отац велики откуп за децу своју. Изиђоше деца напоље. Неки се горко покајаше и вратише оцу своме. А неки не могаше да се ишчупају из пакла, дроге и алкохола, у који су упали. Та их пошасз ја ко раздираше и мучише се веома. Један упита: "Оче, хоћеш ли нас казнити због преступа нашег? Мрзиш ли нас због овога што учинисмо?" А отацодговори: "Не мрзим вас децо моја и нећу вас кажњавати. Али, ви казнисте сами себе, тиме што изабрасте. Што бих вас ја, децо моја сирота, мучио, када ви сада сами себе мучите? Ви сте сами створили свој пакао. Хтели би назад, али вас ваша дрога и алкохол не пуштају. Ваш вам пакао не да назад оцу. А ја вас волим такве какве сте и нисам кривац што вас алкохол и дрога раздиру и муче." "Па зар нам ниси ти дао бчаго којим куписмо зло себи?" "Дадох вам благо, али дадох вам и највеће благо: слободу да чините што вам је воља. Ви сте благом својим купили пакао себи." "Али, што нас ниси спречио да то чинимо?" "Нисам, јер бих вам тада узео слободу. Онда не бисте били моји синови него робови." "Али, да није било дароване слободе, ми не бисмо могли учинити зла себи!" "Тачно, али онда не бисте могли учинити ни добра никаква. Јер, само је слободан човек достојан похвале и покуде. Само слободан човек чини добра, али и зла дела. Величина слободе је у томе што човек не мора ништа, већ чини само оно што хоће. Само од тог његовог "хоћу", зависи хоће ли слободу употребити на добро или на зло." Заврши отац разговор, окрену се и пође дому свом.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 135
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Кураном провејава жестоки детерминизам. Алах је толико ауторитативан када су у питању људски животи, да чак једне ствара за вечну радост а друге за вечну патњу, да прашта коме хоће, а осуђује опет кога хоће. Ја питам: где је ту човек и његова слобода?

Ево очитог примера детерминизма:

"Онога кога хоће - Алах оставља у заблуди, а онога кога хоће - на прави пут изводи." (6, 39)

Питање за муслимане: како тумачите ове двоструке аршине?

У истој сури постоји још један детерминизам, а за њим и контрадикторност:

(Алах говори Мухамеду)

"Има оних који долазе да те (Мухамеда) слушају, али Ми смо (Алах) на срца њихова засторе ставили, да Куран не би разумели, и глухим их учинили, па иако би све доказе видели, опет у њих не би поверовали.."

Ипак, то што их је Алах учинио неспособнима да познају истину, не брани их од одговорности и казне:

"Они забрањују да се у Куран верује, и сами се од њега удаљавају, и сами себе упрпаштавају, а да и не примећују." (6, 25-26)

Питање: Како се сами од Курана удаљују и сами себе упропаштавају, када им је Алах ставио засторе на срца да не би разумели Куран?

Подели на овим сајтовима

Кураном провејава жестоки детерминизам. Алах је толико ауторитативан када су у питању људски животи, да чак једне ствара за вечну радост а друге за вечну патњу, да прашта коме хоће, а осуђује опет кога хоће. Ја питам: где је ту човек и његова слобода?

Kuran 2

1. Elif Lam Mim.

2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;

3. onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im mi budemo davali;

4. i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.

5. Njima će Gospodar njihov na pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti.

6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati.

Подели на овим сајтовима

Ево грешке коју нађох у Курану, читајући га:

"А када Алах рекне: О Иса, сине Мерјемин, јеси ли ти говорио људима: Прихватите мене и мајку моју као два бога уз Алаха..." (5, 116)

Очигледно се ради о покушају да се нападне хришћански догмат о Светој Тројици. Међутим, по среди је кардинална грешка и непознавање овог догмата од стране писца Курана (како је то могло да промакне свезнајућем Алаху, ако је он заиста аутор Курана?). Никада у историји хришћанства, ни од стране званичне Цркве а ни од стране хришћанских секти, није овако исповедано (осим ако нам се није опет нешто причинило  0110_hahaha). Исповедана је вера у једнога Бога Оца, Сина и Светога Духа. Марија никада није била личност Свете Тројице. Аутора Курана је очито збунио хришћански израз за Марију: Богородица (Тхеотокос), па ју је побркао са Светим Духом - трећим Лицем Свете Тројице.

Kakav prijevod ti koristis !???

Nastavi Ajet dalje nemojiskrivljavati bolan bolan 0304_smile4)

116. A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" – on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Подели на овим сајтовима

Kuran 2

1. Elif Lam Mim.

2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali;

3. onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im mi budemo davali;

4. i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali.

5. Njima će Gospodar njihov na pravi put ukazati i oni će ono što žele ostvariti.

6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno opominjao ih ti ili ne opominjao – oni neće vjerovati.

Али, то је контрадикторно са оним горе.

Подели на овим сајтовима

Ево грешке коју нађох у Курану, читајући га:

"А када Алах рекне: О Иса, сине Мерјемин, јеси ли ти говорио људима: Прихватите мене и мајку моју као два бога уз Алаха..." (5, 116)

Очигледно се ради о покушају да се нападне хришћански догмат о Светој Тројици. Међутим, по среди је кардинална грешка и непознавање овог догмата од стране писца Курана (како је то могло да промакне свезнајућем Алаху, ако је он заиста аутор Курана?). Никада у историји хришћанства, ни од стране званичне Цркве а ни од стране хришћанских секти, није овако исповедано (осим ако нам се није опет нешто причинило  0110_hahaha). Исповедана је вера у једнога Бога Оца, Сина и Светога Духа. Марија никада није била личност Свете Тројице. Аутора Курана је очито збунио хришћански израз за Марију: Богородица (Тхеотокос), па ју је побркао са Светим Духом - трећим Лицем Свете Тројице.

Kakav prijevod ti koristis !???

Nastavi Ajet dalje nemojiskrivljavati bolan bolan 0304_smile4)

116. A kada Allah rekne: "O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: ’Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!’" – on će reći: "Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo. Ako sam ja to govorio, Ti to već znaš; Ti znaš šta ja znam, a ja ne znam šta Ti znaš; Samo Ti jedini sve što je skriveno znaš.

Босански превод, само што сам га екавизирао. Ставио сам три тачке, што значи да у ајети иам још речи (ти си их сада навео). Ја сам те речи изоставио јер нису битне за ово што говорим: овај ајет показује апсолутно непознавање хришћанског догмата о Светој Тројици. Писац је побркао Марију са Духом Светим. Дух Свети је треће Лице Свете Тројице(поред Оца и Сина), а никако Марија.

Подели на овим сајтовима

Дапоједноставим Селкоби: поред божанске личности Оца, хришћани славе и личност Сина и личност Духа Светога. Дакле: Отац, Син и Дух Свети - Света Тројица. Никако како писац Курана наводи: Отац (Алах), Син и Марија. Ћорак. crutches

Подели на овим сајтовима

171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik.

kuran4

Подели на овим сајтовима

171. O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u svome vjerovanju i o Allahu govorite samo istinu! Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove posalnike i ne govorite: "Trojica su!" Prestanite, bolje vam je! Allah je samo jedan Bog, - hvaljen neka je On! – zar On da ima dijete?! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemlji, i Allah je dovoljan kao zaštitnik.

kuran4

И?

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

"Онога кога хоће - Алах оставља у заблуди, а онога кога хоће - на прави пут изводи." (6, 39)

(Алах говори Мухамеду)

"Има оних који долазе да те (Мухамеда) слушају, али Ми смо (Алах) на срца њихова засторе ставили, да Куран не би разумели, и глухим их учинили, па иако би све доказе видели, опет у њих не би поверовали.."

Ипак, то што их је Алах учинио неспособнима да познају истину, не брани их од одговорности и казне:

"Они забрањују да се у Куран верује, и сами се од њега удаљавају, и сами себе упрпаштавају, а да и не примећују." (6, 25-26)

Питање: Како се сами од Курана удаљују и сами себе упропаштавају, када им је Алах ставио засторе на срца да не би разумели Куран?

Oni su svojim djelima i bez dobrog nijeta sami sebi zapecatili

Подели на овим сајтовима

• Гости

Постоји ли у исламу људи који се бави теологијом или се све своди на навођење цитата из Курана? Имам осећај да се Куран тумачи потпуно буквално.

Ето, ја на пример хоћу да ми неки муслимански теолог објасни да ли је Аллах личност или је "нека виша сила"?

Заоста бих волео да неко озбиљнији од муслимана овде дође и да каже ђта о овоме мисли. Све се своди на цитате из Курана и нема ни једног одговора на питања.

Подели на овим сајтовима

kuran4

Селкоба, ја те питах да објасниш како то да Алах не зна да опише погрешно хришћанско веровање у Свету Тројицу, па уместо Отац, Син и Свети Дух, каже Алах (Отац), Син и Марија? Из ајета који сам цитирао очито је да писац не познаје тачно излагање хришћанског догмата.

Подели на овим сајтовима

(Алах говори Мухамеду)

Oni su svojim djelima i bez dobrog nijeta sami sebi zapecatili

То не пише у цитираним ајетима.

Подели на овим сајтовима

Постоји ли у исламу људи који се бави теологијом или се све своди на навођење цитата из Курана? Имам осећај да се Куран тумачи потпуно буквално.

Ето, ја на пример хоћу да ми неки муслимански теолог објасни да ли је Аллах личност или је "нека виша сила"?

Заоста бих волео да неко озбиљнији од муслимана овде дође и да каже ђта о овоме мисли. Све се своди на цитате из Курана и нема ни једног одговора на питања.

Ovako:

Kuran je Bozija Rijec i Uputa. U Njemu je sve objasnjeno i Allah Uzviseni je Seebe opisao u Kuranu. KOd vas u Bibliji vi sve nesto objasnjavate nijedan Rijec iz Biblije nije onakva kako tamol stoji. U Kuranu je sve objasnjeno

Ja sam naveo za pocetak Suru Ihlas i jedan Ajet iz drfuge Sure gdje je Allah Uzviseni Svoja svojstva pojasnio

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10433.0.html

"...i niko mu ravan nije..." Zar to ne pojasnjava dovoljno? Zar Uzviseni Allah moze da bude licnost? ili da se okarakterise kao "visa sila"? Njemu nije nista ravno.On je Stvoritelj i On nam daje pojasnjenje kroz Kuran ko je On.

On posjeduje 99 Imena tj. Svojstava koje je opisao u Kuranu(o tome cemo kasnije)

Ovdje jos jedno objasnjenje ko je Allah Uzviseni:

255. Allah je – nema boga osim Njega - Živi i Vječni! Ne obuzima Ga ni drijemež ni san! Njegovo je ono što je na nebesima i ono što je na Zemji! Ko se može pred Njim zauzimati za nekoga bez dopuštenja Njegova?! On zna šta je bilo i prije njih i šta će biti poslije njih, a od onoga što On zna – drugi znaju samo onoliko koliko On želi. Moć Njegova obuhvata i nebesa i Zemlju i Njemu ne dojadi održavanje njihovo; On je Svevišnji, Veličanstveni!

Allah Uzviseni kaze da je:

jedini Bog, Zivi i Vjecni, Zatim daje odgovor na stihove iz Biblije da se nije umorio priliko stvaranja svijeta i nebesa Kako moze Bog Jedini Svemocni da se umori?

Zatim kaze jasno da je sve Njegovo, zatim NJegovo Jedinstvo tj. NIKO ne moze da se zauzima za nekog sto znaci da nijedan svetac nijedan drugi covjek ne moze da za mene kaze "koju dobru".Svako je odgovoran za sebe.Na Sudnjem Danu ce Allah Uzviseni POslaniku Muhamedu s.a.v.s dozvoliti da se za nas muslimane zauzima.

Zatim objasnjava kolika je NJegova MOc

I na kraju kaze Svevisnji i Velicanstveni

Sta je ovdje bukvalno? Nema tu nekih pricica nego je jasno objasnjeno ko je Allah Uzviseni

Подели на овим сајтовима

Kako moze Uzviseni Allah da se umori !?

1 MOj 2

2 I svrši Bog do sedmog dana dela svoja, koja učini; i počinu u sedmi dan od svih dela svojih, koja učini;

2 Moj. 31:17, Jev. 4:4, Jev. 4:10

I Kako moze Jakov da se "rve" sa Bogom !? i da ga gleda licem u lice?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...