Jump to content

Bozja Svojstva po Islamu i po Hriscanstvu

Оцени ову тему

Препоручена порука

Зашт Бог мора да има неко посебно име? Не разумем. Ако је један, нема потребе да има сада неко посебно име. Ту теорију да Бог МОРА као и сва творевина(?) да има име, не пије воду.

Шта мислиш о томе?

Када је Мојсије (Муса) питао Бога како ми је име, добио је одговор : Ехје ашер ехје (Ја сам онај који јесам)  ;)  Баш брига Бога да некоме појашњава како Му је име, па макар то био и Мојсије.

То је магијска практика из предисламског кумирског идолопоклоничког периода пренешена и у ислам, поштивање особног и посебног имена Божијег које је наравно "исправно" само на арабском а иначе Мухамед је идилопоклонство сво трансформирао у ислам остављајући "на миру и покоју" такве те магијске практике и обожавање "црног камена" обичног метеора што је само по себи елементом највулгарнијег идолопоклонства резидуално преживјелог у исламу! Allah је у предисламском периоду означавао тог врховног "бога" у политеистичком бедуинско-арабском Пантеону.

Ovo je daleko od istine, i nema veze ni sa kakvim idolopoklonstvom. Bog doista jeste Onaj Koji jeste oduvjek i zauvijek, s tim da mi ne ulazimo u gdje je i kako izgleda, a druga je stvar šta mi možemo pojmiti a šta ne.

Crni kamen nije meteor, nego djelić dženneta i po predajama je bio bijele boje, ali je pocrnio zbog ljudskih grijeha.

Dakle, kamen je samo kao materijalni dokaz da džennet ima i da ga treba zaslužiti. A kako? Pa Allah je stvorio ljude i džine samo zbog toga da Ga obožavaju...

Gledajući sa islamske tačke gledišta, postoji samo jedna religija koja datira od Adema allejhi selam, pa sve do posljednjeg poslanika, Muhammeda, allejhi selam. Stoga, možemo kazati da je univerzalna poruka svih poslanika bila ista. Allah, džellešanuhu, u Časnom Kur’anu kaže: “Mi smo zaista poslali svakoj naciji poslanika sa porukom: Samo Allah, džellešanuhu, obožavajte, a lažnih božanstava se klonite“.

Svi poslanici koje je Allah, džellešanuhu, poslao, imaju zajedničku poruku, jer svrha stvaranja je samo jedna, a to je obožavanje Allaha, džellešanuhu, i to je upravo zajednička poruka svih poslanika svome narodu. Allah, džellešanuhu,  kaže u Kur’anu Časnom: “Džine i ljude sam stvorio samo da mi ibadet čine“.

Ova Kur’anska poruka upućena je kao osnovna i bitna potreba ljudima, potreba za obožavanje nekoga ili nečega. Ta potreba datira od prvog čovjeka na zemlji, Adema a.s.

Priroda ljudske naravi: Fitra (priroda)

Poznato je da su se sve duše zaklele Allahu, džellešanuhu, da će ga obožavati, prije nego što su došle na ovaj svijet. Stoga, kada se rodi dijete, ono posjeduje prirodno vjerovanje da obožava Allaha, džellešanuhu. Ovo prirodno vjerovanje u Arapskom jeziku, zove se “Fitra“. Ukoliko ne dođe do vanjskih uticaja na djecu, ona će nastaviti da obožavaju Allah, džellešanuhu...

A mi smo samo bića koja stalno griješe, ali imamo pravo na pokajanje sve dok sunce ne krene sa zapada, kada će već biti kasno...

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 135
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...