PD Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Баш тако мамице. У Символу вере се јасно каже: Верујем у Једнога Бога Оца... Бог је један зато што је Отац, а Света Тројица зато што су остале две Личности сагласне са Оцем и постоје вечно тако што у Оцу имају узрок свог постојања, па чак можемо рећи да је Отац узрок и свога постојања! Зато што Личност претходи суштини и зато што никада суштина није "огољена" како каже Свети Василије Велики. Богу не претходибезлична божанска суштина него Личност Оца који рађа Сина а Исходи Духа Светог, не потчињавајући их својој вољи, већ остале две Личности слободно желе и постоје у потпуној хармонији. Њих не раздваја време и место и зато и јесу један Бог. У Богу не постоји раздељивање. Ово подебљано је за мене најјасније објашњење до сада, хвала вам оче. Нама је непојмљиво да разумемо да постоји тројица а једна суштина или једномислије јер ми нисмо још увек у могућности да тако размишљамо или делујемо. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 У Символу вере се јасно каже: Верујем у Једнога Бога Оца... Нажалост, у неким православним молитвеницима између речи Бога и Оца стоји зарез. И због тог зареза испада да суштина предходи Личности. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Цвеле1993 Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Шта је то епифанија, а шта теофанија? Епифанија Ти је јављање анђела, а теофанија је Богојављање. Кад смо код Богојављања, тад се Бог открио свету, као Света Тројица. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 10, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 У Символу вере се јасно каже: Верујем у Једнога Бога Оца... Нажалост, у неким православним молитвеницима између речи Бога и Оца стоји зарез. И због тог зареза испада да суштина предходи Личности. То је показатељ елементарног непознавања елементарних истина православне вере оних који су писали те молитвеникеТо је чист римокатолицизам, који се иначе цени као ултра православна ствар. Ово говорим без икаквог вређања римокатолика јер је њихова мисао на тај начин развијена, захваљујући најпре блаженом Августину. Да се ја питам, а не питам се ич, не би могле црквену литературу свако да издаје. Зато имамо гомилу квази-православне литературе која нема везе са истином наше вере. А и ми свештеници да што пре баталимо јефтину моралистику у беседама, јер то не пије воду, већ да људима говоримо афирмативно о нашој вери излагајући им истине вере на разумљив начин. Богу хвала, све више и више свештеника не почињу беседе речима: данаса наша Црква слави... па онда препричано житије и тешка моралистика где се људима набија осећај кривице и где им буде непријатно што су и дошли у цркву. Нема потребе за тим већ да заједно истражујемо истине наше вере и да се окренемо есхатону из кога и извире индетитет Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Апофатизам означава нешто што не можемо појмити разумом, - нешто што означава непричасност. Једном речју, суштину Божију не можемо познати. Pa ne bas, to bi bilo "nepojmljivo", "neshvatljivo", "nerazlucno". Apofaticko bogoslovlje je ono koje opisuje ono sto bog nije, a ne ono sto jeste (katafaticko). Np: apofaticki bismo rekli "Bog nije stvoren", "Bog nije konacan", "u bogu nema nuzde", itd. Reci "bog nije razumljiv" je samo jedna od mnogih mogucih apofatickih konstrukcija. Ili sam promasio? Постоји ,одрично' казивање о Богу, као што си навео: ,,није'' створен, итд. Али постоји и апофатичко богословље које се усредсређује искључиво на питање суштине Божије. Поред тих ,одричних' казивања постоји и додавање ,,пре'' или ,,над'' испред потврдних својстава о Богу, као што је Предобри, Надсуштаствени, итд. Све су то начини да се избегне антропоморфизам. Међутим, кад смо код апофатизма онда се говори о питању суштине Божије. О суштини Божијој не можемо ништа рећи, осим о њеном постојању кроз катафатичко богословље, односно кроз познање Личности Тројице. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Када кажемо један Бог, да ли при том мислимо на Бога Оца, или на Свету Тројицу? Тад мислимо или на једно од Лица (или на Два Лица) или на сва Лица Тројице. Свако од Лица поседује целокупно Божанство. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 10, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 10, 2010 Negde sam procitao pitanje vernika : Da li kad se molim pred Hristovom ikonom da se molim samo Hristu. Odgovor je bio kad se molis pred Ikonom Hrista moli se svim Licima Boga zivoga. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 На тему наравно. Питање је то личности, богословља личности и онтологија љубави. Ево муслимани. Исто исповедају једног Бога (Алах). Али код њих нешто не штима ту. Шта мислите шта не штима? Алах не може бити личност? Тачно близу си. Алах је самац.Сам за себе. И то наравно није личност.Коме је он личност? С друге стране, не постоји никакво морање или закон да буде баш Тројица. То не значи да Бога може да и не буде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Када се Бог обраћа човеку у старом завету, да ли то чини једно лице Свете Тројице или једна Света Тројица? У почетку Библије у првој глави, говори се о Тројици. Превод је такав да се помиње један Бог а глагол стоји у множини. То је по ивриту. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 На тему наравно. Питање је то личности, богословља личности и онтологија љубави. Ево муслимани. Исто исповедају једног Бога (Алах). Али код њих нешто не штима ту. Шта мислите шта не штима? Алах не може бити личност? Тачно близу си. Алах је самац.Сам за себе. И то наравно није личност.Коме је он личност? С друге стране, не постоји никакво морање или закон да буде баш Тројица. То не значи да Бога може да и не буде. Tako sam ja postavio pitanje jehovinim svedocima,koga je Bog voleo pre stvaranja sveta,ako je jedno Biće.Još uvek čekam odgovor. 1000000001010 Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јован Чакарески Написано Децембар 11, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 11, 2010 Када се Бог обраћа човеку у старом завету, да ли то чини једно лице Свете Тројице или једна Света Тројица? У почетку Библије у првој глави, говори се о Тројици. Превод је такав да се помиње један Бог а глагол стоји у множини. То је по ивриту. 26 Потом рече Бог: Да начинимо човека по свом обличју, као што смо ми,.... http://www.facebook....jovan.cakareski Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley... Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чоколада Написано Децембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2010 Otac,Sin i Sveti Duh su tri potpune Ličnosti(Bića),kao što smo ti i ja potpuna bića. Hristos nije ovaploćenje(otelovljenje) Oca,jer se samo jedna Ličnost ovaplotila-Sin. Свака Ти је као у Његоша. smej.gif Не треба људе критиковати кад погреше нешто из незнања. Проблем је кад се то чини из јеретничких побуда. Можда је сестра Чоколада, хтела да каже да је Господ Исус Христос икона Бога невидљивога (Кол. 1, 15) Чоколадо, опрости што мало више испољавамо ревност, а све мање љубави и разумевања. Da, naravno...sve je u redu! Hvala na razumijevanju.Zaista izrazila sam se ishitreno i nepromisljeno, zao mi je! I u pitanju moze biti samo i jedino moje neznanje..tj. moje nepoznavanje teoloske terminologije...ili moja nesposobnost da se izrazim. Tema jeste teska, za obicne smrtnike inspirativna, ali eto... za cas odvede covjeka gdje nije htio. Upravo sam htjela reci da je Isus Hristos ikona Boga nevidljivoga!! To sam i mislila kad sam rekla "otjelovio se Bog Otac"...jer Otac i Sin su jedno, kao i Sveti Duh! U isto vrijeme i posebne licnosti kao i nerazdjeljiva cjelina........Gospod Isus Hristos je hodao po zemlji, bio od krvi i mesa, pricao..ljudi su ga gledali...a u isto je vrijeme bio nerazdvojen od Boga Oca! Ili sam opet zalutala... smej.gif-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='smej.gif' /> Za mene nije nepojmljivo da je Sveta Trojica jedinstvo tri licnosti...a vidim da nekima ovdje jeste. Radi se o Bogu, a ne o ljudima..sta je tu nejasno?? smej.gif Ja vjerujem u Svetu Trojicu....moja je vjera u dubini moga bica, potpuna, jasna i neizmjeriva! U Gospoda je sve uzdanje moje, Njemu pribjegavam, Duh Sveti neka nas zastiti! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2010 Gospod Isus Hristos je hodao po zemlji, bio od krvi i mesa, pricao.. ljudi su ga gledali... a u isto je vrijeme bio nerazdvojen od Boga Oca! Ili sam opet zalutala... 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' /> Митрополит Ј. Зизјулас Личносни однос Сина са Оцем се не прекида, према томе, Његова природа, која Га сједињује са Оцем, и даље постоји. Син страдава као човек зато што је узео на Себе човечанску природу, а тиме и њене последице, и тако доспевамо до позиције да је у Христу присутан потпуни Бог. Другим речима, ништа од Христовог божанства није одступило због Његовог Оваплоћења; према томе, у Њему је присутно потпуно божанство, али и потпуно човештво (Догм. теме, нови сад 2001, стр. 338). Оно што Христа чини личношћу, односно тај однос кроз који пролазе сви други односи и који коначно одређује Његов идентитет, јесте Његов однос према Оцу. Својим отеловљењем Христос остварује и друге односе. Има однос према Пресветој Богородици, према Својим ученицима, према Својој природној средини; узима храну, Јудејац је, има однос према јудејској заједници. Све су то односи који се уврштавају у Његов лични однос. Наиме, целокупно човечанство, односно целокупна твар, коју узима на Себе, није туђа Његовој личности. Према томе, човештво није мање због тога што је уврштено у Његов однос према Оцу (исто, стр. 341). Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Децембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2010 Za jedan takav odgovor covek mora da ga potrazi u osinovljenju coveka sa Bogocovekom Hristom. Dakle sa samim Bogom. Nikako da ljudi postanu Bogovi ali da budu deca Bozja. neki teolog koji se slaze sa mnom mogao bi to jasnije da napise. Pre vere u Boga nema ni znanja o Njegovim Licima koja cine Jednog Boga. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чоколада Написано Децембар 14, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 14, 2010 Gospod Isus Hristos je hodao po zemlji, bio od krvi i mesa, pricao.. ljudi su ga gledali... a u isto je vrijeme bio nerazdvojen od Boga Oca! Ili sam opet zalutala... :229229229:-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':229229229:' /> Митрополит Ј. Зизјулас Личносни однос Сина са Оцем се не прекида, према томе, Његова природа, која Га сједињује са Оцем, и даље постоји. Син страдава као човек зато што је узео на Себе човечанску природу, а тиме и њене последице, и тако доспевамо до позиције да је у Христу присутан потпуни Бог. Другим речима, ништа од Христовог божанства није одступило због Његовог Оваплоћења; према томе, у Њему је присутно потпуно божанство, али и потпуно човештво (Догм. теме, нови сад 2001, стр. 338). Оно што Христа чини личношћу, односно тај однос кроз који пролазе сви други односи и који коначно одређује Његов идентитет, јесте Његов однос према Оцу.Својим отеловљењем Христос остварује и друге односе. Има однос према Пресветој Богородици, према Својим ученицима, према Својој природној средини; узима храну, Јудејац је, има однос према јудејској заједници. Све су то односи који се уврштавају у Његов лични однос. Наиме, целокупно човечанство, односно целокупна твар, коју узима на Себе, није туђа Његовој личности. Према томе, човештво није мање због тога што је уврштено у Његов однос према Оцу (исто, стр. 341). U potpunosti shvatam i razumijem!Ja sam samo to i htjela reci. Ne znam u cemu je moja greska, kada sam manje- vise isto napisala sto i vi mislite? :229229229: Boldano upravopotvrdjuje moje misljenje.....( cini mi se..posto sigurno slijedi novi demanti :229229229:) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука