oslonac Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Da li Bog moze da bude tako zlocest..da jednog covjeka spasi,a drugoga samo zato sto pripada drugoj religiju,baci u propast..? ...и да му вечно обнавља кожу како би се заувек пекао и мучио у паклу. Какав је то бог? Да ли је могуће да је Бог такав? Svako sam sebi priredi pakao. Tako se uči nauk i u hrišćanstvu, koliko sam razumio. Bog je Milostiv, ali i Pravedan. Zamisli da neko ubije ili učini drugome zlo, a to se sakrije i ne otkrije. Da li je pravedno da prođe bez kazne? A Allah opet najbolje zna... А ако праведност и казну (од стране Бога) схватамо тако као што ви (па и неки хришћани) схватате, објасни ми шта има са правдом чињеница да неко ко је грешио 20,30 или 50 година ВЕЧНО буде мучен. Еј, човече - ВЕЧНО! Или је то "мучење" ипак нешто друго а не Божија одмазда? Tako je i nekim našim "muslimanima" nejasno da čovjek može biti u grijehu dvadeset ili pedeset godina, pa da dođe tewbe (pokajanja) i da će mu biti oprošteno ako se ne povrati svjesno u iste grijehe; ili ako učini neki drugi grijeh pa se pokaje pa poslije ne učini isto. Prema takvima su najgori oni koji kažu bitno je da imam dobro srce a ne da sam u vjeri kako se nalaže. Čudni su ljudi. I ova mi se tema sviđa jer se ne forsira ono "vidi kako je kod mene a kod tebe ne valja". Svi mi imamo iste želje i nadanja, a vjera je stvar pojedinca pa ko se u kojoj nađe. Za mene je islam način života a i razmišljanja, bez obzira šta to drugi rekli i kako to vide kroz ono što im se u islamu i od islama ne sviđa. Islam je nauka i način življenja, a ne proizvoljni stav i djela skupina ili pojedinaca. Islam ne priznaju mnogi koji se deklarišu kao muslimani iz razloga što ga dovoljno ne poznaju ili što su za prijatelje uzeli šejtane koji su im otvoreni neprijatelji, i koji će ih ostaviti kad ogreznu u kufru (nevjeri) i grijehu tako što će im reći : "Bježi od mene ti si doista nevaljao, a ja se bojim Allaha." "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Олсонац, то није одговор на моје питање, али нема везе, Опуштено. prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 SPAMUJETE TEMU LJUDI.DRŽITE SE PRAVILA IZ PRVE TAČKE. OVO ŠTO VI RADITE MOŽE SE OTVORITI POD NOVOM TEMOM POD NAZIVOM TEMATSKE DEBATE.A PRAVILA OVE TEME SU JASNA I DRŽITE IH SE. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Одлично што сте покренули ову тему. Имам једно питање за колеге муслимане. У разним историјама религија, што на српском, што на другим језицима, сам проналазио типске представе раја у исламу. Е, сад! То се своди на приче о девицама које ће добити они који погину за Алаха и сл. Поред тога представе су углавном врло телесне, да се тако изразим. Оно што ме чуди јесте да нигде нисам пронашао место жене у рају. Да ли постоји у исламу неко подробније учење о џенету и да ли се оно заиста своди само на задовољење телесних потреба? Хвала унапред! У хришћанству представа раја јесте могућност вечног личносног односа и заједничарења са Богом, али неће сви имати исто искуство, јер ''у дому Оца мога многи су станови'', по Христовим речима. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Da li Bog moze da bude tako zlocest..da jednog covjeka spasi,a drugoga samo zato sto pripada drugoj religiju,baci u propast..? ...и да му вечно обнавља кожу како би се заувек пекао и мучио у паклу. Какав је то бог? Да ли је могуће да је Бог такав? Svako sam sebi priredi pakao. Tako se uči nauk i u hrišćanstvu, koliko sam razumio. Bog je Milostiv, ali i Pravedan. Zamisli da neko ubije ili učini drugome zlo, a to se sakrije i ne otkrije. Da li je pravedno da prođe bez kazne? A Allah opet najbolje zna... Da...i Bog jedino zna..( ovo nije odgovor na moje pitanje...) Da li Bog moze da bude tako zlocest..da jednog covjeka spasi,a drugoga samo zato sto pripada drugoj religiji,baci u propast..? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Postavljam jos jednom pitanje...?Drugacije folmurilano...Molim za odgovor...sta ce biti s drugima..? Sta kaze Islam o njima..? Citat-Zbog svega navedenog je islam vjera istine , pravde i selameta i mira, pa ko hoće sve navedeno neka se čvrsto prihvati islama: „Jedina priznata vjera kod Boga je islam!“ (Kur'an) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 SPAMUJETE TEMU LJUDI.DRŽITE SE PRAVILA IZ PRVE TAČKE. OVO ŠTO VI RADITE MOŽE SE OTVORITI POD NOVOM TEMOM POD NAZIVOM TEMATSKE DEBATE.A PRAVILA OVE TEME SU JASNA I DRŽITE IH SE. Enize izvoli https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10103.msg308913.html#msg308913 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kajaa Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Evo sta kazu katolici o spasenju...( posluzit cu se rijecima sa kat.foruma) Vjerovanje starih Izraelaca bilo je u mnogo čemu drugačije od kršćanstva, poznavali su posljedice istočnog grijeha (smrt), ali ne i uskrsnuće kakvo je Krist navijestio. Međutim, Sveto Pismo svjedoči da je bio običaj vjerovati "da tijelo postaje prah i pepeo, a duh se vraća Bogu koji ga je dao". Nisu znali do kraja što je sve s time povezano, jer još nije bio došao Krist. Imali su Savez s Bogom, ali su i čekali Otkupitelja. I Zakon i Proroci govore o potrebi obraćenja, pravednog života, usprkos svih nedaćama i nevoljama ovoga svijeta, jer o pravednosti ovisi spasenje duša. Vjerovali su da je prava nagrada za pravednost tek u vječnosti. Krist je tek u pravom smislu navijestio Kraljevstvo Nebesko, koje je blizu. Dotada, stari Izraelci vječnost su objašnjavali riječima: nadamo se utjehi i počivanju u Abrahamovu krilu. "Abrahamovo krilo" simbol je i slika raja kakvog su zamišljali, ali to još uvijek nije bilo "Kraljevstvo Nebesko". Metaforički rečeno, prije bi to bilo mjesto "koje velika provalija dijeli od pakla." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Pridružit ću vam se malo kasnije da odgovorim na pitanja, krećim stan. znate žena,naredi, muž sluša! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Децембар 3, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Одлично што сте покренули ову тему. Имам једно питање за колеге муслимане. У разним историјама религија, што на српском, што на другим језицима, сам проналазио типске представе раја у исламу. Е, сад! То се своди на приче о девицама које ће добити они који погину за Алаха и сл. Поред тога представе су углавном врло телесне, да се тако изразим. Оно што ме чуди јесте да нигде нисам пронашао место жене у рају. Да ли постоји у исламу неко подробније учење о џенету и да ли се оно заиста своди само на задовољење телесних потреба? Хвала унапред! У хришћанству представа раја јесте могућност вечног личносног односа и заједничарења са Богом, али неће сви имати исто искуство, јер ''у дому Оца мога многи су станови'', по Христовим речима. Da, u Džennetu kod nas je stvarno uživanje.Uživanje i tjela i duše. O tome govore mnogi ajeti i hadisi.Evo vam neki: "Primjer dženneta koji je obećan onima koji se Allaha boje – u njemu su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromjenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procjeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova."[1] "A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje rijeke teku; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: 'Ovo smo i prije jeli', - a biće im davani samo njima slični. U njima će čiste žene imati, i u njima će vječno boraviti."[2] "I blizu će im hladovina njegova biti, a plodovi njegovi će im na dohvat ruke stajati. Služiće ih iz srebrenih posuda i čaša prozirnih, prozirnih, od srebra, čiju će veličinu prema željama njihovim odrediti. U njemu će iz čaše piće inbirom začinjeno piti sa izvora u džennetu, koji će se Selsebil zvati. Služiće ih vječno mlada poslu-ga, - da ih vidiš, pomislio bi da su biser prosuti. I kud god pogle-daš, vidjećeš udobnost i carstvo prostrano."[3] I kaže Uzvišeni: "U džennetu izvanrednome, u kome prazne besjede neće slušati. U njemu su izvor-vode koje teku, u njemu su i divani skupocjeni, i pehari postavljeni, i jastuci poredani i ćilimi rašireni."[4] "U njima će se narukvicama od zlata i biserom kititi, a odjeća će im svilena biti."[5] "Na njima će biti odijela od tanke zelene svile, i od teške svile, nakićeni narukvicama od srebra."[6] I kaže Uzvišeni: "U njima će biti ljepotica naravi divnih, pa koju blagodat Gospodara svoga poričete?! Hurija u šatorima skrivenih."[7] "One koji čine dobra djela čeka nagrada, i više od toga! Lica njihova neće tama i sjeta prekrivati; oni će stanovnici dženneta biti, u njemu će vječno boraviti."[8] Nagrada koja se spominje u ajetu jeste džennet jer je to najljepša kuća, a više od toga –kako se spominje u ajetu- jeste gledanje u plemenito lice Allaha, subhanehu ve te'ala. Allaha molimo da nam iz Svoje dobrote i plemenitosti ukaže tu blagodat. I ajeti koji govore o opisu dženneta, uživanja u njemu, radosti i sreće njegovih stanovnika, doista su brojni. Što se tiče hadisa, oni su također brojni. Tako, Ebu Hurejre, radijallahu anh, prenosi da je rekao: "Rekli smo: 'Allahov Poslaniče, pričaj nam o džennetu i njegovim građevinama!' Rekao je: 'Kod džennetskih građevina jedna cigla je od zlata a druga od srebra, malter je od mirisnog mošusa, šljunak je od bisera i dragog kamenja, a pod je od šafrana. Ko uđe u njega, vječno će uživati i nikada tegobe neće osjetiti. Živjet će vječno i nikada neće umrijeti. Njegova odjeća nikada se neće pohabati, niti će njegova mladost ikada proći.'"[9] Od 'Itbeta b. Gazvana, radijallahu anh, prenosi se da je jedne prilike držao hutbu, pa se zahvalio Allahu i spomenuo Ga kako Mu dolikuje, a zatim je rekao: "Uistinu, dunjaluk se sprema za odlazak i od njega nije preostalo osim onoliko koliko preostane u posudi vode koju žedni treba da ispije. A i vi, uistinu, idete prema Kući vječnosti, pa krenite prema njoj sa što većim dobrom. Nama je spomenuto da je udaljenost između džennetskih kapija četrdeset godina hoda, a doći će dan kada će na njima biti velika gužva."[10] Sehl b. Sa'd, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "U džennetu ima osam kapija. Jedna od njih se zove Rejjan. Na nju će ući samo oni koji su postili."[11] Ebu Hurejre, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uistinu, u džennetu postoji stotinu stupnjeva. Allah ih je pripremio za borce na Njegovom putu. Između svaka dva stupnja je kolikoizmeđu nebesa i Zemlje. Pa, kada molite Allaha, molite Ga za Firdevs jer je on, uistinu, središnji i najvisočiji dio dženneta. Iz njega izviru džennetske rijeke a iznad njega je Arš Milostivog!"[12] Ebu Se'id el-Hudri, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uistinu, stanovnici dženneta će gledati vlasnike soba iznad sebe kao što gledaju u velike, blistave zvijezde koje se gube na horizontu istočno ili zapadno, zbog razlike među njihovim stupnjevima!" Prisutni upitaše: "Allahov Poslaniče, da li su to stupnjevi vjerovjesnika koje neće niko drugi postići?" Odgovorio je: "Naprotiv, tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, to su ljudi koji su vjerovali u Allaha i smatrali poslanike istinitim."[13] Ebu Malik el-Eš'ari, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista u džennetu postaje odaje čija se spoljašnjost vidi iz unutrašnjosti a unutrašnjost se vidi spolja. Allah ih je pripremio za onoga koji hrani potrebne, ustrajava u postu i noću klanja dok drugi ljudi spavaju."[14] Ebu Musa, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista će vjernik u džennetu imati šator od jednog izdubljenog bisera. Njegova dužina je šezdeset milja. U njemu će vjernik imati žene koje će obilaziti a da jedna drugu neće vidjeti."[15] Ebu Hurejre, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Prva skupina koja će ući u Džennet sijat će poput mjeseca u noći uštapa, a oni koji nakon njih uđu poput naj-sjajnije zvijezde na nebu. Neće obavljati malu ili veliku nuždu, neće sliniti niti pljucati. Njihovi češljevi su od zlata a njihov znoj je mošus. Miris im je ulve[16] a žene su im hurije. Izgled im je jednak, poput njiho-vog oca Adema, visine šesdeset podlaktica." [17] U drugom predanju stoji: "Među njima neće nesloge biti a njihova srca se neće međusobno mrziti, bit će poput srca jednog čovjeka, a Allaha će jutrom i večeri slaviti." [18] I u trećem predanju stoji: "A njihove žene su hurije." Džabir, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista, stanovnici Dženneta će jesti i piti u Džennetu a neće pljucati, obavljati nuždu niti sliniti." Upitali su: "A šta će biti sa hranom?" Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, je odgovorio: "Dah i znoj poput mirisa mošusa, a tesbih i tahmid će izgovarati kao što udišu i izdišu vazduh."[19] Zejd b. Erkam, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Tako mi Onog u čijoj ruci je moja duša, doista će jednom od njih (stanovnika dženneta) biti data snaga stotinu ljudi u jelu, piću i snošaju! Njihova potreba će biti u vidu znoja koji će izlaziti iz njihove kože a mirisat će poput mošusa i time će se njihovi stomaci smanjiti."[20] Enes, radijallahu anh, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista, mjesto koliko zauzima jedan luk nekog od vas ili njegov bič u džennetu ili samo mjesto stopala u džennetu bolji je od dunjaluka i svega na njemu. Kada bi jedna od džennetskih žena pogledala na Zemlju osvijetlila bi prostor između dženneta i Zemlje i napunila ga mirisom. Doista je njen pokrivač na glavi bolji od dunjaluka i svega na njemu." [21] Također, Enes b. Malik, radijallahu anh, prenosi da je Vjero-vjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Doista u džennetu ima pijaca na koju će stanovnici dženneta dolaziti svakog petka. Doći će im povjetarac sa sjevera i puhnuti u njihova lica i njihovu odjeću, nakon čega će se njihova ljepota povećati. Vratit će se svojim porodicama koje će im reći: 'Tako nam Allaha, nakon rastanka s nama vaša ljepota se povećala!' Uzvratit će im istim riječima: 'Tako nam Allaha, i vaša ljepota se nakon rastanka s nama povećala!'"[22] Ebu Se'id, radijallahu anh, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada stanovnici dženneta uđu u džennet, glasnik će povikati: 'Vama je da budete zdravi i da se nikada ne razbolite, vama je da živite i da nikad ne umirete, vama je da budete mladi i da nikada ne starite, vama je da uživate i da se nikada ne mučite.' To potvrđuju Allahove riječi: 'I njima će se doviknuti: Taj Džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili.'[23]" [24] U dva Sahiha se bilježi od Ebu Hurejre, radijallahu anh, da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Uzvišeni Allah je rekao: 'Pripremio sam Mojim dobrim robovima ono što oko nije vidjelo, niti je uho čulo, niti je palo na um čovjeku.' Čitajte ako hoćete: 'I niko ne zna kakve ih, kao nagrada za ono što su činili, skrivene radosti čekaju.'[25]"[26] Suhejb, radijallahu anh, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Kada stanovnici dženneta uđu u džennet a stanovnici vatre u vatru, povikat će glasnik: 'O stanovnici Dženneta, Allah vam je nešto obećao i On želi da vam to ispuni!' Reći će: 'Kakvo je to obećanje? Zar nije učinio da nam prevagnu dobra djela na vazi, lica nam osvijetlio, u džennet nas uveo i od vatre nas sačuvao?!' Tada će Allah podići zastor pa će gledati lice Uzvišenog Allaha, i ništa im neće biti dato draže od gledanja u njega." [27] Ebu Se'id el-Hudri, radijallahu anh, prenosi da će Svevišnji Allah reći stanovnicima dženneta: "Ja vam dajem Svoje zadovoljstvo i nikada se neću rasrditi na vas!"[28] Da i oni koji poginu na Allahovom putu, imaju najveće nagrade kod Allaha dž.š. između njih su ui džennetske žene o kojima se govori gore u navedenim citatima. A kakvo je kod vas shvatanje raja.Ovdje ako meni postaviš pitanje postavio si ga i sebi.Odgovorite! Allahu moj, učini me šehidom(amin) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
simic Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Šta islam kaže o hriščanstvu, a šta hriščanstvo o islamu? Hriscanstvo kaze (apostol Pavle), da samo onaj ko ima Duh Boziji moze da kaze da je Hristos Sin Boziji. Shodno tome, ispada da samo onaj ko nema Duh Boziji, moze da kaze da Hristos nije Sin Boziji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Супер што си овако пластично описао... Међутим само једно питање је остало не одговорено. Има ли жена у рају, тј. има ли икакава могућност да оне уђу тамо? Колико видим жене се помињу само у контексту уживања телесних мушкараца. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
simic Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Hriscanstvo kaze, da nema tog imena kojim se covjek moze spasti, osim imena Isusa Hrista. Muslimani kazu drugacije. Sta to znaci? To znaci da ili mi, ili muslimani lazemo. To znaci da ili mi ili muslimani nemamo pravu vjeru. Znaci, ili je nasa vjera lazna, ili je vjera muslimanska lazna. Ako je tako a tako je, onda je jedna vjera od Boga a druga od djavola. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПРАВОСЛАВАЦ 888 Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Мене занима зашто муслимани не једу свињетину? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Saladin Написано Децембар 3, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 3, 2010 Мене занима зашто муслимани не једу свињетину? !Ima više verzija ali evo..usput facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука