Jump to content

Светиње светима!...

svesteni poziv svetinje svetima odnosi se na   

24 члановâ је гласало

1. 1. svesteni poziv svetinje svetima odnosi se na

• ucesnike liturgijske zajednice
      23
    • svetitelje
      0
    • pravednike
      0
    • dostojne
      0
    • pripremljene
      1

Препоручена порука

• Гости

Mada, razmisljam nesto...da nije doslo mozda do zamene teza? Da li mozda bi pravilno pitanje o dostojnosti/nedostojnosti trebalo izmestiti na jednu drugu ravan, formulisuci pitanje ovako - ko je dostojan da moze proceniti tudju nedostojnost i ko je toliko savrsen da moze Hrista uskratiti nesavrsenima (radi kojih je On i dosao)? Po kanonima Apostolskog sabora (49 ili 50), pise da se odluci onaj svestenik koji odbije vernika od case ako li ovaj nije pod epitimijom, odnosno, zabranom pricescivanja. Kao i uvek, olako shvatanje slozenih odnosa coveka sa Bogom i coveka sa drugim covekom kao i sa samim sobom, rezultira lakonskim odbijanjem ili prihvtanjem odredjenih realnosti ili situacija. U prici koju sam naveo, jasno se vidi da bi fariseji, da je do njih, uskratili Zakeja Hristovog prisustva samo zato sto je ovaj, po njihovom misljenju, nedostojan tako neceg... Mislite o tome.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

Ne dade li vama Mojsije zakon i niko od vas ne zivi po zakonu? Vi ste oni koji se gradite pravedni pred ljudima; ali Bog zna srca vasa; jer sto je u ljudi visoko ono je mrzost pred Bogom." (Jovan 7,19; Luka 16,15)

samo malo da se svi podsetimo :smiley:

ko je dostojan da moze proceniti tudju nedostojnost i ko je toliko savrsen da moze Hrista uskratiti nesavrsenima

dada

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

сва срећа да је Црква заснована на крви, ал мученика ... :drugarstvo:

а ови би је радо пустили мученицима као што је ова несретна шутнута душа кад је већ лежала у болести својој ...

ААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА !!!!! kriminalac kriminalac kriminalac

пих, немам коментара, сем овог болног узвика ... 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

• Гости

Skoro me neko ubedjivao kako moram da se pricescujem svake nedelje il cu propasti  0205_whistling    Onda ja pitam a priprema za pricest (post od 7 dana na vodi) i onda bejah \"prosvetljen\" cinjenicom kako to nije potrebno, pa nije potrebna ni ispovest  :drugarstvo:

\"Nista se ti ne brini pricest brise sve grehe...\"  Naravno da brise ali samo ako se udostojim pricesta, a ne da pricescujem svake nedelje kad nisam na tom duhovnom nivou! 

Posle toga sam cak i bio ubedjivan da se za pricest nisu tako pripremali ni moji baba i deda, pradeda i slicno i da je to sasvim normalno  kriminalac 

Zar stvarno taj \"neko\" misli da cu nasesti na ovakve stvari ?   

Nema pricesta bez pripreme uvek je tako bilo i treba da bude...

Подели на овим сајтовима

Не постоји прецизан канонима цркве за пост пре причести. Постоје добре традиције учења светих отаца. Ово је само традиција. Али за њих се морамо држати, иначе све је изгубљено. Сви смо недостојним да крв и тело, али Бог је за нама, недостојним, он је послао свог Сина. А ми морамо имати на уму да је најважније, није брза, и хришћанске вредности душе. Пост - само средство у рукама хирурга да исећи тумора.

Подели на овим сајтовима

Skoro me neko ubedjivao kako moram da se pricescujem svake nedelje il cu propasti  0205_whistling    Onda ja pitam a priprema za pricest (post od 7 dana na vodi) i onda bejah \"prosvetljen\" cinjenicom kako to nije potrebno, pa nije potrebna ni ispovest  :drugarstvo:

\"Nista se ti ne brini pricest brise sve grehe...\"   Naravno da brise ali samo ako se udostojim pricesta, a ne da pricescujem svake nedelje kad nisam na tom duhovnom nivou! 

Posle toga sam cak i bio ubedjivan da se za pricest nisu tako pripremali ni moji baba i deda, pradeda i slicno i da je to sasvim normalno  kriminalac 

Zar stvarno taj \"neko\" misli da cu nasesti na ovakve stvari ?   

Nema pricesta bez pripreme uvek je tako bilo i treba da bude...

grome,kad god ti neko kaže da moraš nešto...mislim da to nije pravoslavno....ali reci mi kako ?eš postiti kad nije post...isto kao što postimo kada je post...kako to da neki poste i van posta a ne mrse kad je post...gde je tu poslušanje Crkvi.....

Naravno da brise ali samo ako se udostojim pricesta...možeš li mi pojasniti kako procenjuješ da si se udostojio....kako se to izmeri....

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог!  

Пост је део сталног живота православног хришћанина. Дане којима се пости врло прецизно је установила Света Православна Црква, да не набрајам детаљно, четири вишедневна, три једнодневна, као и сваке среде и петка осим у периоду "Трапавих седмица", којих у току године има пет. Када једемо свих 365 дана онако како је Христова Црква записала, да ли смемо ми по својој савести да мењамо то што је записано, било шта одузимајући, али исто тако и додајући?

Иако Бог све Зна, молитвама својим ми Га молимо да нам Опрости грехе које чинимо. На исповеди свештенику детаљно кажемо који је то грех и он нас разрешава греха, јер има Благодат Духа Светог. Пред само Причешћивање молитва коју свештеник чита, а ми сви заједно понављамо, опет садржи у себи молитву за опроштење греха учињених речју, делом, мишљу, у знању и незнању...,односно јавно се исповедамо, да смо свесни да смо грешили и зато Бога молимо да нам Опрости !  Ако не постоји разлог, поновљени или Не дај Боже нови грех у односу на претходну исповед, мука која нас тишти и смета нам, непознање како нешто да одлучимо, а да не згрешимо, онда нема ни потребе за личну исповед.

Током Свете Литургије, православни хришћани  посредством Бога Духа Светог осећају присуство Царства Небеског, а као највећи Дар Свете Литургије, Причешћујемо се Крвљу и Телом Бога Сина, сједињујемо се са Богом Тројичним и употпуњујемо целокупан осећај Живљења у Царству Небеском.

Наш коначни циљ јесте да нас Бог Својом Милошћу, Прими у Царство Небеско, у Царство Своје, на вечно Живљење. Светим Причешћем ми осећамо Царство Небеско и близину Његову.

Када погледам ова три пасуса, мени се ствар што се поста, исповеди и Причешћа тиче, чини врло јасна. Сваки дан свог овоземаљског живота живети као током Литургије, јер ћу тако већ овде осећати Царство Небеско, а да се надам да ће Бог Милосрдни и Човекољубив Одлучити да ме Прими на вечни живот у Царство Небеско.

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

?????? ???!  

???? ?? ??? ??????? ?????? ???????????? ??????????. ???? ?????? ?? ????? ???? ???????? ?? ?????????? ????? ??????????? ?????, ?? ?? ???????? ???????, ?????? ??????????, ??? ???????????, ??? ? ????? ????? ? ????? ???? ? ??????? "???????? ???????", ????? ? ???? ?????? ??? ???. ???? ?????? ???? 365 ???? ????? ???? ?? ???????? ????? ????????, ?? ?? ????? ?? ?? ?????? ??????? ?? ?????? ?? ??? ?? ????????, ???? ??? ???????????, ??? ???? ???? ? ?????????

???? ??? ??? ???, ????????? ?????? ?? ?? ?????? ?? ??? ??????? ????? ???? ??????. ?? ???????? ?????????? ??????? ?????? ???? ?? ?? ???? ? ?? ??? ????????? ?????, ??? ??? ???????? ???? ??????. ???? ???? ???????????? ??????? ???? ????????? ????, ? ?? ??? ??????? ?????????, ???? ?????? ? ???? ??????? ?? ????????? ????? ???????? ?????, ?????, ?????, ? ????? ? ???????...,??????? ????? ?? ??????????, ?? ??? ?????? ?? ??? ??????? ? ???? ???? ?????? ?? ??? ??????? !  ??? ?? ??????? ??????, ????????? ??? ?? ??? ???? ???? ???? ? ?????? ?? ????????? ???????, ???? ???? ??? ????? ? ????? ???, ????????? ???? ????? ?? ????????, ? ?? ?? ????????, ???? ???? ?? ??????? ?? ????? ???????.

????? ????? ?????????, ??????????? ????????  ??????????? ???? ???? ?????? ??????? ????????? ??????? ????????, ? ??? ??????? ??? ????? ?????????, ???????????? ?? ????? ? ????? ???? ????, ??????????? ?? ?? ????? ????????? ? ???????????? ????????? ?????? ??????? ? ??????? ????????.

??? ??????? ??? ????? ?? ??? ??? ?????? ???????, ????? ? ??????? ???????, ? ??????? ?????, ?? ????? ???????. ?????? ????????? ?? ??????? ??????? ??????? ? ??????? ??????.

???? ???????? ??? ??? ??????, ???? ?? ????? ??? ?? ?????, ???????? ? ???????? ????, ???? ???? ?????. ????? ??? ???? ???????????? ?????? ?????? ??? ????? ?????????, ??? ?? ???? ??? ???? ??????? ??????? ???????, ? ?? ?? ????? ?? ?? ??? ????????? ? ??????????? ???????? ?? ?? ????? ?? ????? ????? ? ??????? ???????.

0203_cool klapklap

poštedeo si me dugog pisanja

ako se ?ovek trudi da svaki tren svog života provede kao hriš?anin naravno da je uvek spreman na pri?eš?e jer je taj shvatio da je liturgija na?in života a ne forma

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• Гости

- Ako je jednini cilj naseg zivota Hristos onda sve sto cinimo postaje Liturgija - za sada, meni, nepoznati otac. No, razmislimo malo, ima li Liturgije bez Hrista?

Bog vas blagoslovio - Ugrin

P.S. Bog se ocovecio ne bi li se covek obozio - sv. Atanasije Veliki

Подели на овим сајтовима

• Гости

Sveta Tajna ispovesti jeste Tajna kojom se prisajedinjujemo Crkvi od koje smo se grehom otudjili/izopstili. I, zaista, sta se to dogalja na ispovesti, ko tu razresava grehe, kako se to prisajedinjujemo Crkvi od koje, po nasem misljenju i fizicki, nismo se ni otudjivali/izopstavati. Sada cu otvoriti tu temu na mom pdf-u Duhovna aristokratija, tako da hajde malo tom tematikom da se pozabavimo i ostavimo makar na cas dnevno-politicki homoseksualizam.  :smiley: Nadam se da se vidimo na temi.

Mir Vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

evo jedne pesmice sa ove teme.... https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1831.0.html

mislim da ima veze i sa ovom temom......

Ljubav mi požele dobrodošlicu 

Džordž Herbert,(1593-1633) engleski,tačnije velški pesnik,govornik i sveštenik.

Ljubav mi požele dobrodošlicu, ipak,moja duša ustuknu...pod teretom prašine i greha.

Ali mudra  Ljubav, videvši da sam od samog ulaska splasnuo, pridje bliže i ljubazno me upita da li mi nešto nedostaje.

Nedostaje gost koji je dostojan da bude ovde,odgovorih. Ljubav reče: ti ćeš biti taj gost.

Ja? Neljubazan,nezahvalan....Ne mogu ni  da pogledam u Tebe...

Ljubav me uze za ruku pa sa osmehom  reče: Zar nisam Ja stvorio oči ?

Tačno je,Gospode....ali ja sam ih uprljao..neka moj sram završi tamo gde mu je mesto.....

-A zar ne znaš ko je podneo krivicu i sram?

Dragi moj ,sada ću postaviti sto….Moraš sesti,reče Ljubav, i probati moje meso….

I zaista sam seo, i  jeo…

ja sam ovde prepoznao duboko pravoslavnu misao...šta vi mislite o tome... :cheesy2:

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...