Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

Моја породица тренутно живи на селу, у Богутовцу. Имамо веома лијепу цркву у којој скоро никад зими нема службе, а љети само кад је сезона у бањи. Најближа црква нам је у Матарушкој бањи што је неких 15 км.  У тим сеоским и црквама малих мјеста углавном никад нема јутрење, нити вечерња служба, а о бдењу да не говорим, то је заиста ријеткост. Обиђох нека села и видјех да је правило. Само сам примијетила да се народ не исповједа нигдје по тим малим срединама. Сасвим је друга ствар у Београду и у градовима. Значи људи дођу у цркву два пута годишње некад три, посте три дана или евентуално седам пред причешће и причесте се, а поред тога врачају, иду код којекаквих баба и све им је у смислу "ваља се", а свештеници причешћују. Ја сам само то примијетила и питала сам неке свештенике шта с тим... и одговор је па ништа. И то је то.

Ми имамо неки ауто па идемо и тражимо гдје има служба, св Литургија и водим дјецу увијек кад смо сви здрави, овај што иде у први разред не иде у школу кад је црвено слово јер је ипак велика штета да не оде на литургију, али ми можемо то све да изведемо, али шта је са онима који немају могућност и они онда једноставно ни не иду, неке деке и баке.... већ чекају љето. А свештеник наш и још двојица служе у једној другој цркви а код нас празна црква....

Истина је да само одлазак на  Литургију може човјека да приближи Богу, али да неко оде уопште на Литургију то је већ велики корак.... неда онај нечастиви да човјек пожели већ је лијен и све му је прече код нас ето у нашој цркви је послије пет мјесеци служена Литургија на Божић и дошло је седам људи... Замислите на Божић.... Мени је то заиста СТРАШНО.

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

Док сам живјела у Београду Било ми је веома једноставно доћи у оближњу цркву увече или дан раније и исповиједити се пред причешће ако имам потребу, или кад само требам да се исповједим. Сад често заиста желим да бар пред Литургију буде бар нека исповјест, зато што ми је црква далеко, имам троје мале дјеце и нисам у могућности да често идем од куће, могу кад је црвено слово и тад морам али то значи да морам и неки други дан, па да ли ће ме примити свештеник и сл... па онда чекај да дође, дјеца нервозна, и све то и онда често одустанем и одем на причешће не исповјеђена, па онда скупим гомилу па кад видим да сад стварно морам јурим тражим и исповједам се... и заиста сам јако срећна кад би видјела да неко исповједа бар пред Литургију.... А док сам била у Београду исто сам се чудила оним редовима за исповјест за вријеме Литургије, јер ти људи у то вријеме пропуштају на неки начин саму Литургију. Ја ето само кажем неки мој став...

"И кад стојите на молитви, праштајте ако шта имате против кога; да и Отац ваш који је на небесима опрости вама сагрешења ваша. Ако ли пак ви не опраштате, ни Отац ваш који је на небесима неће опростити вама сагрешења ваша." (Марко 11, 25-26)

Подели на овим сајтовима

???? ?????? ??????? ??? ?? ?? ????? ??????? ?????? ?? ??????? ??? ?? ????? ?????? ???? ??? ???? ?????? ??? ????? ?????????. ??? ???? ?? ?? ???? ?????? ????? ??. ?????, ? ??? ??? ???? ?? ???????????. ? ? ?????? ??????? ?? ?????? ?? ????? ?????????? ???? ?? ????? ?? ??????, ? ?? ??????????? ??. ?? ??? ?? ??????????? ?????? ??????? ? ??? ?? ??? ??? ??????? ???? ??? ?? ? ???????? ????? ???? ?????, ????? ?? ?? ????? ??????. ??????? ?? ?? ?? ???? ?? ???? ???? ????? ????? ???? ???? ? ???????????, ??? ?? ???? ?? ?? ?????? ???? ?????, ? ?? ?? ?? ?? ??????? ????? ????????? ????????.

???? ???? ??????? ?? ???????????????? ?? ??????????????????? ?? ????? ?? ???????? ???????? ? ????????? ?? ????????.??? ???? ?? ??????? ????? ?????????,? ???????,??? ? ????? ??? ??????? ? ???????.

Подели на овим сајтовима

I ja to prvi put cujem, moja je slava Sv. Jovan Krstitelj i naravno na Krstovdan i Bogojavljenje se sluzi liturgija i osvestava vodica, bar kod mene. A sa cim ce vredne domacice da naprave slavski kolac ako nemaju bar nekoliko kapi osvestane Bogojavljenske vodice...

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Марко Весић

Право фарисејско учење!Хоћу ли овако 0202_238 да уђем у Царство Божије,довољно је само мени библија и да учим и не треба ми нико више?Сабор(у којем су по твом мишљењу већина незналице) је донео одлуку и сабор мора да се поштује,барем они који су у Цркви.Када буде сабор рекао да литургија треба да се реформише онда ћу то и поштовати.А ако неке наше владике гледају да шминкањем литургије и Цркве доведу младе више у Цркву,онда је то за мене веома јадно.  klapklap

Подели на овим сајтовима

????? ?????

????? ?????????? ?????!???? ?? ????? 0202_238 ?? ???? ? ??????? ??????,??????? ?? ???? ???? ??????? ? ?? ???? ? ?? ????? ?? ???? ??????????(? ????? ?? ?? ???? ??????? ?????? ?????????) ?? ????? ?????? ? ????? ???? ?? ?? ???????,????? ??? ???? ?? ? ?????.???? ???? ????? ????? ?? ????????? ????? ?? ?? ????????? ???? ?? ?? ? ?????????.? ??? ???? ???? ??????? ??????? ?? ????????? ????????? ? ????? ?????? ????? ???? ? ?????,???? ?? ?? ?? ???? ????? ?????.  klapklap

klapklap klapklap joooj

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

????? ?????

????? ?????????? ?????!???? ?? ????? 0202_238 ?? ???? ? ??????? ??????,??????? ?? ???? ???? ??????? ? ?? ???? ? ?? ????? ?? ???? ??????????(? ????? ?? ?? ???? ??????? ?????? ?????????) ?? ????? ?????? ? ????? ???? ?? ?? ???????,????? ??? ???? ?? ? ?????.???? ???? ????? ????? ?? ????????? ????? ?? ?? ????????? ???? ?? ?? ? ?????????.? ??? ???? ???? ??????? ??????? ?? ????????? ????????? ? ????? ?????? ????? ???? ? ?????,???? ?? ?? ?? ???? ????? ?????.  klapklap

?? ????? ?????? ?? ???? ?????? ????????, ???????? ?? ???????.

?????? ?????, ?????? ?? ????? ???? ?? ?? ?????????? ? ? ???????????? ?????? ? ? ?????? ???????????.

Подели на овим сајтовима

Ја мислим да је потребна обнова у нашим главама. А за почетак до те обнове да престанемо да се мрзимо. То је за почетак. Док то не савладамо нема ништа. И тај назив "обнова" треба да се замени неким другим изразом, не зато што је неправилан, него што је имао негативну конотацију у 20. веку.

Подели на овим сајтовима

Јел знате како старообредници служе у Русији? Ја сам нешто чуо. На канону Евхаристијском имају само Достојно јест, остало чита се наглас. Ако је то тачно тиме је све речено. Тако се служило до Никона.

Подели на овим сајтовима

????? ?????

????? ?????????? ?????!???? ?? ????? :( ?? ???? ? ??????? ??????,??????? ?? ???? ???? ??????? ? ?? ???? ? ?? ????? ?? ???? ??????????(? ????? ?? ?? ???? ??????? ?????? ?????????) ?? ????? ?????? ? ????? ???? ?? ?? ???????,????? ??? ???? ?? ? ?????.???? ???? ????? ????? ?? ????????? ????? ?? ?? ????????? ???? ?? ?? ? ?????????.? ??? ???? ???? ??????? ??????? ?? ????????? ????????? ? ????? ?????? ????? ???? ? ?????,???? ?? ?? ?? ???? ????? ?????.  319.gif

A ?? ???? ???? ??????? - ??? ?? ?? ??????? - ??? ??? ?? ????? ?? ???? ??? ???????? ???? ???!!!!!!!!!!!   

???? ???? ?????????? ????????? ??? ??? ??? ??????? ? ???? ??????? ???????. ??? ???? ???? ???????? ?? ????? ???????? ?????? ?? ???? ???????? ??? ???? ????. ?? ?? ?? ????? ????? ??????? ??????, ??? ?? ?? ???? ?????????. ? ??? ?? ?????????? ?? ???? ?????? ?? ?????? ?? ??????.

?? ???? ???????? ??? ????? ????????: ????? ? ?????? ?????? ???? ?? ?? ?????? ??????? ??????. ?? ???? ?? ?????? ????????? ?? ?? ?? ?? ???? ? ???????? ?????? ???? ?? ????????? ??? 18 ???? ? ??????? ??????? ??????, ??? ?? ?? ???? ? ?????? ???? ??????? ???? ??? ??? ????? ????.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...