Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

?? ????????? ?????, ????????? ??????? ????? ??????????? ??????. ???? ?? ????? ?? ?? ?? ???????, ??? ??? ????? ????? ??????, ??????? ???? ??? ????????? ?????. ??????, ???? ??? ??????? ?? ????? ???????? ??? ??? ??? ???????? ? ????? ????? ????? ? ???????. ?? ??? ??????? ??????????? ?? ?????? ????? ?? ?????.

? ????? ?? ???? ?? ?????? ?????, ???? ???? ?? ?? ????????.

Подели на овим сајтовима

Добро Марко болан...  :)

Ето саслушала сам те.

Ја бар саслушам човјека...

Немој ми пришивати да осуђујем....

Можда реагујем жустро.

Ја се извињавам ако сам некога изнервирала  crvenilo

опростите ми.

Подели на овим сајтовима

Ја сам много суза оставила пред предивним иконостасима, неке из радости неке из туге.

Ту сам се једино осјећала загрљено, и када подигнем поглед и када га спустим.

Ја само желим када уђем у храм.. поново остављати своје сузе, Једном на врху.. и онима што га љубише и даље га љубе.

Ништа лоше нисам мислила.

Подели на овим сајтовима

?? ????????? ?????, ????????? ??????? ????? ??????????? ??????. ???? ?? ????? ?? ?? ?? ???????, ??? ??? ????? ????? ??????, ??????? ???? ??? ????????? ?????. ??????, ???? ??? ??????? ?? ????? ???????? ??? ??? ??? ???????? ? ????? ????? ????? ? ???????. ?? ??? ??????? ??????????? ?? ?????? ????? ?? ?????.

? ????? ?? ???? ?? ?????? ?????, ???? ???? ?? ?? ????????.

????????? ?? ???? ???,???,???? ??,??? ?? ??????... 0104_cheesy 0104_cheesy 0104_cheesy

Подели на овим сајтовима

?? ??? ????? ???? ???????? ???? ????????? ????????????, ???? ?? ??????? ???? ?? ????.

?? ??? ?? ?????? ???????? ????????, ? ???? ???????? ?????? ? ???? ?? ???????.

?? ???? ????? ???? ???? ? ????.. ?????? ????????? ????? ????, ?????? ?? ????.. ? ????? ??? ?? ?????? ? ???? ?? ????.

????? ???? ????? ???????.

?? ????? ??? ?? ?????.? ?? ????? ?? ???? ? ??????? ???? ? ???????? ?? ??????????? ?? ???????. ? ?? ???? ??????? ?????? ??????????. ??? ???? ???? ????? ? ?? ????? ??? ????????? ???? ? ??????. ??? ?? ????? ???? ??? ?? ???? ????? ?? ?????? ??? ????? ?? ??? ?? ????? ??? ????????? ????.

??? ????? ?? ??? ? ???? ???????? ??????? ????? ? ???????? ????? ?????? ?? ?????????, ? ????? ????? ?? ?????????? ? ????? ????? ?????. ? ??? ????? ???? ?????????? ?????? ? ????? ?? ????? ? ???? ???? ?????????? ?? ??????????? (? ?????????? ?? ???????? ??? ???? ??? ?? ?????? ????? ? ??????????? ???????). ?? ??? ?????? ?? ?? ? ??? ????? ????????? ?????. ???? ? ?????? ?????? ????????? ? ?????? ????? ? ??????????. ?? ??? ??. ????? ???? ?? ????? ?????, ??? ?? ?????? ??????? ????????? ???????? ??????.

?? ??? ?? ?????? ???? ???? ? ??. ????? ? ??????? ??? ??????? ?? ???? ?????????? ??????. ? ? ?????? ?? ????? ????????????? ?????? ???? ??? ? ?? ? ????? ?? ???????????.

??? ?? ?? ???? ???????. ? ??????? ?????? ?? ????? ?????? ????? ?? ????. ???? ? ??????? ??? ????????? ??????? ? ?? ?? ???? ?????? ??? ????????? ?????? ???????..... ? ??? ?? ????? ?? ???????. ?? ??? ????? ??? ??????????? ??? ?? ???? ????? ???? ???? ?????? ? ?? ??? ??? ??? ????? ???? ??????????? ? ??????????????. ?? ??? ???? ????? ????? ?? ?? ????? ?? ????? ??????????? ????? ?? ???????. ????? ?? ??????? ??????? ????? ?? ??????? ? ??? ????.

??? ??? ???? ?? ??????? ???? ?????????, ??? ?????? ?? ???? ?????, ?? ????? ??. ????? ? ???????? ?? ????????? ?? ????? ????????? ?????? ??. ???????? ????? ???????????. ?????? ????? ?? ????? ?????? ??????????? ????????? ?? ??? ???? ?? ?? ?? ????. ??? ??? ????? ??? ? ??? ??? ? ??? ?? ????????? ??. ????? ?? ???? ?? ?? ????? ????????? ???? ?? ?? ???????, ? ??????? ????????? ?? ?????? ? ???? ?? ??????? ?? ???????????? ????????.???? ?? ???? ???????? ?? ??? ?? ??? ????? ?? ????????? ?????????? ? ????????? ??. ?????. ??? ??? ?? ?????? ?? ????????? ?? ???? ?? ?? ?????? ? ?????? ??????, ??? ?? ???? ?????? ??? ?? ??? ? ?? ????? ?? ????? ?? ???????? ? ???????? ? ??? ??????? ???? ?????????? ? ?????? ?? ????? ????? ???? ?????? ????? ???? ?? ?? ??????????? ?????. ? ?? ???? ????? ??? ? ??? ?? ??????? ??? ?????????. ???? ?? ??????????

Подели на овим сајтовима

Иначе у Литургији св. Марка када свештеник чита канон сви држе руке подигнуте у вис као што их свештеник подиже у току литургије. Такође, причешћујеш се одвјено из са Диску и Путира, и то директно из Путира пијеш без кашичице, баш као што то свештеници чине у олтару, само што се причешће верних дешава са амвона а не у олтару. Исто тако сви верници међу собом деле целив љубави, баш као у време св. Марка.

Подели на овим сајтовима

????? ? ????????? ??. ????? ???? ????????? ???? ????? ??? ???? ???? ????????? ? ??? ??? ??? ?? ????????? ?????? ? ???? ?????????. ??????, ??????????? ?? ??????? ?? ?? ????? ? ??????, ? ?? ???????? ?? ?????? ????? ??? ????????, ??? ??? ??? ?? ?????????? ???? ? ??????, ???? ??? ?? ???????? ?????? ?????? ?? ?????? ? ?? ? ??????. ???? ???? ??? ??????? ???? ????? ???? ????? ??????, ??? ??? ? ????? ??. ?????.

??? ????????????,????? ?? ???? ?????????????.... ????? ?? ?? ????? ??? ????????? ? ????? ????????? ?????, ???????

???,?????,??????? ?? ?? ?? ? ??. ????? ?? ????? ?? ?? ?????????...-?????, ??? ??? ????? ???? ?? ??? ???????? ?? ?????? ?????????...

Подели на овим сајтовима

??? ????????????,????? ?? ???? ?????????????.... ????? ?? ?? ????? ??? ????????? ? ????? ????????? ?????, ???????

???,?????,??????? ?? ?? ?? ? ??. ????? ?? ????? ?? ?? ?????????...-?????, ??? ??? ????? ???? ?? ??? ???????? ?? ?????? ?????????...

??, ?? ????? ?? ?????. ? ? ???? ?? ???????. ? ?? ????? ?? ???? ????? ??? ?????????? ??????.

??? ????????? ?? ?????, ?????? ?? ???? ???????, ?????? ?? ???, ?? ??? ?? ? ?? ???? ??? ?????, ? ?????? ????? ?? ???????? ?????????. ?? ?????? ????????? ?? ????? ?????? ????????, ?????? ??? 8 ??? 9 ??????. ?? ??? ???? ?????????? ? ?? ???? ?? ?????, ???? ?? ??? ???????.

Подели на овим сајтовима

Врло радо, чим први пут дођем до Београда, планираћу посјету ПБФ-у. Мени је право освјежење представљало служење литургије Св. апостола Јакова,на дан Његовог празника.  Помислио сам- како би било лијепо да је служе мало чешће(иако је заиста дуга,тако да не знам колико би било практично за служење-премда је служио Епископ,тако да не знам колика би дужина исте била,да служи презвитер).

Исправи ме(колико сам могао да схватим , теолог си) ако гријешим,али, рекао бих да  управо оволико врста литургије у различитим раздобљима, доказују да спасоносност и исправност Бескрвне Жртве уопште није условљена формом, у смислу оно шта смо говорили: да ли ће бити иконостаса,или неће, да ли ће се двери отварати или не и сл.

Наравно, поредак служења треба да постоји, али он није то што чини суштину Евхаристије...

Подели на овим сајтовима

Цитираћу само један део Марковог поста који јесте,то се мора признати,по свим досадашњим историјским и теолошким сазнањима историјски и еклисиолошки утемељен (што не значи,причам уопштено,везано за све сегменте Црквеног живота, да се можда неће временом појавити неко ново сазнање које ће можда мало модификовати нека наша тренутна сазнања из области свецрквеног историјског живота...било је примера),на које би требало такође,из религиозно-педагошких али делимично светотајинских разлога (све што постоји и што је постајало у Цркви ипак има неки смисао и значај...дат му је од отаца,може се модификовати,али му је ипак дат и треба се барем мало осврнути на то и добро промислити),обратити пажњу.Он гласи::"Али како год се гледало на овај проблем морамо узети у обзир да су високи иконостаси формирали одређену врсту побожности православних хришћана и на њу се мора озбиљно рачунати".

Значи,и поред тачности информација које нам је Марко пренео,и поред потребе да се одређене ствари заиста претумаче или промене,замене или чак можда и одбаце,требало би добро промислити о могућим нежељеним ефектима које одређена промена изазива у човеку.Осветлити са свих страна,крајње објективно,пажљиво и критички приступити том питању.

Значи,мислим да се мора узети барем мало у обзир религиозни и религиозно-естетски доживљај свих оних који себе називају верницима и који,као и ми,свецелосно живе у Цркви,а који имају мало другачији доживљај појединих сегмената, и њихове "променљивости или непроменљивости",на пример Црквене архитектуре,од других,јер поједине ствари и поред можда од појединаца у прошлости прозвољно додатих или поред  можда страног и чак и неправославног порекла,могу бити на свој начин свеживотно инспиративни за нашу браћу и сестре у Христу,јер ипак вековима постоје као суштински оправослављене и инкорпориране у свест Цркве,па самим тим и у њихову свест.Важно је да се свака одлука,о евентуалној промени неких димензија црквеног живота,доноси путем саборне и једнодушне Црквене свести,њеног предањског и светоотачког блага,као и реално постојећих савремених теолошких сазнања,јер ће једино тада Дух Свети заиста бити истински извор и позадина таквих одлука и онда ће их свако ко се жели звати православним хришћанином морати прихватити,али и,у то сам убеђен,истински и зажелети...ја само ту врсту једнообразности и  једнодушност те природе и карактера заступам у нашој помесној мајци Цркви,да не буде забуне...једнобразност одлучивања и доношења одлука и ништа више.Поздрав за све!

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

??????? ??(?????? ??? ????? ?? ??????? , ?????? ??) ??? ????????,???, ????? ??? ??  ?????? ??????? ????? ????????? ? ?????????? ??????????, ???????? ?? ???????????? ? ?????????? ???????? ????? ?????? ???? ????????? ??????, ? ?????? ??? ??? ??? ????????: ?? ?? ?? ???? ??????????,??? ????, ?? ?? ?? ?? ????? ???????? ??? ?? ? ??.

???????, ??????? ??????? ????? ?? ???????, ??? ?? ???? ?? ??? ???? ??????? ???????????...

??? ????? ???? ?????? ???? ??? ??????? ???? ?????? ? ???? ?????????. ??? ????? ???????? ?? ????? ???????????? ???? ?? ????????? ?????. ?? ??? ? ??? ??????? ???? ??. ????????? ???? ?? ?? ?????? ?????? ?????? ????????, ??? ?? ??????? ???. ??? ??? ?? ????? ?? ???? ??. ????????? ????? ????? ????? ??????????? ???????. ?? ???? ?????? ?? ?? ?????? ??????? ??? ??????.

?.?????? ?? ?? ??? ??????? ?? ?????, ?? ??? ??? ????? ??????? ???????? ?? ???????????, ??????? ???? ????? - ??????????? ?????????, ?? ??. ?????????? ??? ??????? ? ??? ????? ???? ??? ??????? ? ?????. ?? ?? ??????? ????? ????? ???? ??? ?? ???? ?????????, ??? ?????? ????? ??????? ????????, ??? ? ??? ???? ?????????? ?????????? ?????? ??? ? ??? ???? ?? ?????? ?? ?? ???? ???? ?????? ????? ?????????? ?? ????????? ?????????. ???? ?? ????? ???? (4 ???? ?? ?? 500 - 600 ??????), ?? ????? ????????, ???? ???????, ??? ??? ? ?????????? ????? ??????? ? ????? ???? ? ???? ??? ?? ??????? ?????????. ??? ??? ?? ?? ???? ??????? ?????? ???????? ? ??? ????? ???? ???? ?? ?????? ????? ???? ?? ??. ????????? ??????. ??????? ?? ???? ???? ?? ??????? ????? ??? ???? ?????? ??????? ????. ?? ?? ???? ???????? ???? ??? ??? ??????, ??? ????? ?? ???????? ?????? ? ?? ?? ?? ??????? ?? ???????.

,,?????, ????????? ???? ??????? ,,?? ??????", ???? ?? ??????, ????????? ,,?????? ???????", ?? ???? ???? ????????? ???????????? ???? ???????? ?????????? ?????? ? ?? ???? ?? ?? ??? ????, ??????????? ??????????? ?????????? ??????????? ?????????, ????? ?? ???????????? ? ??????????? ?? ??????? ??????????? ? ... ? ?? ?? ??? ????? ?????????? ? ??????????, ?????????? ?? ?? ???? ??????????? ???????? ? ?????? ??????? ????? ???????? ???????? ? ?????????. ???, ???? ????, ? ????????? ???? ?? ??????? ,,?? ?????", ???? ?? ??????, ??. ?? ???????? ????????, ??. ???????????? ????? ??????? ???????? ? ????? ????????? ????? ?????? ? ?????? ?????? ?????? ? ????????? ???????? ??. ???????????, ????? ?????? ????? ? ??????????? ?????????? ??????????? ?????????, ????? ?? ???????????? ? ??????????? ?? ??????? ???????????... ?????????? ?? ?? ???? ??????????? ???????? ? ?????? ??????? ????? ???????? ???????? ? ?????????. ????? ????, ?? ????? ?? ????????, ???? ?? ?? ??????, ?? ?? ?? ?? ?? ,,???? ????? ??????", ???? ???? ? ??. ??????? ??????? ? ???? ??????, ,,????????? ?????? ?? ?????? ???????" ??????? ?????????, ??? ?? ?? ?? ??????????, ??? ???? ????????: ?? ?? ??? ???? ????????? ??? ???? ??? ?????? ?????? ?????? ??????? ?????????, ???? ??? ???? ?????? ??????? ???? ? ??????? ??????? ????? ????????, ? ????????? ??? ??????????? ??????, ???? ???? ??. ?????? ???????, ??. ?????? ?? ?? ????? ???? ? ?????? ??????? ? ??????? ???? ? ???? ? ??????; ??? ??? ?? ??, ???? ?? ?? ?????? ??? ,,??????" ? ??????? ?????? ??????? ??????? ???????????, ?????? ????????, ??? ??????? ? ???? ???? ??????? ? ????, ???? ??? ????, ???? ?? ???? ???? ??. ??????: ,,??????? ? ????? - ? ???????? - ????????? ???????????? ? ????". ??? ????? ? ????? ?? ???????????? ??????? ? ?????????, ????????? ? ????????, ???? ?? ??????, ??? ????? ????? ???????? ?????, ? ???? ?? ?? ????? ???????? ????? ? ?????.

?????? ?? ?? ???? ?????? ??. ????????? ?????? ????? ?? ??? ???? ??????. ?????? ?? ???????? ?? ?? ?? ??? ????????? ? ?????????? ????? ????? ??? ????? ???? ???????? ??, ????? ???? ????? ?? ??? ??? ????? ????? ????? ???????????? ?????????, ??? ?????? ??? ?? ??????????? ? ??????? ?? ???????????.

Подели на овим сајтовима

• Гости

??, ??? ??????? ???????? ????????. ???, ????? ?? ??, ????? ?? ??, ????? ???? ?? ??, ???? ?? ????? ?? ???????? ?????? ????? ????? ??????  0104_cheesy

Moze se izgubiti samo ono sto se imalo ali ono cega nije bilo to se ni ne gubi posto se ni nema... a, meni se cini, sudeci po procitanom, da se nije imalo sta za "izgubiti"... posto ovde napisano nije bila teoloska rasprava vec kidisanje na teoloski pismenog coveka, frontalni napad na argumentovano i teoloski ispravno obrazlaganje. Sa druge strane, hvala Bogu, pa mi svestenici nemamo pravo na svoje misljenje u domenu sluzbe tako da sluzimo kako episkop blagoslovi, sopstveno misljenje cuvamo za sebe, stiteci na taj nacin verni narod od nepotrebnog promisljanja koje vodi do rasprava slicnih ovim. Ne znam da li je to slucaj samo sa nasim narodom ali nije mi jasno zasto se ljudi trude da raspravljaju o necemu u cemu nisu strucni ili da dovode u pitanje stav i misljenje ljudi koji jesu strucni u bilo kojoj oblasti pa i u teologiji, kao ipak nauci, za koju vam je potrebna odredjena akademska potkovanost. Tako dolazimo do tragikomicnih apsurda gde su pijanci po kafanama merodavniji u oblasti politike od predsednika zemlje, zene na pijaci od ministra finansija a ljudi bez imena po forumima od episkopa Crkve kojima su vajno odani i u koju se kunu. Zar su reci - poslusanje, pristojnost, nacalstvovanje, hijerarhija, blagoslov... - zaista izgubile na upotrebnoj vrednosti i vaze samo kao eufemizam licne samovolje i umovanja? Mislite o tome. Bog vas blagoslovio.

P.S. Marko, vama svaka cast na energiji i trudu. Nemojte misliti da ste besplodno pisali, ne pisu postove svi koji citaju postove tako da - ko ima usi da cuje neka cuje...

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Драги Оче, јесте расправа па макар од стране некога не била покривена аргументима. Но, то није битно сада, важно је да се на крају схвати да смо сви део једног истог Тела Христовог- Цркве. Свако ко жели да размишља може прочитати шта је брат Марко писао.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

??? ????? ?? ???????? ?????????? "?????? ???????????".

? ??? ? ???? ???? ????? ? ?????. ???? ?? ???????????, ?????????....?? ??? ? ???? ? ??????. ?? ?????. ????????? ?????, ???? ?? ?? ?? ??????? ? ???????. ?????, ????????? ???? ???????.??? ?????? ??, ?? ???.

? ????? ????? ????? ???? ?????? ?????????? ? ??????. ????? ?????????!  :cheesy2:.gif' class='bbc_emoticon' alt=':cheesy2:' />

Подели на овим сајтовима

• Гости

????? ???, ????? ???????? ?? ????? ?? ?????? ?????? ?? ???? ????????? ???????????. ??, ?? ???? ????? ????, ????? ?? ?? ?? ?? ????? ?????? ?? ??? ??? ??? ?????? ????? ???? ?????????- ?????. ????? ?? ???? ?? ???????? ???? ????????? ??? ?? ???? ????? ?????.

Nisam rekao da nije rasprava, ovo jeste rasprava i to u najmanju ruku uzeto mada moze da se kaze i prepirka, nego nije teoloska rasprava koja nikada ne moze bi ti i prepirka niti prepucavanje upravo jer je temelj Liturgija, dakle, ta Ljubav o kojoj pricasmo a koja se ovde nije mogla izgubiti. O tome se radi... mislite o tome.

O.O. - U.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...