Jump to content

Потребност литургијске обнове.

Оцени ову тему

vas stav o liturgijskoj obnovi  

82 члановâ је гласало

1. 1. vas stav o liturgijskoj obnovi

• neophodna
      35
    • potrebna
      15
    • nepotrebna
      18
    • suvisna
      4
    • opasna
      17

Препоручена порука

?????? ???? ??????? , ???? ?? ???? ????? ??? 1000 , 1500 ??????, ???? ?? ?????? ??????. ??????? ??? ?????? ? ??????.

? ?? ???? ?????? ??? ????, ?? ??? ?? ???? ?????????, ????? ????.
Следећи пут нечији цитат у потпису-бан
Подели на овим сајтовима

?????? ???? ??????? , ???? ?? ???? ????? ??? 1000 , 1500 ??????, ???? ?? ?????? ??????. ??????? ??? ?????? ? ??????.

???? ???? ????? ?? ??????, ??? ???? ????? ???? ???? ??? ?? ?? ???? ??????, ?? ???? ?????? ?? ?? ?? ????????????!

? ?? ?? ????? ? ???? ???? ??? ????.

Подели на овим сајтовима

У Јеванђељу имате више прича посвећених односа нас, света који нас окружује, творевине Божје, и Другог Доласка Христа. Сво наше биће и све наше делатности иду ка том догађају. Контекст причи је тај да свет и творевину ( а уједно кроз то и нас, обратите пажњу КРОЗ ТО)ми спремамао за сусрет Жениха ( више ми се свиђа тај израз од младожење). Оци Цркве су спремали ту творевину ми продужавамо.Сведочанства о томе како су они то радили имамо мало. Поготово у прва 4 века. Али задатак је остао! Дакле, позвани смо да свет преобразимо онако како можемо и колико можемо.

Како се можемо вратити на нешто што незнамо како је било? Па у Русији САДА се незна у Србији право стање! Али како рекох задатак је остао, тј. послушање.

Ево дигресије мале. Еколошки проблем. Он је почео са запада.А одатле и код нас. То је онај који је позван да уреди стан или кућу Божју, да прашину обрише, а он украо крпу! Који грех човече!

Подели на овим сајтовима

Сећам се пре више од 10 година, смо служили у једном древном обновљеном храму у селу Давидовцу код Параћина. Можда се неко сећа старог прота Нацка. Тад је он имао више од 90 година. Син му је умро у 72 година. после Литургије, а под старим вековним храстом он рече следеће: Постоје ствари које су вековима код нас биле светиња. Не дирај у то! У светлу савремености те ствари морамо да поново прегледамо. Јер ми смо домаћини којима је све то дато. А који домаћин  незна шта има у дворишту? Ми смо као домаћини који и незнају шта имају у дворишту, које богатство!

Подели на овим сајтовима

Ето, ово о чему дибидус прича нема везе са оним о чему је причао деда. Дакле, ваљало би прво класификовати "обнове" да знамо о чему се ради.

Подели на овим сајтовима

Наш проблем је у томе што нећемо да схватамо, не умемо да размишљамо. Самим тим ни закључке не умемо да изведемо. За било какву обнову је то потребно.

Подели на овим сајтовима

??? ??????? ?? ? ???? ??? ?????? ?? ????????, ?? ????? ?? ??????????. ????? ??? ?? ???????? ?? ????? ?? ????????. ?? ???? ????? ?????? ?? ?? ????????.

?? ?? ?????.

???? ??????? ?? ???? ?? ?????? ?? ??? ?? ?????? ???  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

каквих паметница овде има  0409_feel

понајвише ми се допадају паметнице које увек имају да кажу ПРОТИВ, а никако да искажу зашто ...

Подели на овим сајтовима

?????? ????????? ???? ???  0409_feel

????????? ?? ?? ???????? ????????? ???? ???? ????? ?? ???? ??????, ? ?????? ?? ?????? ????? ...

? ????! ??? ?? ?? ????? ??????? ???? ???????, ???? ???? ??? ?? ???? ?????/???? ??????.  0104_cheesy

????, ????...  eheeeej

Подели на овим сајтовима

??, ??, ???? ?? ??????? ???????????? ?? ?? ?????????, ??. ???? ???? ??????????? ?????????.  0104_cheesy

???? ?? ??????? ?? ???????? ???????? ??? ???????  0409_feel
Подели на овим сајтовима

Па знате како...

Ми овде не причамо само о честом причешћивању, већ о многим другим иновацијама.

Ја последњих година у цркви у коју идем примећујем константно увођење неких измена мало по мало. Да ли је то све само зато да би се људи причешћивали чешће?

Да ли ви мислите да чешћем причешћивању верника доприноси прекидање хора, неизговарање имена оних који се причешћују...?

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

?? ????? ????...

?? ???? ?? ??????? ???? ? ?????? ????????????, ??? ? ?????? ?????? ???????????.

?? ????????? ?????? ? ????? ? ???? ???? ?????????? ?????????? ??????? ????? ?????? ???? ?? ????. ?? ?? ?? ?? ??? ???? ???? ?? ?? ?? ???? ???????????? ??????

?? ?? ?? ??????? ?? ?????? ???????????? ??????? ????????? ????????? ????, ???????????? ????? ???? ???? ?? ??????????...?

????? ?????? ??? ?? ?????????, ?? ?? ?????? ? ???? ?? ???????.

?????, ??????? ??????? ?? ????????? ???? ??? ?? ??????? ?? ???? ???????, ?? ?? ??? ???? ??? ????: ??????? ?? ??? ?? ???? ??????????. ????? ???????

Подели на овим сајтовима

?????? ????? ?? 27. ?????? ????????? ? ???? ???? ?? ????????? ???? ?? ?? "??????????"? ? ???? ??? ???? ?? ???? ???????? ???, ?? ??? ??????? ????? ??????: ????????? ???? ?? ?????? ???????: "?????????? ?? ????? ????? (???????? ?????) [???] ?? ????????? ??????? ? ?? ????? ?????", ???? ???????: "???? ? ??? ????????". ??????

?????, ??????? ??????? ?? ????????? ???? ??? ?? ??????? ?? ???? ???????, ?? ?? ??? ???? ??? ????: ??????? ?? ??? ?? ???? ??????????. ????? ???????

???????, ???. ?? ???? ?? ???????? ???????? ? ????? ?? ????? ?? ??? ?? ????? ??? ????????? ? ????????? ??? ?? ???? ?? ??????
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...