Jump to content

A propo slučaja -Artemije-

Оцени ову тему

Препоручена порука

`Ајде још једном, и нећу више:не био им ја у кожи, за колико они треба-као епископи-да одговарају пред Богом. Али то што неко други није добар, не оправдава аутоматски првог. То је, брате, промашај циља...

Ја могу на моју тетку викати колико год хоћеш да је оваква или онаква, али то мене неће оправдати пред Богом. Тако и јурење за земаљском правдом...Можда би било боље да не буде по Христовим речима-ако истерате правду на осталима:"...добили сте плату своју". И шта после, брате? Хоће ли то Артемија учинити чистијим, што ћемо утврдити да има прљавијих??? Или, не дај Боже, безгрешним (а Боже ме опрости, код неких ми се чини да је и дотле дошло)???

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

`Ајде још једном, и нећу више:не био им ја у кожи, за колико они треба-као епископи-да одговарају пред Богом. Али то што неко други није добар, не оправдава аутоматски првог. То је, брате, промашај циља...

Ја могу на моју тетку викати колико год хоћеш да је оваква или онаква, али то мене неће оправдати пред Богом. Тако и јурење за земаљском правдом...Можда би било боље да не буде по Христовим речима-ако истерате правду на осталима:"...добили сте плату своју". И шта после, брате? Хоће ли то Артемија учинити чистијим, што ћемо утврдити да има прљавијих??? Или, не дај Боже, безгрешним (а Боже ме опрости, код неких ми се чини да је и дотле дошло)???

дал ти читаш шта ја пишем...

...нико не спомиње безгрешност...то ови западни фурају...

ја само говорим...да посао до краја није завршен..и све виси у ваздуху...

Ако је м.Артемије крив...да га избаце из Цркве...а ако није да му врате чин..

Ако је Еп.Пахомије крив..исто...

и тако редом...Филарет, Никанор...итд...итд....

Овако се само саблазан шири код нових у Цркви и прави се велика штета...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Да посао није завршен са Артемијем. На крају је испало да је по некој политичкој неподобности Артемије уклоњен, а не из бриге према Цркви. Јер стварно има случајева који су одјекнули јавношћу, а ништа се није догодило, случај само подвучен под тепих.

Најлакше је рећи све је била Божија промисао. Али тако се онда може све живо оправдати.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Да посао није завршен са Артемијем. На крају је испало да је по некој политичкој неподобности Артемије уклоњен, а не из бриге према Цркви. Јер стварно има случајева који су одјекнули јавношћу, а ништа се није догодило, случај само подвучен под тепих.

Најлакше је рећи све је била Божија промисао. Али тако се онда може све живо оправдати.

Да је тако испало..хммм..

Ово остало потписујем. Да ли ти можеш да се сложиш са мном колико управо таква ситуација доводи да СВЕ излази на видело, па и нечије нечињење и на тај начин саблажњавање-а зна се ко треба шта да чини у Цркви?!?

Подели на овим сајтовима

Да је тако испало..хммм..

Ово остало потписујем. Да ли ти можеш да се сложиш са мном колико управо таква ситуација доводи да СВЕ излази на видело, па и нечије нечињење и на тај начин саблажњавање-а зна се ко треба шта да чини у Цркви?!?

Помало не разумијем шта си мислио. Мислиш да због неких ствари ако би били процесуирани то би било велика саблазан за народ, или шта?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Опрости, ово је била компилација одговора на твој и Михаилов пост "ја само говорим...да посао до краја није завршен..и све виси у ваздуху...

Овако се само саблазан шири код нових у Цркви и прави се велика штета... ."

Дакле, моје питање се односило на то да ли можемо да се сложимо да и непроцесуирање, тј подвлачење под тепих неких ствари разобличава и оне који не чине оно што би-по јерархији-била управо њихова улога? Колико је штете, толико и користи-а корист је да се заиста види ко је ко, и ко је какав пастир...

Подели на овим сајтовима

E не ја нисам рекао да Артемија треба вратити због тога што остали нису процесуирани. Артемије је добио оно што је заслужио, то се најбоље виједло на његовом понашању када му је одузето управљање епархијом, тада је начисто дидбидус.

Али не слажем се да на томе треба остати и сад да кажемо сви смо задовољни и мирни. Не знам какво је разобличавање то што је подвучен под тепих случај "Пахомије"? Како њему то користи?

Подели на овим сајтовима

Опрости, ово је била компилација одговора на твој и Михаилов пост "ја само говорим...да посао до краја није завршен..и све виси у ваздуху...

Овако се само саблазан шири код нових у Цркви и прави се велика штета... ."

Дакле, моје питање се односило на то да ли можемо да се сложимо да и непроцесуирање, тј подвлачење под тепих неких ствари разобличава и оне који не чине оно што би-по јерархији-била управо њихова улога? Колико је штете, толико и користи-а корист је да се заиста види ко је ко, и ко је какав пастир...

ја ћу самои наведем три финансијски сумљива посла...у СПЦ

Храм Светог Саве на Врачару - милиони.,..а посао није завршен..

Ступове - милиони.,..а посао није завршен.

трговина земљиштем и куповина некретнина...Захумско Херцеговачка Епархија - хипотеке, хотели, фабрике...

Зар ово није бар слично....дешавањима за које је оптужен м.Артемије?

па да не спомињем веће ужасе преко Босне до мора...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

E не ја нисам рекао да Артемија треба вратити због тога што остали нису процесуирани. Артемије је добио оно што је заслужио, то се најбоље виједло на његовом понашању када му је одузето управљање епархијом, тада је начисто дидбидус.

Али не слажем се да на томе треба остати и сад да кажемо сви смо задовољни и мирни. Не знам какво је разобличавање то што је подвучен под тепих случај "Пахомије"? Како њему то користи?

Какво је разобличавање кад се пастир (који је дошао са препорукама) врати из планине са пола стада? Па види се какав је пастир.

"По делима њиховим познаћете их". А зна се које су дужности пастира, не да се бави политиком и пропагандом, да се зидају бели двори, а сиротиње колко оћеш, и са народом се прича само преко штампе и секретара. Пастир добри полаже свој живот за своје овце, и његове овце га познају, и он је крај стада и у стаду. Е, ако овце не могу (у)познати свог пастира...Зар све то није разобличавање?

Слажем се за м. Артемија, слажем се и за в. Пахомија. На жалост, њему то нимало не користи, к`о штрајк глађу Филарету. Али користи Цркви, јер ће у перспективи разумном човеку бити релативно лако - због свега овога- да одвоји жито од кукоља. Црква неће постојати још 20 година, па да мора сад бити све на свом месту...

Подели на овим сајтовима

Значи ако се ја са тобом нисам сложио..ми нисмо у заједништву Литургијском?

Црква не представља правну организацију која функционише на нивоу уговора,где се гледају обавезе уговорних страна,па сходно томе не можемо говорити у смислу да је заједница на литургији нешто што је мање битно за нас.

Евхаристијска односно литургијска заједница је нешто веома битно као што и сам знаш,а и такође послушност Епископу.

Наравно да је битна љубав,у томе се слажем. И послушање је битно.И различитост. И у томе се слажемо.

Али различитост је нека друга прича. На пример проблем је што су појединци и кренули да газе на те различитости,и једној литургији приписали благодат,а другим литургијама је одрицали,због завесе или отворених или затворених двери или ко зна шта чега.

Само што је у конкретном примеру одбеглих монаха,они нису испољили послушање и љубав према свом епископу.

Ја сам конкретно навео петицију против узнемиравања монаха који подржавају Артемија,нисам разумео шта није у реду са том петицијом.

Ако се ја Крстим,замонашим или примим Епископски чин...Божијом вољом...

Како може било која институција да ми одузме..

Не разумем,како можеш поредити крштење и епископски чин ? Када неко учини неки преступ,он може да се лиши свог чина,а ако настави да чини преступе,он може да се анатемише.

Јесте,било је одузимања и враћања чинова,али Јован Златоуст је позивао чланове своје цркве да не одлазе и да прихватају оног ко дође после њега,да се не би цепала Црква.

Артемије се позива на неправду и на адвокате.Да не рачунам да се пре тога позивао да прихвата све што му је Црква одредила,дакле мало чудно поступа.

Светитељи су у прошлости са миром подносили све неправде.

Шта ја то теби нисам одговорио ?

На крају је испало да је по некој политичкој неподобности Артемије уклоњен, а не из бриге према Цркви.

Чекај,а шта ћемо са комисијом Синода из 2006 ? Ако је уклоњен 2010 због политичких разлога,зашто се шаље комисија Синода да утврди одговорност (тадашњег) Симеона Виловског ? И зашто Артемије њега не смењује него га после неког времена унапређује ?

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Sa proslave Bozica, Slobodna Srbska Pravoslavna Crkva u Australiji.Prota Dragan Saracevic u hramu Svetog Velikomucenika Georgija-Canberra

Рођење

Господа и Бога

и Спаса нашега

Исуса Христа - Божић

7. Јануар 2012.

https://www.vesti-online.com/Dijaspora/drzava/Australija/Vesti/164945/Slobodna-crkva-ponovo-ozivela

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ко је овај, јел ово Сарачевић?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...