Tanja Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Има и оних који схватају да нема компромиса са онима који кидају тело, нема комромиса... Имају име, сами су изабрали и то не значи да је ЊИХОВА истина она на коју се пристаје, а ако се не пристаје... разни су начини... Сами су изабрали, живеће свој избор 1000000001010 Дал ово важи и за паписте или само за Православце??? МЕНИ ЈЕ ПРЕЧИ МИЛИОН ПУТА И РАШЧИЊЕНИ ДРАГАН ДАВИДОВИЋ ОД ПАПЕ, БАР ИСПОВЕДАМО ИСТУ ВЈЕРУ. Semberac, ko su papisti? Odakle vas napadaju? Kada napadaju, samo nocu ili imaju i dnevne sacekuse? Ne ulazim u vas izbor, to je samo vasa stvar KOGA ispovedate, samo izvolite. Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Не свиђа ми се наслов ове дискусије. "Герила" је једна тешка реч, односи се на разбојнике, најчешће наоружане, који пљачкају, убијају и слично. Назвати тако монахе и јеромонахе наше Цркве је неприлично. Они су кажњени, сврха изречене казне је да се они врате у окриље Цркве. Вређати их нема никаквог смисла и не доноси никакво добро. Не могу да разумем овакве поступке. Делимично се слажем. Мада герилац није негативна реч. И Дража Михаиловић је био први герилац у поробљеној Европи, али није био разбојник. Реч "Герила" се не односи на разбојнике "који пљачкају , убијају и слично". Герила је реч која означава начин борбе. http://hr.wikipedia.org/wiki/Gerilsko_ratovanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Има и оних који схватају да нема компромиса са онима који кидају тело, нема комромиса... Имају име, сами су изабрали и то не значи да је ЊИХОВА истина она на коју се пристаје, а ако се не пристаје... разни су начини... Сами су изабрали, живеће свој избор 1000000001010 Дал ово важи и за паписте или само за Православце??? МЕНИ ЈЕ ПРЕЧИ МИЛИОН ПУТА И РАШЧИЊЕНИ ДРАГАН ДАВИДОВИЋ ОД ПАПЕ, БАР ИСПОВЕДАМО ИСТУ ВЈЕРУ. Може бити да Папа већ исповеда православну веру, али пошто немамо канонско јединство (у Евхаристији), тиме немамо ни црквено јединство. Са друге стране, неко попут Драгана Давидовића, може бити формално православан, односно да се изјашњава као припадник Православне Цркве, при том градећи веру као противну Западном хришћанству, а да уствари верује на такав начин да представља догматски пандан Западу, и чак разнолике јереси познате из историје. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Има и оних који схватају да нема компромиса са онима који кидају тело, нема комромиса... Имају име, сами су изабрали и то не значи да је ЊИХОВА истина она на коју се пристаје, а ако се не пристаје... разни су начини... Сами су изабрали, живеће свој избор :group111: Дал ово важи и за паписте или само за Православце??? МЕНИ ЈЕ ПРЕЧИ МИЛИОН ПУТА И РАШЧИЊЕНИ ДРАГАН ДАВИДОВИЋ ОД ПАПЕ, БАР ИСПОВЕДАМО ИСТУ ВЈЕРУ. Semberac, ko su papisti? Odakle vas napadaju? Kada napadaju, samo nocu ili imaju i dnevne sacekuse? Ne ulazim u vas izbor, to je samo vasa stvar KOGA ispovedate, samo izvolite. Па овако: Рашчињени монаси нису заговарали бомбардовање Србије, али папа Иван Павле 2. јесте. Даље, рашчињени монаси нису правили уније по Грчкој, Украјини...већ папа. Даље, нису рашчињени монаси правили крсташке походе, већ папина војска итд итд... "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Уз то сестро Тања, ти и рашчињени монаси исповедате ИСТЕ догме, док то са другима није случај. Али познати смо ми као народ, да нам је увек странац пречи од брата Србина. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tanja Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Има и оних који схватају да нема компромиса са онима који кидају тело, нема комромиса... Имају име, сами су изабрали и то не значи да је ЊИХОВА истина она на коју се пристаје, а ако се не пристаје... разни су начини... Сами су изабрали, живеће свој избор :group111: Дал ово важи и за паписте или само за Православце??? МЕНИ ЈЕ ПРЕЧИ МИЛИОН ПУТА И РАШЧИЊЕНИ ДРАГАН ДАВИДОВИЋ ОД ПАПЕ, БАР ИСПОВЕДАМО ИСТУ ВЈЕРУ. Semberac, ko su papisti? Odakle vas napadaju? Kada napadaju, samo nocu ili imaju i dnevne sacekuse? Ne ulazim u vas izbor, to je samo vasa stvar KOGA ispovedate, samo izvolite. Па овако: Рашчињени монаси нису заговарали бомбардовање Србије, али папа Иван Павле 2. јесте. Даље, рашчињени монаси нису правили уније по Грчкој, Украјини...већ папа. Даље, нису рашчињени монаси правили крсташке походе, већ папина војска итд итд... Papa ih nije "nagovarao" na neposlusnost, uradili su to sami! Жив ми Господ мој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Уз то сестро Тања, ти и рашчињени монаси исповедате ИСТЕ догме, док то са другима није случај. Али познати смо ми као народ, да нам је увек странац пречи од брата Србина. А браћа су нам они који кидају Тело Христову и разарају Мајку Цркву?! Национална премиса није мерило ни за шта, јеретички и националистички је размишљати да је неко бољи и подобнији само зато што му је Мица убица лупила печат у пасош да је Србин. Незаборави речи +Павла, патријарха српског, који је рекао да би пре дозволио да биолошки као народ нестанемо, него да наше бивствовање почива на лажи и марифетлуцима. "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Реч "Герила" се не односи на разбојнике "који пљачкају , убијају и слично". Герила је реч која означава начин борбе. http://hr.wikipedia.org/wiki/Gerilsko_ratovanje Na hrvatskoj vikipediji, dakle na sajtu koji si linkovao, stoji doslovno: "Gerilsko ratovanje je način ratovanja u kojemu manje vojne ili paravojne jedinice napadaju neprijateljske postrojbe na okupiranom dijelu jedne države".Verovatno si hteo da kazes nesto sasvim drugo, a ispalo je da potvrdjujes moje reci da gerilski nacin borbe podrazumeva oruzani sukob, dakle ubijanje neprijatelja tj. protivnika. Valjda niko ne zeli da kaze da su kaznjeni monasi organizovani u "vojne ili paravojne jedinice koje napadаju neprijateljske postrojbe". Nekako bi apsurdno zvucalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
syd Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Дакле, боље би било написати "Бивши епископ Артемије и његове присталице". "Присталица" је неутрална реч, примеренија једном толерантном ставу који треба да преовлађује на оваквим форумима. Речи као "герилци" одговара фразеологији која није у духу трпљења, стрпљења па и благости према браћи и очевима који греше. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Не свиђа ми се наслов ове дискусије. "Герила" је једна тешка реч, односи се на разбојнике, најчешће наоружане, који пљачкају, убијају и слично. Назвати тако монахе и јеромонахе наше Цркве је неприлично. Они су кажњени, сврха изречене казне је да се они врате у окриље Цркве. Вређати их нема никаквог смисла и не доноси никакво добро. Не могу да разумем овакве поступке. да су разубојници јесу покушали су да отуђе оно што није њихово (манастир) за то да су наоружани постоје индиције, можда нису били назовимонаси али неко из оне бјелосвјетске свите што иде уз монаха Артемија сигурно јесте, да су плачкали јесу, отуђили су од игумана телфон, ауто тј кључеве... како ти кажеш "монаси и јеромонаси наше Цркве" по мени би онда требали слушати исту... кажњени јесу али то њима не мијења ствар идаље служе и поред забрана, дакле намјерно се оглушују о заповједи свој Цркве... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
tanja m. Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Pomaze Bog! Moram raci da je i meni upao u oci nazv "gerilci".Zaista ga smatram neprimerenim nazivom za odbegle i rascinjene monahe,koji su ipak,i posle svega,i dalje nasa braca u Hristu.Primecujem takodje dosta sprdacine sa celokupnom ovom situacijom od strane pojedinih clanova ovog foruma ,sto mislim da je zaista neprihvatljivo.Gde je tu nasa hriscanska ljubav i molitva?Nema mesta ni nasladjivanju,jer,jedino Gospod u svemu ovome zna pravu istinu.Pojedinci su na osnovu obicnih insinuacija i rekla-kazala,neproverenih i nedokazanih tvrdni dali sebi za pravo da se stave u ulogu sudije i cak proglase monaha Artemija odgovornim i krivim za pokusaj ubistava svestanika o.Srdjana 2006.godine.Nemojte suditi i nemojte se nasladjivati,braco i sestre,da ne bi i Vama bilo sudjeno na takav nacin.Ono sto nam treba je da se svi zajedno pomolimo,iskreno i skruseno,sa dubokim pokajanjem za nasu bracu oca Artemija i njemu verno monastvo,da im Gospod da snage da se pokaju za strasni greh pokusaja izazivanja raskola i da se vrate pod okrilje nase svete Crkve.Jer,bez obzira sta svako od nas mislio o odlukama SA Sabora,koliko su pravedne ili ne,nase je da se povinujemo i prihvatimo iste,i time doprinesemo ocuvanju jedinstva nase svete crkve.Jer jedino molitvom mozemo umilostiviti Gospoda da otera sotonska desavanja sa praga nase svete crkve i vrati mir i duhovno jedinstvo nasem napacenom narodu.A Gospod ce vec sam dati svakom od nas,platu kakvu zasluzujemo.Zato,imajmo vere u Gospoda i pruzimo ljubavi, umesto osude i sprdacine,nasoj gresnoj braci u Hristu i molimo se za njih da ih Gospod dozove pameti i vrati svoju odbeglu decu tamo gde im je i mesto-kuci,tj.nasoj svetoj Crkvi. Mir Vam od Gospoda zelim! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Новембар 26, 2010 Гости Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Pomaze Bog! Moram raci da je i meni upao u oci nazv "gerilci".Zaista ga smatram neprimerenim nazivom za odbegle i rascinjene monahe,koji su ipak,i posle svega,i dalje nasa braca u Hristu.Primecujem takodje dosta sprdacine sa celokupnom ovom situacijom od strane pojedinih clanova ovog foruma ,sto mislim da je zaista neprihvatljivo.Gde je tu nasa hriscanska ljubav i molitva?Nema mesta ni nasladjivanju,jer,jedino Gospod u svemu ovome zna pravu istinu.Pojedinci su na osnovu obicnih insinuacija i rekla-kazala,neproverenih i nedokazanih tvrdni dali sebi za pravo da se stave u ulogu sudije i cak proglase monaha Artemija odgovornim i krivim za pokusaj ubistava svestanika o.Srdjana 2006.godine.Nemojte suditi i nemojte se nasladjivati,braco i sestre,da ne bi i Vama bilo sudjeno na takav nacin.Ono sto nam treba je da se svi zajedno pomolimo,iskreno i skruseno,sa dubokim pokajanjem za nasu bracu oca Artemija i njemu verno monastvo,da im Gospod da snage da se pokaju za strasni greh pokusaja izazivanja raskola i da se vrate pod okrilje nase svete Crkve.Jer,bez obzira sta svako od nas mislio o odlukama SA Sabora,koliko su pravedne ili ne,nase je da se povinujemo i prihvatimo iste,i time doprinesemo ocuvanju jedinstva nase svete crkve.Jer jedino molitvom mozemo umilostiviti Gospoda da otera sotonska desavanja sa praga nase svete crkve i vrati mir i duhovno jedinstvo nasem napacenom narodu.A Gospod ce vec sam dati svakom od nas,platu kakvu zasluzujemo.Zato,imajmo vere u Gospoda i pruzimo ljubavi, umesto osude i sprdacine,nasoj gresnoj braci u Hristu i molimo se za njih da ih Gospod dozove pameti i vrati svoju odbeglu decu tamo gde im je i mesto-kuci,tj.nasoj svetoj Crkvi. Mir Vam od Gospoda zelim! Zamolio bih da se vise ne spamuje tema dok o tome, o cemu vi pricate, na ovom Forumu, ima ko da vodi racuna... A, i neumesno je u krajnjoj analizi, da vi nekome drzite lekciju lepog ponasanja sa obzirom da mu niste ni roditelj niti profesor niti svestenik a te tri sluzbe su jedino pozvane da budu savetodavne; kako po logici stvari tako i po bon-tonu. Bog vas blagoslovio - jerej Ugrin V. Popovic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Новембар 26, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 26, 2010 Реч "Герила" се не односи на разбојнике "који пљачкају , убијају и слично". Герила је реч која означава начин борбе. http://hr.wikipedia.org/wiki/Gerilsko_ratovanje Na hrvatskoj vikipediji, dakle na sajtu koji si linkovao, stoji doslovno: "Gerilsko ratovanje je način ratovanja u kojemu manje vojne ili paravojne jedinice napadaju neprijateljske postrojbe na okupiranom dijelu jedne države".Verovatno si hteo da kazes nesto sasvim drugo, a ispalo je da potvrdjujes moje reci da gerilski nacin borbe podrazumeva oruzani sukob, dakle ubijanje neprijatelja tj. protivnika. Valjda niko ne zeli da kaze da su kaznjeni monasi organizovani u "vojne ili paravojne jedinice koje napadаju neprijateljske postrojbe". Nekako bi apsurdno zvucalo. То је само објашњење из википедије, но реч ГЕРИЛА се данас употребљава за сваку врсту такве борбе , било да је она културна борба , верска , војна или економска или каква другачија , небитно. Вероватно сте чули за сајбер герилу, урбану герилу, итд. Термин герила је по мом мишљењу најадекватнији за начин борбе коју води бивши епископ Артемије са својим присталицама према СПЦ. Чуди ме да вам смета дефиниција, сматрам да ова горе наведена дефиниција једнако одговара и резону новотараца и старотараца. Јер ето вама се даје прилика да сматрате како је ово праведна борба под окупацијом. И не нисам хтео ништа да кажем друго до оно што сама дефиниција излаже. Твоји аршини и ограниченост мњења виде у овој дефиницији само оно што теби одговара, ја видим добру дефиницију која свима одговара . Ти с једне стране признајеш да је дефиниција добра а с друге стране се буниш против дефиниције, зашто је то тако? Управо зато што резонујеш пристрасно . Не заборави герила су били и партизани и четници и француска ослободилачка војска у другом светском рату, такође герила су били и Че Гевара и Црвени Кмери и Ал Каида и други терористи. Герила може бити и позитивна и негативна , но то не зависи од речи и дефиниције Герила , већ од самих Герилаца. Герила су и наши пустињаци на Светој Гори , јер ратују са демонима по шумама и горама вештом тактиком и са много труда и одрицања. Дакле сам термин Герила није ни позитиван ни негативан. Позитивни или негативни су сами герилци и од њих лично зависи каквим ће остати забележени у историји , да ли као ослободиоци или узурпатори и терористи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука