Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Да не долазе такве провокације са ваше стране, био би ми овај дан много лакши!!! Који ме је ђаво тјеро да се опет вратим на форум...пих. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Стефан Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Rado. 0409_feel Artemiae je genitiv jednine od "Artemia". Odnosno, on je možda hteo "Artemie" - pošto u -o deklinaciji ide -e u vokativu "Brutus - Brute", no, kad je na -ius, onda je -ī (dugačko i) (filius - filī). Gde je to rekao/napisao? У једној преписци са тада још владиком из Шишатовца.. Иначе, већ се доста полемисало, за два дана 30 и кусур страница, ипак не би ваљало да се форум претвори у пинг-понг расправу о србском великомученику и страдалнику екумениста и паписта Г.Г. АНАТЕМИЈУ.... "Тешка је бура на мору,тежа је у души. Али ни море ни душа не чисте се без буре." (Владика Николај Велимировић-"Касијана") Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Да не долазе такве провокације са ваше стране, био би ми овај дан много лакши!!! Који ме је ђаво тјеро да се опет вратим на форум...пих. Мој ти је предлог ако хоћеш да ти буде лакше моли се Господу, ту ти је и утеха и нада и љубав ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Немојте није још заслужио 0409_feel Причајмо људи, и износимо ставове! Ево Семберац се колико видим не слаже са поступком владике Артемија, а ни са одлуком Сабора. Не мора нужно да значи да је неко ко оспорава Сабор, али је важно, да и он и ми схватимо, да нам је Јединство у Саборном служењу Свете Литургије најважније. Ти си овдје од ретких који се труде да разумију, хвала ти. Не слажем се са задњим поступком владике Артемија, али ни са одлуком Сабора, АЛИ ЈА ТУ ОДЛУКУ ПРИХВАТАМ (и ако са великим болом, признајем, тешко ми пада ово све). "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Немојте није још заслужио 0409_feel Причајмо људи, и износимо ставове! Ево Семберац се колико видим не слаже са поступком владике Артемија, а ни са одлуком Сабора. Не мора нужно да значи да је неко ко оспорава Сабор, али је важно, да и он и ми схватимо, да нам је Јединство у Саборном служењу Свете Литургије најважније. Jedno je ne slagati se s odlukom Sabora, drugo je optuživati SPC da Saborom rukovode država, strani ambasadori itsl. A pritom još sedeti "tamo negde vani"... malo je licemerno, znaš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Да не долазе такве провокације са ваше стране, био би ми овај дан много лакши!!! Који ме је ђаво тјеро да се опет вратим на форум...пих. Мој ти је предлог ако хоћеш да ти буде лакше моли се Господу, ту ти је и утеха и нада и љубав Ја сам се данас молио док су се многи од форумаша сладили вијестима и мојом тугом и болом. То је чињеница. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Да не долазе такве провокације са ваше стране, био би ми овај дан много лакши!!! Који ме је ђаво тјеро да се опет вратим на форум...пих. Мој ти је предлог ако хоћеш да ти буде лакше моли се Господу, ту ти је и утеха и нада и љубав Ја сам се данас молио док су се многи од форумаша сладили вијестима и мојом тугом и болом. То је чињеница. Моли се и за њих. ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ристо Подвожњак Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ja se sa Vama donekle slazem, ali da se tako razmisljalo pa gde bi mi sad bili. Verovatno kao narod ne bi ni postojali. Sv Jovan Zlatousti,Sv Marko Efeski, Sveti Nikolaj Zicki, Ava Justin, svi oni su u svoje vreme bili proganjani ali nisu odstupali od Pravloslavne vere. Svi su se borili protiv jeresi. Ava Justin kaze "ekumenizam nije jeres, nego SVEJERES". Vladika Artemije se pobunio protiv danasnjih zagovornika ekumenizma i zato je proganjan i zato je doziveo sve ovo. A na nama vernicima je da realno sagledamo sve cinjenice, sve ono sto se desavalo poslednjih godina u nasoj crkvi. Nije vecina uvek u pravu Да сестро, али нису устајали против Цркве. Не бој се, Господ ће пројавити истину, па макар за 100 година. Али немојмо да ми будемо они који ће разарати тијело Цркве. И ја се слажем да је овакав екуменизам страшан и ничему не води. И заиста већина није увијек у праву. Али мањина трпи. Мени је скроз чудно да отац Артемије који је као владика претрпио оно што никад нико није претрпио, да не може да истрпи ово, ма колико болно било. Треба чувати енергије, ко зна шта нас сутра чека. Вјерујте ми, ово данас што се дешава, да свештеник вози Ауди А8 и да народ у његовој парохији не ма појма о вјери и Цркви, није приросно стање Цркве. Природно стање Цркве јесте оно из првих вјекова. Господ нам је дао сад мир, а ми у миру се дијелимо, како радити сутра, кад настане рат, поплава, огањ. Зато не поводимо се, будимо мудри, и вјерујмо у свету Цркву! Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
timjančica Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Немојте није још заслужио 0409_feel Причајмо људи, и износимо ставове! Ево Семберац се колико видим не слаже са поступком владике Артемија, а ни са одлуком Сабора. Не мора нужно да значи да је неко ко оспорава Сабор, али је важно, да и он и ми схватимо, да нам је Јединство у Саборном служењу Свете Литургије најважније. Jedno je ne slagati se s odlukom Sabora, drugo je optuživati SPC da Saborom rukovode država, strani ambasadori itsl. A pritom još sedeti "tamo negde vani"... malo je licemerno, znaš. А тврдњом да Сабор ради по нечијем налогу стављаш себе у исти кош са расколницима и поричеш још и вођство Духа Светог над Црквом.ako se tvrdi da sabor nema papsku nepogrešivost to ne znači automatski da se tvrdi da nema vodstvo svetog duha. jer tvrditi da je sabor i sinod nepogrešiv, značilo bi odricati to da su ljudi.. Петровић Станислава „А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3) Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Jedno je ne slagati se s odlukom Sabora, drugo je optuživati SPC da Saborom rukovode država, strani ambasadori itsl. A pritom još sedeti "tamo negde vani"... malo je licemerno, znaš. Јесам вани код честитог Епископа средњоевропског Константина Ђокића. И ја имам исто право да расуђујем о Цркви као и ти и остали Београђани. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Pa kako to da taj isti Sabor nije nasao za shodno da reaguje kada je vladika Lavrentije (a nije jedini)vodio svestenike na poklonjenje papi i kad su mu se svi od reda klanjali i ljubili ruku. Taj snimak je nesto najtuznije sto sam ja videla. I tada sam se uplasila sta ce biti sa nama i Pravolsavljem uopste. Ovo sto se danas desava je tuzno ali neophodno. I sigurna sam da do ovoga ne bi doslo da crkvom ne upravlja drzavni vrh koji nas je srozao skroz kao narod, a sad je udario i na najsvetije Слажем се. П.С: Пошто си нова на форуму, не дозволи да те преобрате против Артемија, Аве Јустина, Св. Саве. Вјечити су то манипулатори и псхихолози, али данас им се види право лице... Чије се лице види брате Семберче? Разумем твоје емоције, али те молим да не генерализујеш. Нису људи с овог форума натерали владику Артемија да заборави на свету врлину смирења, погази монашки завет послушности, упадне у прелест гордости да је он и само он Црква - да је он=Христос. Неко би овде сада приметио да је овим теолошко схватање митрополита пергамског Зизјуласа о епископу као о икони Христа доведено до свог мрачног екстрема - на жалост, владика Артемије је изгледа поверовао да је он Христос, да је он истина. Дуго су га ломили, дуго су га убеђивали да је тако, дуго је (по свој прилици) лагао да неће да цепа хитон светог Саве... И сада је самога себе прогласио за "цркву" рекавши да је Сабор отпао од њега? Како ти знаш ко се и колико све није молио да до овога не дође? Колико је било попуштања непослушности, колико снисхођења најгрубљим кршењима црквеног хијерархијског поретка? молили смо, преклињали, упозоравали... Али, сваки човек има своју вољу, своју слободу пред Господом - свако, чак и епископ. И не помажу молитве ако је његова воља чврсто определена ка себи уместо ка Христу. Каква више оправдања налазиш за преосвећеног Артемија? Зар није могао да се примири? Да са смирењем прихвати пензију у Шишатовцу? Да не даје изјаве у медијима и "тајне" благослове монаштву? Зашто није одустао од раскола када је почетком године био спречен у завршним припремама истог? Знам, тешко је да се прихвате чињенице - нико нормалан им се не радује. Напротив! Треба да оборимо очи ка земљи и да се у стиду и смирењу сви запитамо - да ли смо могли нешто више да учинимо да до овога не дође? Да ли смо требали више да се молимо, више да се слушамо и разумемо? Да ли нам је мањкало љубави? Волимо ли ближње макар донекле на начин на који нас све воли Христос? Да ли смо достојни светих предака? Какву будућност остављамо потомству? На жалост, многе од наших мисли на самој овој теми, о највећем духовном суноврату у животима већине нас, сведоче о томе колико нам недостаје љубави и смирења. Жалосно је да је оволико пао један православни епископ, духовно чедо светог авве Јустина, доктор православне теологије... утолико жалосније што му је толико много дато - и што ће му сразмерно много бити тражено. Нико се брате мој овоме не може радовати. У духовном смислу ово ће имати несагледиве последице. Али, знали смо да ово долази... Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
majamaric Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Pa kako to da taj isti Sabor nije nasao za shodno da reaguje kada je vladika Lavrentije (a nije jedini)vodio svestenike na poklonjenje papi i kad su mu se svi od reda klanjali i ljubili ruku. Taj snimak je nesto najtuznije sto sam ja videla. I tada sam se uplasila sta ce biti sa nama i Pravolsavljem uopste. Ovo sto se danas desava je tuzno ali neophodno. I sigurna sam da do ovoga ne bi doslo da crkvom ne upravlja drzavni vrh koji nas je srozao skroz kao narod, a sad je udario i na najsvetije Слажем се. П.С: Пошто си нова на форуму, не дозволи да те преобрате против Артемија, Аве Јустина, Св. Саве. Вјечити су то манипулатори и псхихолози, али данас им се види право лице... Посјета владике Лаврентија јесте проблем, али да ли се питате да ли је то од епископа јавно изнио на Сабору или уопште у јавности. Али ево рецимо примјер? Владика Лаврентије је екумениста по овоме што је наведено у посту, а с друге стране он је за очување нечујног читања молитава, колико знам. А глас оник који не ревнују по разум је да такве сврставају исти кош. Љубав, брате Семберац, то нам недостаје! Pa bitno je da nas patrijarh i Vladika Bulovic imaju ljubavi prema katolicima koje nazivaju sestrinskom crkvom, a svog brata vladika Artemiju nazivaju sektasem. Inace Semberac, ja imam svoj stav. Ovde sam dosla da cujem i druga misljenja da vidim da li gresim. Ali sad sam sigurna da je Vladika Artemije u pravu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Немојте није још заслужио 0409_feel Причајмо људи, и износимо ставове! Ево Семберац се колико видим не слаже са поступком владике Артемија, а ни са одлуком Сабора. Не мора нужно да значи да је неко ко оспорава Сабор, али је важно, да и он и ми схватимо, да нам је Јединство у Саборном служењу Свете Литургије најважније. Jedno je ne slagati se s odlukom Sabora, drugo je optuživati SPC da Saborom rukovode država, strani ambasadori itsl. A pritom još sedeti "tamo negde vani"... malo je licemerno, znaš. А тврдњом да Сабор ради по нечијем налогу стављаш себе у исти кош са расколницима и поричеш још и вођство Духа Светог над Црквом.ako se tvrdi da sabor nema papsku nepogrešivost to ne znači automatski da se tvrdi da nema vodstvo svetog duha. jer tvrditi da je sabor i sinod nepogrešiv, značilo bi odricati to da su ljudi.. Pobogu, prestani da izvrćeš i lupaš gluposti više! Semberac, i ti znaš dobro šta sam mislio time. Lako je tebi da sediš tamo, studiraš u uređenoj državi, živiš lepo, a po internetu revnuješ. Ako ti je brale do revnovanja i borbe, dođi ovamo i idi bori se. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Semberac Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Моли се и за њих. Па нажалост није мали број таквих ликова, немогу да стигнем да се помолим за све 0409_feel Ја вам само кажем: Како би ви рецимо сада реаговали да је отворено Образ дошао на власт и да он рашчини Патријарха, дал би сте се ви бунили или би ћутали као кукавице? Е исто и ја тако реагујем на ову завјеру страних амбасадора. "Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ристо Подвожњак Написано Новембар 20, 2010 Пријави Подели Написано Новембар 20, 2010 Ајде модератори,обуздајте овог образовца, кад га већ небанујете... Немојте није још заслужио 0409_feel Причајмо људи, и износимо ставове! Ево Семберац се колико видим не слаже са поступком владике Артемија, а ни са одлуком Сабора. Не мора нужно да значи да је неко ко оспорава Сабор, али је важно, да и он и ми схватимо, да нам је Јединство у Саборном служењу Свете Литургије најважније. Jedno je ne slagati se s odlukom Sabora, drugo je optuživati SPC da Saborom rukovode država, strani ambasadori itsl. A pritom još sedeti "tamo negde vani"... malo je licemerno, znaš. Па добро то постоји, али не видим да је Семберац тако поступио. Надам се да се нећемо дијелити по свему. Знам о чему причаш! Али то није разлог да некога банујемо или осуђујемо, или не знам шта већ. Да је тако, ја бих већ престао да општим са својим пријатељима који тако наступају, али брате Миљане, мало отрпјети, помолити се, ако треба и у ватру скакати, али дијелити се нипошто! Када би неко могао доказати да је Христос ван истине, и када би истина збиља искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом, а не са истином Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука