Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Господине Zayron пошто се бавим приватним послом радило је код мене младих радница које још нису ступиле у брак а имале су интересовање како да направе прави избор у вези брака.

Мој одговор који сам им увек давао а којим саветујем и своје дете и којим се и ја водим у животу гласи:

Клони се онога ко је према теби добар, и немој да те та доброта занесе ако видиш да је склон да буде лош и лицемеран према својим пријатељима или рођацима који су постојали у његовом животу и пре тебе. Питање је само времена када ћеш ти бити довољно дуго у његовом животу да упознаш ту његову страну на својој кожи. Не постоје два морала.

Наравно да не постоје две стране морала али зато батина има две стране :D :D :D  те ће нас римокатолици ставити на разна искушења за које немамо ни снаге нити духа...јер ко са ђаволом тикве сади олупају му се о главу.

Подели на овим сајтовима

+!

Ne bih o onome, kako se "slažemo u jednome, da se nikad nećemo složiti", nego bih napisao nešto o čestom strahu u nekih pravoslavaca, a možda ima slučajeva i kod katolika.

Može me boljeti, što se sve događa u Crkvi, ali nikad nisam u strahu za Crkvu, koju vodi Duh Sveti. 

Pitanje:

- Zašto je tako često po forumima prisutan strah tolikih pravoslavaca (ako su uopće pravoslavci) za moguće sjedinjenje između pravoslavne i katoličke strane?

Imam dojam, kad bi se dogodilo jedinstvo, da bi bilo mnogo previranja kod pravoslavnih vjernika, jer bi to bilo kao mimo Duha Svetoga.

Mogu shvatiti 'mlaćenje prazne slame' poput pismoznanaca.

Ово ми веома личи на квази братство и јединство измађу Хрвата и Срба и Муслимана као и сутрашње могуће братство са Шиптарима( http://www.slobodnaevropa.mobi/a/25186024.html  ;  http://www.slobodnaevropa.mobi/a/25109957.html ;http://www.youtube.com/watch?v=gRKdroBMgRI ) ...ко разуме схватиће да се на овој страни форсира комунизам а не вера.

Пацифизам и космополитизам као и хедонизам су вештачке творевине о којима се може дуго расправљати и тупити али се нигде не може стићи тако да ја не видим ниједну мудрост већ утопију како и јеси себи дао надимак.

Подели на овим сајтовима

Jeste li vi svjesni uopšte toga šta pišete? Kako nečuvenim načinom vrijeđate time sve svoje arhijereje i teologe i nipodaštavate svoju pravoslavnu Crkvu? Najviši vaši arhijereji i predstavnici i najekscelentniji i najeminentniji vaši teolozi i duhovnici su za vas nekakvi nepokršteni paganski ili polupaganski indijanski neznabošci i domorodci nekakvi? Užas! I tako nešto da pročitam na pravoslavnom Forumu. Ne mogu se načudit i povjerovat da sam nešto takvo mogao pročitati ovdje! Ovo zaista onda budu ta posljednja vremena. OMG!

http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/sub-index/index_orthodox-ch.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_International_Commission_for_Theological_Dialogue_Between_the_Catholic_Church_and_the_Orthodox_Church

Ispričavam se MariaElena i Verum est in beer, pogrešno sam shvatio da je MariaElena grkokatokinja, može se desit to svakome i red se ispričati.

Ti čoveče pojma nemaš šta sam ja napisao i pitao. I sa tom histerijom idi malo tamoooooo>>>>

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Inaće primer tog indijanskog sela postoji i neću da ga tražim i postavljam jer mi nije to cilj.

Moje pitanje je više opažanje da je RK crkva prepuna nekog komfortizma....

I zaustavljam se ovde dog god si ti na temi. ( bem ti ni jutarnju kaficu ne mogu da popijem od ovih što se plaše neke mržnje od nas pravoslavaca...)

Подели на овим сајтовима

Ti čoveče pojma nemaš šta sam ja napisao i pitao. I sa tom histerijom idi malo tamoooooo>>>>

de, presaberi se ti i ne histeriši tu, s kim mi to vodimo ove razgovore - s nekakvim domorodcima ili vrhunskim pravoslavnim duhovnicima, teolozima i arhijerejima, šta buncaš, omg! Koji to od njih je paganski ili polupaganski tek formalno pokršteni indijanac? Vladika +Zizioulas?

http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/sub-index/index_orthodox-ch.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_International_Commission_for_Theological_Dialogue_Between_the_Catholic_Church_and_the_Orthodox_Church

Подели на овим сајтовима

Jednostavno pokrstiti indijansko pleme i dozvoljavati im da na misama imaju i svoje paganske obrede jer će vremenom sam Bog da ih usmeri u dubine i istinitost RK učenja

Pretpostavljam da te to muči pa ću Istine radi napraviti jedno malo objašnjenje.

Kod pravoslavaca se Krštenje dešava slobodnom voljom i u daljem Hrišćanskom životu se ne dozvoljava komfornost prilikom Liturgija niti su Hrišćanska učenja prilagodjena paganskim običajima. Što znači da  naše Liturgije nisu prilagodjene kao na primer misa iz ovog indijanskog sela.(primer)

Подели на овим сајтовима

de, presaberi se ti i ne histeriši tu, skim mi to vodimo ove razgovore - s nekakvim domorodcima ili vrhunskim pravoslavnim duhovnicima, teolozima i arhijerejima, šta buncaš, omg! Koji to od njih je paganski ili polupaganski tek formalno pokršteni indijanac? Vladika +Zizioulas?

http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_International_Commission_for_Theological_Dialogue_Between_the_Catholic_Church_and_the_Orthodox_rkvenihChurch

Ja sam ti napisao u prvoj rečenici moje poruke šta znam o dijalogu na  nivou Crkvenih verodostojnika.

Ja sad vodim dijalog sa tobom ali ...

Подели на овим сајтовима

Имам осећај да ће папа ударити добар маскар геноцида и он појавити као херој, и људе збунити, верујем да нему ни најмани проблем око тога да уради, а нас сироте који пратимо Исуса И Бога  цео свет посматрати као олоши, а наш је циљ усмерити ка библији Божијој речима...

Муслимани и будисти су спремни да им се устваре сан Љубави само да се окрену библији али тврду главу не можеш окренути

“Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна 0513_music

Подели на овим сајтовима

Pretpostavljam da te to muči pa ću Istine radi napraviti jedno malo objašnjenje.

Kod pravoslavaca se Krštenje dešava slobodnom voljom i u daljem Hrišćanskom životu se ne dozvoljava komfornost prilikom Liturgija niti su Hrišćanska učenja prilagodjena paganskim običajima. Što znači da  naše Liturgije nisu prilagodjene kao na primer misa iz ovog indijanskog sela.(primer)

nisu prilagođene, hristijanizirane i inkulturisane kao vaši badnjaci i krsne slave, relikti slovenskog predhrišćanskog paganizma? htio si to tako reći?

Подели на овим сајтовима

Ja sam ti napisao u prvoj rečenici moje poruke šta znam o dijalogu na  nivou Crkvenih verodostojnika.

Ja sad vodim dijalog sa tobom ali ...

a o čemu vodiš dijalog sa mnom, o Indijancima ili o susretima naših arhijereja i tome što se oni dogovaraju?

Подели на овим сајтовима

Tako je, toga nema u Pravoslavnim Liturgijama. (misama)

a čega ima to u katoličkim Misama, mi umjesto da predčitamo i molimo kanon Mise praktikujemo invokaciju Manitua ili koga?

Подели на овим сајтовима

Драга Давидова, као и обично ниси обавештена.

Наравно да је присјединио католике Православној Цркви, у Француској, при чему су људи задржали западни обред...и дан данас има православних западног обреда.

Папа ко год даје, признаје Православну Цркву за Цркву у пуноћи тог смисла и католички верници имају дозволу да се причешћују у ПЦ.

Драги Дејане, као и обично не пропушташ прилику да будеш недобронамеран. Уопште није било тешко схватити да је оно што сам написала било последица неспоразума. У брзини сам разумела да си говорио о обнављању поштовања западних светитеља, јер је то било врло карактеристично за светог Јована Шангајског. Што се западног обреда у оквиру православља тиче, не видим ту никакав проблем, ако је заједница прешла у православље, ако исповеда православну веру.

А прича о томе да папа чини кораке ка помирењу тиме што признаје православне епископе, и даје им свој прстен, и што допушта римокатоличким верницима да се причесте у Цркви је потпуни промашај. Прво, што се нас тиче, ваљда је,колико ја знам, недопустиво и једно и друго. То јест, нити би наши епископи смели да приме његов прстен, нити би наш свештеник смео да причести римокатоличког верника. Друго, то није никакав акт добре воље у смислу суштинског «преумљења», одступања од суштинске римокатоличке позиције.  Шта он тиме показује? Показује да и даље мисли да је он врховни газда који ће, ето, показати неко снисхођење према православнима, али потпуно у складу са својом «понтифекс максимус» позицијом.

Сматрати  гестом помирења папино признавање и прстеновање православних епископа исто је као када би гестом помирења сматрали Тачијеву одлуку да нпр. призна Дачићу држављанство његове «Републике Косова». Нема благе везе ни са чим. Нити је то гест који би Дачићу, одн. Србији, било шта требало да значи у смислу «помирења», нити би Дачић тако нешто смео да прихвати. Исто тако је и папин гест безначајан за православне епископе, који не би ни смели да приме прстен као «корак ка помирењу», као што ни Дачић не би смео да прими држављанство Косова.

Подели на овим сајтовима

Primjetio sam da ste skloni i to mnogi od vas  potcjenjivat svoje i to vrhunske teologe i i arhijereje, to što je gore napisano o tim Indijancima opet samo to ponovo dokazuje. To sam napisao nekoliko stranica unazad:

Stvarno imate čudno mišljenje o svim tim teolozima tamo po tim komisijama, posebno o svojim pravoslavnim, ko da su to mala djeca iz vrtića, takvu vi o njima predstavu imate i tako o njima pišete. A zli latini oće opet da ih jadne preveslaju ...

pa onda kad je to tako napravimo mi takav jedan eksperiment, na sljedećim razgovorima se tamo pojavimo s nekoliko sanduka ili vreća ovakvih stvari, jeftine nekakve bižuterije:

https://www.google.cz/search?q=bi%C5%BEuterie&num=100&newwindow=1&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=1H-tUpnwNcjZtAbUmIDgAg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1024&bih=630

I kad ih takvim sjajem opčinimo s tim nakitom, cvočkama i ogrlicama sa staklenim kuglicama ko te domorodce i indijance oni bi onda prema vama trebali odmah pristati na sve što im reknemo i sve to potpisati. Ovo nije ono što si ja mislim o vašim arhijerejima i teolozima već ono što si o njima mislite VI, mnogi od vas i ta vaša predstava njihovih sposobnosti i uloge u tim dijalozima i taj vaš despekt prema njima. Usporedba je istina nešto i eksplicitnija i može se nekom učiniti i neumjesna ali vidim da se mnogima nažalost to drugačije neda ni objasnit koliko daleko idete u svojoj toj aroganciji, ignoranciji i obojem. Osim što time vrijeđate sami svoj klir i Crkvu, time također vrijeđate i nas istovremeno i našu Crkvu i naš klir i naše arhijereje. Izvinjavam se moderaciji na ovakvom primjeru ali po mojem mišljenju je sasvim na mjestu jer hoću u važno mi je da zaista a do kraja saznate šta si o tom kako se ponašate i šta si sve prema svojim kliricima i teolozima dozvoljavate i dopuštate mislim i bez ikakvih uvijanja i zamotavanja u bilo šta. Ako vam se to učini preoštrim, zdeletujte, ja to ne želim ublažavat  bilo kako jer takvim tim koji se tako ponašaju također ne pada ni na pamet da čine nešto loše i da bi trebali prvi ublažit oni pa ako ih ne može ništa drugo ubijedit da se toga okane ovo bi onda možda moglo. Ako ne onda im nema pomoći. Praštajte!

https://www.pouke.org/forum/topic/838-шта-мислите-о-богословском-дијалогу-православ/?p=997932

Подели на овим сајтовима

А што се тиче твоје тврдње да папа признаје Православну Цркву за Цркву у пуноћи тог смисла,

неће бити јер (ако Гугл не лаже) у оном чувеном одговору ватиканске Конгрегације за доктрину вере из 2007. године пише:

"Према католичком учењу, може се исправно рећи да је Црква Христова присутна и делатна у Црквама и црквеним заједницама, које још увек нису у пуној заједници са Црквом католичком, због елемената освећења и истине који се налази у њима, (али) реч „субсистира“ може се приписати само Цркви католичкој, јер се изричито односи на обележје јединства које исповедамо у символима /Верујем… једну Цркву/; која једна Црква субсистира у Цркви католичкој»

„Следствено, ове одвојене Цркве и заједнице, иако верујемо да оне пате од недостатака, ипак нису лишене значаја и вредности у тајни спасења. Христов Дух, заправо, не одбија да да их користи као средства спасења, којега снага произилази из пуноће благодати и истине, које су поверене Цркви католичкој.“

Али чак и да признаје Православну Цркву у пуноћи смисла, то је потпуно безначајно, као и кад би Тачи признавао Србију за легитимну државу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...