Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Ne ulazi Pravoslavna Crkva u dijalog zarad tudjih zelja , vec zbog svoje prirode

Ovo je dobar odgovor i mislim da dotiče samu bit ekumenizma.

Ja bih dodala još nešto, što bi trebalo biti najvažnije u ovom (mučnom) ekumenskom procesu.

Slava Božja! Drugim riječima: trebali bismo imati želju da se Bog proslavi po nama, a to nije moguće bez Duha Svetoga.

Jer nameće se osnovno pitanje:da li razjedinjenost (i neprijateljstvo) kršćana slavi Boga?

Dakle, smatram da je pitanje ekumenizma (i eventualnog sjedinjenja kršćana) pitanje koje će svaki vjernik najblje spoznati kad je sam pred Bogom. Ako je molitva vrijeme u kojem Bogu govorimo kako drugi nisu dobri, onda ništa...ali, ako u molitvi tražimo načina kako da ljubavlju odgovorimo na Božju ljubav, onda će neminovno doći  do potrebe da ljubimo i svu braću.

Naravno da to uključuje obraćenje i pročišćenje srca i pameti, a to nužno znači i umiranje starog čovjeka.

Druga stvar koja je važna jest dobro poznavanje svoje vjere. Istina vjere, a ne samo običaja i svega što je vezano uz površnost življenja vjere u kojoj si rođen. O predrasudama da ne govorim, ima ih previše. Problemi i sukobi (iz prošlosti kao i sadašanji) koje postoje u srpsko-pravoslavnim odnosima u odnosu na hrvatsko-katoličke...neću ni spominjati. To smo baštinili i objektivno čini se kao brdo između nas.

Ne mislim da ih možemo riješiti, ali sam duboko uvjerena da Bog ta brda može premjestiti po vjeri pojedinaca koji su pozvani da budu mirotvorci. Ako to ne budu vjernici, onda mirotvoraca neće ni biti.

Treće: ujedinjenje kršćana, po mom shvaćanju, znači bogatstvo Crkve, nikakva uniformiranost, a kamoli gubitak povijesnog nasljeđa i bogate baštine koju živi Istočna ili Zapadna Crkva. Primjer je Grkokatolička.Crkva koja je po mnogočemu  sličnija Pravoslavoj nego Katoličkoj.

Jedna primjedba, vi govorite o Rimokatoličkoj Crkvi, a to nije precizno ukoliko ne mislite upravo na nju. Moja majka je grkokatolkinja, ja sam rimokatolkinja, ali pripadamo istoj Katoličkoj Crkvi.

Koliko god ujedinjenje kršćana zvučalo kao utopija, vjerujem da je moguće, jer Bogu je sve moguće.

Подели на овим сајтовима

A u vas je to savim drugačije nekako, jel de?  Nemojte da sad počnem postovat vaše katihizise pd ruskog pa do bugarskog, pa da i mi imamo šta sabirat i oduzimat, ahahahahaha! Dijalozi ne znače automatski prepravljanje katihizisa, ali i tako mi već na osnovu njih imamo i novodefinisane pojmove jer smo se na tom zajednički složili s vama i to nam stoji napisano na http://www.vatican.va/ a također i na vašim oficijalnim sajtovima pomjesnih pravoslavnih crkvi su isti ti tekstovi i definicije na kojim smo se već složili na Balamandu, Cirihu, Ženevi, u Raveni, u Beču i drugim mjestima. To sam vam već postavljao negdje na forumu - baš te najnovije zajedničke zaključke iz Beča koji se odnose na papinski primat i na kojim smo se već zajednički dogovorili i usaglasili stavove. Nije to nikakav kontraargument, ustvari je besmislen. Htjelo bi to nekakav bolji.

Јасно је као дан: овај дијалог и читав екуменистички покрет служи Католичкој цркви за спровођење уније на један софистициранији начин, не као кроз историју грубо.

А то што се Православна црква повинује методу и начину који намеће и Ватикан и игра по његовим нотама јесте посебан проблем.

Подели на овим сајтовима

Јасно је као дан: овај дијалог и читав екуменистички покрет служи Католичкој цркви за спровођење уније на један софистициранији начин, не као кроз историју грубо.

А то што се Православна црква повинује методу и начину који намеће и Ватикан и игра по његовим нотама јесте посебан проблем.

pa da, mi oćemo da vas preveslamo, ahahahaha

džaba slijepom mahat i gluhom govorit

Подели на овим сајтовима

Ниси једини кји тражи одговор на то питање, зашто је папи љубљена рука, и ја сам тражио одговор јер ми се то никако није допадало као ни већини.

Pitanje zašto se Papi ljubi ruka i zašto žene moraju biti pokrivene glave i slične ceremonije, postavljaju i katolici.

Svakom svećeniku se donedavno (prije 50.-ak g.) ljubila ruka zbog njegove svećeničke službe.

Ali, kad govorimo o Papinim rukama...te iste ruke su nedavno grlile jednog čovjeka prekrivenog užasnom kožnom bolesti.

To samo znači da se običaji mijenjanju. Pape su nekad nošene u nosiljkama, pa je to ukinuto, nosili bogatoo ukrašenu tijataru, pa ju je Papa Pavao Vi prodao za izgradnju jednog sirotišta na periferiji Rima. A papa Franjo s lakoćom zamjeni svoju kapicu ( SoliDei) sa svakim klicem koji ga na to izazove.

Подели на овим сајтовима

Дакле, још једном, живео Гугл :-)

Ово је у марту 2010. године рекао глава Конгрегације за доктрину вере, кардинал Левада:

"Union with the Catholic Church is the goal of ecumenism," he said.

He added that the "very process of working towards union works a change in churches and ecclesial communities that engage one another in dialogue, in actual instances of entering into communion do indeed transform the Catholic Church by way of enrichment. Let me add right away that when I say enrichment I am referring not to any addition of essential elements of sanctification and truth to the Catholic Church. Christ has endowed her with all the essential elements. I am referring to the addition of modes of expression of these essential elements, modes which enhance everyone’s appreciation of the inexhaustible treasures bestowed on the Church by her divine founder."

http://www.zenit.org/article-28592?l=english

Тако реално стоје ствари. Сврха екуменизма јесте унијаћење, а богословски дијалог ј само софистицирани начин, "завођење за Голеш планину".

Кардинал лепо каже:

"Дозволите ми да одмах додам да под обогаћивањем не подразумевам додавање Католичкој цркви било каквих суштинских елемената освећења и истине. Христoс је Католичку цркву обдарио свим суштинским елементима. Мислим на додатак различитих начина изражавања тих суштинских елемената, и то таквих који ће појачати уважавање неисцрпних дарова које је Цркви даровао њен божански оснивач."

То каже председник Конгрегације за доктрину вере, званичног тела Ватикана. Значи, све те приче и дијалог немају за циљ било какво одступање од догматских ставова Ватикана, нема никакве нове истине која би у дијалогу могла да се да Ватикану.

После деценија богословског дијалога циљ је исти - УНИЈА. 

Подели на овим сајтовима

Pitanje zašto se Papi ljubi ruka i zašto žene moraju biti pokrivene glave i slične ceremonije, postavljaju i katolici.

Svakom svećeniku se donedavno (prije 50.-ak g.) ljubila ruka zbog njegove svećeničke službe.

Ali, kad govorimo o Papinim rukama...te iste ruke su nedavno grlile jednog čovjeka prekrivenog užasnom kožnom bolesti.

To samo znači da se običaji mijenjanju. Pape su nekad nošene u nosiljkama, pa je to ukinuto, nosili bogatoo ukrašenu tijataru, pa ju je Papa Pavao Vi prodao za izgradnju jednog sirotišta na periferiji Rima. A papa Franjo s lakoćom zamjeni svoju kapicu ( SoliDei) sa svakim klicem koji ga na to izazove.

Sestro, ne radi se o tome, radi se o nekim drugim stvarima.

Mogu i ja da grlim sve te ljude, pa meni niko ne ljubi ruku ;)

Kada svešteniku ljubiš ruku, ljubiš ga jer ima čin od Boga odnosno kao da ljubiš Boga, a naše veroispovedanje je različito pa ispada da priznaješ katoličke dogmate i sl stvari :)

I sad tu nastaje problem , zašto , kako  , pod kojim vidom itd i unosi se pometnja , ali dobro je to, bez akcije nema rekacije.

Da nije došlo do ovog ljubljenja ruku, mnogi nikada ne bi uzeli knjigu u šake pa malo da s eobrazuju o Pravoslavlji i saznaju kako mi pravoslavni vidimo Papu , eklisiološki i kanonski.

Подели на овим сајтовима

pa da, mi oćemo da vas preveslamo, ahahahaha

džaba slijepom mahat i gluhom govorit

Ма неееееееее. Где бисте ви то хтели. Никад, током читаве историје ви нисте спроводили унију.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Šta mi imamo sa tim?

Čitav ovaj svet i dalje u zlu leži i dolina je plača i kao je Hristos umro za njega i pružio mu ruku spasenja, jelkt o znači da treba dići ruke od sveta ?

Svako treba da radi svoj posao, mi imamo svoju veru , čiji smisao u ovom svetu ne sme da potisne ništa, niti teorije zavere, istoriske prepreke , unijaćenja i sl gluposti...jer spoljni napadi jačaju Crkvu...

Подели на овим сајтовима

Šta mi imamo sa tim?

Čitav ovaj svet i dalje u zlu leži i dolina je plača i kao je Hristos umro za njega i pružio mu ruku spasenja, jelkt o znači da treba dići ruke od sveta ?

Svako treba da radi svoj posao, mi imamo svoju veru , čiji smisao u ovom svetu ne sme da potisne ništa, niti teorije zavere, istoriske prepreke , unijaćenja i sl gluposti...jer spoljni napadi jačaju Crkvu...

Имамо с тим то да они јасно кажу да је циљ дијалога УНИЈА, а ми играмо како они свирају.

Они нам кажу: Немамо шта од вас да примимо што се истине тиче, хоћемо да водимо дијалог зато да бисмо вас присајединили.

А ми се правимо блесави као да то не чујемо и разговарамо као да они збиља имају намеру да од нас приме било шта.

Смешно!

Прочитај  поново шта каже кардинал: Циљ екуменизма је јединство са Католичком црквом ....не подразумевам додавање Католичкој цркви било каквих суштинских елемената освећења и истине.

И ти питаш шта ми имамо с тим. Имамо да је потпуно бесмислено уз овакве премисе водити дијалог. НЕМА НИКАКВОГ СМИСЛА.

Подели на овим сајтовима

Па?

Шта ми имамо са тим који је њихов циљ и одакле ти идеја да ми играмо како они свирају?

Ми не смемо постати секта засто што неко други иа неке идеје које се нама не свиђају, ми имамо своје виђење екуменизма и тако се и постављамо и понашамо, и то је врло видно...

Ето Давидова, апсолутни си истомишљеник митрополита Зизјуласа, који је рекао да је екуменизам јалов посао али наша обавеза :)

Подели на овим сајтовима

Да ли се онда може доћи до питања да ли је валидна наша вера? Тј како можемо бити верници, а да са братом не говоримо?

Ovo je dobro pitanje. Ljudski govoreći, (naglasak je na ljudski) nama je sasvim dobro ovako. Jer što ćemo se gnjaviti jedni s drugima?

Dozvoli da ti napišem svoje iskustvo. Pred 15 godina. sam otišla iz Hrvatske i u tuđini dijelila životni prostor s pravoslavcima iz Rumunjske i Ukrajine. Iz znatiželje sam pristupila jednoj tamošnoj ekumenskoj (molitvenoj )grupi i tako se prvi put susrela s pravoslavnom duhovnošću. To me je potaknulo da malo prošvrljam po pravoslavnim/ srpskim forumima, na kojima sam ostala sve do danas.Čula sam i doživjela svašta...ali, o tom ružnom neću. Pamtim milosne trenutke dok sam čitala postove nekih pravoslavnih duša i na svoje iznenađenje otkrila da mi se jako dopadaju. Dopadati je preslaba riječ, jer sam se uvjerila da se radi o istom Duhu, a to je ono što je važno. Jednako tako i meni su neki pravoslavci govorili isto.

I to mi je dalo razmišljati.

Dakle, na tvoje pitanje, ja bih odgovorila ovako. U vjeri se raste, jednako kao i u ljubavi. Ali, kao vjernici moramo prijeći jedan prag koji djeli  vjeru od osjećaja. Jedan zreo vjernik, bez obzira kojoj crkvi pripadao, kad-tad će shvatiti da je ljubav prema Bogu nužno povezana s ljubavlju prema svim ljudima i činit će ono što može: npr. prestat će optuživati druge, nastojat će imati čisto srce i sav sud prepustiti Bogu, tražit će ono što nas spaja itd.

Ali, to ostaje na savjesti svakog vjernika. Ne možemo očekivati čudesa ni promjene preko noći, pa ni od sebe samih, ali možemo biti raspoloživi, a to je stvar dobre volje. A po mom mišljenju i inteligencije.

Подели на овим сајтовима

Па?

Шта ми имамо са тим који је њихов циљ и одакле ти идеја да ми играмо како они свирају?

Ми не смемо постати секта засто што неко други иа неке идеје које се нама не свиђају, ми имамо своје виђење екуменизма и тако се и постављамо и понашамо, и то је врло видно...

Ето Давидова, апсолутни си истомишљеник митрополита Зизјуласа, који је рекао да је екуменизам јалов посао али наша обавеза :)

Па, па..

Па не знам, вероватно је свима јасно осим теби.

Кад неко неће да прича о ономе о чему ти хоћеш да му причаш, и ако јасно стави до знања да је његов циљ нешто што је теби потпуно неприхватљиво, онда је потпуно бесмислено водити такав дијалог.

А што се тиче митр. Зизјуласа, баш мудро речено ... Ако је нешто јалово, онда не постоји обавеза радити јалове ствари.

Мислим, то се у Еванђељу зове "бацање бисера пред свиње". 

Одакле ми идеја да ми играмо како они свирају? Па отуда што радимо заједно са њима управо оно што су они предвидели у малопре цитираној тачки 821. Катекизма - учествујемо у њиховим молитвеним осминама, васпитавамо вернике и свештенике у духу екуменизма, сусрећемо се и водимо братски дијалог, имамо њихове предаваче на нашем Богословском факултету...

То је све оно што су они записали као метод вођења екуменмског дијалога, односно уједињења са Римокатоличком црквом. И ми у свему томе учествујемо. Отуда ми идеја да играмо како они свирају.

Подели на овим сајтовима

Dobro, unija znači nešto što je jedinstveno. Pošto ekumenizam ima za cilj postizanje jedinstva u Crkvi kakav onda naziv da upotrebimo a da nikakve veze s tim: ujedunjavanje, jedinstvo, jedinstveni/a/o nema - ili na engleskom , respektivno latinskom UNIA. Prosto da se to ne zove baš jedinstvo, zašto se nužno mora jedinstvo nazivati jedinstvom, zar nije tako?

I ovo je UNIA:

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union

http://sk.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pska_%C3%BAnia

Predložite onda neki bolji i vama prigodniji naziv: "Goleš planina" umjesto jedinstvo, unija treba?

unia na latinskom znači ujedinjen, united

stavite onda tamo grčku riječ Ουνία pa će vam biti sve potaman i ok:

Ευρωπαϊκή Ένωση

http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union

Подели на овим сајтовима

Мислим, то се у Еванђељу зове "бацање бисера пред свиње". 

a jel, nisam znao da imate tako loše mišljenje o sebi, koliko smo se mi tih bisera nabacali, vi to sebe mrzite ili šta?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...