Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

@@ПиП, Брате, мислим да не треба бркати појмове и ствари.

Црква нема времена да чека да се духовно сакати призову памети, из просток разлога што се нигде не би померила вековима.

Када је патријарх Никон увео промене код Руса, једна од промена је била да се  не крсте са два већ са три прста, настао је раскол такозваних старообредника...

И шта је ад требало да се деси, да се руси и даље крсте са два прста зато што су се неки побунили и по сваку цену нису хтели да прихвате "новотарије" ?

Брате, свака криза је и суд и потребно је да дођу саблазни...

Мислим да наша Црква има добру делатност на свим пољима које си навео само што ти видиш највише ову где те највише сврби ;)

Подели на овим сајтовима

1.Не, то уопште није истина, изврћеш ствари.

Наравно да је истина, сваки православни епископ добије од папе прстен и крст што је потврда тога и католички верници имају дозволу да се причесте у православној Цркви.

2.Није познато, чак неистинито. Дај конкретан пример

Ако ти није познато онда немој тврдити да није истинито...свашта

ево ти горе слике свтог Јована ШАнгасјог са православцима западног обреда

http://orthodoxwiki.org/Western_Rite

http://www.antiochian.org.nz/write/write.html

Xmas_2004_St_Cuthberts.jpg

Подели на овим сајтовима

Које реформе и каквом силом!??? Образложи, ако хоћеш...

???? Шта си ти овде брате рекао??? 

Ја сам брате образложио или бар тако мислим а тебе ако мрзи да пажљивије прочиташ и обратиш пажњу и на наводнике и зарезе и остале знакове разумећеш ако пак не желиш шта да ти радим и овако се убих од писања и проверавања да небуде грешака баш зато да би било што јасније.

Најлакше је и не послушати некога па рећи: "Шта си рекао?"

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Црква нема времена да чека да се духовно сакати призову памети, из просток разлога што се нигде не би померила вековима.

Када је патријарх Никон увео промене код Руса, једна од промена је била да се  не крсте са два већ са три прста, настао је раскол такозваних старообредника...

И шта је ад требало да се деси, да се руси и даље крсте са два прста зато што су се неки побунили и по сваку цену нису хтели да прихвате "новотарије" ?

Мислим да наша Црква има добру делатност на свим пољима које си навео само што ти видиш највише ову где те највише сврби ;)

Не знам зашто али овде се највише слажем са оним "Свако види оно што хоће." :D

Подели на овим сајтовима

Ја сам брате образложио или бар тако мислим а тебе ако мрзи да пажљивије прочиташ и обратиш пажњу и на наводнике и зарезе и остале знакове разумећеш ако пак не желиш шта да ти радим и овако се убих од писања и проверавања да небуде грешака баш зато да би било што јасније.

Најлакше је и не послушати некога па рећи: "Шта си рекао?"

Не мрзи мене, ал` мислим да лоше мислиш... И дај, ти, било ко од твојих истомишљеника... Дај да чујемо и видимо већ те реформе богослужења како кажеш! Предлажем у 5-6 реченица, слика ако ли постоји, ако и не-не мари-верујем да ће речи бити достатне...

И да видимо коначно у чему је квака... Овако, без реченог, а што си сам споменуо, безвезе је прича... Ако конташ, шта хоћу рећи... А конташ :)

Подели на овим сајтовима

Не мрзи мене, ал` мислим да лоше мислиш... И дај, ти, било ко од твојих истомишљеника... Дај да чујемо и видимо већ те реформе богослужења како кажеш! Предлажем у 5-6 реченица, слика ако ли постоји, ако и не-не мари-верујем да ће речи бити достатне...

И да видимо коначно у чему је квака... Овако, без реченог, а што си сам споменуо, безвезе је прича... Ако конташ, шта хоћу рећи... А конташ :)

Јел довољно ако кажем да литургија на неким местима у епархији сремској (не знам за целу епархију) није иста као у епархији бачкој. Ове две епархије се граниче.

Кратак дијалог: (замишљен али у главном из непосредног искуства)

Питање: Оче зашто је то тако у бачкој епархији?

Одговор: Зато што је то исправније.

Питање: Зашто онда у епахији сремској није тако?

Одговор: Зато што су тврдоглави, не разумеју.

Питање: А зар није саборно одлучено да се ништа не мења т.ј. да се служи по старом док комисија која се бави тиме не утврди тачно стање шта и како је исправније?

Одговор: Па ово је по старом, ово је било у првим вековима.

Питање: У реду, а шта мислите није ли ипак законит пут да се то учини (без обзира шта је исправније) саборна одлука која би била пренета на пример у некој посланици верном народу. Овако се само ствара пометња и  даје се простор разним мешетарима да лове у мутном.

Одговор: Народ треба да слуша свог епископа, а он је тако одлучио.

Питање: Нисмо ли ми ипак православни, мислим код нас се о битним стварима одлучује саборно а не сваки епископ за себе?

Одговор: Проблем су они који неће да прихвате овакав начин, он је исправан.

Питање: Нисам богослов и не знам шта је исправније и не питам о томе него само о начину на који се мења. И држава када мења нека правила објави то у службеном гласнику и често пута остави и период дак се сви не прилагоде?

Одговор: Ви сте непослушни и имате секташки менталитет зато вам то смета.

Констатација: Хвала Оче на свесрдном труду да ми појасните. Него ни сам Господ никоме није наметао своје учење али је испунио сваки закон и тиме привукао многе. И ја вам кажем да сте Ви одговорни за многе који оду неким погрешним путем исто онолико колико и они који граде те погрешне путеве.

Могао би ту још да пишем наставак али није баш примерено, ипак смо у посту.

Ето брате укратко како се води дијалог у оквиру наше цркве, па тако какав дијалог такви и плодови.

Подели на овим сајтовима

Pa da, lepo je rečeno da se služi po starom i služi se po starom ,a ne ko u sremskoj ona pokatoličena liturgija :)

Да, да само што ја нисам теолог и да сам хтео да расправљам око исправности богослужења студирао би теологију овако моје питање се дотиче само законитог начина мењања било чега у богослужбеној пракси а за то ми не треба изучавање 2000 годишње хришћанске традиције, овде реагујем инстиктивно на нешто непознато без да је та промена настала, да се тако изразим, на легитиман начин. Овај пут нећу додати смајли на крају чисто да дам озбиљност овој теми јер се велике невоље у нашој цркви због овога дешавају, у питању су душе наше најближе сабраће.

Подели на овим сајтовима

И још, није баш умесно то што сам читајући твоје постове видео како се активно мешаш у односе унутар наше цркве, тешко да можеш имати исправан суд о томе зато што си удаљен и физички а по вери и духовно од православне цркве. Д

Ја ово од срца и из најбоље намере зато не замери.

Ovo si sad izmislio iz ničega ništa jer se je u principu nikad ne miješam u tuđe stvari ako se one ne tiču mene i ako mi nisu nametnute da se miješam jer ih je neko htio nekakvim neumjesnim i neprigodnim poređenjem i slično povezati sa mnom ili sa mojom crkvom. Ako nekad spomenem faktografiju koju obično ne dalje ni dublje ne komentarišem to onda nije nikakvo "miješanje u tuđe stvari". Činjenice je da postoje raskoli na obe strane i kod nas i kod vas. I kad ih spomenem ja ili ti ili bilo ko drugi ili poimenujem te grupe ili nešto napišem i njima to nije nikakvo mješanje u tuđe stvari. Ni tebi niko ne brani spomenuti naše tridentince n tradicionaliste i pisati o njima i to nije nikakvo mješanje. Mješanje bi bilo kad bi ti pisao otvorena pisma našim biskupima i papi kao pravoslavac zašto ne reahbilituju kardinala Lefebvrea i proglase ga svetim, zašto ga ne kanonizuju i potpisivao nekakve peticije kao pravoslavac za njegovu rehabilitaciju i kanonizaciju. To je mješanje u naše stvari. Isto to je obrnuto. Ja nisam pisao vašim episkopima a ni patrijarhu da vrate episkopski čin bivšem vladici, sada monahu Artemiju i nisam ni potpisivao nikakve peticije za njegovu rehabilitaciju. I ja tebi želim sve najbolje od srca a najviše to da se počneš ponašati onako kako se ja ponašam prema tebi i prema svima vama. Ako  ja tebe ni bilo koga od vas ne napadam da se mješate u stvari moje Crkve zato što samo pišete šta si mislite o papi  - papa također kako je opšte poznato ne pripada vašoj pravoslavnoj Crkvi nego mojoj katoličkoj, onda ni vi mene nemate zašto neosnovano napadat da se ja mješam u stvari vaše Crkve. Kad biste se držali toga ono o čemu mi sad pišeš ne biste onda imali nikakvo pravo napisati ni jednu jedinu riječ o papi a koliko samo tema i komentara pozitivnih i negativnih tu na forumu imate ispisanih o njemu. A nađite neki takav moj komentar patrijarha srpskog +Irineja - to teško da ćete ga gdje naći. No, svejedno, svakom je jasno šta je iznošenje mišljenja o nečem a šta je mješanje u nešto. Tim što pišete šta mislite o papi iznosite svoje mišljenje a u nikakve interne stvari naše Crkve se ne mješate sve dok ne počnete potpisivati peticije ili slično tome nešto. Nadam se da je sad jasna ta razlika između pisanja o nečemu i mješanju u nešto.

Подели на овим сајтовима

Da, upravo sam to htio i napisati a kod nas je to još očiglednije i drastičnije. Uzmimo da imamo 10 miliona takvih kojima se ne sviđaju naši susreti i kontakti s pravoslavnim vladikama i vjernicima i uopšte sav taj ekumenizam kod nas. I šta sad s njima? Objašnjavali i poučavali, informisali i edukovali koliko najviše smo mogli ali oni se nisu htjeli ni poučit, stalno ponavljali ko pokvarena gramofonska ploča to svoje od početka do kraja sve isto pa ponovo i po hiljadu puta. U Crkvi po mnogo stvari postoji demokratija, primjer toga kod nas je II Vatikanski Koncil. Tamo nije papa odlućivao sam o ničem već zajedno sa stotinama karfinala, biskupa, teologa desetinama biskupa, orizvanih klaika od majučernijih do radnika i domaćica ali kad se te stvari već jednom usaglase onda nastupa provođenju u disciplini i poslušnosti. A neki to nisu htjeli prihvatiti i šta sad s njima. Ništa, ako joće mogu biti poslišni i raditi zajerdno s nama kao i mi svi a ako neće mogi slobodno ozuću, nismo sekta da nekom branimo da ode i silom ga držimo kod nas. Znate li koliko je 10 miliona ljudi - kao cijela SPC pa valjda još i više. A nama je to negdje 0,0008 dakle ni cijeli promil.I radi tog necijelog jednog promila ljudi u Crkvi treba da se sve zaustavi i ništa ne riješi dok tih 10 miliona iili 0,0008 ljudi ne odluči šta hoće? Pa da ih je i 100 miliona opet bi to bio necijeli jedan procenat, 0,8% a ni radi toliko njih Crkva ne bi čekala samo zbog njih pa da počne nešto radit tek kad se oni  umilostive uskladit svoja mišljenja sa nama. E, u tim stvarima u Crkvi demokratije nema, kad je nešto saborno već odličeno kako i šta će biti i šta se ima dalje radit nema se šta više pametovat već se ima bit poslušan i u pokornosti radit šzo treba. Tako je to kod nas s tim ekumenizmom, imamo i mi tih svojih 1% koji neće što mi, idu im na živce pravoslavci i bilo kakva bratimljenja s njima a nama opet ne pada na pamet da u tome nešto mjenjamo radi tih 1% neposlušnih ucjenjivača i vječnih prigovarača i problemista koji se nisu htjeli poučit a ni ne pada im na pamet bar onda u poslušanju prema našim arhijerejima i arcipastirima i biskupima ostat. Poslišan može biti i neuk pa čak i onaj s nedovoljnom pameću i s ograničenom mentalnom sposobnošću, nije to ništa takvog intelektualno toliko zahtjevnog.

Подели на овим сајтовима

Edot:

Tamo (na 2VK) nije papa odlučivao sam o ničem već zajedno sa stotinama kardinala, biskupa, teologa desetinama biskupa teoloških komisija, prizvanih laika, mirjana od najučenijih do radnika i domaćica ali kad se te stvari već jednom usaglase onda nastupa provođenje toga što je odlučeno u disciplini i poslušnosti.

Подели на овим сајтовима

Како год ипак су ближи вама него нама. Ако пак не можете са ближима себи као ћете са нама?.

Očigledno da se tu ne razumijemo a teško da ćemo se razumjet jer izgleda nemamo iste prioritete. Bliži mi je svaki pravoslavac poslušan svojim arhijerejima i svojoj pravoslavnoj Crkvi nego bilo koji katolik neposlušan našim arcipastirima, biskupima i našoj katoličkoj Crkvi. 

A evo i zašto.

"Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: 'Gospodine, Gospodine!',

nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima." (Matej 7:21)

A nedisciplina, neposlušnost i nepokornost Crkvi i arhijerejima su sotonska posla,

ne postoji pravoslavni i katolički Sotona, taj je svuda isti! Sotona je svugdje Sotona!

Подели на овим сајтовима

Ja se ne razumem u dubine dijaloga izmedju dve strane raskola ali nešto sam primetio...

Čini mi  se da je RK crkva u svoje misionarenje uvela jedan stav koji otprilike glasi: Važno je privesti ljude u RK crkvu pa će vremenom Bog sam da im otvori oči... Šta bi zapravo to moje mišljenje trebalo da znači: Jednostavno pokrstiti indijansko pleme i dozvoljavati im da na misama imaju i svoje paganske obrede jer će vremenom sam Bog da ih usmeri u dubine i istinitost RK učenja.Oni jesu kršteni Duhom Svetim ali su u duši i dalje ostali pagani.

Postoji čak i primer takvog delovanja samo što se nisam zadržao na tom konkretnom primeru ali metod je isti.

Voleo bi da mi rimokatolici opširnije odgovore. tnx

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ja se ne razumem u dubine dijaloga izmedju dve strane raskola ali nešto sam primetio...

Čini mi  se da je RK crkva u svoje misionarenje uvela jedan stav koji otprilike glasi: Važno je privesti ljude u RK crkvu pa će vremenom Bog sam da im otvori oči... Šta bi zapravo to moje mišljenje trebalo da znači: Jednostavno pokrstiti indijansko pleme i dozvoljavati im da na misama imaju i svoje paganske obrede jer će vremenom sam Bog da ih usmeri u dubine i istinitost RK učenja.Oni jesu kršteni Duhom Svetim ali su u duši i dalje ostali pagani.

Postoji čak i primer takvog delovanja samo što se nisam zadržao na tom konkretnom primeru ali metod je isti.

Voleo bi da mi rimokatolici opširnije odgovore. tnx

Jeste li vi svjesni uopšte toga šta pišete? Kako nečuvenim načinom vrijeđate time sve svoje arhijereje i teologe i nipodaštavate svoju pravoslavnu Crkvu? Najviši vaši arhijereji i predstavnici i najekscelentniji i najeminentniji vaši teolozi i duhovnici su za vas nekakvi nepokršteni paganski ili polupaganski indijanski neznabošci i domorodci nekakvi? Užas! I tako nešto da pročitam na pravoslavnom Forumu. Ne mogu se načudit i povjerovat da sam nešto takvo mogao pročitati ovdje! Ovo zaista onda budu ta posljednja vremena. OMG!

http://www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/sub-index/index_orthodox-ch.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Joint_International_Commission_for_Theological_Dialogue_Between_the_Catholic_Church_and_the_Orthodox_Church

Ispričavam se MariaElena i Verum est in beer, pogrešno sam shvatio da je MariaElena grkokatokinja, može se desit to svakome i red se ispričati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...