Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Kako je jednom rekao Patrijarh Pavle jednom čoveku koji mu se požalio da nije uspeo nešto da postigne,pitao ga je da li si dao sve od sebe? On mu je rekao da jeste... pametnom dosta.

Tako i mi dajemo sve od sebe da svedočimo ono što je Pravoslavno a to je da smo otvoreni za sve, za dijalog, ugroženi nismo jer znamo ko smo, šta smo i u šta verujemo...

Kažeš logično je... e pa Davidova, Pravoslavlje je nadlogično!

Помаже Бог!

Нови сам члан на овом форуму мада већ доста дуго учествујем као читалац.

Што се саме теме тиче мој одговор је да не подржавам овакву врсту дијалога ни са ким па ни са римокатолицима из више разлога:

1. Најпре ми православни треба да консолидујемо своје редове који су разним политичким идеологијама у 19 и 20 веку благо речено растурени.

2. Као православни можемо да ступамо у такве преговоре једино свесаборним договором целе васељенске Цркве. (мислим само на православну т.ј. по мени једину

Цркву) а до таквог договора колико сам упућен није дошло.

3. Треба прво да утврдимо Јеванђељско начело а које је љубав најпре у својој кући па да онда из богатог дома изнесемо на светску трпезу.

( да напоменем овде да мислим на све неспоразуме и расколе у свим православни помесним црквама а којих је доста настало чисто допуштањем политичког деловања у самој цркви као и недостатка вере и љубави међу собом и према Богу а ту убрајам и најновији сукоб око бившег владике Артемија (и ово бившег пишем само из поштовања према домаћину овде на форуму јер сам прочитао негде да је то овде правило, а иначе не делим то мишљење из разноразних разлога о чему овде не бих расправљао). На жалост приметио сам да је овде допуштено бранити све и свакога, свакакве ставове и идеје које немају никакве додирне тачке са православљем,  допуштено је чак и да иноверци коментаришу ове наше унутрашње ствари и дају свој суд о томе, чак се и подсмевају онима који другачије мисле, једино на жалост није допуштено причати благонаклоно о бившем владики Артемију или о  монаштву и верном народу окупљеном око њега.

Када бих ја био у расколу (свађи) са мојом женом и децом, мајком, сестрама и браћом а стално трчао код неког далеког комшије са којим не разговарам годинама и говорио около како је то моја прва дужност па ћу онда да уређујем ствари у својој кући сви би ме или са сажаљењем или са подсмехом гледали.

4. Ова тачка је слична 3. али сада то исто износим и на микро плану што се нашег ововременог дела цркве тиче. Присутан сам и сведок годинама хладноћи која је обузела наш верни народ, наше свештенике, наше епископе појединачно у свакој наведеној групи и међусобно између наведених група. (част изузетцима).

Тек о овоме би се могло написати много,много.

5. Наметати екуменизам као и разне реформе богослужења и теологије силом (под овим мислим да то чине они који власт имају без допуштања разговора о томе) па макар то биле и највеће, и најисправније идеје није по Божјој вољи јер ни Бог силом не утерује у Царство Небеско. (овде ћу да поменем да је ово мој најбитнији аргумент пошто сам био  више пута сведок овога о чему говорим). Све се своди на овај цитат из филма "Ничија земља" ако допуштате да се нашалим "Зато што ја имам пушку а ти не!"

6. Пошто живим цео живот у вишенационалној и вишеверској  средини а потичем и из мешовитог брака много сам се наслушао "благонаклоности" поготово римокатоличких свештеника према православљу и то не од наших него баш од њихових верника који су то свдочили, тако да једна је прича напољу а друга је унутра.

7. Приступ таквоме дијалогу типа преговори са сестринском црквом су по мени тек недопустиви јер признавајући постојање две цркве је противно првославном исповедању вере, и поставља се питање да ли исповедајући две цркве сами остајемо православни и тиме не да само себи наносимо штету него наносимо штету и њима. Истина се мора чувати по сваку цену, треба је дати другима ако је траже али не треба је крњити ни за јоту јер то онда већ није истина.

За сада толико. И да ме неко не схвати погрешно ја после Христа највише волим нашу цркву православну са свим њеним клиром, па свој народ и срцем плачем када видим шта чинимо једни другима а знамо ко се томе највише весели.

Праштајте

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Веома се слажем са тобом, ПиП.

(Да прихватам ово "аминовање" дала бих ти "амин", али је то такво багателисање и профанација дубоког богословског појма да ми не пада на памет да то радим). 

Да...оно са породицом и далеким комшијама је одлична слика. Екуменистима су римокатолици "љубљена браћа у Христу", са којима ће "сејати со" (тј. радити бесмислен посао) до судњег дана,  а старокалендарци или Артемијеве присталице најцрњи секташи и расколници, вредни једино презира. 

Једино оно раздвајање Христа и Цркве ми нешто мало пара уши. Рекла бих да се Христос и Црква не могу раздвојити, јер је Христос Глава Цркви, а Црква Његово Тело.

Подели на овим сајтовима

Prekinite bre više, naravno da treba da postoji dijalog radi upoznavanja, naprimer ko ima lepše oči, kako je ko uspeo da podeli  blagoslova za kratko vreme ,koliko ljubavi u sebi ima kad priznaje da u Pravoslavlju postoje obrazovani i umni ljudi, treba naravno i podvig napraviti i reći glasno kako u pravoslavlju postoji ponekad i sam Duh Sveti Utešitelj i upravitelj Crkve.( pravi podvižnici)

Tako da sjajno je što se Crkveni velikodostojnici skupljaju slikanja radi i upoznavanja , padne po neki celiv i zagrljaj... 

I za kraj poruka kako volimo sve ljude i želimo mir u svetu.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Prekinite bre više, naravno da treba da postoji dijalog radi upoznavanja, naprimer ko ima lepše oči, kako je ko uspeo da podeli  blagoslova za kratko vreme ,koliko ljubavi u sebi ima kad priznaje da u Pravoslavlju postoje obrazovani i umni ljudi, treba naravno i podvig napraviti i reći glasno kako u pravoslavlju postoji ponekad i sam Duh Sveti Utešitelj i upravitelj Crkve.( pravi podvižnici)

Tako da sjajno je što se Crkveni velikodostojnici skupljaju slikanja radi i upoznavanja , padne po neki celiv i zagrljaj... 

Лепа ти је ова пародија.

Нажалост, много је горких плодова донео екуменизам, тако да немам снаге да се насмејем.

Подели на овим сајтовима

Веома се слажем са тобом, ПиП.

(Да прихватам ово "аминовање" дала бих ти "амин", али је то такво багателисање и профанација дубоког богословског појма да ми не пада на памет да то радим). 

Да...оно са породицом и далеким комшијама је одлична слика. Екуменистима су римокатолици "љубљена браћа у Христу", са којима ће "сејати со" (тј. радити бесмислен посао) до судњег дана,  а старокалендарци или Артемијеве присталице најцрњи секташи и расколници, вредни једино презира. 

Једино оно раздвајање Христа и Цркве ми нешто мало пара уши. Рекла бих да се Христос и Црква не могу раздвојити, јер је Христос Глава Цркви, а Црква Његово Тело.

Драго ми је да се слажемо.

Мало сам невешто то око цркве написао па да појасним: Када сам написао црква требао сам ставити у ствари део цркве гледано временски или ако ти више одговара цркве као институције на овом свету а највише мислећи на српску православну цркву а не на цркву којој је почетак и глава Христос и која се протеже у оба света а чисто ради тога да ми неко не би подметнуо да не признајем СПЦ или свештенство и епископат исте.

Што се тиче оног "амина" што је у овом случају овде да тако кажрем "превод" оног енглеског "Like" и ја га користим зато што ми је то једноставно најлакши и најбржи начин да покажем са чиме се слажем и тако убрзам комуникацију која је на овај начин (мислим на форуме) јако умарајућа. Да смо разговарали уживо већ би роман испричали а овако боц по боц. :)

Подели на овим сајтовима

Кад већ све изврћеш на шалу да видиш да се и "зилоти" знају нашалити:

"Волим и ја вас!" :)

(Покојни Слободан Милошевић, Бог да му душу прости.)

Подели на овим сајтовима

Добро, разумела сам то у вези са црквом. 

А што се "амина" тиче, никад нећу писати "амин" уместо "допада ми се". Амин је богословски и богослужбени појам и потпуно ми је безвезе да га овде рабим за понекад потпуно ефемерне и тривијалне ствари каквих је на овом форуму, као и на свим другим, подоста.

Но то је мој став, свако наравно одлучује за себе.

Подели на овим сајтовима

Добро, разумела сам то у вези са црквом. 

А што се "амина" тиче, никад нећу писати "амин" уместо "допада ми се". Амин је богословски и богослужбени појам и потпуно ми је безвезе да га овде рабим за понекад потпуно ефемерне и тривијалне ствари каквих је на овом форуму, као и на свим другим, подоста.

Но то је мој став, свако наравно одлучује за себе.

Поштујем твој став свакако, и има смисла образложење.

Тако да уместо "амин" пишем допада ми се много како размишљаш.

Подели на овим сајтовима

Екуменистима су римокатолици "љубљена браћа у Христу", са којима ће "сејати со" (тј. радити бесмислен посао) до судњег дана,  а старокалендарци или Артемијеве присталице најцрњи секташи и расколници, вредни једино презира. 

Ovo mi nešto poznato:

vlk.jpg

Pražski kardinal Miloslav Vlk o FSSPX, lefevbristima, tridentincima i tradicionalistima.

Moderní "ekumenismus" podle kardinála Miloslava Vlka

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/9577-moderni-ekumenismus-podle-kardinala-miloslava-vlka.aspx

Подели на овим сајтовима

Ovo mi nešto poznato:

vlk.jpg

Pražski kardinal Miloslav Vlk o FSSPX, lefevbristima, tridentincima i tradicionalistima.

Moderní "ekumenismus" podle kardinála Miloslava Vlka

http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/9577-moderni-ekumenismus-podle-kardinala-miloslava-vlka.aspx

Господине Zayron пошто се бавим приватним послом радило је код мене младих радница које још нису ступиле у брак а имале су интересовање како да направе прави избор у вези брака.

Мој одговор који сам им увек давао а којим саветујем и своје дете и којим се и ја водим у животу гласи:

Клони се онога ко је према теби добар, и немој да те та доброта занесе ако видиш да је склон да буде лош и лицемеран према својим пријатељима или рођацима који су постојали у његовом животу и пре тебе. Питање је само времена када ћеш ти бити довољно дуго у његовом животу да упознаш ту његову страну на својој кожи. Не постоје два морала.

Подели на овим сајтовима

Господине Zayron пошто се бавим приватним послом радило је код мене младих радница које још нису ступиле у брак а имале су интересовање како да направе прави избор у вези брака.

Мој одговор који сам им увек давао а којим саветујем и своје дете и којим се и ја водим у животу гласи:

Клони се онога ко је према теби добар, и немој да те та доброта занесе ако видиш да је склон да буде лош и лицемеран према својим пријатељима или рођацима који су постојали у његовом животу и пре тебе. Питање је само времена када ћеш ти бити довољно дуго у његовом животу да упознаш ту његову страну на својој кожи. Не постоје два морала.

Ne stoji ti ta priča - tridentinci lefebvristi nikom od nas nisu prijatelji. Da si napisao da je kardinal Vlk imao neke prijatelje koje je izdao na bilo koji način - to bi tek imalo nekog smisla ali niko se još takav nije pojavio da to kaže o njemu. Lefebvristi su rušitelji crkve i parasinagoga i niko od normalnih katolika ne želi imati ništa s njima zajedničkog. 

Ne moraš mi pisati gospodine jer nikom ni ja ne pišem, na forumu to nije običaj. Gospodine piši samo onome ko i tebe oslovljava s gospodine. Ja ako počnem tebi pisati gospodine ispalo bi to sad neumjesno prema svima koje nisam oslovljavao s gospodine. Titulujem i persiram samo sveštenike.

Подели на овим сајтовима

Ne stoji ti ta priča - tridentinci lefebvristi nikom od nas nisu prijatelji. Da si napisao da je kardinal Vlk imao neke prijatelje koje je izdao na bilo koji način - to bi tek imalo nekog smisla ali niko se još takav nije pojavio da to kaže o njemu. Lefebvristi su rušitelji crkve i parasinagoga i niko od normalnih katolika ne želi imati ništa s njima zajedničkog. 

Како год ипак су ближи вама него нама. Ако пак не можете са ближима себи као ћете са нама?

И још, није баш умесно то што сам читајући твоје постове видео како се активно мешаш у односе унутар наше цркве, тешко да можеш имати исправан суд о томе зато што си удаљен и физички а по вери и духовно од православне цркве. Дијалог прихватам али уплитање у унутрашње ствари има право само онај ко прихвати православну веру. Када год сам коментарисао питање везано за римокатоличку веру увек сам се задржавао на расправи о погрешкама те вере али нисам улазио у вашу кућу да правим ред. Зато сам и писао, нека прво свако среди своје двориште, кућу и окућницу па онда у преговор и саветовање комшије. Онда можда буде и неке вајде.

Превише некада филозофирамо а да завиримо само мало код нашег честитог сељака, домаћина брзо би научили многе ствари као се управља благочестиво повереним му имањем. На крају крајева сам Господ се није завио у надуване теолошке мисли и фразе већ се простима просто јавио у пастирској пећини. И све након тога што је проповедао јасно је на свој начин и неученима и ученима само ко има уши т.ј. слуха за оно што је говорио. Код нас у правослаљу нема непогрешивих а о вери су дужни сви да се старају.

Ја ово од срца и из најбоље намере зато не замери.

Подели на овим сајтовима

evo im ezan u njihovoj crkvi pa nek imaju dijalog sa njma  :bleh:

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

О чему ти то причаш? Ко је он да признаје или не признаје валидност православних епископа? Каквог то значаја има?

А што се тиче Светог Јована Шангајског, он је само, колико ја знам, обновио прослављање Западне светитеље из периода пре 1054. године, који до тада нису били широко познати православнима, и нису имали своје службе. Он није никога присајединио Православној Цркви, јер су они већ били у Православној Цркви, они су свети Православне Цркве. Свети Јован Шангајски их је само  поново "извео на светлост дана".

Драга Давидова, као и обично ниси обавештена.

Наравно да је присјединио католике Православној Цркви, у Француској, при чему су људи задржали западни обред...и дан данас има православних западног обреда.

Папа ко год даје, признаје Православну Цркву за Цркву у пуноћи тог смисла и католички верници имају дозволу да се причешћују у ПЦ.

112hcma.jpgSt+John+Gallican3.jpg

Подели на овим сајтовима

Наметати екуменизам као и разне реформе богослужења и теологије силом

Које реформе и каквом силом!??? Образложи, ако хоћеш...

6. Пошто живим цео живот у вишенационалној и вишеверској  средини а потичем и из мешовитог брака много сам се наслушао "благонаклоности" поготово римокатоличких свештеника према православљу и то не од наших него баш од њихових верника који су то свдочили, тако да једна је прича напољу а друга је унутра.

???? Шта си ти овде брате рекао??? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...