Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Уреду, Св. Оци су рекли то што су рекли и ја не могу да негирам њихове речи, наравно. Само што су последице таквог бескомпромисног става следеће : веровање да ће 2 милијарде људи пропасти као хулитељи на Духа и то веровање засновано само на тумачењу речи појединих Св. Отаца, веровање које се апсолутно противи нашем животном искуству (према коме је очигледно да и католици могу да буду примерни хришћани) и донекле логици (да неко ко води исти живот као и православни - пропадне).

Pa zar ne reče Hristos da je mnogo zvanih ali malo odabranih?

Ti možeš da se oslanjaš na sopstvenu logiku i "iskustvo" ali to vodi pravo u zabludu. Mjerilo je sveto predanje a ne nečiji osjećaj.

Да ли се могу и другачије тумачити речи Св. Отаца? Моје мишљење је да могу. И о томе је писао Звонко - да када се каже да ван Цркве (=ПЦ) нема спасења, то значи да ће се свако ко се спасе на крају наћи у Цркви која представља заједницу људи и Бога, и која је као таква извор спасења свих, јер ће у себе (у заједницу људи и Бога) примити све спасене

Nema potrebe da se tumači već rastumačeno. Sveti oci su veoma jasni i prostora za takvo tumačenje nema. Ako će se svi spaseni tek na kraju naći u (nebeskoj) crkvi, onda je ovozemaljska crkva potpuno nepotrebna a to je strašna jeres.

Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti.

Подели на овим сајтовима

Следећи цитат ми прокоментариши, уместо што као и твоји пријатељи вадиш делове поруке када не знаш шта би одговорио:

"Što se pak tiče dijaloga sa židovstvom, kardinal se spomenuo velikoga katoličkog teologa Ericha Przywara, koji je rekao da je prva podjela koju smo doživjeli u kršćanstvu bila ona između sinagoge i crkve, te je stoga – kazao je kardinal Koch – pomirenje između židovstva i kršćanstva dio ekumenskoga zauzimanja Katoličke Crkve."

Објасни ми у какав екуменизам се ово уклапа?

I šta ti se to tu sad NEuklapa? Jesi li čitao SZ i NZ?

Jesi li ikad čitao istoriju, jesi li ikad čitao Jevanđelja?

Zašto je Isus Krist prešao na kršćansku vjeru, a bio je Židov?

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=6&conID=346&act=show

Isus i Kananejka

http://hr.wikipedia.org/wiki/Isus_i_%C5%BEene#Isus_i_Kananejka

21 Odatle otide Isus dalje i povuče se u kraj Tira i Sidona.

22 Tada dođe žena Kananejka iz onoga kraja i povika:

"Smiluj mi se, Gospodine, sine Davidov! Moju kćer vrlo muči đavao."

23 On je ne udostoji nijednom riječi.

Tada pristupiše učenici njegovi i zamoliše ga: "Otpusti je, jer viče za nama!"

24 On reče: "Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama kuće Izraelove."

25 Uto dođe ona, pade pred njega ničice i zamoli: "Gospodine, pomozi mi!"

26 On reče: "Nije pravo oduzeti kruh djeci i baciti ga psićima."

27 "Sigurno, Gospodine", odgovori ona,

"ali psići dobiju ipak od mrvica, što padnu sa stola njihovih gospodara".

28 Tada joj reče Isus: "O ženo, velika je vjera tvoja, neka ti bude kako želiš!"

Od toga časa bila je zdrava kći njezina.

http://wwwyu.com/izrada/40mat015.htm

Подели на овим сајтовима

Ne mozemo mi Pravoslavni Hriscani, vise voleti katolike nego sto ih Bog voli. Medjutim svako ima pravo izbora. Oni slepo veruju svojim vlastima bez obzira na ucenje Jevandjelja.

Malo li ih je koji prelaze u Pravoslavlje? Ne mogu postici da ih prekrste na Svetoj Gori narocito u Simonopetri.

Nismo mi pozvani da odredjujemo ko ce se i da li ce se neko spasiti. Pozvani som da sledujemo Pravoslavnom ucenju a po njemu su katolici u zabludi. Jednostavno je tako bez obzira na nasu ljubav prema njima i nerazumevanje zasto se ne bi toliki broj katolika spasio.

I dok god bude bilo takvih Pravoslavaca kao što si ti, oni će biti sve uvereniji u ispravnost svoje vere

Подели на овим сајтовима

Какве заблуде ви сејете и гајите.

Какве везе имају данашњи Јевреји са Јеврејима у Христово време?

Какве везе има данашњи "јудаизам" са јудаизмом Христовог времена?

У Христово време јеврејска вера је била носилац старозаветног Божјег откровења свету. Христом је то откровење употпуњено и запечаћено до његовог другог доласка. Од Христа нема и не може бити више јудаизма као самосталне појаве а да има везе са Богом, остаје само Хришћанство које је скуп свеоткровења. Данашњи "јудаизам" нема са Христом никакве везе јер је наслеђе заблуда и веровања које су Христа осудиле и распеле.

Дакле о каквом екуменизму се ту може причати?

Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора!

Подели на овим сајтовима

Какве везе имају данашњи Јевреји са Јеврејима у Христово време? Какве везе има данашњи "јудаизам" са јудаизмом Христовог времена?
a kave veze imaju istoriske okolnosti i delovanje KC samo pre dva veka u odnosu na danas?
Подели на овим сајтовима

Pre neki dan sam pokušao ateistima da skrenem pažnju, da vladiku NIkolaja moraju da tumače kroz istoriski kontekst, d aon nije bio fašista i sl al ne , oni samo pišu njegove citate izvadjene iz konteksta.

Kakve oni imaju stavove, e bukvalno takve iste imate i vi, antikemnistička ekipa sa sajta....

Подели на овим сајтовима

a kave veze imaju istoriske okolnosti i delovanje KC samo pre dva veka u odnosu na danas?

Одговарам на питања само када ми се цитира цела порука, и када се у питање узме смисао целе моје поруке.

Хвала на разумевању.

Подели на овим сајтовима

Pre neki dan sam pokušao ateistima da skrenem pažnju, da vladiku NIkolaja moraju da tumače kroz istoriski kontekst, d aon nije bio fašista i sl al ne , oni samo pišu njegove citate izvadjene iz konteksta.

Kakve oni imaju stavove, e bukvalno takve iste imate i vi, antikemnistička ekipa sa sajta....

Više volim da čujem kako je vladika Nikolaj pisao u odredjenom Duhu (vremena) a ne kontekstu....

Po meni vladiku krasi njemu svojstven Duh....

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Какве заблуде ви сејете и гајите.

Какве везе имају данашњи Јевреји са Јеврејима у Христово време?

Какве везе има данашњи "јудаизам" са јудаизмом Христовог времена?

У Христово време јеврејска вера је била носилац старозаветног Божјег откровења свету. Христом је то откровење употпуњено и запечаћено до његовог другог доласка. Од Христа нема и не може бити више јудаизма као самосталне појаве а да има везе са Богом, остаје само Хришћанство које је скуп свеоткровења. Данашњи "јудаизам" нема са Христом никакве везе јер је наслеђе заблуда и веровања које су Христа осудиле и распеле.

Дакле о каквом екуменизму се ту може причати?

Jedino što si napisao tačno je ovo. 

Христом је то откровење употпуњено и запечаћено до његовог другог доласка. 

Judaizam je i dan danas ovo što si napisao.

У Христово време јеврејска вера је била носилац старозаветног Божјег откровења свету.

Isus nije došao da ukone ni jedno slovo iz zakona već da ga usavrši i upotpuni.

Judaizam je i vjera i narod a to ne bilo kakav narod već IZABRANI Božiji narod, na tom se nije promjenila ni JOTA. Jevreji su bili prvi koji priznali Hrista za Mesiju, bili su istovremeno prvi hriščani  a  do dana današnjeg su mnogi konvertovali na hriščanstvo. Čak šta više bili i sveštenici i episkopi/biskupim svetitelji i mučenici. Šta je sad Bog trebao prema tebi, uništit sve Jevreje zato što nisu prihvatili Hrista za Mesiju? A ko kaže da nisu kad znamo da mnogi jesu i u prvim danima hrišćanstva i tokom cijelih 2000 godina. Koji je to rok i koji dan do kojeg oni trebaju priznat Hrista za Mesiju? Taj dan se zna a tim danom je kao i za sve istale narode i ljude na Zemlji Sudnji Dan. Do tog dana ostaju i Judaizam kao starozakona ili starozavjetna vjera u iščekivanju Mesije i hrišćanstvo kao njegovo ispunjenje. Gdje to piše koliko Jevreja i kad najednom istovremeno treba da prizna Hrista za Mesiju da se ispune Zakoni i Proroci? A do kojeg tačno datuma, dobili oni nekakav "Ultimatum" i tačan datum i dan (osim sudnjeg dana koji vrijedi za sve) do kojeg to obavit moraju? Reci mi sad taj tačan datim i tu cifru, egzaktan taj broj tih Jevreja: 1000, 100.000, milion, 30 miliona? On je to negdje zapisan u Bibliji u NZ ili SZ? I s tim datumom možda?

Подели на овим сајтовима

Neko kaže: ma ne verujem ja u taj ekumenizam, drugi kaže: verujem ja u taj ekumenizam....

I to vam je tako braćo, ne tucimo se sad.

Ne radi se o veri ili neveri, već o prirodi Crkve.

Atiekumenistička zatvorenost je pokazala svoju sektašku prirodu i stvara sve više problema u Crkvi.

Подели на овим сајтовима

Neko kaže: ma ne verujem ja u taj ekumenizam, drugi kaže: verujem ja u taj ekumenizam....

I to vam je tako braćo, ne tucimo se sad.

Није то у питању, него ја "расправљам" са Зајроном око једне изјаве њиховог кардинала у вези екуменизма са Јеврејима а онда улеће Бићанић са питањем а не одговором и то на једну реченицу из целе поруке која садржи један линк са текстом и моју поруку (брат брату 20 реченица)  што није сигурно све успео да прочита за то време.

Тако не може да се води разговор.

Подели на овим сајтовима

ppromašio si poentu onoga što sam hteo da kažem

Ne verujem jer vladika je to nesretno vreme gledao u Duhu i naravno da je kritikovao podjednako i evropsku "kulturu" i srpsku duhovnost na jedan način pogrešnog delovanja čoveka prema Bogu... otud i njegovi konteksti....(podjednako kritični i za srbe i za nemce ako hoćeš tako ) Moguće i da te nisam razumeo praštaj.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Jedino što si napisao tačno je ovo. 

Христом је то откровење употпуњено и запечаћено до његовог другог доласка. 

Judaizam je i dan danas ovo što si napisao.

У Христово време јеврејска вера је била носилац старозаветног Божјег откровења свету.

Isus nije došao da ukone ni jedno slovo iz zakona već da ga usavrši i upotpuni.

Judaizam je i vjera i OZABRANI Božiji narod, na tom se nije promjenila ni JOTA. Jevreji su bili prvi koji priznali Hrista za Mesiju, bili su istovremeno prvi hriščani  a  di dana današnjeg su mnigi konverovali na hriščanstvo. Šta je sad Bog trebao, uništit sve jJevreje zato što nisu prihvatili Hrista za Mesiju? A ko kaže da nisu kad znamo da mnogi jesu i u prvim danima hrišćanstva i tokom cijelih 2000 godina. Koji je to rok i koji dan do kojeg oni trebaju priznat hrista za Mesiju? Taj dan se zna a tim daniom je kao i za sve Sudnji Dan. Do tog dana ostaje i Judaizam kao starozakona vjera u oščekivanju Mesije i hrišćanstvo kao njegovo ispunjenje. Gdje to piše koliko Jevreja i kad najednom istovremeno treba da prizna Hrista za Mesiju da se ispune Zakoni i Proroci?

Није истина то што пишеш у вези Јевреја. Они јесу по неком промислу "изабрани народ", али данашњи јудаизам није носилац никаквог откровења јер је откровење одбацио, у супротном би препознали Христа давно. Они који су примили Христа нису више Јевреји (у смислу јудаизма) они су Хришћани.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...