Jump to content

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

Оцени ову тему

Guest Светлана

Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?  

195 члановâ је гласало

1. 1. Римокатолици искрено желе уједињење са Православном Црквом?

• Желе
      33
    • Не желе
      41
    • Још увек немам мишљење о томе
      28
    • Само власт желе
      95

Препоручена порука

Možeš nešto više oko toga : nemate jedinstven stav. ?

Imamo dogmate ( o tome razmišljam i ne razumem te).

Crkveni život nije sav u dogmatima, vjeronauka na dogmatima počiva i oni su temelj svemu odmah poslije Jevanđelja ali crkveni život čine još i svo ostalo bogoslovlje, liturgija, kanoni, tradicija, crkvena umjetnost i literatura itd.  Po kojem je tačno dogmatu je došlo do raskola u Crkvi? Tako drugačije neće biti ni pri obnovi jedinstva. Dogmati će imati istu tu ulogu kao pri raskolu, ako se ustanovi da nekakvu onda takvu kakva se pronađe, ako se ustanovi da nikakvu i da je do raskola došlo više iz političkih nego kakvih dogmatskih razloga onda nikakvu. Postoje naravno dogmatske razlike koje nisu velike a nastale su kasnijim poraskolnim razvojem, one se čim dalje tim više smanjuju i uklanjaju upravo najviše zahvaljujući tim ekumenskim dogovorima, o svakoj toj razlici se razgovara i istražuje da li su nastale usljed pogrešnog razumijevanja, razlike u shvatanjima ili nečeg drugog, kad se uklone i one, nikakvih više ozbiljnih prepreka k jedinstvu Crkve neće biti.

Подели на овим сајтовима

Pa dobro ako je došlo politički do raskola onda je to prolazna kategorija i nije neki problem što bi bilo koga sprečavao da se raduje ako to posmatra na takav način....

svi istoričari se slažu s tim da je raskol bio najviše politički motivisan i da ako ne ubrajamo Filioque u nekakvu presudnu razliku jer ono je postojalo skoro 700 godina PRIJE RASKOLA i niko na njega s istoka nije nikada do 1054. reagovao jer najvjerovatnije nije ni smatrao da za tim postoji nekakva ozbiljna potreba, onda ostaju te postraskolne razlike koje su nastala na Zapadu razvojem a na Isroku prije nerazvojem i konzervacijom zbog aktualnih tada vojnopolitičkih usloba, porobljemn sav Istok pod Osmanlijama, nije bilo vaseljenskih Sabora poslije pada carigrada itd. Inače Filioque je već sasvim riješen tim da jje na zapadu neobligatan, zanima me samo kako niko od vas oponenata ekumenizma nije nikad napisao, vi to ne znate ili vam ne ide u prilog da to kažete jer baš to je jedna od najvećih povjeda ekumenizma, možemo reću da ih sada imamo tri:

1. Opozivanje anatema

2. Rješavanje Filioque cause

3. Prisustvo patrijarha carigradskog +Vartolomeja I

pri inauguraciji pape Franciska I u Rimu

A koje su to vaše pobjede dragi pravoslavni antiekumenisti? 

Osim naravno stvaranja raskola u SPC, stvaranja SIPC i ostalih

nekanonskih paracrkvenih formacija i nepovinovanja kanonima SPC ?

Ovo nije nikakvo mješanje u vaše crkvene stvari, ovo su ozbiljni razgovori!

Ako hoćemo da ih vodimo ozbiljno onda ćemo govorit o ozbiljnim i važnim stvarima.

naravno da se to tiče sada i nas jer moramo znat kakva je to Crkva koja želi jedinstvo s nama.

Подели на овим сајтовима

kao u svakom braku u kom nestane ljubavi, razlike izmedju supruznika postaju sve nesnosnije - tako da i ono sto nekad nije smetalo, odjednom postaje nepodnosljivo. na kraju dodje razvod, obicno uz svadju i vredjanja.

da bi se obnovilo jedinstvo izmedju pravoslavnih i rimokatolika, potrebno je poverenje, a iznad svega iskrene i casne namere (bona fides). dakle, u ekumenskom dijalogu imamo sve, osim onog najvaznijeg.

Ne radi se o onome ko je glavni, već što svako radi kako mu se svidi. Niste jedno, očigledno, dok o ovom važnom pitanju, nemate jedinstven stav.

Glavnog nemamo hahah a Rim ima ali glavnog u krivici pred Bogom,,svaka polemika je smesna sa njima

Подели на овим сајтовима

Edit:

Tim se sami diskvalifikujete u jednoj takvoj kapitalno važnoj stvari po Crkvu i po hrišćanstvo, hoće to ispravne motivacije, više molitve i obilje bogoslovskih kreposti, vjere, uzdanja i ljubavi. A s neozbiljnošću i bagatelizacijom se ne postigne nikad niišta, s tim daleko nećete stići, niko vas neće uzeti u obzit a ni pitati za bilo šta.

osim toga naziv teme je.

Шта мислите о богословском дијалогу Православне Цркве са римокатолицима?

a šta vi tu najčešće pišete: ja sam protiv, šta će nam ili ekumenizam je svejeres

Pogledajte: u Crkvi postoje ti koji o tome oflučuju i u katoličkoj i u pravoslavnoj a oni su VEĆ DAVNO prije 50 godina ili više ODLUČILI da ti pregovori započnu. Dakle ovdje se ne raspravlja o tome da li će njih biti ili neće, oni postoje i JESU, rade se već 50 i više godina. Ni kad se započne partija šaha ne ispituje se svakih par minuta hićemo li je igrat ili nećemo, jednom smo odlučili da je igrat započnemo i dalje je samo igramo a raspravljat se onda može o tom koji će sljedeći potez biti najbolji. Ako se radi operacija, bolesnik uspavan, hirurg mu otvorio trbuh, ne raspravlja se više o tom svakih par minuta hoćemo li tog bolesnika operisat ili nećemo već koji sljedeći rez, zahvat ili intervencija će biti najpotrebnija i najbolja. Ili ako sjednete u auto nećete se valjda svakih pet minuta premišljat kuda želite da idete, ako ste se odlučili iz Beograda odvest za Novi Sad onda kad krenete ćete se samo vozit dalje i dalje dok ne stignete do tog Novog Sada. A vi bi se sna svakoj raskrsnici htjeli premišljat da li da krenete za Novi Sad, Niš ili Zaječar. To je baš to što vi sad radite.

put do pakla je poplocan dobrim namerama,,jel verujes Papi ili Bogu?Prvo kada to u sebi razresis onda ces shvatiti sta si napisao jer samo Gospod daje zavrsnu rec a ne neki smrtnici,,ah da zaboravila sam Papa je bezgresan zato i tu ste gde jeste,,sa tobom osim zezanciji ne vidim ozbiljnje polemike

Подели на овим сајтовима

Po kojem je tačno dogmatu je došlo do raskola u Crkvi?

Zajrone pozivam te, pred ovim ljudima ovde i pred Zivim Bogom, da bez okolisanja i u jednoj reci ispovedis svoju veru.  

Reci mi: Da li Zajrone verujes da Duh Sveti ishodi samo od Oca, ili verujes da ishodi od Oca i od Sina? 

Odgovori muski. Bez rasplinjavanja ispovedaj veru bojeci se onoga koji je rekao: Ko se postidi mene...  Lk. 9,26.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

put do pakla je poplocan dobrim namerama,,jel verujes Papi ili Bogu?Prvo kada to u sebi razresis onda ces shvatiti sta si napisao jer samo Gospod daje zavrsnu rec a ne neki smrtnici,,ah da zaboravila sam Papa je bezgresan zato i tu ste gde jeste,,sa tobom osim zezanciji ne vidim ozbiljnje polemike

čuj draga Nur, reci ti meni da li uopšte priznaješ redovbitu kanonsku zvaničnu hijerarhiju SPC,  kanonski jedini pravomoćni SAS SPC u Beogradu, kanonsko ustrojstvo  i ustav SPC i kanonski izabranog patrijarha za poglavara svoje Crkve SPC, ako ne, onda ja i ti nemamo šta ovdje razgovarati a ni o čemu, onda kako o bude s tobom, kako si ti na tom, priznaješ li patrijarha Irineja za kanosnki izabranog poglavara SPC ili be priznaješ, zaista nemam potrebu gubit vrijeme tamo s nekim s kim ne moram!

dakle da li je ovo za tebe važeći kanonski izabran patrijarh SPC ili nije?

Desno je kardinal Bozanić koga ja priznajem za klirika KC, odmah vidiš kako sam s tim ja.

odgovori mi prvo na to pitanjer pa ako odgovoriš s ne i da ga ne oriznahep onda orevuar!

zagrebv.jpg

Подели на овим сајтовима

Zajrone pozivam te, pred ovim ljudima ovde i pred Zivim Bogom, da bez okolisanja i u jednoj reci ispovedis svoju veru.  

Reci mi: Da li Zajrone verujes da Duh Sveti ishodi samo od Oca, ili verujes da ishodi od Oca i od Sina? 

Odgovori muski. Bez rasplinjavanja ispovedaj veru bojeci se onoga koji je rekao: Ko se postidi mene...  Lk. 9,26.

ja ispovijedam isto Credo kao Papa, aminujem svaku riječ koju tamo na videu čujete i stojim za njom

Патриарх и Папа читают символ веры вместе

Подели на овим сајтовима

Rekao sam ti da ja ispovijedam istu tu vjeru kao papa. A da li ti ispovijedaš isto to što ispovijeda patrijarh Irinej? Ovo pitanje koje sam postavio Nur ću od danas postavljat svakom od vas pravoslavaca za koje na osnovu toga što pišete i patrijarhu +Irineju i o ostalim vladikama SPC posumnjam da niste članovi SPC jer kad biste to bili onda biste bili u slozi sa svojim kanonskim arhijerejima. A pošto je ovo zvanični sajt SPC onda vam tu nije mjesto a ni ja ne moram s vama gubit ni jedne jedine sekunde vremena. Ja sam došao o ekumenizmu raspravljat s pravoslavcima iz SPC a ne s nekakvim sektašima. je li to sad konačno JASNO?

N. Petroviću, reci ti meni isto tako muški da li uopšte priznaješ redovitu kanonsku zvaničnu hijerarhiju SPC,  kanonski jedini pravomoćni SAS SPC u Beogradu, kanonsko ustrojstvo, poredak  i ustav SPC i kanonski izabranog patrijarha za poglavara svoje Crkve SPC, ako ne, onda ja i ti nemamo šta ovdje razgovarati a ni o čemu, onda kako to bude s tobom, kako si ti na tom? priznaješ li patrijarha +Irineja za kanosnki izabranog poglavara SPC ili ne priznaješ? zaista nemam potrebu gubit vrijeme tamo s nekim s kim ne moram!

dakle da li je ovo za tebe važeći kanonski izabran patrijarh SPC ili nije?

Desno je kardinal Bozanić koga ja priznajem za klirika KC, odmah vidiš kako sam s tim ja.

odgovori mi prvo na to pitanje pa ako odgovoriš s ne i da ga ne priznaješ onda orevuar!

zagrebv.jpg

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

lepo.. dvojica episkopa sede i razgovaraju. i sta to znaci? ne znaci nista, niti moze bilo cemu doprineti ili pribliziti pravoslavne Srbe i rimokatolicke Hrvate. a zasto? zato sto nema poverenja, niti ima dobrih namera. a kako bi i bilo poverenja kad iza fasistickog divljanja u Hrvatskoj poslednjih meseci stoji neposredno kardinal Bozanic i njegova RKC. pa o cemu su onda njih dovojica razgovarali? pa verovatno o svemu, samo ne o bitnom. mozda su jedan drugom davali savete kako da lece reumu ili su pricali o tome kako je rodilo grozdje.

Emerituse, ne pravi se glup kad glup uopšte nisi, uopšte ti to ne stoji. Ne zanima mene O ČEMU se oni tamo razgovaraju, mogu o čemu god hoće, to se iz slike neda ustanovit. Ali ono što se iz nje MOŽE USTANOVIT je to da je sa desne strane slike kardinal Bozanić kojeg ja priznajem za klirika svoje Katoličke Crkve i s lijeve patrijarh Irinej koga neki od vas s kojim ja uopšte nemam potrebu razgovat jer NISTE ČLANOVIMA SPC i patrijarha srpskog Irineja i ostale srpske vladike ne priznajete za kanonski važećeg poglavara, patrijarha SPC i te vladika kao vaše kaynonske vladike i niste s njima u jedinstvu-

I tebi Pontifex Emerituse postavim ovo isto pitanje da vidimo kako si na tom ti:

pa da konačno znamo s kim ja to uopšte u ustvari pričam ovdje,

to je trebalo riješit odmah, da se zna ko je ko, s kim to posla imam

Rekao sam vam da ja ispovijedam istu tu vjeru kao papa. A da li ti ispovijedaš isto to što ispovijeda patrijarh Irinej? Ovo pitanje koje sam postavio Nur i N. Petroviću ću od danas postavljat svakom od vas pravoslavaca za koje na osnovu toga što pišete i patrijarhu +Irineju i o ostalim vladikama SPC posumnjam da niste članovi SPC jer kad biste to bili onda biste bili u slozi sa svojim kanonskim arhijerejima. A pošto je ovo zvanični sajt SPC onda vam tu nije mjesto a ni ja ne moram s vama gubit ni jedne jedine sekunde vremena. Ja sam došao o ekumenizmu raspravljat s pravoslavcima iz SPC a ne s nekakvim sektašima. je li to sad konačno JASNO?

Pontifexe Emerituse, reci ti meni da li uopšte priznaješ redovitu kanonsku zvaničnu hijerarhiju SPC,  kanonski jedini pravomoćni SAS SPC u Beogradu, kanonsko ustrojstvo, poredak  i ustav SPC i kanonski izabranog patrijarha za poglavara svoje Crkve SPC, ako ne, onda ja i ti nemamo šta ovdje razgovarati a ni o čemu, onda kako to bude s tobom, kako si ti na tom? priznaješ li patrijarha +Irineja za kanonski izabranog poglavara SPC ili ne priznaješ? zaista nemam potrebu gubit vrijeme tamo s nekim s kim ne moram!

dakle da li je za tebe patrijarh srpski +Irinej važeći kanonski izabran patrijarh SPC ili nije?
odgovori mi prvo na to pitanje pa ako odgovoriš s ne i da ga ne priznaješ onda orevuar!

zagrebv.jpg
Подели на овим сајтовима

Питање тријадологије је изузетно тешко. Али то не значи да је проблем нерешив и да нећемо доћи до јединства.

Генерације после нас одлучиваће о том питању. Ми се једино можемо укључити у тај процес који већ траје и који ће дуго још трајати.

Најгоре што можемо да урадимо је да околишамо око кључних питања и да осуђујемо једни друге. Зато су овакве теме често беспредметне.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ako napišete NE, tj. da ne priznajete pattrujarha srpskog +Irineja za poglavara SPC, odbijate mu oposlušnost kao i ostalim vladikama SPC, ako napišete da ne poštujete kanonski poredak, ustav i ustrijstvo SPC onda očigledno NISTE ČLANOVIMA SPC, čijim i kakvim članovima jeste to mene NE ZANIMA: Radi toga se bilo koje i bilo kakvo vaše mišljenje na forumu ne može uzimati kao mišljenje članova SPC. A zbog toga je suvišno s vama bilo šta raspravljat i na vas gubit vrijeme ovdje. Ako imate neki svoj forum ostavite link pa kad budem htio doći ću se tamo raspravljat s vama. Sada sam radi razgovora i dijaloga s članovima SPC a ne s vama. Kad budem htio razgovarat s adventistima onda ću otići na njihov Forum, ako s vama onda na vaš, mislim da je to sasvim jasno. Sad sam na forumu SPC a ne ni na adventističkom a ni na vašem

Подели на овим сајтовима

Puno trazis od onih koji su u vecnoj zabludi nece oni to razumeti

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...