Jump to content

"Izvorni, čisti Islam"

Оцени ову тему

иље

Препоручена порука

He pushed my chest with a push that made me sore

okej, nek bude, muhamed je gurnuo zhenu i napravio joj modricu, tj. oteklo joj je mesto gde ju je muhamed "gurnuo". hvala na preciznijem prevodu, sad je sve okej.

To se vidi da je u sali iz konteksta jer je nastavljen razgovor :cheesy2: dobar decko crvenilo

Подели на овим сајтовима

• Одговори 314
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Лепо се види да вам Takijja није непозната.

Takijja?  Шта то беше?

Хајде објасните нам.

suniti ka katmanu imaju krajnje sumljičav stav,kod šiitskog učenja je dosta flexibilniji stav ka istom.uopšteno-to je mera samozaštite.u slučaju direktne ugroženosti (kod sunita je to dozvoljeno isključivo u ratu,i to pod zaista posebnim okolnostima,i to samo za očuvanje života i porodice)....uostalom,seti se apostola Petra (da nije bilo njegove takijje,ko zna šta bi bilo).elem,takijja ne znači nekoga prevariti za novac,robu ili nešto slično već u slučaju direktne opasnosti po život upotrebiti je.(mada se jako retko primenjuje u praksi.da je drugačije....zaključi sam)

Петров случај нема апсолутно никакве везе ни са каквим Такијјама. На њега је касније сишао Свети Дух, и он се удостојио да види васрслог Господа и да чини све што је накнадно чинио. само зато што се искрено покајао, а не зато што је у хришћанству боло шта дозвољено или недозвољено. У хришћанству је све дозвољено, само што ће нека дела да те погубе а нека ће да те спасу, а искрено покајање поништава апсолутно сва недела (тачније, Бог никада не окреће леђа некоме ко се искрено каје, напротив. Али само зато што Он тако жели, а не зато што је то продукт нужности, зато што се аутоматски дешава).

Cak i ako se odnosi na ubistva,mucenja,maltretiranja,takijju,...???

Подели на овим сајтовима

Лепо је то што ви правдате суните, али није лепо што за tekijju окривљујете шиите.

Јер, ако је све тако како кажете онда испада да је и Ibn Kesir био шиит, а није.

Погледајмо шта он каже за tekijju - тумачећи Куран:

Постављена слика

Лепо се види да Tekijja није само шиитска измишљотина.

Prvo jel moze izvor slike?

Jesi procitao ajete pre toga i posle toga?

Sta kazu sunitski ucenjaci po tom pitanju?!!!

Koji je povod objave tih ajeta?

Подели на овим сајтовима

Izvorni, cisti islam:

,,Mesih, Isa sin Merjemin, Allahov je poslanik, i Riječ Njegova koju je udahnuo Merjemi i Duh Njegov!" (En-Nisa 171)

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Лепо је то што ви правдате суните, али није лепо што за tekijju окривљујете шиите.

Јер, ако је све тако како кажете онда испада да је и Ibn Kesir био шиит, а није.

Погледајмо шта он каже за tekijju - тумачећи Куран:

Постављена слика

Лепо се види да Tekijja није само шиитска измишљотина.

Prvo jel moze izvor slike?

Jesi procitao ajete pre toga i posle toga?

Sta kazu sunitski ucenjaci po tom pitanju?!!!

Koji je povod objave tih ajeta?

Isto pitanje brate sam i ja postavio.Međutim nema odgovora.Milse neki da je dovoljno navesti pa razumjeti a pre toga ne poznavati naučne discipline o ovoj tematici. smiley-dance007 smiley-dance007 smiley-dance007.Nemože to tako ! confused1 confused
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Znaš li ti stručnjače povodom čega je ovaj ajet(koji je poslije podvučenog ) objavljen?

Enize, тема овог топика није знам ли ја поводе за објављивање овог или оног ајета. Ако вас то интересује - слободно отворите нови топик. Ми овде разговарамо о "изворном, чистом исламу", а конкретно питање је било "Текијја" илити "оправдана лаж".

Ви нас овде доводите у недоумицу. Коме да верујемо - Ibn Kesiru или вама? Ви кажете Текијја је шиитска новотарија, да је сунитима дозвољена само у директној смртној опасности, а Ibn Kesir каже нешто друго.

Мој савет вам је: кад пишете одговоре - консултујте шта су ваши учењаци већ написали. Овако се само брукате...

Подели на овим сајтовима

Znaš li ti stručnjače povodom čega je ovaj ajet(koji je poslije podvučenog ) objavljen?

Enize, тема овог топика није знам ли ја поводе за објављивање овог или оног ајета. Ако вас то интересује - слободно отворите нови топик. Ми овде разговарамо о "изворном, чистом исламу", а конкретно питање је било "Текијја" илити "оправдана лаж".

Ви нас овде доводите у недоумицу. Коме да верујемо - Ibn Kesiru или вама? Ви кажете Текијја је шиитска новотарија, да је сунитима дозвољена само у директној смртној опасности, а Ibn Kesir каже нешто друго.

Мој савет вам је: кад пишете одговоре - консултујте шта су ваши учењаци већ написали. Овако се само брукате...

Hej , malo spusti loptu u realni svijet bez umišljanja o razumiojevanju onoga što si pokazap da ne razumiješ.

Ovdje u ibn Kesirovom komentaru nema ničeg suprotnog onome što mi govorimo.A to je dozvoljenost korištenja tekijje u situaciji u kojoj je musliman smrtno ugrožen.Povod objave ovog ajeta moraš znati da bi razumio komentar ibn Kesira.Komentar je u skladu sa povodom objave.A ovako se dešava tumačeje ajeta u obliku koje nema veze sa ispravnošću tunačenja.Naravno  Ilje ti se ovdje brukaš tako što tumačiš ajet i ibn Kesira a i učiš nas kako se tumače ajeti.Nemoj bolan se brukati!!! :(

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

nije novotarija,već nešto što se,da tako kažem najviše primenjuje medju šiitima.kod sunita je drugačije,i primenjuje se samo u krajnje extremnim slučajevima(to jeste,dozvoljena je) ali se nešto i ne primenjuje....jer niti jedan musliman koji je iskren vernik,i ni po koju cenu neće sakriti,a pogotovo neće negirati šehadet...
Подели на овим сајтовима

Trideset  kratkih zanimljivosti o izvornom, čistom islamu:

# Žena koja umre na porođaju ima stepen šehida

# Onoga ko poslije svakog namaza prouči Ajeti-kursijju, samo smrt dijeli od ulaska u Džennet

# Djevojka se ne smije udati bez očeve dozvole

# Dijete bez žive majke se ne smatra siročetom, nego samo kada otac umre

# Musliman ne smije sjediti za stolom na kojem se nalazi alkohol

# Supružnicima je dozvoljeno da okupaju jedno drugo (prilkom smrti jednog od njih)

# Musliman na putovanju može izostavljati namaske sunete - izuzetak su sabahski suneti koje je lijepo klanjati i kao musafir (putnik)

# Razvod braka u islamu je dozvoljen tri puta, poslije toga su supružnici haram jedno drugom

# Smijanje naglas kvari namaz

# "La havle ve la kuwete illa billah" - su riječi koje liječe od 99 bolesti, od kojih je najlakša-briga

# Kada muž i u šali kaže ženi da joj daje rastavu braka, ona je prema islamskim propisima zaista razvedena od njega

# Ljude u namazu predvodi ko pamti (zna naj) više iz Kur'ana

# Nema namaza ukoliko je jelo gotovo i postavljeno (prvo jesti pa onda namaz), niti ukoliko se trpi mala ili velika nužda (prvo to obaviti pa onda  namaz)

# Vrijeđanje nečije časti je najveća kamata

# Svaka stvar koja žalosti vjernika je iskušenje

# Ko prouči svake večeri deset ajeta iz Kur'ana neće biti upisan među nemarne

# Ko prouči svake večeri stotinu ajeta biće upisan među bogobojazne

# Allahov Poslanik, salallahu alejhi ve sellem, je prokleo onoga ko kamatu uzima i onoga ko je daje

# Nema zabrane ženidbe/udaje između dva bajrama

# Sadaka sprječava ružnu ili zlu smrt, gasi Allahovu, subhanehu we te`ala, srdžbu i pomaže liječenju bolesnih članova porodice

# Najvrjedniji namaz nakon propisanih-farz namaza je noćni namaz

# Većina islamske uleme smatra muziku (muzičke instrumente) haramom

# Muslimanima je zabranjeno da čestitaju inovjernicima njihove praznike

# Ko ukaže na dobro, ima nagradu kao i onaj koji uradi to djelo

# Ko prouči Kul-huvallahu ehad deset puta, Allah će mu u Džennetu sagraditi dvorac

# Sudbinu ne može sprječiti ništa osim dove

# Kur'anska sura El-Mulk, uz Allahovo određenje, štiti i spašava od azaba (patnje) u kaburu

# Žena ne treba, ako neće, uzimati muževo prezime prilikom udaje

# Čovjeku je dovoljno zla u njegovom ponašanju da ponižava svog brata muslimana

# Najbolje što je dato čovjeku, vjerniku je lijepa narav

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Enize, једини који овде тумачи ајете је Ibn Kesir, а ваљда ћете признати да је он довољно стручан да то чини.

Зар ви мислите да Ibn Kesir није протумачио ајет довољно јасно?  Зар он овде говори о "крајње екстремним случајевима" како mikel_pasa рече?  Где ви то у

"Mi se odnosimo ljubazno prema ljudima, a srca nam ih proklinju!"

видите крајње екстремни случај и "situaciji u kojoj je musliman smrtno ugrožen"?

Него, хајде да видимо како се Мухамед односио према "оправданим лажима" и да ли их је он оправдавао само у смртној опасности по његове следбенике. 

Прочитајмо шта у бухаријевој збирци хадиса пише о припреми атентата на Ka'b bin Al-Ashraf_a:

http://www.sahihalbukhari.com/sps/sbk/sahihalbukhari.cfm?scn=dsphadeeth&HadeethID=3768&txt=You%20may%20say

Никакве ту смртне опасности није било. Мухамед је позвао људе да убију Ka'b_a и када се Muhammad bin Maslama јавио и тражио дозволу да слаже како би намамио Ka'b_a - Мухамед му је одобрио лаж.

Из овог примера се јасно види да Текијја није дозвољена само у смртној опасности - већ и у итекако другачијим условима.

Или можда мислите да Мухамед није био довољно добар муслиман?  bleh

Подели на овим сајтовима

Enize, једини који овде тумачи ајете је Ibn Kesir, а ваљда ћете признати да је он довољно стручан да то чини.

Зар ви мислите да Ibn Kesir није протумачио ајет довољно јасно?  Зар он овде говори о "крајње екстремним случајевима" како mikel_pasa рече?  Где ви то у

"Mi se odnosimo ljubazno prema ljudima, a srca nam ih proklinju!"

видите крајње екстремни случај и "situaciji u kojoj je musliman smrtno ugrožen"?

Него, хајде да видимо како се Мухамед односио према "оправданим лажима" и да ли их је он оправдавао само у смртној опасности по његове следбенике. 

Прочитајмо шта у бухаријевој збирци хадиса пише о припреми атентата на Ka'b bin Al-Ashraf_a:

http://www.sahihalbukhari.com/sps/sbk/sahihalbukhari.cfm?scn=dsphadeeth&HadeethID=3768&txt=You%20may%20say

Никакве ту смртне опасности није било. Мухамед је позвао људе да убију Ka'b_a и када се Muhammad bin Maslama јавио и тражио дозволу да слаже како би намамио Ka'b_a - Мухамед му је одобрио лаж.

Из овог примера се јасно види да Текијја није дозвољена само у смртној опасности - већ и у итекако другачијим условима.

Или можда мислите да Мухамед није био довољно добар муслиман?  dobar decko

navedeni slučaj se desio,hadis je verodostojan...u pitanju je bila klasična odbrana časti.pomenuti čovek je bio pesnik koji je u svojim pesmama ismevao žene koje su prihvatile islam....(za nekoga je to i dalje neprihvatljivo,ali je tako).ko razume,razume.ko ne,šta da se radi....
Подели на овим сајтовима

navedeni slučaj se desio,hadis je verodostojan...u pitanju je bila klasična odbrana časti.pomenuti čovek je bio pesnik koji je u svojim pesmama ismevao žene koje su prihvatile islam....(za nekoga je to i dalje neprihvatljivo,ali je tako).ko razume,razume.ko ne,šta da se radi....

Мислим, стварно... вау...  facenew22222222

Шта више уопште има да се каже на ову тему? Убити човека који се исмева твом веровању? Вама стварно помоћи нема.

Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника.

XIO

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...