Jump to content

+ Патријарх Павле - Будимо људи

Оцени ову тему

Препоручена порука

О идењу за Христом

Одбијање хришћанина да носи крст јесте одрицање од Христа. Не може се бити Христов ученик без спремности на тешкоће. Битно је да ми не стварамо тешкоће другима, а да тешкоће које долазе од света који "у злу лежи" свесно прихватимо, као пут, као крст свој. "Хајде", вели другом младићу "за мном". А он рече: Господе, допусти ми да прво одем да сахраним оца свога.

А Исус му рече: Остави нека мртви сахрањују своје мртве, а ти хајде за мном те објављуј Царство Божије. Отац тога младића још је био жив, а Господ каже за њега да је "мртав". За њега су мртви и они који су још живи у овом свету ако немају вере у Њега, и који живе по духу овога света, који у злу лежи и који ће проћи. Треба да имамо увек у виду то што су преци наши знали и веровали: да је боље бити мртав ради Христа и мртав у очима овога света, него бити мртав у очима Христовим. Ми треба да будемо тако одани Христу. То не значи да ми тражимо смрт. Правило хришћанског мучеништва јесте: не тражити мучеништво.

Ми не изазивамо мучеништво, али када дођемо пред питање - или одрицање од Христа или ће отићи глава, онда да изаберемо пут мајке Јевросиме, која каже своме сину: "Боље ти је изгубити главу него своју огрешити душу!" Када умре за Христа, мртав човек је жив пред Богом и жив у Богу, у Царству Небеском. Мртав је пред Њим само онај који је грешник, који се не каје, и који у Њега не верyje.

http://patrijarh-pavle.spc.rs/besede.htm

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Odlična tema  :smiley:

Васкршња посланица патријарха Павла

БЕОГРАД, 2. АПРИЛА /СРНА/ - Његова светост пaтриjарх српски Пaвле у Васкршњој посланици, изрaжaвajући вјeру у сaвјeст oбjeктивнoг чoвјeчaнствa, поручио је православним вјерницима, а посебно српском народу на Косову и Метохији и цијелој Србији, да не клону због невоља и неправди, већ да се уз поуке које доноси празник Васкрсење сјете да "они који чине зло другима, чине га себи још више".

"Нa Кoсoву и Мeтoхиjи вијeкoвимa трaje гoлгoтa српскoг нaрoдa. Тo видe и знajу сви, oсим oних кojи су изaбрaли дa буду слeпи зa глeдaњe истинe и глуви зa слушaњe прaвдe", каже се у посланици патријарха Павла и aрхиjeрeja.

"Нe мoжeмo a дa сe и oвoг Вaскрсa нe oсврнeмo нa гoлгoту и Вeлики Пeтaк нaрoдa Кoсoвa и Мeтoхиje, нa пoмрaчeну сaвјeст свих oних кojи сeби дajу прaвo дa, гaзeћи прaвни пoрeдaк у свијeту, хлaднoкрвнo прeсуђуjу нe сaмo нaмeтнутoм мијeњaњу стaтусa Космета, вeћ и читaвoj нaшoj истoриjи, култури и држaвнoсти Србиje", истиче се у посланици.

Уз пoдсјeћaњe нa нeвoљe кoje пoгaђajу српски нaрoд у БиХ, Хрвaтскoj, пa "нaжaлoст и у Црнoj Гoри", пaтриjaрх Пaвлe пoручуjе вјeрницимa дa утјeху нaђу у Вaскрсу и свojoj вјeри, те дa сe тaкo суoчe сa гријeхoм "кojи сe свaкoднeвнo врши у свијeту и тo oд стрaнe oних кojи сe куну у прaвду, слoбoду и дeмoкрaтиjу".

"Вeћ oд сaмoг зaчeћa нeвинo дeтe у утрoби мajкe стрeпи зa свoj живoт. Милиoни oбичних људи жртвe су нeимaштинe и глaди, дoк мaњи брoj живи у нeoгрaничeнoj рaскoши и тeлeсним зaдoвoљствимa. Мнoги нaрoди мукoм и крвљу стeчeну слoбoду брaнe oд нaсиљa глoбaлистичкoг систeмa. У имe лaжнe слoбoдe и дeмoкрaтиje нaмeћу сe гoтoвa рeшeњa, унaпријeд спaкoвaнa", нaвoди сe у пoслaници.

Патријар поручује да овим мислимa трeбa пoчeти "слaвљe нaд слaвљимa, пјeвaњe нaд пјeвaњимa o дoгaђajу нaд дoгaђajимa Вaскрсeњу Христoвoм, кoje дoживљaвaмo и слaвимo кao нajдубљe искуствo нaшe вјeрe и живљeњa, jeр дaн вaскрсeњa jeстe дaн живoтa".

У пoслaници се истичe дa je, упркoс вјeкoвнoм стрaдaњу, хришћaнствo и дaнaс "свјeтлoст свијeту" и њeгoв je импeрaтив "духoвнa бoрбa зa прeвлaст дoбрa".

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Патријарх Српски Павле

Без осуда, отворено, очински

[сећања и размишљања]

Из: Сербиа и коментари (1993/1995), посебан отисак

Задужбина Милоша Црњанског, Београд, 1996.

За уредништво зборника - Живорад Стојковић

За издавача - Раде Ђ. Микијељ

Разни људи добрих намера обраћају ми се са питањима, бригама па и негодовањима зашто се Српска Православна Црква, по њима, више бави својим унутрашњим односима него народом за који је Богу одговорна. Свети Архијерејски Сабор, чије редовно заседање ускоро започиње, једини је који пуноважно одлучује када ће се, и како, наша Црква обраћати јавности, домаћој и страној, а Српска Црква се клони да то чини на уобичајен начин, дневним поводима и питањима. По себи се разуме да то не може спречити, а и не треба, да поједини високи представници Цркве износе своја мишљења у јавности, наравно у своје име. Ако то сада ја чиним, за мене важи исто што и за друге, без обзира на дужност коју вршим.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

која смо ми тужна и мртва нација уствари.  1405_love

треба нам смрт највећег, да би смо мало мрднули и сложили се око ЈЕДНЕ ствари. 1405_love

Подели на овим сајтовима

Боље икад него никад!

На жалост тако је како кажеш, мене плаши докле ће потрајати...

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

???? ???? ???? ?????!

?? ?????? ???? ?? ???? ?????, ???? ????? ????? ?? ?????????...

???, ?? ?? ?? ?? ?? ????????? ??? ????? ?????? ?? ???????? ????? ...

?? ?? ?????????? ?? ????? ???? ?????? ?? ??????, ??? ??????? ???? ?????? ..

???? ???? ????? (??????? ????????????) ?? ?? ????? ????? ?????? ??????? ?? ?? ?????? ?? ?? ???? ?????? ??????? ...

?? ???????? ? ??? ??? ?????? ?? ?? ??????? ??????? ?? ?????????? ????????? ????? ???? ????? ??????.

????? ??? ??????? ?? ?? ????? ???? ????? ?????, ?????????? ??? ???? ????? - ???, ????, ?????? ???? ???? ... ?? ?? ??????, ???? ??? ?? ??????????? ??????, ?? ??? ???? ?????????????? ????.

Подели на овим сајтовима

???? ???? ???? ?????!

???? ???? ????? (??????? ????????????) ?? ?? ????? ????? ?????? ??????? ?? ?? ?????? ?? ?? ???? ?????? ??????? ...

???? ??? ? ????? ?? ?? ?????? ????? ?? ?? ???? ????!

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

???? ???? ???? ?????!

???, ?? ?? ?? ?? ?? ????????? ??? ????? ?????? ?? ???????? ????? ...

?? ???????? ? ??? ??? ?????? ?? ?? ??????? ??????? ?? ?????????? ????????? ????? ???? ????? ??????.

????? ??? ??????? ?? ?? ????? ???? ????? ?????, ?????????? ??? ???? ????? - ???, ????, ?????? ???? ???? ... ?? ?? ??????, ???? ??? ?? ??????????? ??????, ?? ??? ???? ?????????????? ????.

????? ??? ????,????? ?? ??? ????? ???? ???,????? ???? ?? ??? ????? ???? :smiley:

?? ?????? ?? ???????? ?? ?? ???? ??? ????????, ? ????? ??? ?? ???? ???? :drugarstvo:

"Ако Христос није дошао ради праведника, онда ја своју праведност одбацујем као грех који ме одваја од Христа и у томе што сам грешан проналазим другу праведност, небеску, која ми пружа средство да приступим Христу и будем са Њим".

Подели на овим сајтовима

видиш Ивањушка, ја сматрам да Господ даје сваког тренутка и да ова благодат без обнављања може да траје само колико су нам срца чиста, некоме ни цео дан, некоме догодине.

али не улазим у срца и мерење, већ у одлуку и избор да од нас зависи да ли ће и колико та благодат да траје, дакле на нама свет остаје а Бог даје и даје и даје и даје и зове и заповеда и моли и шаље, ал кад се ретки одазивају и виде и чују или потпуно игноришу и праве се луди.

ил још горе - пљују. а зна се ко се на крштењу пљунуо.

и стварно нисам у фазону стихије: ''шта ће бити - биће''. од нас зависи, а не од Бога, дао нам је слободну вољу да бирамо Пут, Истину и Живот, или пропаст.

сва благодат је ту, само треба да је пронесемо даље докле год не стигнемо до тога да више нема људи слободне воље који нису изабрали.

мислим да ће тада настати Судњи Дан, кад не буде више било оних који јасно и гласно нису изабрали страну.

Подели на овим сајтовима

?? ?? ???? ????????? ????? ????.

??????????.

????? ???? ?? ?? ????, ??? ?? ?? ???? ???????? ???????, ?? ?? ???????, ??? ???????? ???????.

4. ??? ?????? ????? ???????? ???? ???????, ???? ????? ?? ???? ?? ??????????? ???????, ?? ??????? ???????

??????????? ????????? ????? ??. ???????? ?????, ????? 10.

Подели на овим сајтовима

Искрено, ретко размишљам о радости будућег века и сама сам ретко радосна .. као да ме живот прегазио, што смешно звучи, али је истина.

Толико ме је изгазио да сам постала параноична.

Ето, ја Хришћанка, верник па у таквом расположењу.

Чак сам недавно рекла Богу ''што си такав садиста''?

Подели на овим сајтовима

Да Медо, ти логично размишљаш да ћемо се вратити на старо.Али ја нећу да губим Наду. Нећу !! Очајање је губитак Наде а Наду ако изгубимо онда смо изгубљени.

"Ако Христос није дошао ради праведника, онда ја своју праведност одбацујем као грех који ме одваја од Христа и у томе што сам грешан проналазим другу праведност, небеску, која ми пружа средство да приступим Христу и будем са Њим".

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...