Jump to content

Šta hriščanstvo a šta islam kažu o alkoholu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 360
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Постављена слика

ментол

Тако је брате Ивице! Ето,до чега доводи алкохол...прво човека натера да у тренутку алкохолне кулминације,пре него што се сруши,каже једно "ох!",а после засигурно испадне "ментол". ne_shvata

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Izgleda da ću ja sam morati postavljati pitanja o islamskom stavu prema alkoholu i davati sebi odgovore kao i o hriščanskom stavu prema alkoholu i davati sam sebi odgovore! Just_Cuz_19

Ја нисам дошао да се вама улагујем. Дошао сам да вам не одговорим ни на једно питање.

ово говори Пајко

:cheesy: prstgore bendoff

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Pojasnili ste ali pitanja još ima oko ovoga a i vi pitajte tematski o bilo kojoj temi tu smo da i mi vama pružimo objašnjenja koliko smo u mogučnosti.

Врати се Енизе једну страну уназад па прочитај питање које сам поставио у контексту аналогије која се примељује у одбрани забране конзумације алкохола, на пушење које такођер велики убица људи и подстрекивач на грех.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9487.msg279934.html#msg279934

С обзиом да мислим да је распрострањено пушење много касније присутно у људском друштву него алкохолисање, некако сматрам да би рецимо проблем решавања пушења био један модеран проблем за ислам, а чини ми се да су све шеријатске одредбе из времена Мухамеда, па се питање односило уједно и како ислам решава модерне проблеме који нису регулисани шеријатом, а требале би по сличној аналогији са алкохолом.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1399.msg279524.html#msg279524

Otvori i vidjet ćeš četiri video materijala.Popgledaj i komentar napiši!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Biblija-Sirah...

Vino

25 U vinu se nemoj junačiti,

jer je mnoge oborilo vino.

26 Kao što se u peći kuša ocjel,

tako i u vinu srca svadljivih hvalisavaca.

27 Vino je život čovjeku

ako ga pije umjereno.

Kakav je život bez vina,

kad je stvoreno za veselje ljudima!

28 Radost srcu i veselje duši,

takvo je vino koje se pije u pravo vrijeme

i u pravoj količini.

29 Gorčina duše spopada čovjeka

koji je vina previše popio, u strasti i u gnjevu.

30 Pijanstvo u bezumnika izaziva srdžbu na vlastitu propast,

umanjuje mu snagu i umnožava rane.

31 Na gozbi ne izazivaj susjeda

i ne rugaj mu se ako je veseo:

ne reci mu ružne riječi i ne kinji ga

tražeći da vrati dug.

Подели на овим сајтовима

Mislim da se ovde projavljuje jedna stvar koja je veoma bitna!

U islamu postoje mnoge zabrane,ko prekrši te zabrane gadno će da nastrada!

Naravno u fizičkom smislu!

Onaj ko se drži pravila ,on je dobar musliman,ali se onda postavlja pitanje kakvo je viđenje raja kod muslimana?

Mogu i ja da ne okusim alkohol zato što ću biti fizički kažnjen ili da ne kradem jer će mi se odseći ruka ali to ne znači da ću ući u raj!

Možda ja u sebi gajim sasvim drugačije mišljenje i osećanja od onoga kako se predstavljam spolja,zbog straha od kazne!

Sa takvim duhovnim stanjem sigurno neću moći ući u raj!

Gde je tu duhovnost i duhovna borba?

Gde je tu pobeđivanje samog sebe u pravom smislu te reči?

Gde je tu moja slobodna volja?

Подели на овим сајтовима

Pojasnili ste ali pitanja još ima oko ovoga a i vi pitajte tematski o bilo kojoj temi tu smo da i mi vama pružimo objašnjenja koliko smo u mogučnosti.

Врати се Енизе једну страну уназад па прочитај питање које сам поставио у контексту аналогије која се примељује у одбрани забране конзумације алкохола, на пушење које такођер велики убица људи и подстрекивач на грех.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,9487.msg279934.html#msg279934

С обзиом да мислим да је распрострањено пушење много касније присутно у људском друштву него алкохолисање, некако сматрам да би рецимо проблем решавања пушења био један модеран проблем за ислам, а чини ми се да су све шеријатске одредбе из времена Мухамеда, па се питање односило уједно и како ислам решава модерне проблеме који нису регулисани шеријатом, а требале би по сличној аналогији са алкохолом.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1399.msg279524.html#msg279524

Otvori i vidjet ćeš četiri video materijala.Popgledaj i komentar napiši!

Погледао сам брате Енизе видео материјал који си ми препоручио. Мало ћу комбиновати пушење и алкохол, јер је ово тема првенствено о алкохолу.

Углавном ми је јасно да је став ислама да је пушење штетно, а по шеријату оно што је штетно уствари је харам, тј забрањено. Не знам можда ме вара утисак, али чини ми се да је ипак експлицитно шеријатом забрањено конзумирање алкохола, док није баш тако у вези пушења, иако се да по шеријатском тумачењу извући закључак да и пушење треба у исту категорију сврстати са узимањем алкохола. Међутим откуд онда обичај пушења наргиле рецимо широм исламских земаља попут Египта, који мислим највише по знат по томе? Наргила је такођер дуван коме су додати неки састојци како би се поспешио укус дима??

Оно са чим се не бих сложио, тј упутио бих критику исламој мисли, а то је тумачење које је изнео један учењак у видеу, а то је изједначавање твари која било на почетку или дугорочном конзумирању доводи до уништења организма и тиме смрти. Тако он наводи пример, ако би сипао помало отрова у сендвич сваког дана, тај би те отров убио након годину дана, исто као када би велику количину одједном сасуо у себе, и то би те убило. Према томе он не разликује поступак којим себе убијеш након годину дана, или након једног, битан је исход по исламском тумачењу. Ова аналогија се употребљава и да оправда забрану пушења, као и забрану алкохола. Јер се сматра да кап по кап алкохола доводи до смрти, као и дим по дим цигаре до рака и смрти. Овом аналогијом ако посматрамо неку твар штетном, онда можемо рећи и да су витамини штетни. Јер ако се накљукаш витамина одједном, могао би довести свој организам у стање болести, које опет од заивности од имуног система може порузроковати смрт....Зато аналогија са сипањем отрова у сендвич не важи у вези алкохола. Јер сипање капи алкохола у сендвич сваког дана и тако за дуго времена, не може некога учинити зависним од алкохола, а још мање га може убити. Нарочито поред доказане чињенице да умерена количина вина јесте благодатна и лековита за организам. Дакле та логика да све што те може убити то је штетно, у исламу није добро изведена. Не убија алкохол, него човек. Цијанид рецимо убија. Узми пар капи цијанида, и умрећеш. Узми пар капи алкохола, неће ти бити ништа. Увуци пар димова цигаре, неће ти бити ништа. Поента је Енизе, како користиш нешто на своју корист. Дакле две ствари су јако битне, да нека твар може бити корисна, и да је користиш исправно. Алкохол је корисна ствар. Користимо га као дезинфикционо средство, као и справљању лекова, а може бити додатак храни, а и може да се конзумира попут вина у умереним количинама и да буде корисно. Цигаре не можеш користи ни за шта. Пушење је чиста страст која штети у пушачу и његовој околини...Тако у том погледу цигаре су горе него алкохол. Претерано узимање алкохола, значи прекорачити ту границу...и то ислам нема у виду. Спутава се слобода човека који је способан да се контролише у конзумацији и алкохола, и да га се благодарношћу Богу користи. Једино ако су сви Арапи у време Мухамеда толико били подложни алкохолозиму, па онда је било одређено да и они који могу да пију, а да се не алкохолишу, не пију како не би били камен спотицања слабима. У том слуачју ми је оправдано забранити алкохол Али то је привремена мера, а не може бити универзална.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ja opet mislim da je vazno da svatko zivi ,koliko god moze vie po nacelima vjere,i da zaista zivi kako mu njegova vjera nalaze ima prednost za sve..Svi mi  vidimo te razlike drugih religija,a nekako sa nasim sebeljubljem samo svi smo uvjerini u svoje da je to jedino ispravno...

Zasto je Bog dozvolio da nastanu tolike religije..prepustio je tu slobodu covjeku da on sam odluci..pa tako je vidim i o alkoholu..Kako alkohol,tako i sve druge ovisnosti  i droge ,mogu biti stetne i greh covekov...svaki vjerni,krscanin to zna.

A,covek se tesko bori protiv greha,pogotovo kada upadne u ovisnost..i zabluda.

Zato,ja podpuno razumijem kada kuran kaze da je zabranjen alkohol...a,isto tako ne vidim nikakvu zabranu u jednoj casi alkohola..to,jest vidim zapreku kada netko pretjeruje...

Moram priznati,za ljude alkoholicare bilo bi bolje da je zabranjeno,samo kada bi se toga pridrzavali...Jer,kada uzmemo koliko steti njima samima taj alkohol,pa porodici,pa drustvu i radnom mjestu...bolje bi bilo,da ga nikada nije kusao...

Подели на овим сајтовима

Moram priznati,za ljude alkoholicare bilo bi bolje da je zabranjeno,samo kada bi se toga pridrzavali...Jer,kada uzmemo koliko steti njima samima taj alkohol,pa porodici,pa drustvu i radnom mjestu...bolje bi bilo,da ga nikada nije kusao...

Naravno,ali tu imamo slučaj da zbog zloupotrebe alkohola i ovisnosti jedna osoba ugožava ostale osobe!

Niko nikog nije ugrozio ako popije za ručkom čašu vina ili flašu piva ,ili kao moj tata i ja kad svaki za ručkom popijemo po flašu vina iz Istre  bendoff

Подели на овим сајтовима

Naravno,ali tu imamo slučaj da zbog zloupotrebe alkohola i ovisnosti jedna osoba ugožava ostale osobe!

Niko nikog nije ugrozio ako popije za ručkom čašu vina ili flašu piva ,ili kao moj tata i ja kad svaki za ručkom popijemo po flašu vina iz Istre   bendoff

Pa i ja popijem casu vina...za rodjendane,bladrane i tako posebne prilike...i nikada nisam uspjela biti pijana...

A,imala sam prije zelju da to jednom ucinim,da vidim sta je to...?

Подели на овим сајтовима

ONAJ KOJI PIJE SE UJUTRU ISTREZNI I DODJE SEBI... isus-sinai

GLUP, LUD I,recimo, ZLOCHEST OSTAJU ZAUVEK TAKVI...  0102_laugh

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

ONAJ KOJI PIJE SE UJUTRU ISTREZNI I DODJE SEBI... 0110_hahaha

GLUP, LUD I,recimo, ZLOCHEST OSTAJU ZAUVEK TAKVI...  izlet

Moj komšija se probudi polupijan i onda trk u kafanu da se dolije,ne daj Bože da je sekundu trezan!

Zločest ne ostaje zauvek takav,neko da neko ne!

Biti glup nije greh ili biti ružan,to je jednostavno tako!

Подели на овим сајтовима

ONAJ KOJI PIJE SE UJUTRU ISTREZNI I DODJE SEBI... izlet

GLUP, LUD I,recimo, ZLOCHEST OSTAJU ZAUVEK TAKVI...  bicycle

Moj komšija se probudi polupijan i onda trk u kafanu da se dolije,ne daj Bože da je sekundu trezan!

Zločest ne ostaje zauvek takav,neko da neko ne!

Biti glup nije greh ili biti ružan,to je jednostavno tako!

Nisam mislio na alkoholichare poput tvog suseda.

KO NE PIJE NEKA SE UBIJE; KO NE CUGA STREFILA GA SCHUGA  0110_hahaha

Цитат:

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...