Jump to content

Šta hriščanstvo a šta islam kažu o alkoholu?

Оцени ову тему

Препоручена порука

pa vidis da se spominje opijanje, teturanje i pijanstvo = preterivanje

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 360
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Alkohol

Što kaže Biblija o alkoholu, vinu i opojnim pićima? U Bibliji piše: Podsmjehivač je vino, vikač silovito piće, nije mudar ni jedan koji od toga tetura. (Izreke 20,1 ŠA) Zašto je opasno piti alkoholna pića? U Bibliji piše: I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se punite Duhom. (Efežanima 5,18 KS) Nije za kraljeve, Lemuele, ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 30,4.5)

Zašto se kraljevima i kneževima savjetuje da ne piju alkoholna pića? U Bibliji piše: Ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 31,4.5 JB)

U koje grijehe je svrstano pijanstvo? U Bibliji piše: Očita su tjelesna djela, a ovo su: preljubočinstvo, nečistoća, besramnost, razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srdžbe, spletke, razdori, zavist, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i tome slično. Za sve to unaprijed vam kažem, kao što sam i prije kazao: oni koji takvo što čine, neće postići Božjega kraljevstva. (Galaćanima 5,19-21 ŠA)

Što je jedna od posljedica pretjeranog konzumiranja hrane i pića? U Bibliji piše: Ne druži se s vinopijama ni sa žderačima mesa, jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe. (Izreke 23,20.21 ŠA)

Na koje načine alkoholna pića djeluje na one koji ih koriste? U Bibliji piše: Komu: ah? komu: jao? komu: svađe? komu: uzdasi? komu: rane nizašto? komu: zamućene oči? Onima što kasno sjede kod vina, koji su došli kušati vino začinjeno. Ne gledaj na vino kad rujno iskri, kad se u čaši svjetlucavo prelijeva: pije se tako glatko, a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica. Oči će ti gledati tlapnje i srce govoriti ludosti. I bit će ti kao da ležiš na pučini morskoj ili kao da ležiš navrh jarbola. "Izbiše me, ali me ne zabolje; istukoše me, ali ne osjetih; kad se otrijeznim, još ću tražiti." (Izreke 23,29-35 JB)

Čisti grožđani sok je blagoslov za čovjeka. U Bibliji piše: Kao što o soku u grozdu vele: ''Ne uništavajte ga, u njemu je blagoslov!'' (Izaija 65,8 JB)

može li ko objasniti ove navode iz Biblije koji govore o alkoholizmu!
све ти је мање више речено, само што ми је нејасно претенциозно дефинисана ''опасност'' од пијења алкохола - прекомерност је уствари опасност свега, не само конзумације алкохола.

и још једна ствар, ово су само цитати из Старог Завета колико видим, тако да ми је сумњив мотив оног ко је писао и не верујем да је дошао са неког православног сајта, јер би били и цитати из Новог Завета убројани.

Подели на овим сајтовима

иначе, да вино није добро не би се никад десило да Господ Исус Христос претвори воду у вино на свадби у Кани где је и сам присуствовао, и да то буде чудо које ће га прославити.

што би рекло, благословено је све пити и јести, само не неумерено.

Подели на овим сајтовима

Alkohol

Što kaže Biblija o alkoholu, vinu i opojnim pićima? U Bibliji piše: Podsmjehivač je vino, vikač silovito piće, nije mudar ni jedan koji od toga tetura. (Izreke 20,1 ŠA) Zašto je opasno piti alkoholna pića? U Bibliji piše: I ne opijajte se vinom, jer u tome leži propast, već se punite Duhom. (Efežanima 5,18 KS) Nije za kraljeve, Lemuele, ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 30,4.5)

Zašto se kraljevima i kneževima savjetuje da ne piju alkoholna pića? U Bibliji piše: Ne pristaje kraljevima vino piti, ni glavarima piće opojno, da u piću ne zaborave zakona i prevrnu pravo nevoljnicima. (Izreke 31,4.5 JB)

U koje grijehe je svrstano pijanstvo? U Bibliji piše: Očita su tjelesna djela, a ovo su: preljubočinstvo, nečistoća, besramnost, razuzdanost, idolopoklonstvo, čaranja, neprijateljstva, svađe, ljubomora, srdžbe, spletke, razdori, zavist, ubojstva, pijanstva, razuzdane gozbe i tome slično. Za sve to unaprijed vam kažem, kao što sam i prije kazao: oni koji takvo što čine, neće postići Božjega kraljevstva. (Galaćanima 5,19-21 ŠA)

Što je jedna od posljedica pretjeranog konzumiranja hrane i pića? U Bibliji piše: Ne druži se s vinopijama ni sa žderačima mesa, jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe. (Izreke 23,20.21 ŠA)

Na koje načine alkoholna pića djeluje na one koji ih koriste? U Bibliji piše: Komu: ah? komu: jao? komu: svađe? komu: uzdasi? komu: rane nizašto? komu: zamućene oči? Onima što kasno sjede kod vina, koji su došli kušati vino začinjeno. Ne gledaj na vino kad rujno iskri, kad se u čaši svjetlucavo prelijeva: pije se tako glatko, a na kraju ujeda kao zmija i žaca kao guja ljutica. Oči će ti gledati tlapnje i srce govoriti ludosti. I bit će ti kao da ležiš na pučini morskoj ili kao da ležiš navrh jarbola. "Izbiše me, ali me ne zabolje; istukoše me, ali ne osjetih; kad se otrijeznim, još ću tražiti." (Izreke 23,29-35 JB)

Čisti grožđani sok je blagoslov za čovjeka. U Bibliji piše: Kao što o soku u grozdu vele: ''Ne uništavajte ga, u njemu je blagoslov!'' (Izaija 65,8 JB)

све ти је мање више речено, само што ми је нејасно претенциозно дефинисана ''опасност'' од пијења алкохола - прекомерност је уствари опасност свега, не само конзумације алкохола.

и још једна ствар, ово су само цитати из Старог Завета колико видим, тако да ми је сумњив мотив оног ко је писао и не верујем да је дошао са неког православног сајта, јер би били и цитати из Новог Завета убројани.

Milane brate, kod nas u islamu postoji jedno pravilo:Ono što čovjeka vodi u grijeh je i samo po sebi grijeh.

Dokaz ispravnosti ove tvrdnje je ciljano navođenje vjerskih ljudi koji su najpreći da se ne odaju alkoholizmu da padnu u taj problem i potrebni su im čak i centri za odvikavanje od alkoholizma.

Danas čašica sutra krigla, danas flašica sutra bačvica!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

иначе, да вино није добро не би се никад десило да Господ Исус Христос претвори воду у вино на свадби у Кани где је и сам присуствовао, и да то буде чудо које ће га прославити.

Koliko je bilo umjerenih koji su postali neumjereni!
vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Alkohol

Milane brate, kod nas u islamu postoji jedno pravilo:Ono što čovjeka vodi u grijeh je i samo po sebi grijeh.

Dokaz ispravnosti ove tvrdnje je ciljano navođenje vjerskih ljudi koji su najpreći da se ne odaju alkoholizmu da padnu u taj problem i potrebni su im čak i centri za odvikavanje od alkoholizma.

Danas čašica sutra krigla, danas flašica sutra bačvica!

јес кад би се гађали трамвајима да је алкохол хероин ...

што онда нисте забранили аутомобиле, пошто се може убити човек и у трезном стању?

или ножеве?

ајде да причамо озбиљно, а мислим да су ставови Православља и Ислама више него јасни, чак супротни по питању конзумације тако да не видим поенту супротстављања ставова.

можемо једни другима разјаснити, ал да рецимо Православни иду против Библије или Литургије на којој се служи и вино између осталог, мислим да је та прича бесмислена.

Подели на овим сајтовима

Koliko je bilo umjerenih koji su postali neumjereni!
ми знамо за покајање и опрост грехова, али не и за оправдање греха већ људи.

мислим да ви не разликујете грех од човека и то је потпуни промашај Ислама.

Подели на овим сајтовима

Medonja dzaba se trudis, ne mozes nista objasniti onome ko "tvrdo" veruje

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Nije poveazno sa temom, ali je Eniz spomenuo broj Bosnjaka u Kaknju pa sam proverio i nasao zaista tuzan podatak

1991:

Bosnjaci 54%

Hrvati    30%

Srbi       9%

2005

Bosnjaci 88%

Hrvati    11%

Srbi       1%   0102_laugh

Да није повезано са темом, и безвезе потежеш то питање, јер исти проценат ти могу и за Бања Луку предочити, у којој чак ниједна граната није пала, и практички није било рата у њој, а људи су истеривани из својих домова, или су трпели страшне притиске због своје несрпске националности па су морали да се иселе, а многи су добијали отказе са посла и присилно пензионисани, и исто је тако тужан призор.

Причајмо о теми, тј о алкохолу, а не о темама које покрећу на свађу и међусобно каменовање.

Apsolutnop se slazem da se isti procenti verovatno mogu potegnuti za Banja Luku.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Драги Енизе, верујем у твоју искрену намеру да свој став који извире из исламског учења о природи алкохола и његовог конзумирања представиш у најбољем светлу. Зато си кренуо са питањем, шта овде две вере кажу о овој пошасти, мислећи на алкохол. Међутим евидентно је било да си већ у почетку поставио одређење које наводно обе вере држе, а то је да је алкохол пошаст. Можда се у исламу алкохол посматра као пошаст, али у хришћанству не. Да си поставио тему другачијег наслова: "Шта хришћанство, а шта ислам кажу о алкохолисању", тема би вероватно добила сасвим другачији контекст, и сигурно не би био дочекан ироничним коментарима неких људи који су твоју тему схватили помало провокативном. Зато ниси ни након 4 старне добио задовољавајући одговор о томе шта хришћанстvo мисли о алкохолу. Ево да пробам да дам неки свој суд по овом питању.

Како што сам већ напоменуо, погрешно си конципирао твоје питање, и већ си у почетку овој теми ударио исламски контекст по којој би се она даље требала одвијати, а то је да се расправља о погледу хришћанства и ислама на алкохол као пошаст. Међутим драги моје Енизе, Алкохол није пошаст. И то је стајалиште хришћанства, а после ћу ти доказати зашто самим изовдима из Светог Писма.Пошаст је алкохолизам. Даље си настојао разним примерима углавном базираним на алкохолизму којег чине људи да узрочно последично сведеш алкохол као пошаст. Тврдиш да је исламски или бар твој став да постоји узрочно-последична веза између алкохола и алкохолизима, те да из тог разлога алкохол треба да буде забрањен за конзумацију. Међутим ово је погрешно размишљање. То ћу ти лако доказати бројним примерима:

1. Између алкохола и алкохолизма не постоји узрочно последична веза, зато што конзумирање самог алкохола не доводи до алкохолисаног стања, а још мање до алкохоличарске навике. Узрочно последична веза постојала би када би ма и једна кап унешена у организам, изазивала алкохолисано стање. Међутим то није тако. То је чињеница. Алкохол није цијанид, па да пар милиграма у крви нашкоде човеку.

2.Пре него се вратим алкохолу, погледај мој брате Енизе, колико је бројних примера који се не уклапају у твоју слику да алкохол треба забранити, јер алкохоличари чине бројна зла, што себи што другима. Погледај Енизе на нож као основно оруђе којим се људи служе од давнина за сечење. Запитајмо се сада колико је злочина извршено ножем кроз историју, и колико се злочина данас изврши непосредним кориштењем ножа као средства за егзекуцију? Но пак томе ми нож користимо као кухињско средство, за припремање хране, или као оруђе за рад на разним стварима. Питаш ли се треба ли забранти ножеве, јер постоји узрочно-последична веза између злочина и ножа? Ако не постоји, онда како то да постоји између алкохола и алкохолисаног стања? Зар пушење не узрокује рак и односи милионе живота широм света, па опет у многим исламским земљама пушење је јако распрострањено, а у исламском закону се није нашло сходно да се и пушење забрани као и алкохол. Можемо ли рецимо између силоватеља жена и деце и мушког полног органа применити узрочно-последичну везу, па рећи треба све мушкарце кастрирати јер ево погледај броје злочине силовања која се дешавају? Наравно да не можемо, јер ова аналогија не ваља.

3.Вратимо се сад алкохолу. Драги мој Енизе, постоје људи који уживају у вину читав живот, скупљају разне аутентичне боце са разних страна света, читају и изучавају енологију, па ипак нису алкохоличари, а рецимо поседују галоне вина у својим подрумима, или на полицама. А опет имаш људе који док се лате боце, одмах је искапе за кратак временски период. Како то, ако између алкохола и алкохолизма постоји узрочно последична веза? Како то да једног човека оставиш ноћ у соби са алкохолом на полицама, и он га неће ни гуцнути, док оставиш алкоса и она ће начети доста док га мало не цврцне? Шта ти говори ова егзактна чињеница? Говори то да проблем алкохолизма није у алкохолу, него у главама људи. Проблем убица није у ножевима него у главама људи. Проблем силоватеља није у полном органу него у главама људи. Проблем аутомобилских несрећа није у аутомобилима, него у главама људи. Због тога се не може генерализовати проблем и због алкохоличара бранити алкохол свима, и онима који нису алкохоличари.

Да резимирам пре него пређем на хришћанско гледање на алкохол, узрочно-последична веза између алкохола и алкохолисања постоји само код самих алкохоличара. Алкохоличар добија адреналински напад само док осети мирис алкохола, или ако га мало гуцне, то је већ окидач да га конзумира до уласка у алкохолисано стање. Зар није тако? Према томе битна је чињеница да ако коме треба бранити алкохол, то је онда само алкохоличарима, а не и здравим људима. Зато може да се каже да забрана конзумирања алкохола одговара само за слабе људе, не и за јаке. Забрана је валидна само за оне који греше, а бити алкохоличар је грех свакако., Забрањивати конзумацију алкохола човеку који се никад у животу неће опити или постати алкохоличар, сасвим је контрпродуктивна и представља  оптерећење за личност човека који трпи сасвим неоправдано, чиме му се угоржава Богом му дато право да све у животу чини слободном вољом, а не под присилом. Док са друге стране забрањивање конзумације алкохола, људима који су склони алкохолисању сасвим је оправдано до оне мере док се не поправе и не одлуче више да се не опијају чиме угрожавају и свој животи и туђи услед неконтролисаног понашања.

Прелазим сада на хришћанско виђење конзумације алкохола, па ћу ти ту одговорити и на твоја питања која си поставио. Хришћанство је синовска вера. Бог нам се открио кроз Христа у својој потпуности узвеши на себе човечију природу, поставши потпун човек, и не изгубивши ништа од свога Божанства, и бивавши са нама на земљи и чињаше све што људи чињаше осим греха. Бог се је унизио, да би нас људе узвисио. При томе схвати да унижење Бога нема никаквог афекта на Божанску суштину, тј Њега се то нимало не коси и нешкоди Његовом Божанству. Па кад је Бог све то урадио, он је то свакако урадио зато јер је људе створио да их уснови, да им подари зајденицу вечног живота не као слугама или робовима него као синовима. Шта богат човек ради својој малолетној деци која не могу да још наследе његову имовину? Зар док одрастају не говори им не мој чинити ово, немој оно. Смеш чинити ово, не смеш оно...Све им то отац говори док се не наврши време да им преда своје наслеђе као одраслим синовима. Кад деца одрасту, отац им онда предаје све своје и не држи им ништа тајно нити им брани. Богат човек који има своје слуге, он брани слугама поједине ствари, али синовима не. Брижни богати људи неке ствари ос вом статусу и положају и скаривају од своје деце док она не одрасту, како се не би искваририли већ у узрасту и онда се одметнули као одрасли.  Видиш моје Енизе, Стари Завет од Аврама до Христа, управо означава малолетну еру човечанства коју је Господ одгајао до пунолетства. Овај период човечанства карактерише тајанствен однос Бога са људима, тј Бог се не открива у свој својој личности и слави, а људима задаје многе законе шта смеју да чине, шта несмеју. Зато Стари Завет карктерише мноштво закона и одредаба, између осталога и о не узимању свињетине и алкохола, код Јевреја наравно. Пунолетство човечанства је дошло у освит Новог Завета, Христовим рођењем. Отада се Бог у својој  Личности и слави показао, и упутио људима поруку да је дошао да их усинови избављајући их од смрти и ђаволске пропасти. Синовима се не брани више шта да раде, него их се ставља на одговорност у понашању, па тако са Христом се начелно скидају све обавезујуће мере које су биле строго прописане у Старом Завету старом Израелу. Пази добро, не укидају, него лишавају као обавезне. Христос кроз свог апостола све од Бога створеног доводи на своју првобитну намену, а то је да је све на слободу, али није све на корист. Хришћанство на сваку ствар гледа управо тако, па и на алкохол. Видими мој Енизе, сваку ствар и њену природу на овом свету сворио и устројио је Господ Бог. Па тако нема злих ствари на овом свету, има само злих и покварених дела људи. Не може ниједна зла сила од човека ма и од ђавола обесветити ма коју ствар, колико је Господ може очисити и поново васпоставити. Питам те ја како свиња може бити нечиста, ако је Бог створио? Како алкохол може бити лош, ако настаје ферментацијом шећера, што је природан процес, тиме од Бога створен? Не свиња није нечиста по себи, нити је алкохол штетан по себи, него су штетни поступци људи који злоупотребљавбају и свињско месо и алкохол на своју штету. Из посланица светих апостола објашњено је и стајалише хришћанства како треба да се алкохол узима. У посланицама можемо наћи овакве стихове:

И не опијајте се вином у коме је курварство, него се још испуњавајте духом.

Овде је јасно да није осуђено вино, него опијање вином, дакле алкохолизам.

Тако и ђакони треба да буду поштени, не двојезични, не који много вина пију, не лакоми на добитак поган,

И овде је јасно наглашено да није осуда на вину, него много испијања вина, што је опет алкохолизам.

На другом месту, апсотол Тит каже:

Старицама, такође, да живе као што се пристоји светима, да не буду опадљиве, да се не предају врло вину, да уче добру,

Опет је јасно да је осуда не на вину, него предавању пијења много вина, дакле опет осуда алкохолизма.

На другом пак месту, апостол Паве саветује свом ученику Тимотеју:

Више не пиј воде, него пиј по мало вина, желуца ради свог и честих својих болести.

Дакле не каже апостола, опијаја се вина ради желудца свог....него каже пиј мало вина. Дакле каже пиј мало по потреби ради свог желудца и честих болести које има. Дакле препоручује му конзумирање вина у малој количини као лековито средство. Не требам ти брате наводити ништа посебно, то и сам можеш да се информишеш о благотворном дејству умерених количина вина, на желудац, крвоток и друге органе у телу. То није никакв баук, имају егзактне научне чињенице које то поткрепљују.

Да не бих дужиио више и овако са и превише написао, да направим резиме:

Дакле брате мој Ениз, хришћански је став да алкохол није штетан по себи, али акохолизам јесте. Алкохол дакле није пошаст, а алкохолизам јесте. Све што је створено на слободу избора може да се проба, али није све на корист. Свака ствар која може бити корисна, која се узима са захвалношћу Богу, постаје добра. Узети мало вина као лек, са захвалношћу Богу, добра је ствар. Узети много вина и опити се лоша је ствар и пред Богом гнусна. Супротно томе, они који су призвани да не пију алкохол, попут Јевреја који су постали хришћани, важи исто правило. Ако не пијеш алкохол, и то чиниш са захвалношћу Богу не осуђујући оне који пију, ти онда чиниш Богу угодну ствар. Зато се може рећи да је хришћански став, да онај који узима алкохол, не треба да осуђује онога који не узима алкохол, и онај који не узима алкохол, да не осуђује онога који узима, јер заиста је свака ствар добра која се или узима или не узима са захвалношћу Господу.

Ако си разумио све ово што сам написао, онда ћеш схватити лако твоје недоумице које си ми псотавио. Али ради остали, а и тебе самог ја ћу у кратко и на њих одогворити:

1. Kako to, da tečnost koja šteti  toliko i nanosi zla toliko u svijetu može da predstavlja Isusovu krvu misama i molitvama?

2. Kako to da piće koje toliko zla prouzrokuje bude dozoljeno?

3. Kako to da vjerski ljudi uslovno rečeno prave najkvalitetniju rakiju a možda pod dejstvom te iste rakije neko ubije, siluje, itd?

4. Da li je alkohol uistinu dozvoljen ili nije?

5. Da li je bolje da bude dozvoljen ili zabranjen?

1. Објаснио сам, да није проблем у алкохолу него у људима. Алкохол се може искористити на добро, директно или прерађен. Вино се на причешћу даје у минорним гутљајима, према томе не постоји никаква шанса да се неко опије прилико причешћа.

2. Рекох, ноже, цигаре, аутомобили, изазвају такођер много зла, па зар би имало смисла да их се брани? Нема смисла, јер су дуван, нож и аута када изазову несрећу погрешно употребљени. Дакле кривци су људи, а не ствари.

3. Вино се употребљава у богослужбене сврхе, за личну конзумацију, и даривање других. Тако је традиција да су монаси почели са прављењем вина, зато што је прављење вина дуготрајан процес, и зато што су манастири поседовали све услове за справљање, од плодне земље за винограде, до подрума за чување, као и материјала и алата за производњу. Као такав процес, погодан је као трудбени рад који користи монашком позиву.

4.Дакле, заиста, алкохол је дозвољен у хришћанству. Евентуално се изриче забрана до оздрављења људима који се исповедају као алкохоличарски зависници.

5. Ако је неко здрав и способан да се контролошие од опијања, и ако се тад алкохол узме са захвалноћу Богу, зашто би се бранило? Није ствар, да ли да буде забрањено или дозвољено. Само вино или други алкохол не доприноси духовном напретку нити га спутава па да буде ствар дозволе или забране. Јер алкохолу није сила благодати која нас обожује, него у дисциплини кроз коју се учиш узрастању у врлини. Дакле ствар није пијеш ли уопште алкохол или не, него пијеш ли умерено или се опијаш? Чија је плата већа, онога ко не пије вино јер уме да се уздржава, или онога који не пије вино јер му је забрањено? Као што реко алкохол није по себи зао, и зато начелно погрешно га је свима забранити, јер његова употреба на добар начин са захвалношћу Богу, постаје добро дело.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Alkohol je majka svih zala, a moderna medicina je dokazala da negativno i razarajuće utiče na svaki čovjekov organ. Također je ustanovljeno da su uživaoci alkohola skloniji inkriminirajućim radnjama čak i od onih koji uživaju narkotike. (iako to nije nikakva satisfakcija za ove druge ). U svakom slučaju, razum je taj koji nam govori da u alkoholu nema nikakava dobra, a i ako ga i ima (dobra) njegova štetnost to pobija i nipodaštava.

Alkohol je majka griješenja, izvor zla i nevaljalština. Uzvišeni naređuje izbjegavanje alkohola u riječima:

“O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.”

Poslanik sallallahu alejhi we sellem kaže:

“Sve što opija je haram.”

Allah Subhanehu we Te`ala, stvorio je čovjeka i On najbolje zna šta je dobro za njegovo tijelo od jela i pića, šta mu korist donosi, a šta štetu. Savremena nauka je potvrdila štetnost nekih jela i pića kao što su svinjsko meso, uginula životinja i alkohol. U opisu Poslanika,sallallahu alejhi we sellem,koji je naveden u Tori i Evanđelju stoji:

“Onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji u njega budu vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići će ono što budu željeli.”

U osnovi svako jelo i piće dozvoljeno je, jer ulaze u okvir opštih običaja, osim onoga za koji postoji tekst zabrane u Kur`anu i Sunnetu.

"Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!"

Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu!

Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi)

Подели на овим сајтовима

Alkohol je majka svih zala, a moderna medicina je dokazala da negativno i razarajuće utiče na svaki čovjekov organ.

Модерна медицина је доказала да алкохолизам утиче разарајуће на организам, не и сваки алкохол.

Различите су врсте алкохола, од пива, вина до жестоких пића. Разумљиво је да абсент, или слична пића која имају у себи и скоро 70% посто процената алкохола, и у малим количинама проузрокују штету организму. Док вино које у себи има до 18% алкохола у многим видовима, благодатно делује на организам, ако се узима у умереним количинама. То је древно знање, и о томе су написани томови енциклопедија, а научних доказа и потврда има за читаву библиотеку.

Ако докажеш да било какво узимање вина делује штетно на организам, ја ћу ти дати нобелову награду  :cheesy:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...