Анастасија Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Vidi se da se blizi poslednja faza posta. smej.gif Meni samo čokoladna torta u pameti uvek pred kraj posta,ona kremasta torta smej.gif Da, da , da jeste cokolada. greengrin To sve kazete greengrin 4chsmu1 torta smej.gif Pa prvo čokolada,a posle sve ostalo smej.gif Sto mu kroz pesnicku metaforu ovakvog tipa opet dodje na isto Pa,ajd može i tako...mada vidiš prvo sam odgledala veoma pomno fotke čokolade,koje su wow ona roza čokolada mora da je super ukusa,a i one sve ostale...ne znam koja je lepša,morala bih da probam da vidim koja je ukusnija.A to što se čokoladi svašta prepisuje tipa "ti si moja čokolada,tralala..." nema veze sa čokoladom Za vse je kriv onaj film a najmanje je bilo čokolade u njemu...ali osta čokolada zapamćena po tome smej.gif “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 шта и ако сте изгубили телесну невиност пре брака, ко да је крај света и аутоматски пакао ... искрено, ја сам више добио мрсом и сексом, него што сам изгубио greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 шта и ако сте изгубили телесну невиност пре брака, ко да је крај света и аутоматски пакао ... искрено, ја сам више добио мрсом и сексом, него што сам изгубио greengrin Samo se ti nadaj kad te dohvati onaj andjeo bouncer pod tabane pa te baci kod Tudjmana u ognjeno jezero 30 000 000 stepeni. greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 шта и ако сте изгубили телесну невиност пре брака, ко да је крај света и аутоматски пакао ... искрено, ја сам више добио мрсом и сексом, него што сам изгубио greengrin Samo se ti nadaj kad te dohvati onaj andjeo bouncer pod tabane pa te baci kod Tudjmana u ognjeno jezero 30 000 000 stepeni. greengrin треба човек да оде до Милешеве и да мало созерцава зашто баш овако сликање огњеног језера ...http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/l1-2.html зашто посивела лица ... http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/l1-2-1.html зашто не руком ... http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/l1-2-2.html и чему рука служи ... http://www.srpskoblago.org/Archives/Mileseva/Details/e1-n1s1/l1-2-3.html клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 уосталом, тамо је све моје друштво greengrin greengrin greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
дибидусрус Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Ове фреске само сведоче где су људи духовно били тада. У Русији, у мом храму исто има фреска, али савремена. Међу кандидатима за пакао и суд су Жид, Католик....и тако даље...Имали Руси, муку од њи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Колега Андреј ме асоцирао на нешто... Посматрање полности може бити етичко и, па хајде да кажем, онтолошко, иако сам уверен да многи неће баш тачно разумети шта се под тим подразумева. Ако неко од оних који се уздржавају девственост пре брака разумева на етички начин, готово сигурно има отворен пут ка томе да чак и несвесно сматра да је он бољи и чистији од оних који се нису сачували. У том случају једно од решења које би отрезнило такве је управо баш једно пуно сексуално искуство пре брака. Они пак који су бар једном имали такво искуство или имају активан сексуални живот пре брака, могу, с друге стране, да дођу у ситуацију да свој пут окарактеришу као потпуно исправан и меродаван - што је такође погрешно. То да ли је нешто ту погрешно или не зависи од конкретне ситуације и конкретних људи и конкретног времена. Онај који је позван да то вреднује не припада земнороднима. Црква нигде ником ништа не забрањује, али саветује шта је добро на основу свог искуства кроз векове. Али не заборавимо да и ми у свом времену, на свој аутентичан начин учествујемо кроз литургијски живот у том искуству. То је стваралаштво. Због тога ме је и фасцинирао Стево Жигон који је до тог закључка дошао на сасвим други начин него што ми долазимо до њега. Лично сам присталица уздржања пре брака, али не по сваку цену... А опширније одговоре сам дао у првих 5 страница ове теме, ако се добро сећам. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Моје скромно мишљење, а морам рећи да је то и мој свештеник тако појаснио, је следеће: секс није зло сам по себи јер би онда био зло и у браку и ван њега, а што може и да буде. Суштина је да има љубави. Кад има љубави то је онда сасвим друга димензија. Једино љубав чини заједницу и џаба обред венчања, којега у првима вековима није ни било овако како га ми данас знамо и како је црква установила, ако нема љубави. Може пар да се венча и у цркви и у општини и где год хоће, ако љубави нема то је као да се непокајан причешћујеш. Са друге стране, ако момак и девојка живе невенчано, а има љубави, могли би и да се венчају, али не треба осуђивати. Сасвим је друга ствар што данас многи секс доживљавају као спорт или физиолошку потребу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Моје скромно мишљење, а морам рећи да је то и мој свештеник тако појаснио, је следеће: секс није зло сам по себи јер би онда био зло и у браку и ван њега, а што може и да буде. Суштина је да има љубави. Кад има љубави то је онда сасвим друга димензија. Једино љубав чини заједницу и џаба обред венчања, којега у првима вековима није ни било овако како га ми данас знамо и како је црква установила, ако нема љубави. Може пар да се венча и у цркви и у општини и где год хоће, ако љубави нема то је као да се непокајан причешћујеш. Са друге стране, ако момак и девојка живе невенчано, а има љубави, могли би и да се венчају, али не треба осуђивати. Сасвим је друга ствар што данас многи секс доживљавају као спорт или физиолошку потребу. Тако је Нина. Али коме ти да објасниш данас да се под љубављу не подразумева само оно што је пријатно и што годи...? Димензија давања себе другоме не треба да буде ограничена сопственим комфором. Не треба ја да будем испред другог, него други испред мене. Када бисмо тако поставили ствари видели бисмо сјајне резултате. Смириш себе пред другим, згазиш на свој его, занемариш своје личне прохтеве ради заједнице и тек онда видиш шта је она права радост заједничарења са другим. Тада је сексуално сједињење природан наставак и показатељ оног јединства који већ постоји међу вољенима. До тога се долази ипак временом и што је врло важно ТРУДОМ! А не чекањем да се нешто деси споља независно од нас. Не знам да ли сам у праву? ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Управо то Млађо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Можда не припада теми, али да ли је уопште могуће говорити о светости брака ако супружници нису невини, или је у питању грешна заједница дозвољена "по окорелости срца наших". 11. И рече им: Који пусти жену и ожени се другом, чини прељубу на њој. 12. И ако жена остави мужа свог и пође за другог, чини прељубу. ово се спомиње у 3 јеванђеља, што значи да није баш небитно.И свети апостол Павле пише: 16. Или не знате да ко се с курвом свеже једно тело с њом постане? Јер, рече, биће двоје једно тело. а да не говорим о казни предвиђеној за прељубу у старом завету.Јесте да Бог опрашта све, али потребно је покајати се, а то је немогуће ако грех не сматрамо грехом.Е, сад мене занима да ли је ући у брак са ранијом везом иза себе прељуба или није. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Можда не припада теми, али да ли је уопште могуће говорити о светости брака ако супружници нису невини, или је у питању грешна заједница дозвољена "по окорелости срца наших". 11. И рече им: Који пусти жену и ожени се другом, чини прељубу на њој. 12. И ако жена остави мужа свог и пође за другог, чини прељубу. ово се спомиње у 3 јеванђеља, што значи да није баш небитно.И свети апостол Павле пише: 16. Или не знате да ко се с курвом свеже једно тело с њом постане? Јер, рече, биће двоје једно тело. а да не говорим о казни предвиђеној за прељубу у старом завету.Јесте да Бог опрашта све, али потребно је покајати се, а то је немогуће ако грех не сматрамо грехом.Е, сад мене занима да ли је ући у брак са ранијом везом иза себе прељуба или није. А шта је алтернатива ? 0110_hahaha ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 А шта је алтернатива ? Немам појма, зато и питам. Рачунам, овде има и теолога и учених људи који знају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађо Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Нисам сигуран да ли сам најбоље разумео, али покушаћу да дам неко мишљење. Брак освећује Господ, а не ми. Светост се увек црпи из Онога Који је једини свети. Међутим, то не бива по аутоматизму, него је неопходна наша воља да будемо активни учесници тог освећења. Могуће је говорити о светости брака ако супружници нису девствени ушли у њега, али само онда када су изабрали правац љубави што не подразумева само њихово међусобно јединство, већ првенствено њихово јединство са Богом. Два стиха која си навео односе се на ситуацију када је неко у браку, па тек тако из неког разлога или без разлога одлучи да напусти свог супружника и заснује заједницу са другим. Оваква свар била је допуштена у Старом Завету због "окорелости срца" јеврејског народа, али Нови Завет доноси мало другачији поглед на све то указујући да таква пракса показује све оно што је супротно путу љубави. Ако си ти са неким у браку и одлучиш без ваљаног разлога да напустиш свог брачног друга - тиме што чиниш одступаш са пута љубави и чиниш прељубу. Овај 16. стих говори о истој ствари. Двоје ће бити једно тело, никако другачије. Последњу реченицу заиста не могу добро да разумем. Ако си имао везу са девојком па је дошло до раскида, па је дошло до нове везе и треба да се оствари брачна заједница - не видим ту никакав проблем. То нема везе са прељубом. ''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Април 14, 2011 Пријави Подели Написано Април 14, 2011 Ај кад већ постављамо питања да се и ја укључим. Шта да кажем човеку који је имао 'општински' брак са својом женом (склопљен из велике љубави), па су обоје почели да иду у Цркву и да се моле Богу, али је онда жена миц-по-миц све ређе имала ту праксу а он је колико схватам истрајавао у побожности. И дете им Бог даде. Онда га је она напустила а касније је тражила развод. Он јој 'то' даде. И сад, да ли њему приличи да се опет 'да у потрагу' за женом, или да живи како живи или да ... не знам да ли да му препоручим монашење.... Нисам паметан. И ако се нађе њему жена по његовом укусу, да ли смеју да имају 'кекс' све док се не венчају, или ...? А и кад се венчају ако нам се Господ изненада врати (а такав ће Му и бити повратак!) - са киме ће тај човек бити једно тело - са бившом или са тренутачном женом? (Ово сад мене занима, наравно.) Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука