Анастасија Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 A šta da kažem?Kažu,ne valja se... 0304_smile4 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Много је видим овде било написано. Могу да изнесем пар чињеница које су ми лично познате по овом питању. Знам неколико таквих, "канонски исправних" бракова у које су супружници (или макар један од њих) улазили девствени (под претпоставком да им верујем када ми то кажу - а има их којима имам разлога да верујем). Куриозитет је да су сви ти бракови (за које ја знам као такве) испали потпуно катастрофални и по супружнике и по децу. Наравно, никако не бих тврдио да се то десило због канонски исправног ступања у брак. Заправо, не бих тврдио ништа, али ово је чињеница коју сам лично осведочио. Свакако, сви ми учинимо мноштво греха и пре и након ступања у брак. Не треба да их ниподаштавамо и тривијализујемо, али не треба да будемо ни попут фарисеја и да било коме по овом питању судимо. Моје схватање овог питања је у складу са речима светог апостола Павла: "Све ми је слободно, али ми није све на корист." А свако од нас, за себе, мора да процени шта му јесте или није на корист. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 lepo receno algabacaju Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Ja ne znam nijedan "kanonski ispravan" brak i da sam sada devojka ne znam šta bi. 0102_laugh Malo bi mi bio težak taj "zadatak" da nevina uđem u brak. Eto, ja rekoh i ostadoh živa. dizzy999 Čisto da dam svoj doprinos na ovu temu... 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Ja ne znam nijedan "kanonski ispravan" brak i da sam sada devojka ne znam šta bi. dizzy999 Malo bi mi bio težak taj "zadatak" da nevina uđem u brak. Eto, ja rekoh i ostadoh živa. dizzy999 Čisto da dam svoj doprinos na ovu temu... 0102_laugh 0102_laugh dizzy999 4chsmu1 Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Ja ne znam nijedan "kanonski ispravan" brak i da sam sada devojka ne znam šta bi. dizzy999 Malo bi mi bio težak taj "zadatak" da nevina uđem u brak. Eto, ja rekoh i ostadoh živa. dizzy999 Čisto da dam svoj doprinos na ovu temu... 0102_laugh 0102_laugh dizzy999 4chsmu1 Pa šta da radim. Ne mogu sad da morališem o ovom pitanju kad vrlo dobro znam da sam grešila pre braka. Grešna sam i eto! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Vidi se da se blizi poslednja faza posta. 0102_laugh Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Много је видим овде било написано. Могу да изнесем пар чињеница које су ми лично познате по овом питању. Знам неколико таквих, "канонски исправних" бракова у које су супружници (или макар један од њих) улазили девствени (под претпоставком да им верујем када ми то кажу - а има их којима имам разлога да верујем). Куриозитет је да су сви ти бракови (за које ја знам као такве) испали потпуно катастрофални и по супружнике и по децу. Извини брале,али ово је глупо речено и није истина. Ето,ја знам сигурно парове који су девствено ушли у брак,и супер су! И не само то,то су убедљиво најбољи бракови, и рецимо уопште није случајно што је будућем свештенству,то био један од услова,који се уопште више не поштује! Поред тога има гомилу психолошких,социолошких,физиолошких, разлога и предности у само једном партнеру,за врло успешан брак. И та фама,како данас уопште нема невиних,јер се клинци данас "#$#"#$$%),није тачна, и поготово их у Цркви има ! Уосталом,као што рече,све вам је на слободи,а ја ово рекох ,истине ради. "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Vidi se da se blizi poslednja faza posta. greengrin Meni samo čokoladna torta u pameti uvek pred kraj posta,ona kremasta 4chsmu1 greengrin “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Vidi se da se blizi poslednja faza posta. greengrin greengrin 4chsmu1 torta smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Vidi se da se blizi poslednja faza posta. 4chsmu1 Meni samo čokoladna smej.gif u pameti uvek pred kraj posta,ona kremasta smej.gif torta Da, da , da jeste cokolada. greengrin To sve kazete greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Vidi se da se blizi poslednja faza posta. smej.gif Meni samo čokoladna torta u pameti uvek pred kraj posta,ona kremasta smej.gif smej.gif Da, da , da jeste cokolada. greengrin To sve kazete greengrin 4chsmu1 torta smej.gif Pa prvo čokolada,a posle sve ostalo smej.gif “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Vidi se da se blizi poslednja faza posta. smej.gif Meni samo čokoladna torta u pameti uvek pred kraj posta,ona kremasta torta smej.gif Da, da , da jeste cokolada. greengrin To sve kazete greengrin 4chsmu1 torta smej.gif smej.gif smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Vidi se da se blizi poslednja faza posta. smej.gif Meni samo čokoladna torta u pameti uvek pred kraj posta,ona kremasta smej.gif smej.gif Da, da , da jeste cokolada. greengrin To sve kazete greengrin 4chsmu1 torta smej.gif Pa prvo čokolada,a posle sve ostalo smej.gif Sto mu kroz pesnicku metaforu ovakvog tipa opet dodje na isto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 13, 2011 Пријави Подели Написано Април 13, 2011 Много је видим овде било написано. Могу да изнесем пар чињеница које су ми лично познате по овом питању. Знам неколико таквих, "канонски исправних" бракова у које су супружници (или макар један од њих) улазили девствени (под претпоставком да им верујем када ми то кажу - а има их којима имам разлога да верујем). Куриозитет је да су сви ти бракови (за које ја знам као такве) испали потпуно катастрофални и по супружнике и по децу. Извини брале,али ово је глупо речено и није истина. Ето,ја знам сигурно парове који су девствено ушли у брак,и супер су! И не само то,то су убедљиво најбољи бракови, и рецимо уопште није случајно што је будућем свештенству,то био један од услова,који се уопште више не поштује! Поред тога има гомилу психолошких,социолошких,физиолошких, разлога и предности у само једном партнеру,за врло успешан брак. И та фама,како данас уопште нема невиних,јер се клинци данас "#$#"#$$%),није тачна, и поготово их у Цркви има ! Уосталом,као што рече,све вам је на слободи,а ја ово рекох ,истине ради. Нагласио сам да је ово из мог личног увида и оставио могућност да има и "успешнијих" примера. Овај "катарски трип" је био доста популаран у мојој генерацији студија на ПБФ-у (`94) и којих 2-3 године раније. Знам за више примера да су се људи узимали без међусобног упознавања, у неофитском заносу, након мање од месец дана "везе" - слепо убеђени у Божију милост. И онда се ствар, код мојих пријатеља и мени блиских људи, полако претварала у пакао. Хвала Богу да има и другачијих примера и сигуран сам да их има. Али, истине ради, треба упозорити и на ове друге - мада је ово само форум, мислим да сви имамо одговорност за све што овде пишемо. Решења по овом питању никако не могу бити формалистича и универсална, него напротив - лична и пажљиво промишљена. Познајем људе који су, због оваквих схватања, потпуно отпали и од вере и од Цркве. Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука