Милан Меденица :) Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 полако енизе, ја још нисам видео шта је то Кустурица проблематично изјавио да би се неко овако отворено понео. а то да се уметнички идентитет, укус и стваралаштво мешају са политичким ставовима је смешно, као да то има неке везе. моје мишљење је да је некоме сметао због других ствари, па нису имали за шта да га уједу, него за нешто што је неко изјавио у његово име. ако се сећаш, покушао је нешто слично један новинар неког хрватског гласила пре неког времена да добије сличне поене, па му није успело. :bla: Ništa ja ne rekoh, niti za niti protiv.Naravno da se tu ne treba mješati politika, ali bojim se da Kusturica previše ističe svoje srpstvo.Pa mu je neko neprijatelj. Ne zna ili ne kuži da takav duh razgovora ne ide. Greška je organizatora ako im se nije svidio zbog njegove prošlosti ili stavova što su ga uopšte pozvali a ako su ga pozvali trebali su ga trpiti. Slažem se s tobom samo te molim da mi objasniš "bojim se da Kusturica previše ističe svoje srpstvo." Ako možeš da mi malo dočaraš,šta pod tim misliš? Naglasak je naravno na "previše" Bez ljutnje interesuje me gde je granica Sad sam se setio,nije loše da se pročita http://www.pravoslovo.net/tekstovi/arhiva/kusta/moja_ubedjenja_Emir_Kusturica.pdf Njegov umjetnički talenat je neosporan ali on umjesto da na svojim nastupima se bavi onim što jeste on ističe ko je i štaje.Kod nas ima pravilo ako se neko plaho pravda to znači da sumnja on lično u to.Budi umjetnik a ko si i šta si koga boli briga za to! па он се и није правдао. Кустурица је изјавио да напушта смотру, где је био члан жирија и почасни гост. ......... "То су варварске и примитивне методе", изјавио је Кустурица а то је урадио јер је неко почео да смара са политиком на филмском фестивалу у Турској.али хајде да причамо о проблему, кад те неко позове на фестивал, министарство Турске га финансира, па те онда исти министар тера оваквим изјавама: Турски министар културе Ертугрул Генај критиковао је Кустурицу због његових "контроверзних ставова" током рата у Босни, додајући да неће долазити на фестивал где је Кустурица требало да буде и у жирију.скупљајући поене преко домаће јавности?а уствари, где је то Кустурица помињао Сребреницу? сем што је Mnogi turski mediji pišu da je Kusturica omražen zbog svoje podrške Slobodanu Miloševićuи што НИЈЕ урадио нешто?U većini tekstova u turskoj štampi se pominje genocid u Srebrenici, najstrašniji zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata kojeg Emir Kusturica nikad nije osudio.и шта је могао и да учини, кад смо већ код тога?и то га чини геноцидним или оним који подржава, а једноставно задржава своје право као уметник да не политизује филмски фестивал и не прави чапрас-диван некој мечки оданде? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 То се,мој форумски друже,зове - став...човек има став и не дозвољава да га свако зај****...за разлику од многих других који су најобичније "вунице".То што се он теби не свиђа,а знамо што га не миришеш ,то је само твој проблем,Енизе. :bla: Селам алејкум, Соломоне! Доиста те цијеним као интелектуалца и саговорника, па те овом приликом питам (а и друге Србе) да ли ви доиста сматрате Кустурицу Србином; али истински да га сматрате да је Србин? Не мислим само онако као формалност да је Србин. Јер, доиста се само формално тако изјаснио, иако је нешто и у цркви био. Ваљда се покрштавао. (Не знам тачно, можеш ми ти појаснити.) Дакле, да ли је он, Кустурица, Србин колико и ти сам, односно да ли га тако видиш, или видите? какве везе има да ли је Србин са тиме да ли је Православац?Православан можеш бити и Турчин, или било које нације на свету. искрено, не знам како се Кустурица декларише, али једноставно бих га тако прихватио како се декларише, и као Србина ако тако сматра. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oslonac Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Доиста те цијеним као интелектуалца и саговорника, па те овом приликом питам (а и друге Србе) да ли ви доиста сматрате Кустурицу Србином; али истински да га сматрате да је Србин? Наравно. А и ти си Србин, само што изгледа још тога ниси свестан. :bla: Муслиман, прије свега. "Ya Mukalibel kulub, sebbit kalbii ala dinik" - "O Ti, koji okrećeš ljudska srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!" Nema prednost Arap nad nearapom, niti obrnuto. Niti, jedna rasa nad drugom rasom, niti, nacija nad drugom nacijom; osim po jačini bogobojaznosti prema njihovom Stvoritelju Allahu Dželle Šanuhu! Muhammed, sallallahu alejhi we selem, je rekao: „Doći će vrijeme kada će onaj koji sabura (strpljiv) na vjeri biti poput čovjeka koji žar u svojoj ruci drži!“ (Tirmizi) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Ваша православна вјера сигурно изискује и одређене ритуале у поштовању Бога; и сигурно ( они који познају вјеру ) знају када треба да иду у цркву и све остало што уз то иде. Да ли то има код њега? Познаје ли он православље, или је само хтио да буде нови стари Србин? За Србина се може изјаснити свако. па не постаје се Србин преласком у Православље. :bla:једно са другим има посредне везе а не директне - Срби су и они који нису Православни што се тиче Православља, упознаће га колико буде био спреман да се потруди и желео. за мој појам, има одличан почетак - саградио је једну цркву, што се за нас мало може рећи клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Доиста те цијеним као интелектуалца и саговорника, па те овом приликом питам (а и друге Србе) да ли ви доиста сматрате Кустурицу Србином; али истински да га сматрате да је Србин? Наравно. А и ти си Србин, само што изгледа још тога ниси свестан. :bla: Муслиман, прије свега. ист је и у Православљу, Православан пре свега.понекад верска и потире националну припадност, сматрам да и сам знаш разлоге из личног искуства па не морам да ти објашњавам. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Ваша православна вјера сигурно изискује и одређене ритуале у поштовању Бога; и сигурно ( они који познају вјеру ) знају када треба да иду у цркву и све остало што уз то иде. Да ли то има код њега? Познаје ли он православље, или је само хтио да буде нови стари Србин? За Србина се може изјаснити свако. па не постаје се Србин преласком у Православље. 0102_laughједно са другим има посредне везе а не директне - Срби су и они који нису Православни dada што се тиче Православља, упознаће га колико буде био спреман да се потруди и желео. за мој појам, има одличан почетак - саградио је једну цркву, што се за нас мало може рећи :bla: Kusturica se samo vratio svojim korenima,ništa on nije menjao. ко ће га знати, не знам му историју породице. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ЖРУ Администрација Написано Октобар 11, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Доиста те цијеним као интелектуалца и саговорника, па те овом приликом питам (а и друге Србе) да ли ви доиста сматрате Кустурицу Србином; али истински да га сматрате да је Србин? Наравно. А и ти си Србин, само што изгледа још тога ниси свестан. 0102_laugh Прва опомена за члана его, зато што другоме намеће националност. Ако неки човек жели да се изјашњеава и као мексиканац то му не може нико забранити нити наметати. Оваквим понашањем само одгониш муслимане са форума, а нама је циљ да они овде буду са нама и да заједно сведочимо, свако онако како најбоље уме и може, своју веру. Молим админе да убудуће ажурније реагују на овако нешто. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 OK, слажем се. Мада се слажем и са Драгим. 0110_hahaha Заиста немам жељу да неком било шта намећем. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Eniz Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Sorry, ali jesu Srbi.. Sad možda što ne priznaju druga je stvar. Da imam rođenu sestru i ona proglasi da mi više nije sestra, da'l onda da je ženim? Bog ne dao, jer nezavisno šta ona ili ja govorili, mi i dalje ostajemo brat i sestra. Ništa drugo ni sa našim Muslimanima. Mi smo braća, jedan narod. Sad mi se zovemo Srbi, oni sebe zovu Bošnjacima, ali smo i dalje braća i jedan narod. 0409_feel ti brate ideš istom linijom kao Ego.Zbog čega ti to treba? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ЖРУ Администрација Написано Октобар 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 OK, слажем се. Мада се слажем и са Драгим. isus-sinai Заиста немам жељу да неком било шта намећем. Ово је лепо што прихваташ и разумеш став нашег уредништва, мада то би требло да буде и став сваког хришћанина (и нехришћанина!) да разумевањем, уважавањем и љубављу задобије поверење и симпатије сваког човека био он атеста, муслиман или католик. Тако ће најбоље посведочити своја уверења. Наметањем и провоцирањем, сигурно не. Овај твој културни гест са твоје стране, навео нас је да размислимо, да свако ко се искрено извини и увиди погрешност свог геста, после опомене, да му се та опомена поништи. Јер и ово је смисао православног покајања и исповести, да човек увиди промашај свога греха и да не иде истим путем. Пoнављамо, искрено а не ради реда тек онако да не би био банован и слчно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ЖРУ Администрација Написано Октобар 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Sorry, ali jesu Srbi.. Sad možda što ne priznaju druga je stvar. Da imam rođenu sestru i ona proglasi da mi više nije sestra, da'l onda da je ženim? Bog ne dao, jer nezavisno šta ona ili ja govorili, mi i dalje ostajemo brat i sestra. Ništa drugo ni sa našim Muslimanima. Mi smo braća, jedan narod. Sad mi se zovemo Srbi, oni sebe zovu Bošnjacima, ali smo i dalje braća i jedan narod. isus-sinai Фино, и Руси су некада били исти народ са нама, па се створила нова нација руска, али и српска, чешка, словачка, пољска, белоруска итд. Ако каже човек да није Србин, који је то проблем ? Шта сад да радимо, да га овде разубеђујемо у то ? Такве ствари овде нећемо дозволити. До скоро су били сви Југословени, неки се и даље тако осећају.... Србин ће бити онај који жели то да буде, који воли српски етнички корпус који обухвата веру, језик, обичаје итд. Знаш Драги а и доста је лицемерно и етички и хришћански скроз некоректно некоме наметати да прими српспство а томе су нпр Срби у фамили побили х чланова...(као што је у питању Ениз-ако жели нека каже колико је тачно у питању) Како би си ти осећао тада да је теби дао Бог да се родиш у муслиманској породици? Хајде да будемо искрени и озбиљно да разговарамо.... Ениз сматра да је Бошњак и то је његово право, то му гарантује устав БиХ али и наша земља поштује споразум из Дејтона који тако нешто прописује. Ок, имаш право да не волиш дејтонски споразум али овде говоримо о етичким , рекао бих и хришћанским кодексима и начелима српског гостољубља и чојства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=8999.msg258877#msg258877 date=1286828994] ко ће га знати, не знам му историју породице. Важно је да он зна. Његови су Бабићи из Плане код Билеће. ''Мала'' Херцеговина има слоновско памћење, тачно се зна које су породице и када прешле на ислам. Дакле, несумњиво Православци и Срби. Није Куста неко ко се фемка да самог себе суочи са овом, као и ма са којом другом истином о себи. А, реакција му је, у вези са Анталијом - isus-sinai ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Sorry, ali jesu Srbi.. Sad možda što ne priznaju druga je stvar. Da imam rođenu sestru i ona proglasi da mi više nije sestra, da'l onda da je ženim? Bog ne dao, jer nezavisno šta ona ili ja govorili, mi i dalje ostajemo brat i sestra. Ništa drugo ni sa našim Muslimanima. Mi smo braća, jedan narod. Sad mi se zovemo Srbi, oni sebe zovu Bošnjacima, ali smo i dalje braća i jedan narod. isus-sinai Били Срби. Народност се не постиже рођењем, питање народности није у крви. Као што јесте у крви то да ти и сестра имате исту крв, па она ако ти више не одлучи да се назива сестром, неће ни бити. Али остаје то да она теби јесте биолошка сестра. Али то нема везе када је у питању народ. Ако су некдашњи Срби примили ислам, и још уз то хоће да се зову Бошњаци на темљу обичаја које поседују, а евидентно је да се разликују од Српских, не може им нико забранити да се зову како хоће и ускратити им право да себе назову како хоће. Једина чињеница коју ни они сами не могу избрисати је да су им Срби преци, мада има и код њих историчара као и код нас који ваљају фантастичне теорије о древној насељености Босне Бошњацима...али то је веж наш добор познати блакански синдром лупања у свему и свачему. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Ако каже човек да није Србин, који је то проблем ? Шта сад да радимо, да га овде разубеђујемо у то ? Такве ствари овде нећемо дозволити. До скоро су били сви Југословени, неки се и даље тако осећају.... Србин ће бити онај који жели то да буде, који воли српски етнички корпус који обухвата веру, језик, обичаје итд. Србин је стање духа! Није Србин ни сваки коме у крштеници пише Србин. Хахаха , сад ће се неко рећи ево га екстремиста са друге стране ! isus-sinai Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ego Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 Енизе, заиста ми је жао због страдања твоје породице, као и сваког људског бића на овом свету. Мој деда, који је био врло добре нарави и кога сам пуно волела, имао је обичај да каже: "Колико је небо високо, толико је у човеку дубоко." Требало ми је много времена да схватим шта је желео да каже. Никад нисам живела у мешовитим срединама и за мене је одувек била мистерија зашто се периодично тако жалосни догађаји понављају на овим просторима. У мом срцу је решење увек био Христос. Он никада није позивао на рат, већ само на љубав према човеку. Зашто је то и многим хришћанима нејасно, такође је тајна. Када сам још давно размишљала о свему томе у мојој се дечијој логици одговор сам појавио: да хришћани заиста тако воле Христа и следе га, то би се на њима и те како видело и привукло би и друге да га заволе. И то би било решење. Ништа више од тога није било потребно. А чим се уместо Христа истакне традиција или било шта друго и што је ниже, то већ није право решење. Иначе, пуно волим Христа и у доброј мери сам сама све то открила. Да нисмо хришћани, са задовољством бих прекинула породичну традицију, али то је моја природа, волим да опонирам. :bla: Иначе нисам желела некога да увредим, рекла сам само оно што је осећај мога срца. А слободан избор и његово поштовање је основно начело и у хришћанству и у демократији. И не замерите, ово је само један поглед из мог микрокосмоса. „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука