Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Теорија није исти што чињеница, факт. Теорија није ни изнад чињеница. Зашто? Зато што, сведоци смо, теорија може да буде доказана као погрешна и може да буде замењена другом теоријом. Имаш научника, рецимо, који се не слажу са теоријом еволуције. Имаш научника који изводе разне теорије о хомосексуалности и у тим теоријама доказују и показују како иста није болест већ варијетет људске природе. Други, пак, научници својим теоријама показују како то јесте болест. А истина је само једно од ово двоје.

SZO kaze da to nije bolest, naucnici se slazu da to nije bolest. MKB-10 kaze da to nije bolest.

To je sada kao kreacionizam vs evolucionizam ili ravna zemlja vs kruskast oblik.

Ajde ti nadji teoriju koja je dokazana kao pogresna i bila zamenjena drugom teorijom a onda mi nadji nesto sto je bolje od kombinacije racionalizam + empirizam za moj seminarski iz biologije [pitanje na koje si i pre izbegao odgovor] i priznajem ti sta god pozelis.

Подели на овим сајтовима

Логичан след не мора увек да одговара реалности, истини. Свака теорија има логични след између чињеница којима барата. Међутим, не може свака теорија одговарати реалности јер једна теорија, често, искључује другу.

Teorija je skup logicki povezanih tj. koherentnih i EMPIRIJSKI POTVRDJENIH STAVOVA.

Ne mora logicki sled da uvek odgovara realnosti ali u teorijama odgovara realnosti.

Подели на овим сајтовима

:)  klapklap klapklap da, kako da ne! Preispitaj se, molim te, jos jedan put.

nisam jadna ne pismena, ako ti je to znacilo ono medju sljivama. Prosto sve te prirodnjacke "torije", mada ih ja nazivam hipotezama, nisu dokazane i nisu validne u tom slucaju-bar za mene. Ja sa njihovim objasnjenjima nikada nisam bila zadovoljna i okrenula sam se i otplivala u vode teologije.

Јадно наше друштво које је осуђено на овакве као што си ти!

То што си ти све ово проучио не значи да је закључак који си извео тачан и не значи да је твоје расуђивање исправно.

Дух Свети дише тамо где жели, а то очигледно није међу твојим епруветама.

Hana, bicu jako grub prema tebi budes li nastavila da se ovako ponasas.

Ne pretim, ucenjujem.

klapklap

Подели на овим сајтовима

-Ako je pad bio nakon evolutivne faze matrijarhata, a ne znamo kada je bio istorijski, kako onda moze

matrijarhat da me demantuje? Ajde budi malo bar jednom skoncetrisan na to sto pisem.

ti tvrdis da je podredjenost zene muskarcu na osnovu bioloske prirode koja kaze muzjak dominira zenkom..to je netacno etnoloski antropoloski kulturoloski to je

glupost na kub sto si reako...kako je matrijarhat prethodio patrijrahatu i veoma dugo trajao..u matrijarhatu su ziveli ljudi kao i mi..

nemoj da propovedas gluposti da je zena podredjena muskarcu na osnovu biologije to je netacno..

- Eva je prva prekinula liturgisanje i iz tog uskustva navela prvosvestenika tvorevine na greh zato

ih Bog "krivi" oboje.

Zasto je Bog ne pita zasto je navela Adama zasto je rekla Adamu da jede? nego zasto je jela sa drveta poptuno nezavisno od Adamog dela? Ona je odgavarla kao i Adam zato sto je prekrsila zapovest Boziju  a ne zato sto  je Adama navela da pogresi.

zapazi jos jednom:zasto si to ucinila?zmija me prevari ,te jedoh..nije dodala ;pa sam mislila da i Adam bude bog kao i ja..

nemas uporiste u Sv.Pismu kako mozes da tvrdis nesto iz Sv.Pisma bez osnova u njemu samom?

- Eklisioloski prigovor?? Pa jel ima Crkve bez episkopa? Sta meni vredi da hocu da idem na liturgiju i

odem ako episkop nece da sluzi. Ako ti to zoves podredjenoscu that's fine with me ali to ne menja

cinjenicnu tacnost toga sto ja govorim.

Ima li Crkve bez naroda? i njegovog Amin? Ima li glave bez tela?  Episkop ne moze nista sam!

Ako je Bog  stvorio coveka kao liturgijsku zajednicu...onda i da! i ne! moraju da se izraze liturgijski.i saborno..onda to nije zajednica nego kockarnica  gde se jedan kocka  a drugi  nemo gledaju...eklisioloski prigovor ti je na strani naroda..ponistavas njegov znacaj  znacaj u Domostroju spasenja.i Boga cinis uzasno nepravednim i necrkvenim...

zamisli 998 muskaraca i zena koji u trenutku Adamovog griza vocke  svi postaju liseni blagodati automatski bez njihove volje?????????????????????????????????????? 

odjednom vide sebe golim i zivotinjskim..i Bog ima kaze da ce zbog Adama svi da umru i da zive  poluzivotinjski sa osecanjem krivice... 89898989898989

imas li ti ista ljudsko moralno  gram instituta pravicnosti u tebi cim mozes takvu  nepravdu da  propovedas?divim se tvojoj smelosti?

i hrabrosti  da univerzalne vrednosti pravde i morala diskreditujes i proglasavas psihologizmom..

- To se odnosu na coveka kao ikonu boziju a ne na zivotinje aka hominide.

znaci mi smo zivotinje nismo ikone..kako zivotinje mogu da se krste. 89898989898989

i drugo to ne negira da nas je Bog stvorio u grehu.i Adama je rodila neka majmunka..

Drugo ljudi bi se polno razmnozavali i da nije bilo pada.....kako bi se poljubcem spojio spermatozoid  i jajna celija?

ako su Ada mi Eva i ostali ljudi imali su telo zivotinjsko oblozeno energijama Bozijim ,novo telo se

kako god moralo stvoriti polnim putem..dakle opet u grehu..a to je malo protivrecno je l tako?

Zasto se Hristos nije ovaplotio polnim putem?

Подели на овим сајтовима

:)  dada :) da, kako da ne! Preispitaj se, molim te, jos jedan put.

nisam jadna ne pismena, ako ti je to znacilo ono medju sljivama. Prosto sve te prirodnjacke "torije", mada ih ja nazivam hipotezama, nisu dokazane i nisu validne u tom slucaju-bar za mene. Ja sa njihovim objasnjenjima nikada nisam bila zadovoljna i okrenula sam se i otplivala u vode teologije.

Јадно наше друштво које је осуђено на овакве као што си ти!

То што си ти све ово проучио не значи да је закључак који си извео тачан и не значи да је твоје расуђивање исправно.

Дух Свети дише тамо где жели, а то очигледно није међу твојим епруветама.

Hana, bicu jako grub prema tebi budes li nastavila da se ovako ponasas.

Ne pretim, ucenjujem.

:)

Pa vidi se da ste svi vi na ovoj temi neki grubijani! Ucenjujes??? Zar to moze? Administracija to odobrava? Vas trojica urotili ste se protiv jedne zene, pretite i ucenjujete i to moze???

Za tvoju informaciju ove reci upucene su bile SAMO IVICI ZBOG TOGA STO JE I ON MENI REKAO NESTO VRLO SLICNO GORE! Jedino ako si ti Ivicin advokat, onda rzumem zasto te ove reci tako duboko pogadjaju.

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Логичан след не мора увек да одговара реалности, истини. Свака теорија има логични след између чињеница којима барата. Међутим, не може свака теорија одговарати реалности јер једна теорија, често, искључује другу.

Teorija je skup logicki povezanih tj. koherentnih i EMPIRIJSKI POTVRDJENIH STAVOVA.

Ne mora logicki sled da uvek odgovara realnosti ali u teorijama odgovara realnosti.

Teologija je potpuno drugacija nauka od prirodnih i nije empirijska, nije eksperimentalna. To ne moze tek tako da se shvati. Da bi razumeo teologiju mora prvo da pristanes da je razumes-to je cela problematika. A sad teorija naucnih ima mnogo i u svim naukama...

"Бог је, из видљиве и невидљиве природе, властитим рукама саздао човека по своме образу и подобију, обликујући тело од земље, и својим Духом подарио му је словесну и умну душу. А тога човека називамо Божанском иконом, јер израз "по образу"-икони, открива оно што је умно и самовласно, док израз "по подобију" открива могућност уподобљавања врлини." Свети Јован Дамаскин

Подели на овим сајтовима

Nano nemoj se nerviras, vidis da se ovde grubijani igraju :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

@Rade

Zar nisi nekada sam sebi smesan?

- Matrijarhat ima evolutivnu osnovu, dakle cist produkt biologije. Isto tako prelazak na patrijarhat ima

cistu evolutivnu, biolosku osnovu.

Ne znamo kada se pad desio u istoriji. Iz onoga sto je u postanju vidimo da Bog obavestava zenu da ce

biti u vlasti muza. Dakle ili je bio period prelaska na patrijarhat ili je vec bio formiran patrijarhat pa ih Bog

obavestava da posto ne zele zajednicu sa njime oslanjace se kao i ranije na svoju biologiju. A to je u tom

momentu bio patrijarhat.

Ali kao sto rekoh potrebno je ne biti glup na kub pa ovo shvatiti. Ali zaista nije tako tesko.

Ovo se zove quote mining  ili izvlacenje iz konteksta.

Da vidimo sta se zapravo desava.

Adam : "Zena koju si postavio pored mene mi dade te jedoh."

Bog : "Zasto si to ucinila?"

Eva : "Zmija me prevari te jedoh."

Dakle Bog pita zasto si dala Adamu a ne zasto si ti jela.

- Jeeee. A zamisli 988 zena i muskaraca koji su ustali iz toplog kreveta i sa velikom radoscu po

zimi posli na liturgiju a kad ono episkop nece da sluzi. Nece pa nece. Sta vredi htenje i dobra volja

svih tih ljudi kad nemogu da se skupe oko ikone Hristove. Sta ja mogu stoje Bog uspostavio Crkvu kao

verni narod okupljen oko episkopa kao ikone Hristove i ako nema te ikone nema ni liturgije.

- A joooooj kako ti zakljucujes pa to je strasno.

Dakle pre stvaranja ljudi u punom smilsu dakle dok su jos bili hominidi nije nikakav problem polno razmnozavanje.

Nakon sto su postali ljudi punom smislu dakle ikone Bozije nakon toga polno razmnozavanje u ovom obliku koje

danas postoji postaje problem.

Zato jer je ljudska priroda Hrista trebala biti u onom obliku kao Adamova pre pada.

Подели на овим сајтовима

Ali teorija po definiciji teorije jeste iznad cinjenice jer ona povezuje cinjenice u smislenu celinu.

То је оно што је проблематично. Смислена целина не мора нужно да значи и реалну истину.

Mora. Zato sto su cinjenice kojima teorija daje smisao empirijski podaci o toj realnoj istini.

Па све су теорије такве, али није свака теорија истинита. Мислим да грешиш, али добро...

Подели на овим сајтовима

Јок...

Теорија,у емпиријским наукама, систем међусобно повезаних и усклађених тврдњи који настаје сажимањем и генерализацијом низова парцијалних емпиријских налаза, као и смисаоном интеграцијом већег броја проверених чињеница, хипотеза и закона који се односе на једну област стварности.

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Dakle ili je bio period prelaska na patrijarhat ili je vec bio formiran patrijarhat pa ih Bog

obavestava da posto ne zele zajednicu sa njime oslanjace se kao i ranije na svoju biologiju.

Тачно. Ово треба прибележити да се не заборави.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

algabacaju

Мислим да смо решили мистерију...

Vodeći britanski znanstvenici tvrde da su ljudi zapravo vanzemaljci koji su došli iz svemira i naselili Zemlju

Profesor Chandra Wickramasinghe sa Sveučilišta Cardiff rekao je da novo istraživanje nesumnjivo podupire teoriju o tome da je ljudski život započeo izvan Zemlje. Astrobiolog rekao je da je sjeme života na naš planet došlo iz svemira prije 3800 milijuna godina.

Tvrdi da su mikrobi na Zemlju doneseni kometima, a potom su se razmnožavali dok nisu dosegli ljudski oblik. Smatra da njegovi dokazi, objavljeni u časopisu astrobiologa na Sveučilištu Cambridge, pokazuju da su ljudi, ali i sav život na Zemlji, došli iz svemira kometima koji su pogodili planet.

Profesor Wickramasinghe vjeruje da se život tako prenosi već milijunima godina s planeta na planet, no priznaje da to ne objašnjava kako je život još prije počeo.

'Astronomija dokazuje da život nije počeo na Zemlji, već da je začet negdje u svemiru. Premda nemamo nikakvo jasno saznanje kako je život nastao, nakon što se to dogodilo širio se svemirom. Dok ulazimo u novo desetljeće, bitno je iznijeti jasan stav o našem vanzemaljskom porijeklu i postojanju vanzemaljskog života na kozmičkom nivou', rekao je Wickramasinghe.

Значи Српски Свемирски Програм и да трагамо за контактом..па да нам елијени разреше мистерију!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Igrom slucaja ljudi koji su zainteresovani za svemirski program i koji bi cinili taj Srpski naucni tim za izgradnju

istog su mahom alergicni na kracionizam i na teokratske drzave. Tako da nemoze i jare i pare. Nemozes

graditi "Dusanovu imperiju" i svemirski program u isto vreme. eheeeej :)

Подели на овим сајтовима

Daleko si ti od Gospoda brate! Blizi si majmunima  :drugarstvo:

Адам

Ако је тачно да су Адам и мајмуни настали од заједничког претка (материјала) то опет не унижава људско достојанство. Јер вредност и достојанство човека не мери се по телу. Дакле, није Адамово достојанство веће ако су којим случајем сви његови органи прављени од блата и да је онда састављен.

Стојећи пред Адамом не стојимо само пред једном тешком загонетком, већ и тајном,

којој се можемо приближити, но не можемо је у потпуности објаснити. Зато што је Адамова личност била садржана у ономе што је чинило суштину његове духовне природе, а не телесне.

Он први прима лик (икону) Божији од Тројичног Бога, и тиме постаје човек!

Адам настаје из непосредног односа са Богом, што није случај са било чим пре њега.

Адамом постаје по Духу Божијем, успостављањем заједнице, преко предавања ДУХА,

да би се могао узвисити изнад закона и живота по датостима створене природе, у живот по слободи.

Сва вредност човека исходи из те богообразности, тј. из тога што је саздан по образу Трoипостасног Бога.

Животиње, и остали живи свет пре настанка човека, био је изведен из створене природе,

при чему та иста природа даје свој живот - ,,нека земља пусти душе живе” (Пост. 1, 24).

Међутим, настанак човека представља промишљено дело слободне воље Божије,

а препознаје се у речима „да начинимо човека, по свом обличју, као што смо ми“.

У Пост. 1, 26, 27, Адам је, као и животиње, по телу, изведен пре свега од нечег земаљског.

Створен је из - из земље, природе, па се зато на почетку зове Адам (Земљанко).

Његово материјално биће је по свему изједначено са земљом и космосом!!!!!!!!!!!!!!!

Адам у себи носи земљу, али такође носи и нешто друго! Адам је земља продуховљена.

Богонадахнути библијски писац,

инспирисан од Духа Светог,

наглашава, са посебном пажњом, да човек настаје из непосредног односа са Богом!

Адам човеком постаје по Духу Божијем, успостављањем заједнице, преко предавања Духа:

,,А створи Господ Бог човека од праха земаљског, и дуну му у нос дух животни,

- и поста човек душа жива“ (Пост. 2, 7).

Својства Божије (нестворене природе) и створене природе

Адам је у Едемском врту требао да литургише, али он је одбио евхаристију,

и СТВОРЕНА ПРИДОДА није принета у сједињење са Божанским Логосом.

Бог је желео да дође до љубави тј. заједнице (љубав једнако је заједница, сабрање тј. Црква, у преводу Црква значи сабрање, заједница) између твари и Творца, али да се то деси  по слободном пристанку, јер љубав подразумева слободу, самоприношење.

Смртност природе је њено нужно својство, ма колико наш психологизам то негирао. То су још: ограниченост, пролазност, променљивост итд. Сулудо би било Бога ружити   као неправедног јер смо  ограничени нпр. ,,Јао Боже, што си тако суров, што нас створи овако ограничене."  

Смрт као коначан одговор, ИЗБОР, јесте последица Адамовог греха, у смислу коначног одговора Богу да ЖЕЛИ ОСТАТИ У НЕПРИНЕТОСТИ БОГУ. Зато бесмртност, обоженост и мудрост (у библијској богонадахнутој приповести) Адам тражи од смртне природе ван заједнице са Богом (ван заједничарења у љубави, послушању и приношењу тј. сликовито - крши заповест Божију, окреће се ка оном дрвету),

те обожење и бесмртност (да буде као Бог) не остварује, јер природа будући и сама небесмртна није могла да му да бесмртност, светост, истинску радост и обожење.

Света Црква има догмат да се опрост Адамовог греха добија крштењем и евхаристијом,

управо у том смислу што крштењем и евхаристијом (сједињењем са Божанским Логосом, са Христом) превазилази се она провалија (види: Лк.16,26) између Бога и човека,

тј. превазилази се Адамов промашај (прародитељски грех или источни грех).

У том смислу у људски род је по Адаму ушла смрт, а по Христу Живот Вечни.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Igrom slucaja ljudi koji su zainteresovani za svemirski program i koji bi cinili taj Srpski naucni tim za izgradnju

istog su mahom alergicni na kracionizam i na teokratske drzave. Tako da nemoze i jare i pare. Nemozes

graditi "Dusanovu imperiju" i svemirski program u isto vreme. :( facenew22222222

Има и других...

Осим ако сматраш ове твоје мајмунољубце јединим научницима...па Руски свемирски програм треба да се угаси...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...