Aquilius Cratus Написано Мај 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Akvilio, Ti hoćeš reći da je Bog stvorio truležnost. Mi kažemo da Bog nije stvorio truležnost, odnosno da tvorevina nije morala da umire bez opredeljenja slobodnog bića - čoveka. Dobro kazite ja vas ne teram da menjate misljenje ali tu imate dosta kontradiktornosti. Jedna jako prosta stvar. Ako je svet stvoren tako da nema zajednicu sa Bogom onda jedini nacin da ona pre pada ne bude trulezna jeste da poseduje netruleznsot kao svoju prirodnu osobinu mimo Boziji energija. Prostije od ovoga ne moze biti izlozeno i ako ne vidite problem sa ovim onda imate neke smetnja sa pravilnim zakljucivanjem. Moje tumačenje je drugačije od kreacionističkih. Možda si Ti u pravu, ali voleo bih da bolje objasniš to u šta veruješ. Do sada nisi ništa lepo objasnio, samo si izvalio platonističku tvrdnju, doduše promenjenu u korist Tvoje tvrdnje, da je tvorevina postojala u nekakvom obliku pre stvaranja. E vidis kako niti citas niti pokusavas da razumes ono sto ja napisem. Lepo sam cak u tri posta nabrojao ostre i jasne razliek izmedju platonistickog stvaranja iz predvecnih ideja koje postoje mimo boga-demijurga i stvaranja po hriscanskom ucenju iz nebica kaosa. Nije postojala u nikakvom obliku zato sto je kaos odsustvo svakog oblika, svake forme, svih svih ali bas svih osobina i zato se sa aspekta bica nemoze reci da ono postoji niti se za kaos moze reci da je ono nesto nego samo nista. Ali u apstrahovanom geomtrijskom smislu, kakvom se problematikom niko od otaca nije bavio, kaos sapostoji Bogu. Kada kažeš da je tvorevina postojala u nekakvom obliku pre stvaranja, mora neko da Ti skrene pažnju da to ne pije vodu u pravoslavlju. Znaš li Ti koliko je duboka tema o logosima Božijim, mislima Božijim i volji Božijoj? Teme o tome ne možemo oploditi sve dok se pretumbavamo oko totalnih promašaja. Mora neko da TI skrene paznju na to da imas ozbiljnih problema sa razumevanjem onoga sto ti sagovornici pisu. TI kao da uopste ne citas moje postove nego od nekog destego coveka. Hajde kako je ovo moje izlaganje o kaosu dovelu u pitanje pravoslavno ucenje o logisima Bozijim o mislim Bozijim i volji Bozijoj?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Ignosiao sam ostalo jer kontam da neces da mrisimo ono sto mso mrisli vise meseci u nazad. Hm.... Uveren sam da je svaki filosofsko potkovani svetitelj nosio sa sobom repove filosofske skole u kojoj je ponikao/obrazovan. Prosto mi je neverovatno da od toliko filosofski skola i pravaca u okviru svake od tih skola nije se javio nijedan svetitelj koga je mucilo pitanje koje tebe muci. TIm pre sto su oni bili mnogo bolje upoznati s klasicnom filosofijom nego mi. Oni su ziveli su svetu u kome je ta filosofija bila prisutna. Mi, danas, zapravo samo rekonstruisemo sliku tog vremena i pravimo sistematizaciju. Mislim da je jako klizav teren na kojem se kreces. Zbog cega ti je uopste potrebno to "sapostojanje"? Lose mislis. Tako pitanje o postanju u geomtrijsko smislui je bilo veoma veoam marginalizovano i u klasicnoj antickoj misli urpavo zbog predomionacije da ne kazem dikature Platonizma. Gledati tako na aspket postojanja u antici je coveka svrstavalo u red cudaka tako da je to malo kome palo na pamet da se bavi takvim pitanjima. Najpoznatiji je Zenon iz Eleje koji se time bavi 5 vekova pre Hirsta. A ocima filozofskog obrazovanja bi bilo neprihvatiljivo da i u najruznijem snu na taj nacin razmisljaju u postojanju kao Zenon. Platonicarima i neplatonicarima je to neprihvatljivo. Trebace nam. Uskoro http://en.wikipedia.org/wiki/Multiverse Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Ignosiao sam ostalo jer kontam da neces da mrisimo ono sto mso mrisli vise meseci u nazad. Dobra procena :cheesy: Hm.... Prosto mi je neverovatno da od toliko filosofski skola i pravaca u okviru svake od tih skola nije se javio nijedan svetitelj koga je mucilo pitanje koje tebe muci. Lose mislis. Tako pitanje o postanju u geomtrijsko smislui je bilo veoma veoam marginalizovano... Hteo sam reci da je bar u domenu statisticke greske (brojcano gledano) morao biti jedan svetitelj koji bi i to pitanje zakacio;) Trebace nam. Uskoro http://en.wikipedia.org/wiki/Multiverse Pretpostavio sam da je o tome rec.. Jesi li procitao Sestodnev sv.Vasilija? Upalo mi je u oci sledece mesto Али изопачитељи истине, они који не вежбају свој ум у томе да следи Писмо, већ према сопственом нахођењу изврћу његов смисао, кажу да се под тим речима* подразумева материја. Јер, она је, веле, по својој природи и невидљива и безоблична, те је њу, која је по себи без својстава и без икаквог обличја и изгледа, преузео Уметник и премудрошћу Својом је уобличио и довео у поредак, и тако је од ње саздао све што је видљиво. Ако је материја, међутим, нестворена онда је она, пре свега, равне части са Богом, и достојна је истих почасти старешинства са Њим. Има ли ишта непобожније од тога да се, онога истога узвишенога места, које припада премудром, и силном и прекрасном Творцу и Саздатељу свега, удостоји материја која је без икаквих својстава и без обличја - та крајња безобличност, односно неизрецива гнусоба - користим њихове властите изразе? 2. beseda, 4 pasus http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/SvetiVasilijeVelikiSestodnev/SvetiVasilijeVelikiSestodnev02.htm *А земља, вели, беше без обличја и пуста. Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 @aquilio Нигде се не спомиње некакав ,,каос''. Какав човече ,,каос''? Небиће пре стварања је апсолутно не постојање ничега, а не постојање ,,каоса''. Зато скрећем пажњу на постојеће догматско учење о логосима Божијим, мислима Божијим и вољи Божијој, која расветљују то о чему говориш. Друго, да би творевина постојала, у сваком случају потребне су Божије енергије. Творевина пре пада је била узношена до сједињења са Богом где је Адам тај циљ промашио, и све до тада творевина није морала умирати јер су енергије Божије држале творевину у нетрулежном стању. То је било рајско стање, а не стање крвопролића које доноси еволуција нашег садашњег постојања. Сада постојимо кроз одсуство Божијег благоделовања, где творевина буквално путује у небиће, полако се крећући ка распадању до небића, макар то распадање трајало триста милиона милијарди година. Све то ће се променити када дође Господ, када ће начинити ,,нову творевину''. То ће се десити на један страшан начин, јер ће се све, како је речено, провући кроз огањ Божији, тј. све ће се у огњу испитати, као кроз некакав страшан огањ из кога ће све изићи што је достојно Царства Божијег. Ако ћемо веровати овоме, онда треба да будемо одлучни и када је реч о првој творевини где није постојало садашње стање палости. Наравно да је Есхатон коначни циљ, али то није ништа друго до Оваплоћење Христово чије Царство је већ сада у нама. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Ignosiao sam ostalo jer kontam da neces da mrisimo ono sto mso mrisli vise meseci u nazad. Dobra procena :cheesy: Hm.... Prosto mi je neverovatno da od toliko filosofski skola i pravaca u okviru svake od tih skola nije se javio nijedan svetitelj koga je mucilo pitanje koje tebe muci. Lose mislis. Tako pitanje o postanju u geomtrijsko smislui je bilo veoma veoam marginalizovano... Hteo sam reci da je bar u domenu statisticke greske (brojcano gledano) morao biti jedan svetitelj koji bi i to pitanje zakacio;) Trebace nam. Uskoro http://en.wikipedia.org/wiki/Multiverse Pretpostavio sam da je o tome rec.. Jesi li procitao Sestodnev sv.Vasilija? Upalo mi je u oci sledece mesto Али изопачитељи истине, они који не вежбају свој ум у томе да следи Писмо, већ према сопственом нахођењу изврћу његов смисао, кажу да се под тим речима* подразумева материја. Јер, она је, веле, по својој природи и невидљива и безоблична, те је њу, која је по себи без својстава и без икаквог обличја и изгледа, преузео Уметник и премудрошћу Својом је уобличио и довео у поредак, и тако је од ње саздао све што је видљиво. Ако је материја, међутим, нестворена онда је она, пре свега, равне части са Богом, и достојна је истих почасти старешинства са Њим. Има ли ишта непобожније од тога да се, онога истога узвишенога места, које припада премудром, и силном и прекрасном Творцу и Саздатељу свега, удостоји материја која је без икаквих својстава и без обличја - та крајња безобличност, односно неизрецива гнусоба - користим њихове властите изразе? 2. beseda, 4 pasus http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/SvetiVasilijeVelikiSestodnev/SvetiVasilijeVelikiSestodnev02.htm *А земља, вели, беше без обличја и пуста. - Pa ako nema takve filzofije onda i nema iz koje filozfije da izadje neki otac sa mogucnosti takvog pitanja. -Nisi skontao sta sve podrazumeva multiverse. I nisam milsio na neko filozofiranje o tome nego ne jaku empiriujsku potvrdu istog koja je veoma moguca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 @Иван Оно што св.Василије ословљава као ,,неизрецива гнусоба'', а што је наведено из учења ондашњих јеретика, је исто као и Аквилиово што назива ,,каос''. Интересантно. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 - Pa ako nema takve filzofije onda i nema iz koje filozfije da izadje neki otac sa mogucnosti takvog pitanja. -Nisi skontao sta sve podrazumeva multiverse. I nisam milsio na neko filozofiranje o tome nego ne jaku empiriujsku potvrdu istog koja je veoma moguca. Ta prva recenica Postanja jeste veoma intrigantna. Evo jos jedno zanimljivo zapazanje sv.Vasilija (1.Beseda) Пошто, по природи ствари, почетак претходи ономе што је из њега произишло, нужно је да, говорећи о ономе што је у неком времену постало, пре свега осталог придодамо речи које кажу: У почетку створи. Јер, као што се види, постојало је нешто и пре овога света, нешто што наш ум може замислити; али је оно схваћено као неистраживо, јер није прикладно за оне који се тек уводе у знање и који су деца по знању. Било је то стање које је старије од постанка света, подобно небеским силама: стање надвремено, вечно и бесконачно. У такво стање је Саздатељ и Творац свега превео створења: умствену светлост која доликује блаженству оних који љубе Господа, словесна и невидљива бића, и сав хармонични свет умствених бића која надилазе наш разум, којима ни имена не можемо изнаћи. Та створења сачињавају суштину невидљивог света, као што нас Павле учи говорећи: Јер Њиме би саздано све, што је на небесима и што је на земљи, што је видљиво и што је невидљиво, били престоли или господства, или началства или власти или силе[14], или војске анђела или одреди арханђела. Pazi, ta prva recenica Postanja, po meni, daje prostor za hipotezu Multiverzuma. Ali, ja i dalje ne vidim logiku dveju tvojih tvrdnji: 1) Zasto tu zemlju/vodu izjednacavas sa haosom i nebicem? Jer Postanje jasno kaze da je tu "zemlju" (kasnije sa vodom) i "nebo" stvorio BOG. 2) Shodno prethodno zasto ti je uopste potrebno da nesto na neki naci sapostoji Bogu? Prilicno ti je to klizav teren. A smatram da ti je, u kontekstu Multiverzuma, to sasvim nepotrebno Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 @aquilio Нигде се не спомиње некакав ,,каос''. Какав човече ,,каос''? Небиће пре стварања је апсолутно не постојање ничега, а не постојање ,,каоса''. Зато скрећем пажњу на постојеће догматско учење о логосима Божијим, мислима Божијим и вољи Божијој, која расветљују то о чему говориш. Eeee vale nisu ovo pitanja za svakoga. To jeste kaos covece! Kaos NIJE praznina nije neka "crna rupa" nego je to opasta akauzalnost opsta besformnost i za tako nesto se nemoze reci da postoji da ima postojanje i da je bice bas zato se i zove nebice. Bilbijski pisac je za kaos upotrebio isti alegorijski izraz koji dominira i u mnogim drugim religisjkim spisima a to je voda. Duh Boziji se nadvijao nad vodom. I dalje nisi objasnio kakve veze ima ovo sto ja pisem o kaosu sa dgomatskom ucenjem o logosima Bozijim. Dakle pokazi jasno uzrocno posledicnu vezu izmedju ta dva. Друго, да би творевина постојала, у сваком случају потребне су Божије енергије. Творевина пре пада је била узношена до сједињења са Богом где је Адам тај циљ промашио, и све до тада творевина није морала умирати јер су енергије Божије држале творевину у нетрулежном стању. То је било рајско стање, а не стање крвопролића које доноси еволуција нашег садашњег постојања. Ovo je skroz netacno. Bog je stvorio svet tako da svet NEMA zajednicu sa Bogom niti moze da je imado pojave coveka. A covek tek svojom slobodnom odlukom pocinje da je uznosi sa Bogu. E sad ak o nesto nema zajednicu sa Bogom a nije netrulezno samo po sebi jedina je opcija da umire i daje prozima smrt sve od casa dok ne bude potpuno uznesena ka Bogu. Evo sta kaze vladika Ingnjatije Vladika Ignjatije- O smrtnosti tvorevine Nema nikakvog nerzumevanja niti izvlacenja iz konteksta jer covek jasno kaze "po stvaranju NEMA ZAJEDNICU SA Bogom." Jasno da jasnije ne moze biti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Pazi, ta prva recenica Postanja, po meni, daje prostor za hipotezu Multiverzuma. Jos uvek nisi skotnao multivers hipotezu. Ali, ja i dalje ne vidim logiku dveju tvojih tvrdnji: 1) Zasto tu zemlju/vodu izjednacavas sa haosom i nebicem? Jer Postanje jasno kaze da je tu "zemlju" (kasnije sa vodom) i "nebo" stvorio BOG. Wrong. Nebo i zemlja NIJE ISTO STO I voda. Voda postoji mimo neba i zemlje. 2) Shodno prethodno zasto ti je uopste potrebno da nesto na neki naci sapostoji Bogu? Prilicno ti je to klizav teren. A smatram da ti je, u kontekstu Multiverzuma, to sasvim nepotrebno Potrebno je i sa i bez multiversa jer je koas potvrdjen u modrnoj fizici samo ce multiversom on postati do bola ocit. A i tada cemo morati dati mnoga nova dosta teska tumacenja. Evo Hoking je digao prasinu letos sa time sto je izneo hipotezu da su same fluktuacije kaosa dovele do velikog praska. Multiverse podrazumeva da iz kaosa izranjaju kosmosi konstatno i zato ima jako mnogo ako ne i beskonacno mnogo kosmosa ili univerzuma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Вероватно ће све што ћу питати веома глупо,али ето ако може одговор кратак макар 1000000001010 Јел еволуција има везе са тим што су људи пре живели дуже,а сада не.И то може да се протумачи као "нека" еволуција? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Вероватно ће све што ћу питати веома глупо,али ето ако може одговор кратак макар 1000000001010 Јел еволуција има везе са тим што су људи пре живели дуже,а сада не.И то може да се протумачи као "нека" еволуција? Koji ljudi su ziveli duze? I kada je bilo to "pre"? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 @aquilio Треба знати да Бог познаје творевину као Своју вољу. Творевина постоји увек као Божија воља. То је догматско учење. Ако кажемо да је смрт од почетка у творевини, онда је и смрт Божија воља. Али то није тачно. Можеш ли разумети да пре стварања није постојало ништа сем Бога? Можеш ли или не можеш? Једноставно, није постојало ништа сем Самога Бога. Ако ту уметнеш нешто што није Бог, онда си на неправославном терену. Треба пазити када учимо о проблему смрти. Тачно је да природа мора имати правац ка небићу од самога почетка, ондосно да има правац који означава умирање, али тај правац није творевина Божија, тј. у почетку творевина није морала одмах и умирати. Творевина је доживела промашај Адамов, јер је требала да се сједини са Творцем, Који је хтео да Своју творевину начини Телом и Славом Сина Свога. Тај промашај отворио је творевини пут ка небићу у свом остварењу, које није морало нужно да се деси. Адам је промашио циљ и то је догматско учење. Смрт је била потенцијал природе који је актуелизован. И бесмртност је потенцијал природе који је актелизован кроз Спаситеља, али у свему томе слобода личности игра главну улогу, а не природни потенцијал. Дакле, Бог није створио смрт, већ је држао творевину непосредно до њеног узвођења ка Себи, при чему је постојање творевине називано Рајем. Али када је Адам морао да се определи и испоштује план Божији, он се пољуљао и пао, спотакао се, како каже Зизјулас. Како је наступио пад за целокупну творевину представља питање које се све више уобличава са научним сазнањима. Једино је погрешно свести еволуцију на смртно стање по природи Божијег стварања. Још нешто. Интересује ли се ко за стање Еноха и Илије? Зашто њих двојица нису умрли, него се Илија чак нашао у друштву са Христом на Гори Тавор? Еволуционисти, питајте се како Бог може или сме да дозволи природи Еноха и Илије да живе. Али што је човеку не могуће, Богу је могуће. Тако слично је могуће да творевина не умире у Рају пре пада. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 1, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 @aquilio Треба знати да Бог познаје творевину као Своју вољу. Творевина постоји увек као Божија воља. То је догматско учење. Ако кажемо да је смрт од почетка у творевини, онда је и смрт Божија воља. Али то није тачно. Ako nema smrti nema slobode. A to znaci da je i neslobode u tvorevini Bozija volja. Ajd pokusaj ponovo. facenew22222222 Можеш ли разумети да пре стварања није постојало ништа сем Бога? Можеш ли или не можеш? Једноставно, није постојало ништа сем Самога Бога. Ако ту уметнеш нешто што није Бог, онда си на неправославном терену. Kako ne kapiras da kaos nije postojanje nego sve suprotno postojanju. Kako ne kapiras da kaos nije "nesto" nego je nista? Kako ne kapiras da ja ne govorim nista drugacije od sv Atanasije Velikog koji kaze da svet ima svoj osnov u nebicu da je stvoren iz nebica. A to nebice=kaos. Треба пазити када учимо о проблему смрти. Тачно је да природа мора имати правац ка небићу од самога почетка, ондосно да има правац који означава умирање, али тај правац није творевина Божија, тј. у почетку творевина није морала одмах и умирати. Ako nesto NEMA zajednicu sa Bogom a pri tome nije netrulezno/besmrtno po svojoj prirodi onda ono definitivno i sigurno umire. Ako ovo nemozes da shvatis onda ne treba da se bavis sa ovakvim problemima. Дакле, Бог није створио смрт, већ је држао творевину непосредно до њеног узвођења ка Себи, при чему је постојање творевине називано Рајем. Али када је Адам морао да се определи и испоштује план Божији, он се пољуљао и пао, спотакао се, како каже Зизјулас. Како је наступио пад за целокупну творевину представља питање које се све више уобличава са научним сазнањима. Једино је погрешно свести еволуцију на смртно стање по природи Божијег стварања. Skroz srkoz netacno. Vladika Ignjatije- O smrtnosti tvorevine Још нешто. Интересује ли се ко за стање Еноха и Илије? Зашто њих двојица нису умрли, него се Илија чак нашао у друштву са Христом на Гори Тавор? Еволуционисти, питајте се како Бог може или сме да дозволи природи Еноха и Илије да живе. Али што је човеку не могуће, Богу је могуће. Тако слично је могуће да творевина не умире у Рају пре пада. Kakve ovo veze ima sa evolucijom???? Jeste ucio njima dvojici ali nije milijardama mimo njih. I??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 1, 2011 Пријави Подели Написано Мај 1, 2011 Вероватно ће све што ћу питати веома глупо,али ето ако може одговор кратак макар Јел еволуција има везе са тим што су људи пре живели дуже,а сада не.И то може да се протумачи као "нека" еволуција? Jeste glupo, a evo i kratkog odgovora: nije tacno. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Мени ово мало личи на оригенизам. 89898989898989 Колико познајем оригенизам то нема веза са овим што пишем. Ето било би добро да поновимо шта је Оригенизам. Мислим да је тај оригенизам проблем у поимању постојања наших душа, а мање о постојању творевине. Јер, без обзира на оригенизам, творевина је свакако постојала пре пада у грех. Творевина није настала тек од Великог праска са еволуцијом и смрћу. То ко учи да је смрт већ била у оптицају пре пада Адама и Еве налази се у заблуди која није Бог зна шта опасна. Али константно тумачење и оправдање такве заблуде ствара опасност. Смрт је била природна категорија свега створенога, чак и небеса и анђела. Ето анђели су пали не негде другде до у смрт, изабравши небиће место Бога. Тако цела творевина има смрт као избор, као један од смерова којим се креће. Али све до пада Адама и Еве материја није имала правац смрти. Ту могућност морао је да изабере Адам, иначе Бог не би ни стварао творевину која би у сваком случају без циља и човека отишла у небиће. Човек је изабрао смрт и небиће уместо Бога. Ето шта је наш Адам изабрао, нажалост, јер ништа од овога драматичног у свету не би било. Не би било ни еволуције ни смрти. Али тако је како је, и Бог није дао да на томе остане. Дакле мислим да смрт није била актуелизована пре пада Адама и Еве. Ништа лично, али ова метаисторијска варијанта је нешто најглупље, најсмешније и најбајковитије што сам икада чуо на ову тему. А једно време сам хтео да пишем мастер-рад на ову тему, и ишчитао сам туце књига и доживео неколико варијатвних кошмара "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука