Иван Недић Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Коларићу панићу плетемо се самићу... 89898989898989 Мене стварно заболи глава од свих ових покушаја да се усклади теорија еволуције са описом настанка света у библији. Чисто ево једну малу теоријицу да ставим на сто ако немате ништа против... можда је библија просто скуп причица који су људи причали себи у доба кад нису могли ни у лудилу да установе научне истине о настанку земље и живота које данас знамо, а не нужно буквалан опис било чега што се десило. Мислим, знам, стварно лудачка теорија али ко зна, можда вреди поразмислити о њој. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 До које си странице стигао? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 До које си странице стигао? Прочитао сам 17 страница. Општенародно весеље. Брже бих написао дисертацију :-) "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Evolucija doista ne iskljucuje Boga ali na drugaciji nacin od onog "Bog je upravo EVOLUCIJOM stvorio svet". A to za jezike, zaista su te stvari slabo ispitane. Kazu da je cak moguce da ljudi znaju jezik svojih predaka, jezik ljudi od pre par hiljada godina a da toga nisu ni svesni. Mozda je zapisano u DNK? Naravno da Teorija Evolucije ne objasnjava nista izvan razvoja ljudskih bica. Људи знају језик својих предака?! Онда нема никакве потребе да преводимо богослужбену литературу на савремени српски, јер је и тако разумемо. Утицаји спољне средине се НЕ записују у ДНК. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Stvoris sneska belica i on se istopi? Ti si stvorio topljenje ili je on takav po prirodi? 0102_laugh A onda se Taj koji je stvorio topljenje javlja kao neko ko te od tog topljenja, kao neceg veoma loseg, spasava? Šizofreno? Иване, али овако ствари заиста стоје. Нема ту шта бити шизофрено. Није Тај створио топљење, него је топљење последица коју изазива топлина, а у топлом окружењу се снешко нашао ради почињеног греха. Тај нас онда не спашава од топлине, него од последице која доводи у топлоту, дакле од греха. Зар можемо уопште да причамо да за Бога постоји физичка смрт? Бог човека не види физички мртвог. Бог човека види или ако облагодаћеног, или као огреховљеног. Бог нас је спасао од греха, не од смрти. Васкрсење је само последица тога што је Бог разорио ђавоља дела. Justinijane, Ti ovde sad ispravljaš mene i to nesvesno sa stanovišta argumenata i stavove koje sam već izneo. A to činiš zato što opet praviš previd u odnosu na to šta sam tvrdio i za šta sam iznosio dokaze u vidu delova Svetog Pisma i stavova svetih otaca. Još jednom ću ponoviti najkraće. Smrt je neživot. Smrt je posledica greha. Greh je kretanje od Bog. A Bog je Život. Svaka stvorena duša živa imala je taj potencijal smrti. Samo je dušama živim po imenu Adam i Eva bila odluka o tome u kom smeru će povesti poverene im duše žive i tvorevinu. Greh oslobađa taj potencijal, a smrt je zapravo samo drugi izraz tog okretanja od Života. Uostalom pozvaću se na to šta kaže sv.Vasilije Veliki u svojoj besedi o tome da Bog nije uzrok zla. Koliko se udaljio od života, toliko se on približio smrti, s obzirom da je Bog život, dok lišavanje života predstavlja smrt. Udaljujući se od Boga, Adam je samome sebi ugotovio smrt, kao što je napisano: Koji sebe udaljuju od tebe, propašće (Ps.72,27). Bog, dakle, nije stvorio smrt, nego smo je mi sami privukli svojom rđavom voljom. Како би другачије могли да славимо: "Смрћу смрт уништи" , ако и за Бога постоји смрт. Pa, sam je Bog, po covestvu Svom, iskusio smrt? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Нисам се довољно бавио проблематиком, па имам једну шупљину, те бих да поставим питање мистер Аквилију. Да ли ТЕ нужно подразумева постојање коадамита, тј. да ли је и на основу чега општеприхваћено да се еволуција одвија на нивоу врсте, а не на нивоу јединке? "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Вероватно ће све што ћу питати веома глупо,али ето ако може одговор кратак макар 0102_laugh Јел еволуција има везе са тим што су људи пре живели дуже,а сада не.И то може да се протумачи као "нека" еволуција? Koji ljudi su ziveli duze? I kada je bilo to "pre"? Па у старом завету, нпр.Сара добија дете у 150 година..па кад живе неколико стотина година. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 2, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Вероватно ће све што ћу питати веома глупо,али ето ако може одговор кратак макар 0102_laugh Јел еволуција има везе са тим што су људи пре живели дуже,а сада не.И то може да се протумачи као "нека" еволуција? Koji ljudi su ziveli duze? I kada je bilo to "pre"? Па у старом завету, нпр.Сара добија дете у 150 година..па кад живе неколико стотина година. Naravno da ljudi nikad nisu ziveli tako dugo. Ovaj prosecni zivotni vek sto sada imamo od 77 godina je maksimum sto smo postigli od kada postojimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Вероватно ће све што ћу питати веома глупо,али ето ако може одговор кратак макар 0102_laugh Јел еволуција има везе са тим што су људи пре живели дуже,а сада не.И то може да се протумачи као "нека" еволуција? Koji ljudi su ziveli duze? I kada je bilo to "pre"? Па у старом завету, нпр.Сара добија дете у 150 година..па кад живе неколико стотина година. Naravno da ljudi nikad nisu ziveli tako dugo. Ovaj prosecni zivotni vek sto sada imamo od 77 godina je maksimum sto smo postigli od kada postojimo. Аха..а то значи да Библија лаже или нешто друго,шта? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Пре неки дан сам на ЖРУ-анкету о владајућем расположењу у Православној Цркви (или нешто слично) одговорио "затуцана". После тога сам размишљао дуго о свом одговору. Али, сада већ немам дилеме "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Пре неки дан сам на ЖРУ-анкету о владајућем расположењу у Православној Цркви (или нешто слично) одговорио "затуцана". После тога сам размишљао дуго о свом одговору. Али, сада већ немам дилеме То нешто за мене или.. 0409_feel не контам 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Мај 2, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Аха..а то значи да Библија лаже или нешто друго,шта? A mozda znaci da su ljudi u bronzanom dobu drugacije racunali godine. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Бартендаз Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Аха..а то значи да Библија лаже или нешто друго,шта? A mozda znaci da su ljudi u bronzanom dobu drugacije racunali godine. Ок.Хвала Аквилио 0409_feel Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Вероватно ће све што ћу питати веома глупо,али ето ако може одговор кратак макар :cheesy: Јел еволуција има везе са тим што су људи пре живели дуже,а сада не.И то може да се протумачи као "нека" еволуција? Koji ljudi su ziveli duze? I kada je bilo to "pre"? Па у старом завету, нпр.Сара добија дете у 150 година..па кад живе неколико стотина година. Naravno da ljudi nikad nisu ziveli tako dugo. Ovaj prosecni zivotni vek sto sada imamo od 77 godina je maksimum sto smo postigli od kada postojimo. За Мојсија се рачуна да је живио око 120 година. За Авраама око 170. Што се тиче Мојсија то и нису неке године, и данас имаш људи који имају толико. Кавакзци су познати по дуговечности, 120, 130 година....нормално да то није никакав просјек, него изузетак. Можемо да рачунамо да је Авраам живио толико година, јер је био одабран за службу. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Мај 2, 2011 Пријави Подели Написано Мај 2, 2011 Pa cekaj sad opet imamo selektivan kredibilitet biblijskih prica? Mnogo me zbunjujete a taman pomislim da sam poceo da vas kontam... prvo se izvrne i rod i porod i nebo i zemlja dok dokazete da se biblija ne tumaci bukvalno nego metaforicno... a onda kazete neki tamo starac ziveo tacno toliko i toliko jer... tako pise u bibliji... i nikako drugacije?! A kakvo sad dugacije racunanje vremena? Jel zato kazemo da je Hrist vaskrsao za tri dana a od petka ujutru do nedelje nema ni puna dva dana? Vi ljudi nikako da se dogovorite sa samim sobom... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука