Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

@sgny. Vidi dobro šta sam napisao... Te vaše klasifikacije, kromanjonac, neandertalac su samo plod nečije mašte koje nemaju nikakvog dokaza da ovde nije reč o različitim ljudskim rasama.

Laponac ili neandertalac koji je živeo u ledeno doba, kome je falilo vitamin D i imao rahitis, su i dan danas po fizionomiji braća. I male Pigmejce kada bi neko zakopao pored dvometraškog plemena Watuci i otkopao nakon izvestnog vremena, pomislio bi da ovde nije reč o istim ljudima. Biolozi bi jednoga nazvali homo magnus, a drugoga homo parvus itd. Neko bi dobio doktorat... a budala bi pomislio da je to dokaz evolucije.

Pekinški čovek... takođe podvala. Jer je tu reč o majmunima, koji su bili bačeni u jednu jamu, gde se pravio kreč, nakon što su im ljudi polupali lobanje i pojeli mozak. Onaj jezuita Shardin je tu imao prste.

Šta još?... Primer iz Nebraske je samo primer kako stoje stvari, a vezane su na današnju vest o novom spektakularnom otkriću ZUBA, koji menja iz korena TE... itd... Dakle, gluposti, iako znam da nije lepo da koristim ovu reč, sa obzirom da toj temi pristupate sa velikom pobožnošću.

@Maxwelle care.. ti si sada još i teolog postao!

Veruj mi da sam jedan retkih koji je pročitao od korica do korica sve Mineje i Oktoihe i gomile tumačenja Svetih Otaca a da nigde nisam našao da bi bilo ko od njih SUMNJAO DA ADAM NIJE BIO STVOREN!

Vidi da se na freskama zato izobražavaju on i Eva bez PUPUKA! Jer oni nisu rođeni ko mi, već su stvoreni. To je pravoslavni nauk i opit, a ti ako hoćeš da sebi stvaraš neki novi... ja radije ne bih. A ovde ćeš moći da nađeš gomilu dokaza koje pobijaju evoluciju....

Tako da si dobrodošao na forum.

I tebi i bratu Aleksandru, bi preporučijo za početak (pošto ste obojica verujući) jedan malo drugačijo pogled na tu temu: ПРАВОСЛАВНИ ПОГЛЕД НА СВИЈЕТ И САВРЕМЕНЕ НАУКЕ О ПРИРОДИ

https://www.pouke.org/forum/index.php?action=post;topic=8913.1500;num_replies=1516

Knjiga nije savršena... jer njen smisao nije bio da DOKAŽE kako je sve postalo, već da OPOVRGNE ZABLUDNA UČENJA koja su se pojavila Darvinom i postal naučna apologija fatalnog ateizma.

Подели на овим сајтовима

Заиста дође ми да плачем када видим како нам природно-математички и технички факултети зврндају празни, док су неки који можда и не би требало да постоје препуни...

"Природна селекција"... :229229229: 319.gif leteti

Заиста кул фора!  joooj

Али само да знаш да ти негативни стереотипи постоје и према теолозима...

Хе, хе, причај ми о томе... leteti

Подели на овим сајтовима

И једно питање за креационисте откуд постоји нпр. ХИВ?

Какве везе то има са темом? Савремена наука има такође велики проблем да објасни порекло вируса уопште, па и ХИВ-а.

И ви "еволуционисти" давите много.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

...Vidi da se na freskama zato izobražavaju on i Eva bez PUPUKA! Jer oni nisu rođeni ko mi, već su stvoreni. To je pravoslavni nauk i opit, a ti ako hoćeš da sebi stvaraš neki novi... ja radije ne bih. A ovde ćeš moći da nađeš gomilu dokaza koje pobijaju evoluciju...

То што је на фрескама од пре хиљаду година одговара природонаучном (не)знању тога времена. И у Дамаскиновом изложењу православља имаш да је свет саздан од четири елемента, јер је то била валидна природнофилософска (тада нису постојале природне науке као данас) теорија, па ми сигурно нећеш рећи да су електрони само плод моје извитоперене маште. И не знам зашто се нечега што је неки свети отац написао пре хиљадуипо или више година, неки људи држе к'о пијан плота. Па нису они непогрешиви, а камо ли безгрешни! Свакако да су неке ствари корисне, исправне и тачне, штавише веома богонадахнуте и истините у списима светих отаца, али зашто прихватити и њихове заблуде (а свакако су их имали јер једино је Бог непогрешив и безгрешан, а које сигурно нису богонадахнуте), када је Црква Христова жив организам. Свако дрво које не рађа доброг рода, сече се и у огањ баца! А тако је и са заблудама.

Tako da si dobrodošao na forum.

Боље вас нашао.

Credo in unum Deum!

Подели на овим сајтовима

Maxwell nije tu reč o 4 ili 5 elemenata. Priča o postajanju čoveka je mnogo složenija. Meni je lično najteže bilo da prihvatim Adama i Evu, iako sam već jedno 10-15 godina išao u crkvu, budući da sam bio jako dobar u školi po pitanju tih disciplina... čak sam i referate o majmunima pravio itd.

Zato ne mislim da moraš ti sada odmah to da prihvatiš i usvojiš.... + kako funkcioniše nauka postalo mi jasno kada sam sam stupio u taj svet pre jedno 10 godina.

Samo ću reći primer. Danas se čovek rodi, ide u školi, gleda TV, čita knige... ode u gimnaziju, zavši, pa na fakultet isto... Spacializacija mu je uska, a pogled na svet mu je već izgrađen. A svaka nauka funkcioniše u okvirima neke PARADIGME, ili u sistemu aksioma, kao pretpostavki, u koje se ne sumnja. To je implicitno dano.

Npr. mi svi danas prihvatamo da je brzina svetlosti ta koja jeste... međutim postoje gomila dokaza da je ta brzina bila u prošlosti i do 10 mio puta brža. I samo ta "pretpostavka" ako se usvoji u naučnoj zajednici, ruši potpuno teoriju Big Banga, nevidljive mase i energije... red shift,... dopplerjev efekat... starost zemlje itd.

Ali o tom po tom.  :229229229:

Подели на овим сајтовима

Јес, јес, аксиоми су незгодна ствар. Зато је философија закон - сумњати у све живо, осим у саму сумњу. :229229229:

Подели на овим сајтовима

Npr. mi svi danas prihvatamo da je brzina svetlosti ta koja jeste... međutim postoje gomila dokaza da je ta brzina bila u prošlosti i do 10 mio puta brža. I samo ta "pretpostavka" ako se usvoji u naučnoj zajednici, ruši potpuno teoriju Big Banga, nevidljive mase i energije... red shift,... dopplerjev efekat... starost zemlje itd.

Ne postoji ni jedan jedini dokaz koji bi podrzao takvu laz.

Подели на овим сајтовима

И једно питање за креационисте откуд постоји нпр. ХИВ? (Молим вас само ми немојте рећи оно Богохулно Божја казна за хомосексуалце!)  :229229229:

na to pitanje najbolje moze da ti odgovori ovaj covek

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Maxwell nije tu reč o 4 ili 5 elemenata. Priča o postajanju čoveka je mnogo složenija. Meni je lično najteže bilo da prihvatim Adama i Evu, iako sam već jedno 10-15 godina išao u crkvu, budući da sam bio jako dobar u školi po pitanju tih disciplina... čak sam i referate o majmunima pravio itd.

Zato ne mislim da moraš ti sada odmah to da prihvatiš i usvojiš.... + kako funkcioniše nauka postalo mi jasno kada sam sam stupio u taj svet pre jedno 10 godina.

Samo ću reći primer. Danas se čovek rodi, ide u školi, gleda TV, čita knige... ode u gimnaziju, zavši, pa na fakultet isto... Spacializacija mu je uska, a pogled na svet mu je već izgrađen. A svaka nauka funkcioniše u okvirima neke PARADIGME, ili u sistemu aksioma, kao pretpostavki, u koje se ne sumnja. To je implicitno dano.

Не могу да верујем да неко ко каже да је добро упознат са природним наукама може да каже тако нешто што си ти рекао. С друге стране ако је "добро" упознат... 319.gif

Што се тиче уске специјализације и погледа на свет, слажем се. Али специјализације су потребне, међутим поглед на свет треба да је широк и open-minded иначе неће ни бити напретка.

Credo in unum Deum!

Подели на овим сајтовима

Eto ti i ponovo dobrog akvilija da nas malo poduči! Nije mu bilo dosta što su mu ERV propali!

Polako rekao sam...

@ maxwelle... treba biti širok, međutim pitanje je šta to znači. Da sumnjaš u ono što niko ne sumnja, kao što kaže Aca? Na svom fakultetu bio sam asistent, ali nisam dugo hteo tu da ostanem, jer sam morao da govorim stvari, sa kojima se nisam slagao ni verovao u njih. Platio sam visoku cenu (izgubio i karijeru i stipendije za VB i Merryland) ali mi nije žao.

Pre 5 godina razgovarao sam sa nekoliko državnih sekretara države u kojoj živim, samim ministrom finansija, direktorima nekoliko agencija i rekao im da dolazi kolaps sistema, napravivši im analizu od 100 A4 stranica. Smejali su se.. eto sada se ja njima smejem... (u stvari nije mi do smeha... pre do plakanja  :229229229:)

I šta je onda biti širok? To da si u "gomili" ili van nje?

Подели на овим сајтовима

Jeli ti razumeš engleski? Vrati se na temu i pročitaj zadnja 2 posta. Tu sam ti poslao i link gde sami evolucionisti tvrde da EVR ne objašnjavaju da su majmuni i ljudi imali istog pretka...zbog određenih poteškoća itd.

Za tebe akvilije ja mislim da tebi fali pre svega vera. Ja, iskreno ne znam kako da ti pomognem, jer ne znam gde je kod tebe granica alegorije i stvarnosti oktrovenja? Ako si ti sam sebi merilo da tu granicu postaviš, to nije ništa drugo nego Solo Scriptura? I onda opletimo po adventistima, tobož jer smo mi pravoslavci?!

Ako pak nisi, ko onda jeste?

I kako ti čitaš simbol vere? Verujem u jednoga Boga (futilnog?) i jednu Prirodu koja je sve (slučajno) stvorila, sve vidljivo i nevidljivo?

Katolički evolucionisti su barem prihvatali da je sam postupak evolucije bio praćen Božjom rukom, gde je Bog činio gomilu čuda... a kod tebe ni toga nema.

Hajde da si ateista, baš me briga... ali ovako me brineš.

Подели на овим сајтовима

Jeli ti razumeš engleski? Vrati se na temu i pročitaj zadnja 2 posta. Tu sam ti poslao i link gde sami evolucionisti tvrde da EVR ne objašnjavaju da su majmuni i ljudi imali istog pretka...zbog određenih poteškoća itd.

Za tebe akvilije ja mislim da tebi fali pre svega vera. Ja, iskreno ne znam kako da ti pomognem, jer ne znam gde je kod tebe granica alegorije i stvarnosti oktrovenja? Ako si ti sam sebi merilo da tu granicu postaviš, to nije ništa drugo nego Solo Scriptura? I onda opletimo po adventistima, tobož jer smo mi pravoslavci?!

I kako ti čitaš simbol vere? Verujem u jednoga Boga (futilnog?) i jednu Prirodu koja je sve (slučajno) stvorila, sve vidljivo i nevidljivo?

Katolički evolucionisti su barem prihvatali da je sam postupak evolucije bio praćen Božjom rukom, gde je Bog činio gomilu čuda... a kod tebe ni toga nema.

Која је ово демагогија па ни радикали(напредњаци) нису јој дорасли. Символ вере: Верујемо у једнога Бога, Оца, СВЕДРЖИТЕЉА...

Дакле сведржитељ, значи нема потребе за некаквим Божанственим интервенцијамa и "директним прљањем руку" од стране Бога. Ако постоји слободна воља (а постоји - барем православни тако верују), онда мора постојати и случајност, јер су они нераскидиви (случајност и слободна воља).

Credo in unum Deum!

Подели на овим сајтовима

Sta? Ponovio si opet onu glupost sa prve dve strane. Na stati je vec odgovoreno. Eno SQNY ti je citirao

citav naucni rad koji objasnjava da je ocito da je samo infekcijom retrovirus mogao postati integralni

deo naseg genetskog materijala ZATO STO SU OCITI OZILJCI KOJI SU TRAGOVI PROCESA INFEKCIJE.

Ajdee!

Nisu u pitanju alegorije i metafore nego arhetipovi. To jest konkretni dogadjaji koji su izrazeni na alegorican nacin. Znaci nije metafora da je samo izmisljeno kao simbol za nesto nego se stvarno desilo ali ne na takav nacin kako je opisan zato sto je opis simbolican/metaforican/alegorijski.

Gde se to sukobi sa evolucijom.

Netacno nigde to ne kazu. Ne spominju nikakva cuda u evoluciji.

Vidi malo predavanja Keneta Milera na youtube. On je verujuci crkveni rimokatolik i jedan

od boljih evoluciionih biologa.

To da sukob izmedju evolucije i pravoslavlja nije realan nego fabrikaovan vide i mnogi iskreni ateisti. Kao

recimo covek iz mog potpisa.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...