Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Да ли би све до сада изнето са ваше стране могло да значи да ТЕ и Креационизам у ствари "играју у једном тиму"?

Nikako. Kreacionizam je cist skup besmislcia i lazi. A Teorija evolucija je najbolje moguce objasnjenje razvoja

zivih organizam na planeti zemlji stoga je TE istina a kreacionizam je gomila lazi.

Подели на овим сајтовима

Aha znaci Mojsije je govorio o vaskrsenju 89898989898989

a zasto ne bi prvo ljudi  vaskrsnuli pre zemlje

..ne vidim da je to manje logicno

Други назив за васкрсење је стварање. Када се говори о васкрсењу земље и неба,

Апостоли користе тај назив - стварање неба и земље.

Ствара се земља и небо, а онда човек.

samo to imas da odg na ovo:

je l to zvanicno tumacenje Pravoslavne Crkve?

a zasto ne bi prvo ljudi  vaskrsnuli pre zemlje

..ne vidim da je to manje logicno od vaskrsnuca zemlje pra vasione 89898989898989

Znaci knjiga Postanja je knjiga Vaskrsenja 89898989898989

A kako ce zemlja biti prineta liturgijom Ocu kad ce sveopste vaskrsenje nastupiti Drugim dolaskom kad se zacari Antihrist posle 3 god. 89898989898989  Je l antihrist u stvari  hrist kao sto je knjiga postanja knjiga vaskrsenja 89898989898989

Tвар, и људи свих времена,  приноси себе, кроз наручје Сина Божијег у усиновљење Богу Оцу,

у литургијском входу и евхаристији.

Дакле, земља се приноси кроз Литургију до Другог доласка Христовог.

То ниси знао?

ne u tom smislu.i koliko je prineta ?? za sada jesmo posle 2000g blizi  Bogu Ocu sa  holokaustom i atomskom bombom  MILosrdnim Andjelom nego u vreme Hrista??ciudna ti je ta putanja prinosenja??

Odg koje tumacio na takav nacin sestodnev?

kad? koji vaseljenski i pomesni sabor je doneo takvu odluku?

Sesti dan nije nikakva slika vaskrsenja tekstopisac misli na sesti istorijski dan stvaranja....to je potvrdjuje naredba posle potopa da se jedu zivotinje... sesti dan je sesti dan.ne sesti eshatoloski..jedan je dan eshatoloski nezalazni..nema sest eshatoloski dana.je l tako?ako nije

izvoli

1.Sveto pismo

2.Sv.Oce

3.Predanje

4.Odluke sabora

i reci ko uci o sest eshatoloskih dana??

zasto biljke da vaskrsnu pre Vasione??

ako nemas odg znaci da si sve izmislio i da lunosis lazno tumacenje za mene:

jereticko ucenje...zao mi je.nemas argumente..

Подели на овим сајтовима

akvilio da li bi izgradio svetsku harmoniju a da je cena milijarde milijarda tona bola smrti straha i patnje kako zivotinje tako i ljudi ?????????????????????????????a ne moras da stvoris svet nista te ne prinudjava????????

zasto neces da odg na ovo pitanje? ja sam ti odg za naftu.Budi posten..i reci

Zasto izbegavas pitanje?

Argument projekcije nasih vrednosti na Boga ima smisla jedino ako je Bog =bog ne licnost.

ali ako je Bog licnost razumna slobodna ..e  onda taj argument otpada i mi mozemo takvoga Boga da stavimo pod moralni sud...tvoja poruka je da je Bog jezuita...

Подели на овим сајтовима

Да ли би све до сада изнето са ваше стране могло да значи да ТЕ и Креационизам у ствари "играју у једном тиму"?

Nikako. Kreacionizam je cist skup besmislcia i lazi. A Teorija evolucija je najbolje moguce objasnjenje razvoja

zivih organizam na planeti zemlji stoga je TE istina a kreacionizam je gomila lazi.

Pa kako se ni iz cega na ikoni stvara miomirisno ulje,krv,  blagodatno oganj na veliku subotu..trenutno..znaci da je Bog kreacionista po malo.....mislim da je na to mislio Nebojsa.

Подели на овим сајтовима

Да ли ТЕ узима у обзир могућност да се слабији организми под одређеним условима могу претворити у јаке? 

U kom smislu "JAKE"?

Organizmi postaju jaki na taj način što evolucijom pronalaze najbolji način za život u određenoj sredini - šanse za preživljavanje u hladnim uslovima veće su za organizme sa debelim krznom. Ako ih to čini "JAKIM" onda da.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Да ли ТЕ узима у разматрање кратке временске интервале или своја тврђења заснива на материјалним и нематеријалним доказима насталим у дугим временским интервалима?

Постоје ли организми који су направили велики еволуциони помак у неком краћем временском интервалу (рецимо до 1000 година)?

Подели на овим сајтовима

Преформулисаћу питање.

Да ли је могуће да се промене услови тако да постану погоднији за слабије јединке једне врсте?

Obično se ne menjaju uslovi zbog jedinke nego jedinka zbog uslova.  :)

Подели на овим сајтовима

Да ли ТЕ узима у разматрање кратке временске интервале или своја тврђења заснива на материјалним и нематеријалним доказима насталим у дугим временским интервалима?

Постоје ли организми који су направили велики еволуциони помак у неком краћем временском интервалу (рецимо до 1000 година)?

Da, recimo čovek. Čovek od pre hiljadu godina je bio znatno znatno niži, živeo je kraće i koliko znam, bio je više dlakav. Mislim da ima još.  Čak i čovek od pre 250 godina je bio niži u proseku nego čovek danas.

Подели на овим сајтовима

Da objasnim ja svoje "izbegavanje" i "kukavicluk":

Za one koji nisu upoznati, osoba koja se nalazi iza nicka Aquilio, nije naucnik, nema ni PhD, ni master, niti bachelor ni iz jedne prirodne nauke relevantne za ovu diskusiju: ni iz hemije, ni iz biologije, niti iz fizike.

Shodno tome, ne vidim na osnovu cega Aquilio temelji sebe kao nekog glasnogovornika nauke na ovom forumu, tj. kao neko kome treba da se obratimo kada je rec o pitanjima nauke.

Svaka rasprava koju Aquilio potencira kao naucnu, zapravo se svodi na to da Aquilio prepricava i/ili copy-pasteuje sa stranica koje podrzavaju teoriju evolucije (i to je vec vidjeno i na drugim forumima). Meni ne bi bilo nista lakse, nego da na svako njegovo prozivanje odem na neku od kreacionistickih web stranica i copy-pasteujem mu odgovor. I da tako idemo u nedogled.

Medjutim, ja ne zelim da glumim ono sto nisam. I da se stvaram famu navodnog znanja time sto cu se instant cyber "obrazovati". Naucnik nisam, ali pravoslavni hriscanin jesam. Pripadnik sam Crkve u kojoj znacajno mesto zauzima Bozansko otkrivenje koje poznajemo kroz Sveto Pismo i Sveto Predanje. Zbog prethodno navedenog, a kao sto sam vec ranije rekao na ovoj temi, fokusiram se na ono sto me interesuje kao vernika, kao hriscanina, odnosno akcenat cu staviti na one teme i ona pitanja teorije evolucije koje mogu imati uticaja na fundamentalna pitanja vere.

Kako ne bi bilo zabune, ponovo ukazujem da sam naklonjen izboru o kojem je govorio Dostojevski:

Kada bi mi neko mogao dokazati da je Hristos van istine, i kada bi istina zaista iskljuchivala Hrista, ja bih pretpostavio da ostanem sa Hristom, a ne sa istinom

U ovu diskusiju usao sam s tezom iz Premudrosti Solomonovih, glava 1:

13 Zato što Bog nije smrt stvorio

niti se raduje propasti živih.

14 Jer je izveo sve u bitije

i spasonosni su postanci svijeta,

i nema u njima otrova propasti

niti na zemlji paklenog carstva.

15 Jer pravednost je besmrtna

(a nepravednost - uzročnik smrti)

Kao i

Кроз једног човека уђе у свет грех, и кроз грех смрт (Рим.5,12)

Kasnije, kroz dalje istrazivanje izazvano potrebama ove teme, video sam da postoji vise ZNACAJNIH svetih otaca koji su eksplicitno govorili u prilog tome, sto sam i navodio. Dakle, rec je, ne o mojim licnim misljenjima, ne o mom sentimentalizmu i psihologizmu, vec o misljenjima ljudi koji u Pravoslavnoj Crkvi s pravom imaju odredjeni kredibilitet i ciji stavovi imaju prilicnu tezinu. Nisam do sada naisao na svetitelja koji je smrt posmatrao kao puki bioloski fenomen, koji je smrt kako telesnu, tako i duhovnu, posmatrao odvojeno od pojma i znacenja greha.

p.s. U daljoj diskusiji necu sebi vise dozvoliti da budem uvucen u blato Akviliovog nacina razgovora i ophodjenja sa ljudima (u stilu "katran+perje") koji cesto prate veoma direktna licna vredjanja i bahacenje (putem brisanja i prepravljanja poruka), a sto je Akvilio mnogo puta do sada pokazivao na ovoj temi. Tema je suvise ozbiljna da bih energiju i vreme trosio na takve stvari.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• Гости

Преформулисаћу питање.

Да ли је могуће да се промене услови тако да постану погоднији за слабије јединке једне врсте?

Зар целокупна наука нема за циљ да све подреди људским потребама или ја грешим?

Подели на овим сајтовима

Преформулисаћу питање.

Зар целокупна наука нема за циљ да све подреди људским потребама или ја грешим?

Ima cilj da stiče saznanja i da utvrdi šta je tačno, da ne kažem šta je istina.

Svaka od nauka proučava različite stvari.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Са којим циљем утврђује тачност (истинитост, истину), ако не да би све подредио себи?

Зар то помало не личи на ону старозаветну о дрвету познања?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...