Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Kako kome. Mnogima ne vredi govoriti pa nista ne kapiraju.

Pokusaj, brate, ne gubi nadu. Ne trazi sebi izgovor.

Hajde, budi iskren pa mi reci, sta ti to podrazumevas po "promenom" u mom pristupu?

Mozda trazis da uslov razgovora s tobom bude da ja "cinjenice" prihvatim kao CINJENICE?

Hajde, iskreno reci.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Ne mozda nego upravo to, bez toga nema dijaloga. Cinjenice nisu "cinjenice" niti su cinjenica za samo

neke nego su CINJENICE. I ko to ne prihvata ima ozbiljnih problema sa percepcijom relanosti i sa njime

se ne vodi dijalog.

Znaci, da bi ti nekog udostojio razgovora, taj mora prihvatiti teoriju evolucije kao cinjenicu?

E, pa Akvilio, pomiri se s tim da neko ima razlicit prioritet cinjenica i kriterijum cinjenicnosti cinjenica.

Meni, kao hriscaninu, jedina neupitna cinjenica je: BOG, KOJI JE VASKRSENJE I ZIVOT.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Људи браћо, не мешајте теологију и науку... Нема никакве сврхе расправљати о ТЕ и "домостроју спасења".

Не кажем да не треба пажљиво посматрати шта се догађа у науци, али су ЧИЊЕНИЦЕ које ми имамо изван сваког домашаја чињеница које наука истражује. Свакако да има пуно места за ТЕ, али само са научне стране.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Људи браћо, не мешајте теологију и науку... Нема никакве сврхе расправљати о ТЕ и "домостроју спасења".

Не кажем да не треба пажљиво посматрати шта се догађа у науци, али су ЧИЊЕНИЦЕ које ми имамо изван сваког домашаја чињеница које наука истражује. Свакако да има пуно места за ТЕ, али само са научне стране.

Evoluciona "nauka" se mesa sama implicirajuci da Bog, ukoliko postoji, jeste tvorac smrti. 

Подели на овим сајтовима

Znaci, da bi ti nekog udostojio razgovora, taj mora prihvatiti teoriju evolucije kao cinjenicu?

Jos nismo dosli do teorije evolucije u raspravi nego smo tek kod utvrdjivanja jedna jako konkretne

merljive emprijkse cinjenice. Umiranja tvorevine od njenog samog pocetka.

E, pa Akvilio, pomiri se s tim da neko ima razlicit prioritet cinjenica i kriterijum cinjenicnosti cinjenica.

Da i to je jako dobar pokazatelj da taj doticni neko ima problema sa razmisljanje i sastavljanjem smislenog

odgovora i dok se to ne promeni dijalog sa takvim se izbegava. Jer doticni za to nije sposoban.

Meni, kao hriscaninu, jedina neupitna cinjenica je: BOG, KOJI JE VASKRSENJE I ZIVOT.

Vidis, za mene kao hriscanina to nije cinjenica nego ISTINA. Namerno koristim tu rec jer to

upucuje na jedan sasvim drugi pojam i sasvim drugu realnsot od cinjenice.

Подели на овим сајтовима

Evoluciona "nauka" se mesa sama implicirajuci da Bog, ukoliko postoji, jeste tvorac smrti.  

Па добро, може и тако да се протумачи - али примети да је то само једно наше могуће тумачење научне теорије. ТЕ се у ствари уопште не изјашњава о Богу и пореклу смрти.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па добро, може и тако да се протумачи - али примети да је то само једно наше могуће тумачење научне теорије. ТЕ се у ствари уопште не изјашњава о Богу и пореклу смрти.

naravno, Zvonko, da je tako, to i ne sporim, ali problem nastaje kod verujucih ljudi koji prihvataju TE... mada i bez verujucih ljudi, TE implicira nesto jos dalje, ali hajde da ne sirim pricu...

@Akvilio:

ipak sam se prerano ponadao...

Подели на овим сајтовима

Не спорим потребу да се о томе разговара, али људи обично виде само две могућности:

1. ТЕ је исправна, а Књига Постања није исправна

2. ТЕ није исправна, а Постање је исправно

Међутим постоје и друге могућности које треба узети у обзир, на пример:

3. ТЕ (као и свака научна теорија) је непотпуно објашњење објективне реалности - ово је увек тачно када је наука у питању

4. Наше тумачење/примена ТЕ на питање Постања је погрешно

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не спорим потребу да се о томе разговара, али људи обично виде само две могућности:

1. ТЕ је исправна, а Књига Постања није исправна

2. ТЕ није исправна, а Постање је исправно

Међутим постоје и друге могућности које треба узети у обзир, на пример:

3. ТЕ (као и свака научна теорија) је непотпуно објашњење објективне реалности - ово је увек тачно када је наука у питању

4. Наше тумачење/примена ТЕ на питање Постања је погрешно

Ok... vrlo rado citam(razgovaram) i na temu drugacijih stavova...

Подели на овим сајтовима

Знаш како - моје мишљење је да ТЕ у ствари има гомилу нерешених научних проблема и ови "теолошки напади" им само служе да све примедбе одбаце као "религиозно мотивисане".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Знаш како - моје мишљење је да ТЕ у ствари има гомилу нерешених научних проблема и ови "теолошки напади" им само служе да све примедбе одбаце као "религиозно мотивисане".

Ok, verujem. Jos ranije na ovoj temi, ogranicio sam teme u vezi TE o kojima cu pricati (teoloske implikacije koje su mi kao verniku problematicne)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...