Jump to content

Поставите питања везана за еволуциону биологију

Препоручена порука

Nisam dobio odgovor na pitanje.

И опет си ме погрешно разумео. Адам није саучествовао, односно Бог није саучествовао у паду творевине. И Бог и Адам су заједно учествовали - Адам је саучествовао - у начину постојања првобитне творевине. То јест, и Адам је имао власт над твревином. Према томе, услед греха Адамовог, то саучествовање у власти над творевином претворило се у злоупотребу власти над творевином. Тај грех био је узрок новом трагичном постојању, пошто је Бог претходно Адаму дао власт над творевином.

Nisam pitao da li je Adam saucestvovao sa Bogom u nacinu postojanja prvobitne tvorevine.

Разлог зашто је Бог дао Адаму власт над твревином је тај да би Адам слободно прихватио заједницу и постојање са Богом. Међутим, Адам се преварио и помислио да може остварити постојање без Бога. У том тренутку Адамовог самообмањивања (искушењем) уследио је нови покрет творевине у свом суштинском делу, а то значи, да је Адам ,,познао зло'' и кренуо у правцу таме. Тај промашај био је наговор сатане. Превара сатанина.

Nisam pitao sta je Adam pomislio da moze  i kako je teklo njegovo iskusenje.

Дакле, нема говора о некаквом саучествовању Божијем у смрти и пропадљивости, већ је у питању Адамова злоупотреба својег саучествовања са Богом у власти над творевином. Ту власт је Адам добио због тога, као што сам ваћ поменуо, да би творевину слободно увео у вечну заједницу са Богом, што подразумева једини начин вечнога постојања. Тек када је Адам промашио свој циљ (= сједињење са Богом), творевина се обрезла у ново трагично постојање на начин како сам већ објаснио.

Nisam pitao zasto je Adam dobio vlast nad tvorevinom od Boga.

Pitao sam.

Kako je mogao na bilo koji nacin da saucestvuje sa Bogom u stvaranju tog drugog kosmosa

velikim praskom kad nije vise imao opstenje sa Bogom?

Ako je ovo boldovano plavom bojom tacno onda Bog nije pokretac velikgo praska.

Подели на овим сајтовима

Ја просто не знам како више да похватам толике недоследности. Прво, Ђунисе, знај да ја сматрам ову творевину као исту ону која је постојала пре пада, али са нагласком да начин постојања творевине пре и после пада није исти. Дакле, не само што је материја пала, као некаква маса која пада у провалију, него је пала целокупна категорија творевине заједно са наодвојивим временом. Зато те молим да почнеш размишљати у другачијем смеру, односно у смеру који ће да укључи тумачење еволуције као чињенице која је у складу са категоријом пале творевине.

Аквилио,

замолио бих те да коначно испоштујеш неке ствари које размењујемо на овом заједничком форуму. До сада си више пута обавештен да не треба да узимаш пример геоцентризма као погрешно учење ранијих Отаца, односно да не постављаш хелиоцентризам као некакав апсолутни закон.

Заиста, не знам докле ћеш остајати тако неразуман. Већ много пута био си обавештен да је по учењу Ајнштајна ротација релативна. Све до Ајнштајна сматрало се да је хелиоцентризам апсолутна теорија. Међутим, по принципу Ајнштајнове релативности све се до тада променило.

Потпуно је свеједно да ли ћемо рећи да се земља окреће око сунца или се сунце окреће око земље. И једна и друга ствар је исправна. Заиста, требао би коначно ту твоју злоупотребу да избациш. Кажем злоупотребу, јер свесно настављаш да радиш по старом. Па ти сада уради како мислиш да треба.

Веома ми је жао што брат Ђунис мора да проживљава - и не само он - овакве саблазни и оваква подметања. Заиста, не знам у чему може бити толики разлог да се фантазија о теолошком еволуционизму потенцира до те мере да се све треба том учењу потчинити. Постављањем слике нафтне бушотине требало би да збуни и порази брата Ђуниса? Једно је непобитно: брат Ђунис треба да увиди да је еволуција космоса и земље једна чињеница која не узрокује оповргавање отачких учења, али то управо хоћеш да наметнеш Ђунису. Дакле, нека је Ђунису Бог на помоћи да истраје (као и свима нама).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Nisam dobio odgovor na pitanje.

И опет си ме погрешно разумео. Адам није саучествовао, односно Бог није саучествовао у паду творевине. И Бог и Адам су заједно учествовали - Адам је саучествовао - у начину постојања првобитне творевине. То јест, и Адам је имао власт над твревином. Према томе, услед греха Адамовог, то саучествовање у власти над творевином претворило се у злоупотребу власти над творевином. Тај грех био је узрок новом трагичном постојању, пошто је Бог претходно Адаму дао власт над творевином.

Nisam pitao da li je Adam saucestvovao sa Bogom u nacinu postojanja prvobitne tvorevine.

Разлог зашто је Бог дао Адаму власт над твревином је тај да би Адам слободно прихватио заједницу и постојање са Богом. Међутим, Адам се преварио и помислио да може остварити постојање без Бога. У том тренутку Адамовог самообмањивања (искушењем) уследио је нови покрет творевине у свом суштинском делу, а то значи, да је Адам ,,познао зло'' и кренуо у правцу таме. Тај промашај био је наговор сатане. Превара сатанина.

Nisam pitao sta je Adam pomislio da moze  i kako je teklo njegovo iskusenje.

Дакле, нема говора о некаквом саучествовању Божијем у смрти и пропадљивости, већ је у питању Адамова злоупотреба својег саучествовања са Богом у власти над творевином. Ту власт је Адам добио због тога, као што сам ваћ поменуо, да би творевину слободно увео у вечну заједницу са Богом, што подразумева једини начин вечнога постојања. Тек када је Адам промашио свој циљ (= сједињење са Богом), творевина се обрезла у ново трагично постојање на начин како сам већ објаснио.

Nisam pitao zasto je Adam dobio vlast nad tvorevinom od Boga.

Pitao sam.

Kako je mogao na bilo koji nacin da saucestvuje sa Bogom u stvaranju tog drugog kosmosa

velikim praskom kad nije vise imao opstenje sa Bogom?

Ako je ovo boldovano plavom bojom tacno onda Bog nije pokretac velikgo praska.

Не могу да разумем толику твоју самоувереност по питањима некаквог коадамитства, а сада се зачуђујеш неким стварима које опет сам пројектујеш, наводно у моје име и стављајући све то у моја уста.

Већ си добио примедбе од једног брата, да по теби, Бог нема ништа са творевином, да вилин коњиц пада и умире зато што је то природни закон и да Бог са тиме нема ништа.

Како ћемо све ставити сада на своје место? У чему је разлог свему овом компликовању? Ја се бојим да знам разлог код тебе, али, о томе ћемо други пут и на другој теми (у вези твоје сексуалности у есхатону /Боже нас сачувај/).

Сада знамо да творевина постоји у смрти јер је тако Бог допустио; сада сваки врабац падне вољом (= допуштењем) Божијим. Сада, ако би у наш дом улетели разбојници и начинили скрнављење над нама, и то би било Божије допуштење. Сваки земљотрес, свака трагедија, помори, све је то допуштење Божије - ништа не бива без допуштења Божијег. Слушао ли си Господ говори човеку?

И ти опет питаш како може да се Велики прасак деси као стварање смрти, као стварање творевине у потпуном смртном постојању? Разуми већ једном: Адам је тај који има власт над творевином (који је узрок Великог праска), и то власт у потпуном смислу. Та власт може да учини са творевином шта јој је воља. А то значи, да је Адам, као онај који је добио (од Бога) власт над творевином, злоупотребио то саучествовање са Богом у власти, и задао погрешан смер творевине.

Бог није хтео присилно да задржи творевину у првобитном постојању. Јер, то би опет било нешто што нужно доводи творевину у бесмртност, то јест, у вечност. Зато је Бог допустио, па и проклео творевину, да постоји на начин каквим сад постоји. Ако ћеш Бога кривити због тога, онда се показује невероватно лицемерје твоје, пошто нема већег лудила од учења о еволуцији Адамових биолошких потомака. Еволуција постоји, али ту чињеницу треба протумачити из перспективе исправног богословског става. О томе говори Зизјулас, о томе говори теологија и догматика. Једном речју, Адам је по догматском учењу, у апсолутном смислу, узрок постојања свих људи на земљи, као и узрок постојања пропадљивости.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Не могу да разумем толику твоју самоувереност по питањима некаквог коадамитства,

Culi ste da je ucenje o koadamitima osudjeno na jednom  saboru, i taj podatak sam vam izneo pre izvesnog vremena, i sada koristite da bi tom osudom eliminisali aquilia  iz diskusije.

Medjutim, aquilio ne propoveda ucenje o koadamitima.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Не могу да разумем толику твоју самоувереност по питањима некаквог коадамитства,

Culi ste da je ucenje o koadamitima osudjeno na jednom  saboru, i taj podatak sam vam izneo pre izvesnog vremena, i sada koristite da bi tom osudom eliminisali aquilia  iz diskusije.

Medjutim, aquilio ne propoveda ucenje o koadamitima.

Не бих баш рекао, брате. Управо ме је Аквилијево промишљање на ту тему подстакло да сумирам своје мишљење о његовим тезама.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8913.msg255765.html#msg255765

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8913.msg255971.html#msg255971

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Ko ima bolje resenje od koadamita za sintezu TE i teologije nek slobodno iznese. Evo Nikolic ne

uspeva da poveze svoju fantaziju u smislenu celinu pa me optuzuje da ja forsiram koadamitsvo.

Ne forsiram ja nista nego prema onome sto ja znam to je najelegantije resenje. U suprotnom nastaju

mnogo veci i tezi teoloski problemi. Ali da bi se sto shvatilo prvo treba svhatiti kako evolucija funkcinise

i zasto je ona neosporena cinjenica.

Подели на овим сајтовима

Vera da je samo jedan prvobitni covek medju hiljadama prvobitnih ljudi,

od Boga odredjen da nacini sudbonosni izbor, NIJE MOJA VERA.

Nisu to koadamiti, jer je Adam bio covek, PRVI, prvi covek u pravom smislu reci:

Duh, dusa i telo. Pod njim je bio vozglavljen citav svet. Bio je prvi covek,

jer se njemu Bog obratio predavsi mu duh kroz odnos.

Bogonadahnuti biblijski pisac naglasava, sa posebnom paznnjom, da Adam nastaje

iz NEPOSREDNOG O D N O S A sa Bogom.

On postaje covek po Duhu Bozijem, dakle, uspostavljanjem zajednice preko predavanja Duha!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Vera da je samo jedan prvobitni covek medju hiljadama prvobitnih ljudi,

od Boga odredjen da nacini sudbonosni izbor, NIJE MOJA VERA.

Nisu to koadamiti, jer je Adam bio covek, PRVI, prvi covek u pravom smislu reci:

Duh, dusa i telo. Pod njim je bio vozglavljen citav svet. Bio je prvi covek,

jer se njemu Bog obratio predavsi mu duh kroz odnos.

Bogonadahnuti biblijski pisac naglasava, sa posebnom paznnjom, da Adam nastaje

iz NEPOSREDNOG O D N O S A sa Bogom.

On postaje covek po Duhu Bozijem, dakle, uspostavljanjem zajednice preko predavanja Duha!

И, Вељо, шта значи ово што си написао, хајде мало да разјаснимо, пошто ми твоја мисао делује недовршена.

Шта значи ово да је Адам "PRVI, prvi covek u pravom smislu rec"? Да ли то значи да наводни други хоминиди у које је, наводно поред Адама, Бог удахнуо Свој Дух нису људи? Не разумем шта си хтео рећи.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

To i jeste najveci problem u takvom pristupu jer je onda jako velika sansa da vecina nas

vodi poreklo od tih neljudi u pravom smislu i to znaci da nismo vise od obicnih zivotinja

sa razvijenim mozgom.

Upravo tako.

Подели на овим сајтовима

@Djunis

Kako ti vidis resenje tog problema koji sam naveo?

Како ја видим решење?

Решење не сме ни на који начин да доведе у питање ниједну од следећих чињеница:

1. Бог је створио свет и подарио живот свим живим бићима и човеку. Он није створио смрт.

2. Бог воли човека.

3. Бог је човеку даровао слободну вољу.

Подели на овим сајтовима

Prva stavka je cinjenicno netacna. Druge dve nisu relevatne za ovu temu.

Za prvu činjenicu će morati da izviniš da je činjenično netačna. Jednostavno, ta činjenica je bitna egzistencijalno i ontološki (kako god hoćeš), pa ako su svetitelji, grešili u nekim minornim, spasenjski nebitnim stvarima (geocentrizam), teško da su grešili u ovako bitnim stvarima poimanja Boga, koliko se Bog može poimati*

A druge dve činjenice nisu relevantne za ovu temu jedino ukoliko zabijemo glavu u pesak pred njima...

*Da podsetim na citate iz Prve besede o etici, Svetog Simeona Novog Bogoslova. BOG NIJE TVORAC SMRTI I TRULEŽNOSTI!!!

ЕТИЧКА БЕСЕДА ПРВА

1. Бог није, како су неки склони да мисле, првозданима на самоме почетку само рај дао, није само њега створио нетрулежним, него је много пре њега сву ову земљу коју ми сада насељавамо и све што је на њој, али и небо и оно што је на њему, привео /у постојање/ у пет дана. У шести дан саздао је Адама и поставио га за господара и цара целокупне видљиве творевине. Тада не беху створени ни Ева ни рај, него Бог овај свет сазда као какав рај  нетрулежан, додуше, али ипак вештаствен и чувствен, те је њега, како је речено, даровао Адаму и његовим потомцима на уживање.

----------

Обрати пажњу опет и на то како није написано ни "створи Бог рај", нити "рече: нека буде; и би", него  Насади го; и израсте Бог још из земље свако дрво лепо за гледање и добро за јело (Пост 2, 9), које има плодове свакојаке и разнолике, а који се не кваре, нити уопште пролазе, него имају вечиту свежину и посебну сладост и првозданима пружају неизрециву милину и радост.

----------

И одмах постави пламени мач да чува приступ дрвету живота (Пост 3,24), чега смисао није даје требало да се касније они поново врате у сами чулни и вештаствени рај. Он и није због тога до сада задржан, нити га тога ради Бог није проклео, него да би носио образ будућег непролазног живота и представљао слику вечнога Царства Небеског. Да није то било разлог, требало је пре он да буде проклет, јер је у њему и дошло до преступа. Али /Господ/ то не чини, него је сву осталу земљу јер, како рекосмо, нетрулежна беше као и рај и све сама од себе приношаше, да Адам, када већ излази отуда, не би и надаље живео животом лишеним мука, умора и зноја, проклео овим речима: Проклета је земља у делима твојим; у мукама ће те је јести све дане живота свога; трње и коров даваће ти и јешћеш траву пољску намењену зверима и бесловесним животињама; у зноју лица свога јешћеш хлеб свој, док се не вратиш у земљу из које си узет, јер земља си и у земљу ћеш отићи (Пост 3,1718).

----

4. Видиш ли како не казах случајно да твар више није хтела да послужи Адаму преступнику, видевши даје као онај који је устао против Бога, свога Творца, остао без божанске славе? Зато му Бог, предодредивши пре стварања света његово спасење из пакибитија, потчини твар, проклевши је да човеку који је постао трулежан и ради кога је настала трулежна и сама постане, да би му сваке године давала трулежну храну.

----

5. Јеси ли видео како не рекосмо без разлога да је и сама целокупна твар испрва Богом створена нетрулежна и у чину раја, а да је проклета преведена у трулежност и ропство и потчињена људској таштини? Него гледај каква ће бити њена коначна красота.

----

1. Обнављајући се, дакле, она неће одмах постати онаквом каква је од искони створена  далеко било!

Подели на овим сајтовима

Cienjica je da smrt i truleznost prozima svet od samog njegovog pocetka. Nema ni jednog sekunda

cele istorije kad neki deo tvorevine nije bio podlozna trulezi i umiranju. Ne znam koliko puta to treba

da ponovim. To je cinjenica!!!!!

Zato kazem, hajde da prvo naucite kako funkcionisu mehanizmi prirode pa onda da idemo dalje.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...