Jump to content

ODNOS ATEISTA PREMA ISLAMU

Оцени ову тему

Препоручена порука

Obzirom da sa hrišćanima imate nerješivih problema a nekako mi ne dolikuje da ja kao islamski teolog budem potparol vjere kojoj ne pripadam, a imaju oni svoje kadrove koji ravnopravno i vidim na jako fin način raspravu i dijalog vode sa ateistima.Međutim , ateisti imaju problema i sa islamom, i ovdje mene kao islamskog teologa zanima a i želja mi je da ateisti postave pitanje o islamu i što je to što oni islamu azmjeraju.

Naravno ja ovaj dijalog ne mogu voditi sam sa sobom, stoga se nadam aktivnom učešću  gospode ateista u ovom našem islamsko-ateističkom - dijalogu.

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

• Одговори 143
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Подели на овим сајтовима

Obzirom da sa hrišćanima imate nerješivih problema a nekako mi ne dolikuje da ja kao islamski teolog budem potparol vjere kojoj ne pripadam, a imaju oni svoje kadrove koji ravnopravno i vidim na jako fin način raspravu i dijalog vode sa ateistima.Međutim , ateisti imaju problema i sa islamom, i ovdje mene kao islamskog teologa zanima a i želja mi je da ateisti postave pitanje o islamu i što je to što oni islamu azmjeraju.

Naravno ja ovaj dijalog ne mogu voditi sam sa sobom, stoga se nadam aktivnom učešću  gospode ateista u ovom našem islamsko-ateističkom - dijalogu.

Neka je Allahov mir i spas na tebe Enize.

Postavlja se jedno suštinsko pitanje :  Da li postoji čovjek a da nevjeruje? A ako ima takvih kako oni onda mogu da surađuju sa drugima jer je vjerovanje sastavni dio čovjeka kao što voli i mrzi tako mora i vjerovati...

Подели на овим сајтовима

Konsenzusom smo se dogovorili da prihvatimo da je Hrišćanstvo o ontologiji i da u tom kontekstu razvijemo razumevanje. Međutim, to je priča za sebe i ne bih sada o tome.

A i pre nego što sam odlučio da postanem ateista, jako sam imao problem sa Islamom.

Meni je to samo jedno pustinjsko učenje iz sedmog veka koji se drži na kulturnom repertoaru modernog liberalnog društva iz puke demonstracije doslednosti države u sprovođenju sopstvenog ustava. To je ono - jeste da mislimo da je to što pričaš, radiš i misliš loše ali neka te, imaš ista prava kao i ja.

Eto, bolje da kažem šta mislim nego to da vam se dopada, ne govorim o vama kao muslimanima nego o Islamu.

Valjda ste dovoljno odrasli da pravite razliku.

Подели на овим сајтовима

Postavlja se jedno suštinsko pitanje :  Da li postoji čovjek a da nevjeruje? A ako ima takvih kako oni onda mogu da surađuju sa drugima jer je vjerovanje sastavni dio čovjeka kao što voli i mrzi tako mora i vjerovati...

Pozdrav i dobrodošao na forum  0102_laugh    .

Ja sam moderator dijaloga.

0102_laugh

Подели на овим сајтовима

Naravno ja ovaj dijalog ne mogu voditi sam sa sobom, stoga se nadam aktivnom učešću  gospode ateista u ovom našem islamsko-ateističkom - dijalogu.

Postavlja se jedno suštinsko pitanje :  Da li postoji čovjek a da nevjeruje? A ako ima takvih kako oni onda mogu da surađuju sa drugima jer je vjerovanje sastavni dio čovjeka kao što voli i mrzi tako mora i vjerovati...

Amin brate i na tebe a i na sviju nas neka je Allahov mir i spas.

Odbijanje vjerovanja u Boga je pitanje oko koga su se vodile a i vode rasprave dijalozi, pera su mnoga pisala o tome.Postoje ljudi koji tvrde da nema Boga ali svaki od njih u duši svojoj zna da postoji Neko  ko je sve ovo uredio.Zakoni kosmosa, po kojima ovaj kosmos funkcioniše nemoguće je da su oni tek tako sami od sebe nastali.Ali to nije odogovor na to što si pitao.Da, oni koji koji tvrede da nema Boga sa nama teistima se suštinski razilaze i sa njima nemamo ama baš nikakvih dodirnih tačaka kada je u pitanju vjerovanje.Jer oni ne vjeruju a mi vjerujemo.Islam njima ostavlja izbor da budu u njihovom ništavilu nevjerničkom:A onoj ko hoće da vjeruje neka vjeruje, a onaj ko neće nemoraVjera je uređenje odnosa čovjeka sa Onim koji ga je stvorio.Oni ne žele nikakav odnos je su odbili vjerovanje u Njega.Zbog takvog odnosa čovjek će biti adekvatno "nagrađen " u danu velikog obračuna.

Ali dok smo ovdje na zemlji među nama postoje međuljudski odnosi, živimo na zemlji , trgujemo, učimo jedni od drugih itd.Sve dok nam ne čine zlo kao što su recimo činili poslije drugog svjeskog rata , kada su muslimani zatvarani (vjernici hrišćani takođe)ubijani, kao što je Staljin, Lenjin i ostala svita činila zločine itd, možemo da sa njima imamo normalne odnose u granicama koje islam dozvoljava.

Naravno od njih se ne ženimo niti za njih udajemo...

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Konsenzusom smo se dogovorili da prihvatimo da je Hrišćanstvo o ontologiji i da u tom kontekstu razvijemo razumevanje. Međutim, to je priča za sebe i ne bih sada o tome.

A i pre nego što sam odlučio da postanem ateista, jako sam imao problem sa Islamom.

Meni je to samo jedno pustinjsko učenje iz sedmog veka koji se drži na kulturnom repertoaru modernog liberalnog društva iz puke demonstracije doslednosti države u sprovođenju sopstvenog ustava. To je ono - jeste da mislimo da je to što pričaš, radiš i misliš loše ali neka te, imaš ista prava kao i ja.

Eto, bolje da kažem šta mislim nego to da vam se dopada, ne govorim o vama kao muslimanima nego o Islamu.

Ja kada imam problem sa nečim ja taj problem nastojim razumjeti iščitati o njemu i onda ga rješiti.Ti si imao problema sa islamom, da li si ikada pokušao da razumiješ islam, da li si ikada nešto ozbiljnije o islamu šro pročitao.Jer donio si krupan stav o vjeri, koji da bi donio morao si mnogo toga o njoj pročitati.Ako si pročitao što si pročitao, navedi molim te, a informacije o islamu odakle si ih dobio.Ovo je jako bitno , jer na osnovu ovoga što si rekao ,želim da vidim ozbiljnost toga stava.

A ozbiljnost toga stava se vidi na osnovu činjenica koje si uzeo kao osnov za takav stav.To prvo, a drugo:To što se neslažeš sa mnom, po pitanju moje vjere(a uzećemo da si mnogo pročitao)šta ću ja od tebe kao jednog nevjernika drugo i očekivati, da mi aplaudiraš, aminuješ? Smatram da je to na čemu si ti daleko najgora opcija u životu koju čovjek može imati.Ne govorim ni ja tebi , gospodine, lično, govorim o ideologiji koja ti je razum pomutila.Ali neka i tebe.U Božijoj bašći svakakvih plodova ima, vjeruj da ima i onih šugavih, ali bolje je biti i šugav plod nego skroz pokvaren plod.

Što se tiče tvoga stava da je to učenjae iz sedmog vijeka koje je na reportoaru...

Ja smatram da ateizam uopšte nije učenje, ateizam je nasilje nad razumo.Imali ste i vi svoju zlatnu priliku .Historija je zabilježila o ateistima šta su sve radili teistima, po Rusiji, Jugoslaviji, Kambodži, kini, itd.Imali ste jako dobre metode u odvračanju teista od teizma.Tako da ono što neki zovu ateističkim učenjem ja zovem varvarizmom i nad tjelom i nad razumom.

Da odrasli jesmo iako nas vjernike, smatrate budalama, nerazumnicima iako se smijete našem načinu života, ali svako ima pravo da bira svoj način života pa i vi...

Svako dobro od Boga ti želim!

vmzn06.jpg
Подели на овим сајтовима

Ja smatram da ateizam uopšte nije učenje, ateizam je nasilje nad razumo.Imali ste i vi svoju zlatnu priliku .Historija je zabilježila o ateistima šta su sve radili teistima, po Rusiji, Jugoslaviji, Kambodži, kini, itd.Imali ste jako dobre metode u odvračanju teista od teizma.Tako da ono što neki zovu ateističkim učenjem ja zovem varvarizmom i nad tjelom i nad razumom.

Da odrasli jesmo iako nas vjernike, smatrate budalama, nerazumnicima iako se smijete našem načinu života, ali svako ima pravo da bira svoj način života pa i vi...

Svako dobro od Boga ti želim!

Ja mislim da ateizam nije nasilje nad razumom već kako stvari stoje, sam razum.

A o Islamu i njegovim zlatnim prilikama nećemo pričati stvarno.

On se dovoljno pokazao svuda. U toj meri da kad neko pomene "varvarizam nad tjelom i nad razumom" ja odmah pomislim na Islam. Ne smejem se vernicima, to sam valjda pokazao.

A ateizam nije religija niti će ikada biti. Nije se ateizam pokazao nego se pokazao KOMUNIZAM. Većina ateista se ne slaže sa komunizmom, stvarno. Svi komunisti su ateisti ali nisu svi ateisti komunisti.

To nikada nije bila ateistička TEOKRATSKA država na isti način na koji je Saudijska Arabija islamska TEOKRATSKA država u kojoj vlada šerijatski zakon.

A to za te trule voćke se slažem sa tobom.

ATEIZMU, OD BOGA SI BLAGOSLOVEN !        bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

bliss jeeee

Посматрано са стране, може се приметити неколико разлога за прихватање ислама:

- превелика приврженост породичној и националној традицији

- крупни пропусти у логичком расуђивању

- уживање у материјалним и друштвеним бенефицијама због такве опредељености

Сасвим је могуће да се током живота "упали лампица" и да се постане свестан своје заблуделости, али породичне и друштвене везе, зарађивање хлеба насушног (нпр. како би још могао зарадити и преживети професор исламске теологије, када би коначно увидео своју заблуду) гуше последње вапаје за смислом... и чорба се куса до краја и још са смешком (заиста би могло бити незгодно да се уочи сумња).

„Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа

Подели на овим сајтовима

Ja gledam da on interpretira čime se bavi to njegova religija, koje su ideje, šta propagira...

Hrišćanstvo recimo propagira praštanje, spasenje kroz ljubav, oboženje kroz težnju ka savršenstvu, poJetske visine itd.

Lepo koncipirano na papiru zaista. Samo realnost je čudna pojava.

Ali ne da daje glupe izjave kao Selkoba o naprednosti Islama i tome kako je Islam otkrio pre 6000 godina da su ljudi evoluirali etc.

To pre liči na jedan TOTALITARNI POLITIČKI režim nego na ontologiju.

Подели на овим сајтовима

bliss jeeee

Посматрано са стране, може се приметити неколико разлога за прихватање ислама:

- превелика приврженост породичној и националној традицији

- крупни пропусти у логичком расуђивању

- уживање у материјалним и друштвеним бенефицијама због такве опредељености

Сасвим је могуће да се током живота "упали лампица" и да се постане свестан своје заблуделости, али породичне и друштвене везе, зарађивање хлеба насушног (нпр. како би још могао зарадити и преживети професор исламске теологије, када би коначно увидео своју заблуду) гуше последње вапаје за смислом... и чорба се куса до краја и још са смешком (заиста би могло бити незгодно да се уочи сумња).

A oni recimo misle kada ćeš ti da shvatiš koliko ti grešiš i kada ćeš da se vratiš na Put Istine. Njihove istine naravno. Dakle isto kao ti. bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

Моја основна замерка атеистима је што на место рационалности стављају догму рационализма, као једину и свеобухватну методу сазнања. У томе је њихова заблуда. Биће се не може исцрпсти само рационалношћу (против сам догме рационализма, а не за одбацивање рационалности). Човек и његов опит и сазнање света је много шири од идеала математичке извесности. Многи уважени светски мсилиоци и научници су констатовали ову чињеницу. Поменућу Паскала. Поменућу и Витгенштајна, творца логичког позитивизма. Знате ли шта он каже? Каже ово: "Оно што се може рећи, може се рећи јасно." Међутим, Витгенштајн је свестан и оног неизрецивог, оног што се не може свести на позитивистичку извесност: "О чему се не може говорити, о томе треба ћутати." Јасно јр разграничење онога што позитивно можемо попзнати и оног што нам је из таквог угла сазнања несазнативо: "Мистично није КАКО свет јесте, већ то ДА он јесте." Дакле, не заваравајмо се дасмо свезнајући по моћима само свог рациа. Биће је нешто што позитивне науке не могу обухватити. Позитивистичка епистемологија је само један слој у сазнању, никако свеобухватно сазнање. Човек је много више од моћи да математички буде уверен. Шта ћемо са интуицијом, маштом, уметношћу, смехом, вољом,...?

Поменућу још једног истакнутог представника али и критичара логичког позитивизма, Карла Попера. Развијајући своју методу фалсификације (насупот Карнапове верификације), Попер показује да нам је сигурно знање ускраћено. Наука се заснива на теоријама које су актуелне све док се не "фалсификују", односно покажу као сигурно нетачне. Попер исправно закључује: "Наше је знање критичко испитивање; мрежа хипотеза; ткање од слутњи."

Изучавао сам теорију сазнања (епистемологију), те ми зато изгледа смешна тврдња неких упорних и сигурних (у своје знање) атеиста. Негирати Бога само зато што га нико није очима видео или емпиријски показао и доказао, стварно је смешнo и недостојно мишљења великих научника и философа.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...