Milan Nikolic Написано Фебруар 23, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2012 Није тачно Милане. Разговарамо о судбоносним питањима и не приличи да то радимо дисквалификацијама и подметањем другима, наравно, ако нам је циљ светиња истине. Шта си ти све подметао другима, и то Зизјуласу. Ниси једини, већ је то виђено. Која је твоја бољка може се видети у твој борби против Зизјуласа и православне тријадологије. Ако си мислио да ћу само да потпишем твоје самоумиљење, то је онда још горе. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 23, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2012 Ономе ко поседује сву моћ божанства, слобода је безпредметна. hastalavista Значи, Бог је, од прилике, Плотиново "Једно", свемоћно. Његово деловање нема везе са слободом, већ представља еманацију, изливање те свемоћи, или како си рекао "свебића"??? А тамо неки Свети Оци, замисли појма немају, па говоре да Отац слободно хоће и рађа Сина и исходи Духа. Такође, да слободно хоће и ствара свет, да је могао да га и не створи. Сва се, та незналачка отачка теологија, врти око те "безпредметне слободе". Али, ево, дође "пророк" који ће да нам ту грешку исправи. Ја се питам, како си ти положио и код кога православну догматику. Са оваквим ставовима, НИКАДА код нас на факултету у Београду, не би положио. Верујем, забранили би ти да пролазиш поред факултета у кругу од два километра. Страшно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 23, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2012 И ми се либимо римокатолика. Па они су сега, мега, гига православци, у односу на Борисову "теологију". Кад сам ово чуо и видео, сада ми не би било страшно да Тому Аквинског узмем за Крсну славу, а Анселма Кентрберијског за Преславу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 23, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2012 Читао сам, али, управо то и тврдим, да таква онтологија личности нипошто није православна! Разуми и прихвати да разумем али не прихватам, не из ината, него, једино због тога што није исправно и није добро. ajde jasno i glasno reci sta se ovaplotilo: 1) Licnost Sina Bozijeg ili 2) sustina Bozija Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Борис Михаил Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 Што сутра? Док смислиш "шта је песник хтео да каже"? :rolleyes: Све ми се више чини да је ова твоја прича једна обична флоскула, празно псеудофилософско издрндавање које је шупље, не значи ништа, нити чему може човека да поучи. Изгледа да иза свега стоји егоцентрична жеља да се буде оригиналан, да се добије на одјеку. Нажалост, вараш се. Флоскуле никада никога нису прославиле. Ајде, кад осмислиш израз "свебиће" (таквог израза нема у православном Предању), јави се. Ти си питао је ли сведочанство духа пијетизам, а ја сам Ти одговорио да се ради о љубави, да би затим тражио појашњење о каквој се љубави ради, на чему сам одвратио да се ради о свебићу, мислећи о љубави која свему даје биће, т.ј. о вољи да сви буду једно, сагласно Првосвештеникове молитве (Јн. 17, 21.). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Борис Михаил Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 hastalavista Значи, Бог је, од прилике, Плотиново "Једно", свемоћно. Његово деловање нема везе са слободом, већ представља еманацију, изливање те свемоћи, или како си рекао "свебића"??? А тамо неки Свети Оци, замисли појма немају, па говоре да Отац слободно хоће и рађа Сина и исходи Духа. Такође, да слободно хоће и ствара свет, да је могао да га и не створи. Сва се, та незналачка отачка теологија, врти око те "безпредметне слободе". Али, ево, дође "пророк" који ће да нам ту грешку исправи. Ја се питам, како си ти положио и код кога православну догматику. Са оваквим ставовима, НИКАДА код нас на факултету у Београду, не би положио. Верујем, забранили би ти да пролазиш поред факултета у кругу од два километра. Страшно. Знате шта, очигледно да немате капацитет за ову расправу. Вашом злурадошћу, кривотворите предање вере и лиферујете светињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Борис Михаил Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 И ми се либимо римокатолика. Па они су сега, мега, гига православци, у односу на Борисову "теологију". Кад сам ово чуо и видео, сада ми не би било страшно да Тому Аквинског узмем за Крсну славу, а Анселма Кентрберијског за Преславу. Софизам Зизијуласа вас чини ближим свима, али Вас удаљава од православног предања Духа живе и спасоносне вере и не би ми било чудно да Вам се ускоро, то што сте рекли и догоди, а и још горе од тога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Walter Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 И ми се либимо римокатолика. Па они су сега, мега, гига православци, у односу на Борисову "теологију". Кад сам ово чуо и видео, сада ми не би било страшно да Тому Аквинског узмем за Крсну славу, а Анселма Кентрберијског за Преславу. 0110_hahaha 0110_hahaha 0228_hot smej.gif smej.gif .smil. .. Нек пропадне није штета !.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 Borise tvoje cutanje na moja zadnja dva posta ocigledno govori da si i sam svestan da "tvoja" teologija ne bi mogla da prodje test Hristologije, ali mozda je i bolje da o tome ne govoris jer bi se pokazalo da to nema nikakve veze sa Pravoslavnom verom i Predanjem ciji si navodni cuvar. Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Борис Михаил Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 Borise tvoje cutanje na moja zadnja dva posta ocigledno govori da si i sam svestan da "tvoja" teologija ne bi mogla da prodje test Hristologije, ali mozda je i bolje da o tome ne govoris jer bi se pokazalo da to nema nikakve veze sa Pravoslavnom verom i Predanjem ciji si navodni cuvar. Опрости Драгиша, Твоја су запиткивања сувише апсурдна, али потрудићу се да Ти одговорим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 porudi se (jer tebi su ona apsurdna), ali Pravoslavlje je zbog njih pravilo Vaseljenske Sabore Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 Проблем је у томе што Борис покушава да буде учитељ догмата. Нико њему не брани да има заносе и умиљења, али не сме то да ради на уштрб православног предања. То је јако себично са његове стране. Себи је умесио филозофско-психолошки систем који нема темељ у православном предању, и тражи да без поговора прихватимо његов став као истину, што изазива гађење и прети тровањем, те нико ко је присебан неће то прихватити. Да поновим, кључна разлика између Борисових ставова и православног предања је у томе, што Борис сматра да је Света Тројица у једноме Богу, док православље држи да је један Бог у Светој Тројици. На први поглед можда и није то велика разлика, али у крајњем исходу доводи до потпуно опречних ставова и супротстављености, што се и види у овом случају. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Борис Михаил Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 ajde jasno i glasno reci sta se ovaplotilo: 1) Licnost Sina Bozijeg ili 2) sustina Bozija Личност Сина Божјег! Молим Те, подсети ме шта сам остао дужан одговора? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Борис Михаил Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 Проблем је у томе што Борис покушава да буде учитељ догмата. Нико њему не брани да има заносе и умиљења, али не сме то да ради на уштрб православног предања. То је јако себично са његове стране. Себи је умесио филозофско-психолошки систем који нема темељ у православном предању, и тражи да без поговора прихватимо његов став као истину, што изазива гађење и прети тровањем, те нико ко је присебан неће то прихватити. Да поновим, кључна разлика између Борисових ставова и православног предања је у томе, што Борис сматра да је Света Тројица у једноме Богу, док православље држи да је један Бог у Светој Тројици. На први поглед можда и није то велика разлика, али у крајњем исходу доводи до потпуно опречних ставова и супротстављености, што се и види у овом случају. Милане, Ниси престао да причаш којешта. Никада нисам рекао да је Света Тројица у једноме Богу. Ако имаш цитат изнеси га да га сви виде! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 24, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2012 Личност Сина Божјег! Молим Те, подсети ме шта сам остао дужан одговора? Да ли је Син Божији биће? Ако није, шта се онда оваплотило, скуп идеја? По чему Сина разликујемо од Оца и Духа? Ако их разликујемо, зашто онда тврдиш да Тројица нису Тројица (три бића)? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука