Jump to content

Критички осврт на богословље Јована Зизјуласа - Николаос Лудовикос

Оцени ову тему

Препоручена порука

Он је један јер једним начином, само Њему особеним и својственим, пуномоћно представља и заступа две природе. Њему се једноставно може, јер је тако провидео, промислио и предодредио од самог почетка.

Брате, а где си ти ово прочитао? Код ког светог оца, код којег Сабора, теолога, где? Ја сам теолог, али прознајем да овакве конструкције никада чуо нисам.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 441
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мој Милане,

С Тобом је немогуће расправљати о богословљу, из простог разлога што Ти немаш благе везе с тим.

Иначе, мене се директно не тиче случај владике Артемија, јер, не припадам под јурисдикцијом Српске Православне Цркве.

Можеш ли искрено да одговориш на следеће. Да ли си упознат са теолошким ставом Симеона (Дејана) Виловског? И ако сматраш да није некаква тајна, реци нам којој Цркви припадаш?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Само ради тога што нису и никада нису били.

Брате, ти исповедаш јерес Савелијанизма. Негирање божанских ипостасти је јерес. Зашто онда свети Ваислије каже да је Бог заједница ("кинониа")? Ако нису три ипостаси=три бића (али неодвојива и несхватљива једно без другог), како их онда свети отац назива "кинониом"?

Подели на овим сајтовима

Још нешто, Борисе. Ако три божанске личности нису три бића, зашто онда кападокисјки оци користе аналогију три човека, у тумачењу догмата о Светој Тројици? Затим, аналогија три сунца, три пламена? Коме се Христос онда молио, ако је Син исто што и Отац? Самоме себи? Негирање бића божанских личности је јерес. Ти си Борисе дебело упао у ту јерес. Бог нека ти је у помоћи.

Подели на овим сајтовима

Можеш ли искрено да одговориш на следеће. Да ли си упознат са теолошким ставом Симеона (Дејана) Виловског? И ако сматраш да није некаква тајна, реци нам којој Цркви припадаш?

Нисам упознат. Није нека тајна, али Тебе се не тиче.

Подели на овим сајтовима

Борисе, ја имам 35 година, преко деценију се интезивно бавим теологијом, имам благослов свог свештеника да се бавим свиме везано за теологију. То што не прихваташ моја мишљења не значи да моји аргументи нису меродавни.

Ми овде тебе пажљиво слушамо, учествујемо у дебати, без обзира што си добио оштре критике од наших теолога.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Брате, ти исповедаш јерес Савелијанизма. Негирање божанских ипостасти је јерес. Зашто онда свети Ваислије каже да је Бог заједница ("кинониа")? Ако нису три ипостаси=три бића (али неодвојива и несхватљива једно без другог), како их онда свети отац назива "кинониом"?

Не негирам Свету Тројицу, већ, јерес да се ради о три различита божанска бића!

А дедукцијом никада нећемо ставити у уста светим оцима став о трибитијности.

Подели на овим сајтовима

Борисе, ја имам 35 година, преко деценију се интезивно бавим теологијом, имам благослов свог свештеника да се бавим свиме везано за теологију. То што не прихваташ моја мишљења не значи да моји аргументи нису меродавни.

Ми овде тебе пажљиво слушамо, учествујемо у дебати, без обзира што си добио оштре критике од наших теолога.

Лепо од Тебе, али Ја не делим одликовања.

Подели на овим сајтовима

Не негирам Свету Тројицу, већ, јерес да се ради о три различита бића!

А дедукцијом никада нећемо ставити у уста светим оцима став о трибитијности.

Различите личности, Борисе. То су три различите личности, иако им је природа једна. А личност јесте биће - које ипостазира суштину, чини је постојећом. Ти то не можеш да схватиш јер си личност лишио онтолошке важности. Онтолошку ноту (бићевност) доделио си једино суштини. Зато је за тебе неприхватљиво да су Отац, Син и Свети Дух три бића, јер би то у твом контексту значило три суштине, три различите суштине. Ја и ти смо исте суштине, али смо два бића, две личности. Управо су аналогију ТРИ ЧОВЕКА користили кападокијски оци (Василије и двојица Григорија).

Подели на овим сајтовима

Ниси ми Борисе одговорио: коме се Син Божији (Христос) молио, ако Отац није други у односу на њега? Ако то нису два бића, онда се Исус молио сам себи?

Подели на овим сајтовима

Опростите што ускачем на овај начин... хтедох да кажем да су овакви разговори у исто време и јалови и плодоносни. Оваквим ставом Б.М. неће од овог имати никакву духовну корист чак... али у исто време ово је веома вредно штиво за нас који нисмо довољно теолошки образовани.

Подели на овим сајтовима

Борисе осећа се јак утицај терминологије Св,Григорија Паламе у твојим текстовима,но у реду.Претпостављам да си из Бугарске и да си студирао у Србији или био у Грчкој,где си "омрзо" Зизиуласа под утицајем Лоскијеве интерпретације Св.Григорија Паламе.Лоски и Зизиулас су итекако у спору,али попут тебе и Лоски је усиократичан и магловит.О.Георгије Флоровски каже да је "опасно читати га".Каква је то његова сл.формулација:"Циљ апофатичког богословља води...у једно усхођење ка бесконачном.овај бесконачни циљ није ни природа нити једна личност,то је нешто што превазилази сваки појам како природе тако и личности,то је Тројица" (моје питање-Зар Тројица нису Личности?)-Цитат из Лоског у "Мистичка теологија Цркве од истока" на енгл.стр.44. али да не улазимо у Лоског.Што се тиче тога да ли је Бог биће,довољно је обратити пажњу на текст Литургијске Анафоре где стоји да је"Он Онај Који јесте и на исти начин јесте",-израз(немам грчки фонт) ОНДОС ОН управо значи да је Бог БИЋЕ и само за Њега се може рећи даје истинито Биће тј.само Он има истиниту онтологију за разлику од творевине.Ти си алергичан на онтологију,али под утицајем Лоског,то потписујем.Но то није разлог да онако без аргумента и искључиво квалификујеш М.Зизиуласа.

Подели на овим сајтовима

Тек сада сам видео јер споро пишем и лоше баратам тастатуром.Па ти Борисе сматраш да Тројица НИСУ три различита БИЋА?НЕВЕРОВАТНО.На чему засниваш,ако знаш грчки прочитај Анафору -шта значи ОН или ЕИНЕ.Ко каже Мојсију Ја сам Онај Који јесам?шта значи на икони Христовој О ОН.?Да ли ти овде провоцираш,исмејаваш ,вежбаш се у препуцавању,у почетку сам мислио да си озбиљан.Човече,опрости на изразу, али ти теолошки "лупаш".

Подели на овим сајтовима

Три бића, а један Бог. Заиста оригинално. Никоме од светих отаца није пало на памет. Свака част!

Ево пример:

Свети Кирило Јерусалимски, -Утешитељ-:

,,Постоји један и јединствен Свети Дух, Утешитељ. И као што је један Бог Отац и нема другог, и као што је један Јединородни Син и Логос Божји и нема брата, тако је и један Свети Дух. Не постоји други равночесни дух. Он је нешто божанско и неиспитиво. Он је жив, разуман, увек и свуда присутан заједно са Оцем и Сином. Није нека сила, или неки дах, или неки говор са усана Оца или Сина, који се расипа по ваздуху, него једно Лице, посебна Ипостас, једно посебно Биће. Он сам говори, дела, устројава, освећује. Он осветљује душе праведника. Он надахњује и Пророке и Апостоле.''

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Он је један јер једним начином, само Њему особеним и својственим, пуномоћно представља и заступа две природе. Њему се једноставно може, јер је тако провидео, промислио и предодредио од самог почетка.

dobro i kako je onda on Spasitelj sveta?

sta se desava pri nasem Spasenju?

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...