Jump to content

Parousia i Uskrsnuće

kopitar

Препоручена порука

Управо сада, kopitar рече

Tako kaže i Pismo.

Pa, koliko se secam na prvu, imamo pricu o ubogom Lazaru i bogatasu, pa apostoli pisu da je Isus sisao u tamnice da propoveda duhovima u tamnicama, pa svedocanstva proroka i pravednika i otaca u SZ o tome sta se desava sa dusama i duhovima ljudi posle smrti tela, pa u Otkrovenju o dusama pod zrtvenikom koje cekaju poslednji sud i vaskrsenje... itd..

Da ne pricamo da imamo svedocanstva svetitelja o tome.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Bokisd рече

Pa, koliko se secam na prvu, imamo pricu o ubogom Lazaru i bogatasu, pa apostoli pisu da je Isus sisao u tamnice da propoveda duhovima u tamnicama, pa svedocanstva proroka i pravednika i otaca u SZ o tome sta se desava sa dusama i duhovima ljudi posle smrti tela, pa u Otkrovenju o dusama pod zrtvenikom koje cekaju poslednji sud i vaskrsenje... itd..

Da ne pricamo da imamo svedocanstva svetitelja o tome.

De pročitaj šta žena kaže:

http://samopismo-forum.net/index.php?/topic/3984-parousia-i-uskrsnuće/&do=findComment&comment=12919

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Bokisd рече

A sta pise, sve nesto uopsteno i pomalo neprecizno i ne razumem poentu njenog pisanja.

Uskrsnuće je kompleksna pojava te se može gledati i samo kao duhovno -simbolička stvarnost jer smo svi u Kristu živi ili oživljeni i bukvalni aspekt po primjeru samog Krista.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, kopitar рече

Uskrsnuće je kompleksna pojava te se može gledati i samo kao duhovno -simbolička stvarnost jer smo svi u Kristu živi ili oživljeni i bukvalni aspekt po primjeru samog Krista.

Pa nema tu neke velike tajne i komplikacije u smislu poredka stvari, po svetiteljima imamo vaskrsenje duse i duha kada se ostavlja greh i tada smo zivi u Hristu, i vaskrsenje tela i poslednji sud, koje je na kraju vremena.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Bokisd рече

Pa nema tu neke velike tajne i komplikacije u smislu poredka stvari, po svetiteljima imamo vaskrsenje duse i duha kada se ostavlja greh i tada smo zivi u Hristu, i vaskrsenje tela i poslednji sud, koje je na kraju vremena.

Bez ovoga prvog nema ni drugog slično kao i kraljevstvo je Božje u vama.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, kopitar рече

Bez ovoga prvog nema ni drugog slično kao i kraljevstvo je Božje u vama.

Pa, dobro slazem se, ali ovo protestantsko shvatanje duhovnog zivota i zagrobnog zivora i vaskrsenja je problematicno, :!: sta sve tu nema i kakve sve zbrke to ne moze da odpetlja niko.... :stidljiv:

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

On 09. 11. 2020. at 11:55, Kopitar said:

Koliko znam Biblijski je koncept više u tome da se čovjeka ne razdvaja na entitete te se njegova egzistencija poslije smrti vidi u smislu uskrsnuća a ne preživljavanja duha ili duše u smislu nekog života poslije smrti.

O čemu pričamo Kopitar?
Meni ne može biti očiglednije da je riječ o uskrsnuću u svakom postu dosad napisanom.
Otkud vadiš onda nekakva "preživljavanja duha ili duše u smislu nekog života nakon smrti"? Nemoj to raditi.

A ovo o razdvajanju čovjeka na entitete - na šta bi se to trebalo odnositi?
Postojanje "starog čovjeka" i "novog čovjeka" su novozavjetne datosti.
Postojanje "vanjskog čovjeka" i "unutarnjeg čovjeka" su novozavjetne datosti.

Ili netko zaista misli da kad je Isus govorio o "čišćenju unutarnjosti posude" a ne samo njene vanjštine,  da je mislio na šerpe i tanjure, šalice ili čaše s pićem?

On 09. 11. 2020. at 11:55, Kopitar said:

U tom smislu nebi ni Krista posmatrao obestjelovljenoga jer poznajemo samo onoga koji se objavio u tijelu.

Rođenje od Oca od vječnosti je tajanstvena stvar.

Uz to zar se unosi promjena u Bogu, a to se događa ako Krista gledamo drugačije nego u tijelu.

Naravno. Niti je ovdje igdje riječ o nekakvom "obestjelovljenom Kristu".

Donji stih je savršeno rječit i jasan. Ima tijelo zemaljsko, ima tijelo nebesko; ima sramote tijelo, ima tijelo slave, proslavljeno, ima naravno tijelo, ima duhovno tijelo. ...

Tako i uskrsnuće mrtvih: sije se u raspadljivosti, uskršava u neraspadljivosti;
sije se u sramoti, uskršava u slavi; sije se u slabosti, uskršava u snazi;
sije se tijelo naravno, uskršava tijelo duhovno. Ako ima tijelo naravno, ima i duhovno.
Tako je i pisano: Prvi čovjek, Adam, postade živa duša, posljednji Adam - duh životvorni.
Ali ne bi najprije duhovno, nego naravno pa onda duhovno.
Prvi je čovjek od zemlje, zemljan; drugi čovjek - s neba.
Kakav je zemljani takvi su i zemljani, a kakav je nebeski takvi su i nebeski.
I kao što smo nosili sliku zemljanoga, nosit ćemo i sliku nebeskoga. 
1. Korinćanima 15,42-49

Kada Krist sam kaže: "Otac u meni, JA U VAMA i vi u meni" - na koji je način Krist u nama? Drugim riječima - na koji načim Krist boravi u svom Kristovom Tijelu - Crkvi?

Kada Krist kaza, držite se moje riječi ili prebivajte u mojoj ljubavi - nemoj mi govoriti da mi Krista poznajemo jedino po tijelu, poznajemo ga i po duhu, jer "Moje riječi su duh, i život su." To je taj isti Isus koji se objavio u tijelu i te riječi još uvijek stoje. Gdje stoje?

Kada se kaže: ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim umom svojim, svom snagom svojom...
Kad Pavle kaže, "živim, ali ne ja, KRIST ŽIVI U MENI" - kako ti to razumiješ?

Krist je i u Kristovom Tijelu - Crkvi. Kako, na koji način i po čemu Krist boravi u Njegovoj Crkvi?

Tko god je u Kristu - novo je stvorenje, nova kreacija. Zalog duha nije negdje u bankovnom računu, ili u čarapi pod krevetom, već U TEBI, u nama, kao dijelovima Kristovoga Tijela.

On 09. 11. 2020. at 20:04, karait said:

Ali kako god, to vaše vjerovanje da nakon smrti ljudi odmah idu u nebo nije biblijsko. Jer Isus još nije došao, i nije se desilo uskrsnuće. Čitati 1. Sol 4 poglavlje, kako i 1. Kor 15. To je još budućnost.

Ne idu ljudi odmah u nebo nakon smrti, već SVETI.

Isusovo uskrsnuće se zbilo, povijesno gledano i nije budućnost. A u 1.Kor 15 se govori i podosta upravo o tome, bar u dijelu iznad prenešenom.

Ali da, svakako, za nas ovdje mnogo toga je još uvijek budućnost. Neke, pak stvari, bi trebale biti i te kako živa sadašnjost.

Da vas pitam obojicu, jer me zanima šta vi mislite: GDJE je sada Isus? Što on tamo radi?
Dakako, ni ostala pitanja iznad postavljena nisu retorička i voljela bih odgovore na bar neka od njih.  

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...