Bokisd Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 18 часа, Iulianus рече Za razliku od današnjih ateista, samo na ove dve rečenice da ti odgovorim, on nešto i kaže afirmativno, dok današnji "novoateisti" neće ni da čuju ništa, tj. ne žele niti da priznaju pozitvne "tekovine" hrišćanstva. Pogledaj odakle oni izvode moral, recimo. To je velika razlika u odnosu na današnjicu. Da, slazem se, treba pomalo i napraviti neku konstruktivnu razliku izmedju 'ateista'. Neki su vise 'tolerantni' i prijemcivi za razgovor, dok su drugi provokativni i napadni. Mozda je Rasel i savim okey, ali, u ovom njegovom tekstu zasto nije hriscanin , mislim da je malo ( vise ) preterao u ocenama hriscanstva i vere. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 1 минут, obi-wan рече Naravno da nisam, ali o tome i nije rec ovde. Licni susret sa Bogom o kome govorim, i koji je vecna tema Otacke asketike, odvija se na planu naseg unutarnjeg coveka, tokom pokajanja/preumljenja. Ja to ne mogu da nazovem ličnim susretom pre ličnim impresijama,osećajima....Lični susret sa drugom ličnošću je ipak po meni nešto drugo....pre svega tu podrazumevam komunikaciju...ona sigurno potoji na nekom intuitivnom nivou,prilikom tih doživljaja ali je ne mogu nazvati u punom smilu te reči susretom posebno ako uzmemo u obzira da je Bog postao telo.... Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 7 минута, Вилер Текс рече А који си ти фактор да било коме шта предлажеш? Дођеш на гостујући терен онда дајеш предлоге, испрозиваш неког домаћег и сад си ти мега цар. У најмању руку мега некултуран. Ниси ти једини, има још таквих ликова. Treba da se smiriš i da još jednom pročitaš ove rečenice koje si napisao, i onda da se zamisliš. Nakon "zamišljanja" ako ti nikako ne pada na pamet ništa čudno, a ti se ponovo "zamisli". Svako dobro! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 Управо сада, Iulianus рече Treba da se smiriš i da još jednom pročitaš ove rečenice koje si napisao, i onda da se zamisliš. Nakon "zamišljanja" ako ti nikako ne pada na pamet ništa čudno, a ti se ponovo "zamisli". Svako dobro! Хвала на савету. Такође свако добро. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 Управо сада, Вилер Текс рече Хвала на савету. Molim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 Управо сада, Iulianus рече Molim. Ја ћу над својима да се замислим. А ти можеш и на својима. Нисам циничан, озбиљно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 45 минута, Iulianus рече Da bi videla šta i kako razmišlja pravi ateista a uz to još i filozof, pokušaj da pronađeš "Ateološku raspravu" od Mišela Onfrea (kod nas su prevedene tri ili četiri njegove knjige, ne mogu da se setim tačno u ovom momentu). Za njega je i Niče mali dečačić (no uspredba nije adekvatna, ali je najbliža). Хвала на препоруци, има да ги набавим. Мада ти ово за Ничеа не опраштам. Што се тиче Расела начелно ми се допада ток мисли, увек треба поштовати фидбек јер може да укаже на нешто важно (и Кајафа је пророковао...). Iulianus је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 13 минута, Кратос рече Ja to ne mogu da nazovem ličnim susretom pre ličnim impresijama,osećajima....Lični susret sa drugom ličnošću je ipak po meni nešto drugo....pre svega tu podrazumevam komunikaciju...ona sigurno potoji na nekom intuitivnom nivou,prilikom tih doživljaja ali je ne mogu nazvati u punom smilu te reči susretom posebno ako uzmemo u obzira da je Bog postao telo.... Svi koji su se bavili asketikom u Crkvi, bez izuzetka, taj susret bez jasno nazivaju licnim. Upravo u tome i jeste poenta - Bog ne mora da bude telom prisutan da bi covek sa Njim imao licni susret, zato jer je Bog, i sto je Njemu kao Apsolutu to besmisleno lako da izvede. Drugim recima, ne mozemo da pricamo o Bogu koristeci prosto nase cisto ljudske kategorije u izrazavanju. A to sto ti nazivas impresijama nekako otprilike bas svedoci da ti sam jos nisi ni doziveo taj licni susret. Ni impresije nisu same po sebi lose, ali one su nesto drugo. Inace, najlepse o ovome, sto se mene tice, izrazio se nas veliki vl. Nikolaj (pesnicki, naravno, nemoj samo ovo da svedes na bukvalnost) - "...ima jedno culo u coveku koje je tu samo da kaze da li Bog ispunjava nase srce ili ne (dakle, da li je Licno tu, u licnom susretu sa nama)... i kad ochi kazu 'ne vidim Ga', i ushi kazu 'ne cujem Ga', i usta kazu 'ne znam Mu ime', ovo culo svedoci - 'On je sad i ovde'!"... ana čarnojević, Ivan Marković, Ronald and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 5 минута, Вилер Текс рече Нисам циничан, озбиљно. Nisam ni ja, najozbiljnije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 3 минута, Iulianus рече Nisam ni ja, najozbiljnije. Мој одговор је био старозаветни. Жив ти мени био, нисам требао да те тако нагазим. Извини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 50 минута, Вилер Текс рече нисам требао да те тако нагазим. Извини. Ne osećam se "nagaženo". Nema potrebe da se izvinjavaš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 55 минута, Вилер Текс рече Мој одговор је био старозаветни. Жив ти мени био, нисам требао да те тако нагазим. Извини. Не капирам,што му се извињаваш,кад нешто кажеш,стани иза тога, нема потребе за снисхођењем ликовима попут њега... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 Он топик, ово ми је најзанимљивије: пре 23 часа, Iulianus рече U najmanju ruku morate verovati da je Hrist bio, ako ne božanstvo, a ono bar najbolji i najmudriji od svih ljudi. Sve ispod toga vam oduzima pravo da se nazovete hrišćaninom. (у делу "шта је хришћанин") Ово је, по мени, суштина проблема погрешне идентификације - за коју су, наравно, најодговорнији хришћани који су се изгурали Бога одавде "на" (у?) небо. Нема хришћанства без човеко-бога/богочовека. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 4 минута, Зосима рече Не капирам,што му се извињаваш,кад нешто кажеш,стани иза тога, нема потребе за снисхођењем ликовима попут њега... У праву си. Не треба. Ал можда је на крају испало добро, јер човек са својим препотентним ставом "не осећам се нагажени нема потребе да се извињаваш" показуј колико не зна ди тера. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 Управо сада, Вилер Текс рече У праву си. Не треба. Ал можда је на крају испало добро, јер човек са својим препотентним ставом "не осећам се нагажени не ма потребе да се извињаваш" показуј колико не зна ди тера. Ne razumem (?). Zar ti nisam najljubaznije odgovorio da ne treba da se izvinjavaš jer se ne osećam nagaženo? Želiš li da se osećam nagaženo, ili kako? Ako ti neko kaže, "ne, nisi ma povredio", šta ćeš ti da uradiš, da ga ponovo još jednom, možebiti, "nagaziš"? пре 3 минута, Вилер Текс рече показуј колико не зна ди тера. "Di teram", možeš li mi reći? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука