Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 28 минута, Снежана рече Теологија као наука не меже да да ширину, оштрину да, дубину да, ширину даје само чиста и непатворена вера која надилази сваку науку. Dobro, onda na ovo ne bih smeo da kažem "samo su teolozi pravi vernici jer oni jedino poznaju materiju". To bi bilo isto kao kada bih rekao, "fizičari jedino znaju šta je gravitacija i zato ne skaču sa desetog sprata". Jer, ne vidimo da oni koji nisu čuli za reč "gravitacija" masovno skaču sa velikih visina. Stvar je u tome što mi obični smrtnici znamo za tu reč gravitacija, a intuitivno smo za nju (ne reč nego "pojavu") znali i pre nego što smo čuli tu određenu reč s kojom fizičari označavaju slobodni pad tela prema površini zemlje, i ostalo. Hoću da kažem, malo toga ide u "širinu" od strane teologa, a ne bi trebalo tako biti. Ali onda tu nastaje problem oko raznih teologija, pravoslavnih, katoličkih, protestantskih pa i islamskih (i problemi unutar svih njih zajedno i posebno). Gravitaciju na isti način oseti i jedan musliman i jedan pravoslavac, bez razlike. To je i stvar intuitivnog shvatanja. Ali Sveta Trojica kod jednih i "jednota Boga" kod drugih nije stvar intuicije, a trebala bi biti s obzirom da govori o istini (ili ipak "istini"?). I na kraju opet dolazimo do vere i teologija postaje nebitna. (Zakomplikovah mačice ovo ) Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 Rasel u skoro svakoj svojoj knjizi priča jednu priču kojom hoće da pokaže kako neki "vilozofi" , a bogami i teolozi ("bogoistraživači"), dolaze do svojih "istinitih" zaključaka (kada govori o partikularijama). Tako, kaže on, postojao je jedan drevni kineski filozof koji je davno primetio da jedna mrka krava i jedan kestenjasti konj su, zapravo, tri stvari. Kako to? Ovako. Odvojeno, jedma mrka krava i jedan kestenjasti konj su svaka za sebe po jedna stvar, dakle dve, a uzete zajedno još jedna, dakle tri (stvari). Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 16 часа, Iulianus рече Nemo` me vučeš za tipkovnicu, bre А шта ћу, имам и ја душу, ужелела сам се конструктивних расправа. пре 13 часа, Iulianus рече I na kraju opet dolazimo do vere i teologija postaje nebitna. Рече Евдокимов "и теолошки системи су смртни". Не бих се сложила са овиме, наиме, начин на који верујемо и како интерпретирамо Божије деловање у свету има своје последице (као што и само Његово деловање има последице, па онда следи ово што исписах). Прави пример за то је што си Мурамасу прогласио верником (по мом мишљењу погрешно, да додам ). Није небитно како се верује, иако на многа питања немамо одговоре. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 15 часа, Iulianus рече Mislim da ne može drugačije osim na osnovu tekstova. Kakav vasionski promasaj... Снежана, Зосима, Ivan Marković and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 24 минута, obi-wan рече Kakav vasionski promasaj... Рекла бих пре... овакво, или такво, тупило од некужења је стравично.... Ivan Marković је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 3 часа, Џуманџи рече А шта ћу, имам и ја душу, ужелела сам се конструктивних расправа. () пре 3 часа, Џуманџи рече Рече Евдокимов "и теолошки системи су смртни". Не бих се сложила са овиме, наиме, начин на који верујемо и како интерпретирамо Божије деловање у свету има своје последице (као што и само Његово деловање има последице, па онда следи ово што исписах). Прави пример за то је што си Мурамасу прогласио верником (по мом мишљењу погрешно, да додам ). Није небитно како се верује, иако на многа питања немамо одговоре. Šta da kažem sem da se složim sa Evdokimovim (kod god on bio ) Ovo drugo naravno stoji, i dobro je ovako široko rečeno. "Način na koji verujete" i posebno "kako interpretirate Božije delovanje u svetu", ne samo vi hrišćani nego i svi drugi monoteisti, prevashodno, "ima svoje posledice" koje u mnogim slučajevima uopšte nisu bezazlene. Što se tiče Muramase, on je na temi o feminizmu, ne znam kome, odgovorio da bi u slučaju da postane nekakav vernik izabrao veru u Tora i Odina. Na to mu je Kratos postavio pitanje da šta fali Zevsu ili Perunu, na primer. Njegov odgovor još stoji tamo (ne znam koji broj stranice je to u ovom trenu, zaista). Ja sam Kratosu ponudio pojašnjenje onakvo kako sam mislio da je valjano i ovde ga prenosim: Ako pogledaš njegov fejsbuk pejdž, posebno onaj deo gde se nalaze fejsbuk stranice koje mu se "dopadaju", videćeš i neke koje pripadaju tzv. neopaganima. U slučaju ateista to nije nikakvo čudo. Znam dosta njih koji sede "na dve stolice". To naravno ne mora biti ni u kom slučaju nešto ozbiljno, jednostavno dopadaju mu se određene stvari na tim mestima. Međutim, pre nekoliko dana video sam jedan mem na stranici Atheist Republic-a na kome jedan član foruma toga sajta kaže otprilike sledeće: "Ako bude neko pozvao u krstaški rat protiv muslimanskih hordi varvara koji nadiru u Evropu rado ću se odazvati, pa i u slučaju da je uslov za priključenje krstaškoj vojsci samo krštenje, bilo javno ili tajno". Oni koji žele prave informacije ne bi trebalo da ih traže na stranicama koje prikazuju nove recenzije filmova o Odinu i Toru, ili, pak (a što je još gore), na stranicama Asatru budalaština i ostalih sličnih poremećenih nazovi religija i "ideologija". ... Jedan off (a možda i nije). Rasel je dobroćudni, benigni čikica. On se u odnosu na hrišćanstvo postavlja neutralno, a ovaj tekst gore je njegov lični i ničiji drugi stav koji on nikome ne natura. Naprotiv. Na koji način to on radi ilustrovaće još jedan citat kojega prenosim ovde iz iste knjige kao i jedan prethodni na ovoj temi. On kaže - Цитат "Credo quia absurdum" stara je i uvažena lozinka onih koji veruju u otkrovenje, i oni su, u izvesnom smislu, možda u pravu; ako želite koristiti svoju slobodu da verujete, možete izabrati nešto neobično U odnosu na Rasela jedan Hičens mene lično je veoma razočarao sa svojom knjigom "Bog nije veliki". On se ponaša, u najmanju ruku, kao slon u staklarskoj radnji. Ono što izgradi na jednoj stranici, sruši u naredne dve. Veoma je nekonzistentan i bespotrebno drzak. Knjiga ispod savkog očekivanja (mog očekivanja, svakako). Dokins je pravi engleski džentlmen i nastoji da nikog ne povredi bezrazložno. Njemu zameram što je veoma obziran. Ali, najneuverljiviji svakako je Danijel Denet. Ja ne shvatam šta neki ateisti vide u njemu. Kada sam njegove knjige čitao dobrano mi je bilo muka. Kad god okrenem stranicu prilikom čitanja njegovih pisanija, sve mislim da će početi na sledećoj strani rečima - "Izvinjavam se ako sam nekoga mož`biti uvredio sa onim što sam narisao na prethodnoj strani". Da bi videla šta i kako razmišlja pravi ateista a uz to još i filozof, pokušaj da pronađeš "Ateološku raspravu" od Mišela Onfrea (kod nas su prevedene tri ili četiri njegove knjige, ne mogu da se setim tačno u ovom momentu). Za njega je i Niče mali dečačić (analogija nije baš adekvatna, ali je najbliža). Милан Ракић and Џуманџи је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 2 часа, obi-wan рече Kakav vasionski promasaj... пре 1 сат, Рапсоди рече Рекла бих пре... овакво, или такво, тупило од некужења је стравично.... Da nije prošlo nešto više od 2K godina od određenih događaja, predložio bih vam da spalite u prvom redu sve Biblije i nakon toga sva pisanija tzv. svetih otaca i ostalih "otacatadeja" (ono drugo ne morate, nek vam se nađe) i da se usredsredite na usmenu predaju. Ali to je sad praktično nemoguće. Rapsodi, plašim se da bilo šta kažem, jer, skočićeš na zadnje noge i onda će biti svašta. No, dobro, samo ovo. Od nekog vremena kad god pročitam ono što ti u nekim "nadahnutim" trenucima napišeš zahvaljujem Bogu što ne živim u tvom svetu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 18 минута, Iulianus рече Rapsodi, plašim se da bilo šta kažem, jer, skočićeš na zadnje noge i onda će biti svašta. No, dobro, samo ovo. Od nekog vremena kad god pročitam ono što ti u nekim "nadahnutim" trenucima napišeš zahvaljujem Bogu što ne živim u tvom svetu. Ово је ниско, чак и за једног атеисту (Додај мџло зелене модераторски је коментар) Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 23 минута, Iulianus рече Da nije prošlo nešto više od 2K godina od određenih događaja, predložio bih vam da spalite u prvom redu sve Biblije i nakon toga sva pisanija tzv. svetih otaca i ostalih "otacatadeja" (ono drugo ne morate, nek vam se nađe) i da se usredsredite na usmenu predaju. Ali to je sad praktično nemoguće. Uopste nije poenta u tome, opet si omasio. Nemoguce je da se govori o veri bez LICNOG susreta sa Smislom. Stavise, i ovo sto kazem sad ne moze da se razume bez tog istog licnog susreta, zato su ovakvi razgovori uglavnom potpuno jalovi i besciljni. Pisanjana rec, dakle, jeste pozeljna - naravno - i ima izuzetno vazno mesto u Crkvi, ali ono ne moze da ima ni priblizno presudnu ulogu u samom dogadjaju/iskustvu vere i poboznosti. Снежана and Вилер Текс је реаговао/ла на ово 1 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 1 сат, Рапсоди рече Рекла бих пре... овакво, или такво, тупило од некужења је стравично.... Nema potrebe da koristis ovako betonske reci, moze to mnogo bolje da se iskaze... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 2 минута, obi-wan рече Uopste nije poenta u tome, opet si omasio. Nemoguce je da se govori o veri bez LICNOG susreta sa Smislom. I bas to ne moze da se ni razume bez tog istog licnog susreta, zato su ovakvi razgovori uglavnom potpuno jalovi i besciljni. Pisanje, dakle, jeste pozeljno - naravno - i ima izuzetno vazno mesto u Crkvi, ali ono ne moze da ima ni priblizno presudnu ulogu u samom dogadjaju/iskustvu vere i poboznosti. Da li si ti lično i personalno imao susret sa vaskrslim Hristom?Ne mislim na Pričešće već na Ličnost Božijeg Sina u ljudskom telu....poput Apostola recimo.... Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Вилер Текс Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 30 минута, Iulianus рече Da nije prošlo nešto više od 2K godina od određenih događaja, predložio bih vam da spalite u prvom redu sve Biblije i nakon toga sva pisanija tzv. svetih otaca i ostalih "otacatadeja" (ono drugo ne morate, nek vam se nađe) i da se usredsredite na usmenu predaju. Ali to je sad praktično nemoguće. Rapsodi, plašim se da bilo šta kažem, jer, skočićeš na zadnje noge i onda će biti svašta. No, dobro, samo ovo. Od nekog vremena kad god pročitam ono što ti u nekim "nadahnutim" trenucima napišeš zahvaljujem Bogu što ne živim u tvom svetu. А који си ти фактор да било коме шта предлажеш? Дођеш на гостујући терен онда дајеш предлоге, испрозиваш неког домаћег и сад си ти мега цар. У најмању руку мега некултуран. Ниси ти једини, има још таквих ликова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 5 минута, Кратос рече Da li si ti lično i personalno imao susret sa vaskrslim Hristom?Ne mislim na Pričešće već na Ličnost Božijeg Sina u ljudskom telu....poput Apostola recimo.... Naravno da nisam, ali o tome i nije rec ovde. Ne vidim cemu u stvari uopste sluzi ovakvo pitanje. Licni susret sa Bogom o kome govorim, i koji je vecna tema Otacke asketike, odvija se na planu naseg unutarnjeg coveka, tokom pokajanja/preumljenja. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 7 минута, Снежана рече Ово је ниско, чак и за једног атеисту (Додај мџло зелене модераторски је коментар) Naravno, da je nisko, u tom smislu sam i pokušao da se ogradim od samog sebe (). Ne mogu ljiubaznije, nažalost. Kad neko neće da mućne glavom, šta da radim onda? Zaista ne znam... (Ovo sa zelenom bojom ne shvatam baš..) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 4, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2017 пре 8 минута, obi-wan рече Uopste nije poenta u tome, opet si omasio. Nemoguce je da se govori o veri bez LICNOG susreta sa Smislom. Stavise, i ovo sto kazem sad ne moze da se razume bez tog istog licnog susreta, zato su ovakvi razgovori uglavnom potpuno jalovi i besciljni. Pisanjana rec, dakle, jeste pozeljna - naravno - i ima izuzetno vazno mesto u Crkvi, ali ono ne moze da ima ni priblizno presudnu ulogu u samom dogadjaju/iskustvu vere i poboznosti. Slažem se da su takvi razgovori besciljni i jalovi, ali iz sasvim drugih razloga. No svejedno, neću o tome više. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука