Гости Guest Написано Јун 10, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 10, 2012 Пошто је прошао мајски Сабор СПЦ а на дневом реду била је и ова тема , ред би био да и овде поставимо део Саборског саопшења у вези јерархије Румунске православне цркве. Саборско саопштење 2012.г. Сабор са задовољством и благодарношћу Богу констатује да Српска Православна Црква одржава литургијско и канонско општење и сарадњу са осталим аутокефалним Православним Црквама, али да у том погледу постоји, нажалост, и један изузетак. Реч је о неканонском деловању епископата и клира Румунске Православне Цркве на канонском подручју других Православних Цркава, па и наше. У нашем случају, поједини епископи и клирици из суседне Румуније и даље незвани долазе у неке градове и села Источне Србије, односно Епархија тимочке и браничевске, и ту свештенодејствују, без знања и одобрења надлежних архијереја Српске Православне Цркве, рушећи тако саме основе православне еклисиологије и канонског поретка. Због сличних недопустивих поступака представникâ Румунске Цркве Јерусалимска Патријаршија је више пута најенергичније протестовала, а затим прекинула, до даљњег, литургијско и канонско општење са том Црквом. Сабор је поново, по ко зна који пут, упутио протест Патријарху румунском Данилу и његовом Синоду због неканонских упада у области под јурисдикцијом Српске Православне Цркве и са жаљењем поручио да ће, уколико појединци из сестринске Румунске Цркве – толерисани или подстицани од стране њеног Патријарха и Синода, свеједно – не престану да својим небратским и антиканонским деловањем, предузети све расположиве канонске и законске мере да се очува вековни канонски поредак и да се обустави неодговорно поигравање са светињом јединства међу Православним Цркава и међу братским народима, какви несумњиво кроз векове јесу српски и румунски народ. Ако те мере не помогну, Сабор ће бити принуђен да, са дубоким жаљењем, следи пример свете Јерусалимске Патријаршије. Саборским Оцима је притом познато да и међу самим румунским епископима, клирицима и теолозима многи не деле агресивни етнофилетистички курс који је последњих година изазвао не мале потресе у читавом православном свету. Исто тако, Сабор је, као и раније, искрено захвалан Румунској Цркви за њен коректан однос према администратору Темишварске епархије, њеном свештенству и верницима, као што и Српска Православна Црква негује братски однос са свештеницима и верницима Румунске Цркве који живе у српском делу Баната. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 19, 2012 Гости Пријави Подели Написано Септембар 19, 2012 http://www.daciaortodoxa.ro/sr/component/content/article/152-biserica-din-isacova-a-fost-sfinit.html Ово заиста није добро. У селу Исаково које припада канонској јурисдикцији браничевског Епископа, освећује се храм и ту је присутан и амбасадор Румуније који подржава све ово. Ово је, рекао бих, сада ствар и за државну политику. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Септембар 20, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2012 Ја имам део парохије где живе Власи и нико се не изјашњава као Румун, чак се и вређају када им неко то каже. Још, сви имају српска имена и презимена и свуда се изјашњавају као православни Срби. Такође, градимо манастир у Доброј Води и људи су тамо поставили Крст са четири оцила (четири "с"). Дакле, ово што раде појединци да на силу људе који су своји на своме преображава у Румуне да знају да им неће успети. Код мене и на мојој парохији сигурно неће. ma evo u selu odakle je moj D. nije postojala crkva, siromašno bilo selo i nisu imali novca da sagrade.. Sagradili ljudi crkvu, crkva k'o crkva, ništa se ne razlikuje od ,,naših''. Srpska Pravoslavna Crkva, posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Занимљив је,веома,догађај који ми се десио пре неки дан на послу.Као електричар имао сам задатак да по налогу заменим неке осигураче у једном објекту у некој улици у Зајечару.Наизглед, обична кућа у старом предратном стилу.Испред куће неки камион са новим стварима ,човек би рекао да се неко сели.Колега и ја уђосмо у двориште ,ту нека општа гужва.Питасмо за газду кад испред нас се појави средовечан човек са прилично добрим српским језиком и лошим акцентом.Наступ помало нељубазан са питањем:Ко сте ви и шта тражите овде?Одговарамо да смо електричари који имају налог да замене неке осигураче и да морамо да уђемо.Он поче да ескивира јер газда није код куће и да не може да нам дозволи тако да смо уз благу дозу лукавства и претњом да ако нам не дозволи да то урадимо да ћемо искључити струју ипак ушли унутра и почели да радимо свој посао.Он ту нешто почиње да прича да смо ми на румунској територији и да је то румунски конзулат нашта му ја одговарам да док год не добије акредитивна писма и не буде званично отварање, да то још увек није румунска територија,нашта се он намрштио и отишао у другу просторију. Убрзо се вратио и стао иза нас али ја се направих да га не видим и да бих га испровоцирао поставим једно питање колеги који је иначе влах по националности:- јел знаш брате да ти ниси више Влах него Румун? Колега се окрете и рече ми :- ма какав Румун, моји су Власи и пре твојих су дошли у ове крајеве. И све то ми разговарамо као да онај конзул и није у просторији са нама.Одједном,конзул скаче увређено и каже агресивним тоном: НИСИ ТИ ВЛАХ ,ТИ СИ РУМУН А ОВО ОВДЕ ЈЕ ЈУЖНА РУМУНИЈА!!! Било је после укрштавања мачева али је то подужа прича и није толико битна.Битно је то како је господин конзул наступио и каква је намера Румуније на овим нашим просторима.Да кажем још и ово да ко год од младих људи хоће,може да се бесплатно школује у Румунији под условом да се декларише као Румун.Биће овде великих проблема а најгоре је то што се дешава као и код македонског питања пре другог светског рата,помаже се од стране српске власти да се ово дешава.Изнајмљена кућа је од јавног тужиоца Зоговића који је тренутно у Београду.До јучерашњи градоначелник Бошко Ничић је дозволио да се овде отвори конзулат и тако даље. Што рече др.Арчибалд Рајс:СРБИ,ЧУВАЈТЕ СЕ САМИ СЕБЕ ! Толико од мене за сада,а ви Браћо форумаши укључите се у полемику и да појачамо мало интересовање за ово питање јер је у интересу свих нас. ХРИСТОС ПОСРЕДИ НАС!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Hvala i bolje vas nasao. Vredjaju me netacne i zlonamerne izjave. И мене вређају нетачне и злонамерне изјаве. Да те ја питам нешто: Шта би ти урадио са селима где су заступљени мешани бракови? Ша ћеш са нама који смо пола-пола? Друго немој да измишљаш да Власи хоће Влашку цркву. Погледај само пописе становништва па ћеш да видиш како се Власи изјашњавају. Имам доказе и није ми тешко да их поставим овде. Треће, Румунија постоји од 1876. године када има је дошао неки "добронамерни" Бечлија и урадио реформу језика када су, под утицајем Ватикана, прешли на латиницу. Исто тих година су и добили име а раније су били Трансилванија, Влашка и Молдавија. Дакле Румунија је стара само око 140 година али су добили то ново романско име да би их приближили Риму а самим тим и Ватикану. Тужи ме ако ово није тачно , Margareta and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 Имао сам сусрет са два лика овде у Бечу. Један Вла из села код Крушевца (заборавио сам име) а један је, изгледа, клирик РПЦ. Овај наш Вла је био, такође, обучен у свештеничке одежде, е сад да ли је монах или свештеник не знам. И тако видим ја њих у трамвају и видим да су православни клирици и јавим им се климајући главом јер нисам знао из које су земље. Међутим, намести се, излазимо ми на истој станици и они ме стартују и питају ме да ли сам Вла. Ја им кажем да сам Србин и да ми је мајка Влајна. А онда они ударе причу како треба да се вратимо свето-отачком предању итд, итд и да је СПЦ екуменистичка. На то им кажем да се ја у то не разумем и да имам свог помесног епископа и да се молим Богу да је он на правом путу. А ако ме поведе на неки погрешан пут да је то његов проблем који ће морати да објашњава у дане Оне. Растанемо се ми код улаза у један румунски ресторан и они уђу унутра, вероватно да би ширили "братске поруке". Откуд знам? Онда сам закључио да су они организовали тамо (пошто сам видео кроз прозор локала) 10-15 људи и да ће тамо да имају неки састанак. Дакле, с циљем су ушли тамо. Изгледа да прикупљају помоћ код овдашњих Влаха и Румуна у остваривању тих својих "часних" намера. БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 22, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 22, 2012 А овај побратим "Кристиан Вагнер" што се представља, чисто сумњам да се тако зове. Вероватно има српско име и презиме и слави славу. Због таквих могу да настану грдни проблеми. Ево пример, рецимо, села Мачевца, општина Свиланац: У задњих 20 година су скоро 100 посто мешани бракови. А и да нису, влашки језик је сиромашан да би се на њему одржала Литургија. Потребно је убацити преко 85 посто румунских речи. Доказ: Нека овај побратим што се представља као Кристијан напише бар Прву и Другу Славу на влашком. (ћу се обесим ако може) ladan БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 24, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Општина Свилајнац, попис становништва: Села у којима живе Власи: 1. Мачевац: Срби - 214 Власи- 0 Румуни - 3 2. Бобово: Срби- 1.177 Власи- 110 Румуни- 29 3. Проштинац: Срби- 215 Власи- 34 Румуни- 5 4. Суботица: Срби- 716 Власи- 27 Румуни- 13 5. Тропоње: Срби- 824 Власи- 54 Румуни- 5 Извор: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%9A%D0%B5 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 24, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Cu se obesim kad u negotinu izmislili vlasku azbuku sa nasim slovima. Kakav bre vlaski jezik, to je neki dijalekat rumunskog, Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 24, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Cu se obesim kad u negotinu izmislili vlasku azbuku sa nasim slovima. Kakav bre vlaski jezik, to je neki dijalekat rumunskog, Није дијалект. Влашки је влашки. Влашка је постојала кроз средњи век а Румунија тек задњих 140 година. Пошто је код њих средином 19. века почела романизација језика и онај румунски језик какав се данас прича постоји од 1876. године. Пробај ти у Румунији да кажеш да си из Влашке winter БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 24, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Општина Јагодина: Једино село где живе већински Власи је Добра Вода - Срби - 405 Власи - 15 Румуни- 5 Извор: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0_%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%B0_(%D0%88%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0) БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 24, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Општина Деспотовац, села у којима живе Власи: Бељајка: Срби - 182 Власи - 67 Румуни- 0 Жидиље: Срби - 149 Власи- 3 Румуни- 4 Јасеново: Срби - 528 Власи- 317 Румуни- 17 Извор: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE_(%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86) БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Октобар 24, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Општина Ћуприја, села у којима живе Власи: Батинац: Срби - 567 Власи - 236 Румуни- 2 Бигреница: Срби - 215 Власи - 677 Румуни- 11 Влашка: Срби - 333 Власи - 23 Румуни- 1 Исаково: Срби - 187 Власи - 361 Румуни- 4 Извор: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%8B%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0 БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 24, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Пајко, свака част на труду... могао би ово да одрадиш (ако имаш воље и времена) за општине: Пожаревац, Петровац на Млави, Жагубица, Жабари...барем ове које су на територији епархије браничевске! А да, немој заборавити за град Свилајнац и ове градове што си навео само као општине. Ово је фино, статистика на једном месту хехехехе... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 24, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 24, 2012 Наравно, апсолутно тако... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука