Jump to content

"Влашка" православна црква на канонској територији СПЦ

Оцени ову тему

Препоручена порука

Интересантно је то да Власи овде живе од памтивека, а да се овај проблем појавио од скоро.

Da Srpska Crkva se politizovala i poistovetila sa srpskom nacijom zato i rumuni traže svoju crkvu ,,rumunsku,,a uskoro će biti i romske crkve.Srpska Crkva je neozbiljna i neodgovorna u misiji koja joj je poverena.Neće ostali narodi da trpe teror pojedinih srpskih arhijereja.Srpska crkva kao da nema šta više da ponudi ovom narodu osim primera kako se uvlačiti državnim vlastima i nekom nakaradnom misijom parastosa i pomena.Srpska Crkvo ako nisi sposobna da evangeliziraš ovaj srpski narod onda bar nemoj da ga zavlačiš i šišaš.

Ovakvom  verskom stanju u Srbiji  doprineo je nerad i sebičnost srpskih popova koji su sebe napasali a ne stado.Zato neka Srpska Crkva moli Boga što su u pitanju Rumunska Pravoslavna Crkva,da  ne dođu rimokatolici ili protestanti pa da ovaj od srpske crkve unakaženi srpski narod zauvek ne odvoje od pravoslavlja.

Да ли су се Власи изјашњавали баш као Румуни ?
Не. За ове наше које знам , кажу да се изјашњавају као Власи или Срби влашког порекла или Румуно-Власи , а само као Румуни , досад још нисам чуо а верујем да има у тимочком крају.
Да, постоје и Кара-Власи, неколико врсте Влаха постоји у Србији и они су засебна етничка заједница, јесу Романског порекла  народ као Румуни или Французи на пример, али нису Румуни.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...
  • Гости

Ово ништа није ново!

То је случај који траје годинама. Већ има тема на форуму о овоме , СПЦ је више пута писала протесна писма Румунској православној цркви , скоро да на сваком Сабору - сваке године о овоме разговарају и сада су на задњем , има у саопшењу са Сабора на сајту СПЦ.

Ово је канонски владика Данило ( епископ дакије феликс и столује у Вршцу ) , е сад дал канонски делује то је већ нешто друго.

Да напоменем на фотографијама су манастири Горњак и Лешје.

Подели на овим сајтовима

Ово ништа није ново!

То је случај који траје годинама. Већ има тема на форуму о овоме , СПЦ је више пута писала протесна писма Румунској православној цркви , скоро да на сваком Сабору - сваке године о овоме разговарају и сада су на задњем , има у саопшењу са Сабора на сајту СПЦ.

Ово је канонски владика Данило ( епископ дакије феликс и столује у Вршцу ) , е сад дал канонски делује то је већ нешто друго.

Да напоменем на фотографијама су манастири Горњак и Лешје.

Што не пошаљу полицију да га лиферује за Румунију?

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Ja samo dodam da mi nemamo nikakvu "vlašku crkvu" ali imamo takvu "vlašku" ili barem Vlasima vrlo blisku katoličku liturgiju. Ti Sardi su jezikom vrlo bliski Vlasima i Rumunima. Slučajno sam par primjera takve naše liturgije napostovao ovih dana. Pogledajte, vrlo lijepo i zanimljivo. Možete je vidjet ovdje:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10432.msg499961.html#msg499961

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10432.msg501457.html#msg501457

Imam jednog prijatelja panslavistu koji proučava te takve staroromanske jezike i dijalekte,

kao vlaški, rumunski i taj sardenjski i slične pa ga zamolim da nam napiše nešto o tome kad stigne.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

kako koji Vlasi. Ja sam često u jednom selu blizu Kučeva, i u tom kraju SVI govore vlaški jezik, čisto iz kurtoazije govore srpski kad ja dođem, jer ja odbijam da ga načim, i oni kažu da su Srbi, slave srpske krsne slave, i baš i ne vole kad neko, pa čak i u šali, počne da ih zeza za tzv. vlašku magiju. I takav je ceo taj kraj. Ja o njima imam jako lepo mišljenje.

Turn on, tune in, drop out

Подели на овим сајтовима

Проблем дијаспоре је један од највећих проблема у Православљу данас. А тај проблем произилази из чињенице да имамо националне Цркве, што је суштински у супротности са Православљем. Овакове апсурдне ситуације, да је проблем то што неко иде у влашку а не српску Цркву, без обзира на то што су и једна и друга православне, су плод ничега другог него онога што се с правом назива јерес етнофилетизма...

Када би помесне Цркве биле разграничене по територији, што је далеко практичније и природније, а не националности, оваквих проблема са преклапањем јурисдикција не би ни било. Да не причамо колико би Православна Црква имала већи потенцијал за мисионарење у мултиетничким срединама као што је САД, или државе у којима не живе народи који су већински православни...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...