Зорица екс Милева Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 Драги моји форумаши, с обзиром да сам прије пар дана била у манастиру Жичи, и испробала јела које припремају сестре овог манастира, нисам могла да се отмем утиску, да храна иако спремљена на води, има сјајан укус. Елем, знам да има и тога што се на човјека спусти благодат, па му све слатко и укусно. Игуманија нам је даровала пуну кесу књига, цедеова, проспеката о манастиру, али и рецептуре за припремање јела која су посна. Ја ћу наравно с вама да подијелим ове рецепте и надам се да ће вам помоћи да пост не осјетите (право да вам кажем ја сам се питала да ли уопште постим, с обзиром да сам заиста уживала у укусу), ово је погодно за оне којима теже пада тјелесни пост. Почећу са: ПОСНА ПРЕДЈЕЛА Паштета од туњевине Састојци: 200 гр туњевине, 1 маргарин посни, 100 гр сусама, бибер, со, лимун. Сусам пропржити у тави уз стално мијешање 2 - 3 минута, док не пожути. Умутити маргарин и туњевину, додати сусам, бибер и со. Када се све сједини обликовати векницу. Посути сусамом, и украсити лимуном. Туњевина с преливом Састојци: 1/2 туњевине исјечене на режњеве, уље, со, бибер, мало бијелог лука, мало црног лука, сјецкани першун, пасирани парадајз, мало брашна. Исјецкану туњевину посолити и оставити да одстоји. У шерпи загријати уље па сваки режањ уваљати у брашно, па пропржити да порумени. Затим у то уље додати једну кашику брашна, мало сјецканог бијелог и црног лука, першуна, па залити парадајзом. Када проври, поново проциједити и вратити на ватру, долити мало млаке воде, када се добро укува додати пржену туњевину. Кувати још 10 минута, посолити, побиберити и закиселити лимуновим соком. Макароне са туњевином Састојци: 300 гр посних макарона, 400 гр шампињона, 3 - 4 кисела краставца, 2 конзерве туњевине, 200 гр посног мајонеза, 10 маслина, со, бибер. Скувати макароне у посољеној води. Оцједити и испрати их хладном водом. Печурке исјећи на листиће па их продинстати у води да омекшају, оцједити и када се прохладе додати их макаронама. Краставац исјећи на коцкице. Оцједити уље из туњевине, туњевину додати претходним састојцима и ставити мајонез. Посолити и додати бибер. Маслинама кизвадити кошчице, ситно их исјећи и додати па све измјешати. Шпагете са туњевином Састојци: 300 гр посних шпагета, 2 парадајза или 100 гр кечапа, 1-2 главице црног лука, 2 конзерве туњевине, уље, со, першунов лист или лист нане. Лук исјећи ситно и пропржити на загријаном уљу да омекша. Парадајз ситно исјећи и додати у лук. Склинити с ватре када постане мало гушће и оставити да се прохлади (може се додати кашика брашна). Оцједити уље из туњевине, измјешати је са парадајзом и луком. Шпагете скувати у посољеној води. Оцједити их и испрати хладном водом и преко додати спремљени прилог. Може се одозго ставити сјецкани першунов лист или лист нане. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 joooj bangin ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 Evo predloga za posne proje,sama sam nesto kombinovala i ispalo bas ukusno. PROJA SA KROMPIROM Narendati krompira po zelji,staviti soli po zelji,prasak za pecivo,projino brasno(kupili u vodenici,samo sto je samleveno,njam,njam) i mlaku vodu,zamestiti da bude zitko.Ja sam i malo paradajza sirovog ubacila,pa malo belog luka u prahu i tofua iseckala.E,da,i malo jestivog ulja.Peci dok ne porumeni...Znaci,recept je odokativan samo tako... PROJA SA PRAZILUKOM Praziluk iseci na komadice i proprziti na zejtinu,dodati so,projino brasno,prasak za pecivo,mlake vode.Zamesiti da bude zitko,da se lepo sipa u tepsiju.Moze se i laneno i susamovo seme ubaciti u smesu.Peci na umerenoj vatri.Sad,koliko cega,kao i gore,sve od oka i po slobodnoj proceni... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 Милева, хвала ти пуно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2010 bangin aл се добро једе mense0198626478946378946 Anette је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vlatka Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 Evo i jednog recepta iz moje kuhinje. Recept je stari samo sam ga ja malo modifikovala. Punjene paprike, tikvice i patlidzani Ocisceni svjezi krompir narendate i pomjesate sa dosta crvenog luka, zacinite po zelji, so, biber, vegeta itd... Ocistite paprike , ogulite tikvice isjecete na komade duzine ca.5-7cm i izvadite sredisnji dio, patlidzane ogulite , prepolovite po sredini i izvadite sredisnji dio koji mozete isitniti i pomjesati sa smjesom krompira i luka. Pripljemljenom smjesom napunite paprike, tikvice i patlidzane. Sve lijepo poredate u pleh. Paradajiz isjecete na kriske, malo krupnije nego za salatu i pomjesate sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i rasporedite po plehu izmedju punjenog povrca. Sve preljete uljem, najbolje maslinovim. Savite u pecnicu na ca. 170 stepeni i pecete dok paprike ne porumene. Izvadite iz pecnice i okrenete paprike i ostalo povrce na drugu stranu da takodje porumeni. U toku pecenja mozete povrce povremeno preljevati sa sokom koji se stvorio od povrca i ulja.Kada povrce poumeni i sa druge strane znaci da je gotovo i spremno za serviranje. Po zelji mozete posuti sa bosiljkom(ne pretjerivati), najbolji je svijezi i sitno isjeckani a moze i suhi. Ko koristi posne sireve moze pred kraj takodje narendati preko povrca i zapeci. (Oprez sa proizvodima od soje, ja ih skoro i ne koristim od kada sam citala tekst o stetnosti soje (predpostavljam modifikovana, a druge i nema)). Ovo jelo najradije posluzujem i jedem sa bijelim hljebom i casom hladnogm laganog bijelog vina (narocito u ljetnim danima) ili gemistom. smej.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='0409_feel' /> Prijatno! Ogladnih pisuci ovaj recept. smej.gif.gif' class='bbc_emoticon' alt='smej.gif' /> "Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 Evo i jednog recepta iz moje kuhinje. Recept je stari samo sam ga ja malo modifikovala. Punjene paprike, tikvice i patlidzani Ocisceni svjezi krompir narendate i pomjesate sa dosta crvenog luka, zacinite po zelji, so, biber, vegeta itd... Ocistite paprike , ogulite tikvice isjecete na komade duzine ca.5-7cm i izvadite sredisnji dio, patlidzane ogulite , prepolovite po sredini i izvadite sredisnji dio koji mozete isitniti i pomjesati sa smjesom krompira i luka. Pripljemljenom smjesom napunite paprike, tikvice i patlidzane. Sve lijepo poredate u pleh. Paradajiz isjecete na kriske, malo krupnije nego za salatu i pomjesate sa sitno nasjeckanim bijelim lukom i rasporedite po plehu izmedju punjenog povrca. Sve preljete uljem, najbolje maslinovim. Savite u pecnicu na ca. 170 stepeni i pecete dok paprike ne porumene. Izvadite iz pecnice i okrenete paprike i ostalo povrce na drugu stranu da takodje porumeni. U toku pecenja mozete povrce povremeno preljevati sa sokom koji se stvorio od povrca i ulja.Kada povrce poumeni i sa druge strane znaci da je gotovo i spremno za serviranje. Po zelji mozete posuti sa bosiljkom(ne pretjerivati), najbolji je svijezi i sitno isjeckani a moze i suhi. Ko koristi posne sireve moze pred kraj takodje narendati preko povrca i zapeci. (Oprez sa proizvodima od soje, ja ih skoro i ne koristim od kada sam citala tekst o stetnosti soje (predpostavljam modifikovana, a druge i nema)). Ovo jelo najradije posluzujem i jedem sa bijelim hljebom i casom hladnogm laganog bijelog vina (narocito u ljetnim danima) ili gemistom. 0110_hahaha.gif' class='bbc_emoticon' alt='bliss jeeee' /> Prijatno! Ogladnih pisuci ovaj recept. 0110_hahaha.gif' class='bbc_emoticon' alt='0110_hahaha' /> Баш сам јуче пунила паприке и парадајз са мало пиринча интегралног и шампињонима, а около стављам шаргарепу и кромпир сецкани,са додатком мирођије, першуна ,ловором, бибером...преко свега сецкани парадајз. Слично је твом рецепту. Иначе често младе, мање тиквице, огулим и сечем на мање делове и мало продинстам на маслиновом уљу, и онда прелијем са доста сецканог парадајза. То се кува док мало више уври, онда додам зачине по укусу.Иначе је то Хиландарски рецепт. Јако укусно, једноставно... Пријатно... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Август 20, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2010 Настављамо даље: Паштета од сардина Састојци: 300 гр сардина, 3 главице црног лука, 10 маслина без коштица, бибер, лимун. Ситно исјецкати лук и помијешати са изгњеченим сардинама. Додати исјецкане маслине, бибер и сок од пола лимуна. Украсити маслинама и колутовима лимуна. Кнедле од рибљег меса Састојци: 100 гр ситно исјецкане рибе без костију, 3 кашике посног маргарина, 3 земичке потопљене у води, брашно, бибер, першунов лист, со, 1/2 прашка за пециво,, презла, уље за пржење. У шерпу ставити мало уља, додати першуновог сјецканог лишћа и кратко пропржити. У то додати земичке потопљене у води и пропасиране. И њих мало пропржити. Додати брашно (2 кашике), прашак за пециво, бибер и ситно сјецкану рибу из које су одстрањене кости. Од ове мјешавине обликовати лоптице, уваљати их у презле, па пржити у доста уља. Паштета од ораха Састојци: 200 гр мљевених ораха, 3 веће главице црног лука ситно исјецкане, 3 велике кашике маслина ситно исјецканих, 2 велике кашике пиреа од парадајза. Измиксати све састојке да се добро сједини. Паштета од пасуља 200 гр пасуља, 3 главице црног лука, 3 шаргарепе, 2 главице целера, 1 коријен першуна, 1 бијели кромпир, 3 кисела краставчића, першуново лишће, со, бибер, уље. Издинстати лук на уљу уз додавање по мало воде, док не омекша. Обарити сво поврће и пропасирати. Измијешати лук и поврће, додати сјецкано першуново лишће, со и бибер. Обликовати по жељи и украсити колутовима киселих краставчића. Паштета од патлиџана Састојци: 3 плава патлиџана, 3-4 чешња бијелог лука, уље, сирће, со, бибер. Ољуштити печени плави патлиџан, ситно га исјецкати (измиксати), додати сјецкани бијели лук, уље, сирће, со и бибер. Служити хладно. Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2010 0212_rolleyes СТРАС БОЖА :291291291: хехехе mense0198626478946378946 Anette је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Август 20, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Август 20, 2010 E zbog tebe se isplati prekucavati ove recepte majke mi 0212_rolleyes :291291291: Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 0212_rolleyes СТРАС БОЖА :291291291: хехехе mense0198626478946378946 E toliko o posnoj hrani. :291291291: :291291291: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2010 E zbog tebe se isplati prekucavati ove recepte majke mi 0212_rolleyes :291291291:ЖИВА БИЛА !А поготово СЛАААААТКИИИШИИИИ хихихи...! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 20, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 20, 2010 0212_rolleyes СТРАС БОЖА :291291291: хехехе mense0198626478946378946 E toliko o posnoj hrani. :291291291: :291291291: а ште ћеш една душата на една гушата :291291291: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Август 20, 2010 Пријави Подели Написано Август 20, 2010 0212_rolleyes СТРАС БОЖА :291291291: хехехе mense0198626478946378946 E toliko o posnoj hrani. :291291291: :291291291: а ште ћеш една душата на една гушата :291291291: Bas taka. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Август 21, 2010 Пријави Подели Написано Август 21, 2010 а где је овде вода? ја овлаш погледах ал видех махом рибу и уље ... ја сам на води клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука