Лазар Нешић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Не знам, али ако би откопали тело православног монаха које је нетрулежно и мироточи сигуран сам да би за 99% верних то био јасан знак да се ради о светом човеку. Да, али светитељи могу и да смрде и да не мироточе. О томе је лепо писао Достојевски (између осталих). Иначе, позната је пустињска аксиологија танатологије: Кад умрем, баците ме псима! - што ће рећи: маните се моштију и мириса и смиравајте се Silence , Душко Дугоушко, Јефимија Крунић and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Да, али светитељи могу и да смрде и да не мироточе. О томе је лепо писао Достојевски (између осталих). Сигурно, наравно. Али мислим да је немогуће да тело православног човека које не иструли и благоухано је није знак да је тај човек нарочито угодио Богу. Старац Пајсије је причао о оном монаху, кога је и лично знао, који се из све снаге трудио да сакрије врлински живот. Па је говорио како ће да пређе у неки идиоритмијски манастир да би могао као човек да једе меса. И прешао је. И тамо се правио да је поседнут демонима. Скоро уопште није спавао, врло мало је јео, ишао би ходницима манастира ноћу и ако би срео некога говорио би: моли се за мене да оде демон. Чак је када је требао да умре, знао је када ће умрети, написао на папиру имена све братије и поред свакога имена погрдан надимак како би га и после смрти сматрали за лошег. Али, каже старац Пајсије, када се упокојио благодат га је одала, почео је да миомирише. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 off/ mogao bi jedan od vas dvojice da promeni avatar, ne zna se u prvom momentu sta koji pise Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 Али мислим да је немогуће да тело православног човека које не иструли и благоухано је није знак да је тај човек нарочито угодио Богу. Ја лично верујем да јесте. Али, сам си рекао да су субјективно мишљење и доживљај клизав терен. И ту се слажем. Дакле, можда је право питање овде: не да ли су мошти по себи знак светости, већ да ли су код неких потврђених од Цркве (као заједнице Христа и лаоса) светитеља и пратећи знамен и слично? Мислим да је одговор - да, оне су пратећи знамем у неким случајевима и из разлога које вероватно не могу до краја да буду објашњене речима. Дакле, мошти светитеља су нарочита, али не и нужна, пројава вечног живота у њима, тј. Христа. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 duplirao mi se post. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 off/ mogao bi jedan od vas dvojice da promeni avatar, ne zna se u prvom momentu sta koji pise Промењено. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Мај 29, 2012 Пријави Подели Написано Мај 29, 2012 zahvaljujem dobri covece i ne spamujem vise 138999 Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 29, 2012 Пријави Подели Написано Јун 29, 2012 Na mene mosti posebno uticu..ne mogu to da objasnim....Mogu samo da kazem da taj osecaj ne mogu ni sa cim da poredim i da osecam neki mir,kao da sam van vremena.Posebno postujem Sv.Vasilija Ostroskog koji mi je je uslisio da dobijem dete. Posle sest dugih god.lecenja,suza,lekara,briga i neopisive patnje otisla sam pod Ostrog da se pomolim da nam vestacka oplodnja uspe.Kada sam se vratila saznala sam da vestacka nije potrebna i da sam u petoj nedelji trudnoce. Slava i molost Bogonosnom Arhijereju Sv.Vasiliju cudotvorcu! U isto vreme moj brat i snaja odlaze da se pomole Sv.Vasiliju i oni posle osam god dobiju dete.Trudnoca moja je manaj za mesec dana od snajine. Oni su dobili sina pre 9 dana...ja moga sina jos cekam..VELIKI JE BOG U SVETIMA SVOJIM!!!! Амин. pravopop Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 29, 2012 Пријави Подели Написано Јун 29, 2012 Драшко and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 29, 2012 Пријави Подели Написано Јун 29, 2012 Ово изнад је глава Светог Димитрија Солунског.Она је одвојена од тела,али се сада налази на телу великог светитеља и угодника Божијег. Историја његових моштију је величанствена, јер оне мироточе већ вековима.Посебно су обилно мироточиле у десетом веку. Па су чак направљени камени резервоари у виду огромних чаша које се и данас налазе у крипти где их ходочасници могу видети. Глава са моштима. http://azbyka.ru/parkhomenko/foto/index.php?act=viewfoto&id=7639 Драшко and Олимп је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јун 29, 2012 Пријави Подели Написано Јун 29, 2012 Мошти Свете Теодоре, византијске царице из шестог века. Острво Крф http://azbyka.ru/parkhomenko/foto/index.php?act=viewfoto&id=7713 Драшко је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 16, 2012 Мошти светог Максима Исповедника http://proskynitis.b...og-post_21.html Олимп and Драшко је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Октобар 16, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2012 Предивна тема! Благодарим свим учесницима! Дуже време се питах да ли постоје мошти светог Василија Великог и где се налазе, такође и мошти светог Јована Златоустог. Постоје ли мошти светих Апостола? Знам једино засигурно да су мошти св. ап. Јована Богослова нестале из гроба, а да се на гробу појављује некакав прах. Прочитах негде. Још једном хвала, slavabogu "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 16, 2012 Гости Пријави Подели Написано Октобар 16, 2012 Дуже време се питах да ли постоје мошти светог Василија Великог и где се налазе, такође и мошти светог Јована Златоустог. Нлазе се у Цариграду, у Фанару... http://apantaortodoxias.blogspot.com/2011/11/blog-post_1057.html Глава светог Јована Златоустог налазе се у манастиру Ватопеду на Светој Гори. Олимп је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Октобар 16, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2012 Благодарим Мартије! bliss jeeee algabacaju "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука