Jump to content

Мошти Светих

Оцени ову тему

Препоручена порука

Љубави њима не мањка, са њима се разговара стално и позивају се на покајање али то не значи да треба жртвовати паству зарад љубави према онима који љубав одбацују.

Нисам разумео ваше поређење са Златоустим и овог монаха, но није ни важно...

Dobro je ako ne manjka.Meni je licno manjkalo,i sama sam se ustremljivala protiv zilotski nastrojenih ljudi..a sad vidim da to nije dobro...

Ako pod poslusnoscu podrazumevate da neko ko je rascinjen,ne treba da sluzi,na to sam mislila.Samo kazem da ni sam ta stvar nije pokazatelj niceg,vec okolnosti,koje treba poznavati da bi se donosio sud

Подели на овим сајтовима

Jel neko od vas odgledao klip? Da li se ono pomera ruka ili ne? Sta je bre ovo?

http://www.youtube.com/watch?v=uSr2TuKC2_w#t=235

ako se pomjera ruka, noga, bilo šta to nije nikakav dobar znak, to znači da nije više mrtav, da je oživio u grobu

„pa poslije… u grobu ožive i iz groba kašto izlaze i malu djecu muče i dave« (Vuk, Rječn.);

po svome postanku on je mrtvac i ništa više – mrtvac čije se telo nije raspalo i koji, prema tome, može da ustane iz groba i da luta.

Pitanje je sada ko sve može postati vampirom. Vampirima, po pravilu, postaju nepošteni, nevaljali ljudi, grabljivci, aramije; ali i pošten čovek može se povampiriti ako je preko njega mrtvog preletela kakva tica, ili ga je preskočila mačka ili kakva bilo životinja. Pa onda, povampiriti se može čovek koji umre bez sveće, koji ne bude okađen tamjanom, koga ubije grom, itd, Drugim rečima, povampiriti se može svaki čovek. 

Kad bi mještani otkrili nekakvog takvog išlo se sa glogovim kolcem, svetom vodicom, krstom i bijelim lukom tamo, u Srbiji i u Rumuniji, najbolje ga takvog bilo spalit sasvim i tako ga se riješit. Tada se to tako radilo. A danas je to znak svetosti, ta vremena se stvarno promjenila. Kod nas se vampiru kaže upir i nazivaju se još "nemrtvi". A još je to Rumun pri svemu tome, oni imaju tradiciju toga. Jedini mrtvaci koji imaju takve sposobnosti, pokreta tijelom i slične su vampiri, niko drugi i zato se nazivaju i nemrtvima. Normalan mrtvac pa i kad je ne znam kakav veliki svetitelj ničim ne miče, ne mrda ni rukom ni nogom a ni ne straši ljude okolo jer je u Gospoda Boga i mrtav a ovi što pokreću ruke i noge nisu mrtvi. To su onda vampiri ili "nemrtvi". To je jedino objašnjenje koje postoji toga na što se pitaš - na to pokretanje njegove mrtve ruke.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Up%C3%ADr_(nemrtv%C3%BD)

http://www.bastabalkana.com/2012/10/vampir-i-glogov-kolac-ko-su-vampiri-u-narodnoj-tradiciji-i-zastita-od-njih-glogovim-kolcem-i-spaljivanjem/

Подели на овим сајтовима

Ако мислиш на Матеја Брестовског, грешиш! Они су га прво откопали по 3 године и откриле да је нетрулежан, али они су сматрали (и још увек сматрају) да нетрулежно тело је знак да је човек грешник и да га земља не прима. ;)

Затим су га опет сахранили и по 3 године (т.ј. 6) опет су га откопали, е тек онда је био распаднат - остале су само кости и могле су да га канонизују.

ma gledao sam neke klipove, sa nekim monahom Serafimom, zilot koji je otišao iz Hilandara, čuva te mošti i tvrdi da su mirotočive i da mirišu :)

Подели на овим сајтовима

Не помера се рука, помера се много лоша камера, и овај се ефекат редовно јавља код таквих камера. Узмите старији мобилни телефон и померајте камером по прљавом зиду (битно да има доста детања по себи који ће да стварају лаг ефекат) и "видећете" да се нешто у зиду помера. Последица тога што лоша камера спорије обрађује померање слика него што ми померамо камеру.

Укратко, то је ФПС.

• Волим 1

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Brate Dejane,cudi me da mene opominjete jer sam slucajno rekla vladika Artemije(iako ga ne podrzavam,samo skrecem paznju na po meni los odnos crkve prema njemu,generalno),a ovde ljudi u vezi ove objave pronadjenih mostiju jednog svetog coveka,govore o nekakvim rumuskim zombijima,i nikakva reakcija na to.Bas me cudi.Ako su sale,veoma su neumerene i neodmerene...

Подели на овим сајтовима

Brate Dejane,cudi me da mene opominjete jer sam slucajno rekla vladika Artemije(iako ga ne podrzavam,samo skrecem paznju na po meni los odnos crkve prema njemu,generalno),a ovde ljudi u vezi ove objave pronadjenih mostiju jednog svetog coveka,govore o nekakvim rumuskim zombijima,i nikakva reakcija na to.Bas me cudi.Ako su sale,veoma su neumerene i neodmerene...

Čovek koji je umro, ali nije prtav, počeo da truli, ali neće da istruli, i još se mrda. Klasična definicija zombija. Ja sa već počeo da skupljam lekove i hranu i vodu za svaki slučaj, a vi kako hoćete.

Подели на овим сајтовима

Не помера се рука, помера се много лоша камера, и овај се ефекат редовно јавља код таквих камера. Узмите старији мобилни телефон и померајте камером по прљавом зиду (битно да има доста детања по себи који ће да стварају лаг ефекат) и "видећете" да се нешто у зиду помера. Последица тога што лоша камера спорије обрађује померање слика него што ми померамо камеру.

Укратко, то је ФПС.

i ja si to mislim, samo nisam u stanju da pogledam taj klip jer mi he u ovo doba dana internet strašno spor i neupotrebljiv za gledanje videa. Ja videa gledam glavno po noći jer mi je onda taj internet kako tako sposoban za videa. Zato sam tamo napisao: ako se pomjera.... Ali najvjerovatnije da je slaba kamera, slaba tehnika snimanja, loš ugao i osvjetljenje ili kombinacija svega toga zajedno.To je česta pojava kod amaterskih snimaka. Moj otac bio veliki fan do kino-tehnike pa sam od njega pohvatao dosta tih informacija. I malo sam se bavio fotogradisanjem. Danas se ni poštenog vampira kako treba ne stigne naći tek tako šale, ni njih više nema ni za lijeka a kamo li ko prije što je bilo. To mi folkloristi najbolje znamo. Problem naći takvog jednog vampira kad se radi folklorni perfomance, probadanje vampira glogovim kolcem.

:)  

Подели на овим сајтовима

Brate Dejane,cudi me da mene opominjete jer sam slucajno rekla vladika Artemije

Nije opomena, samo sam vam preočio pravila koja poštujemo svi na sajtu....

Ova šala oko zombija nema nikakvu zlu nameru ...više je šaljiva kritika onog mrdanja, koji neki smatraju realnim a u stari je optička varka :)

Znate, ovde imate vrlo inteligentnih ljudi na sajtu, njihova pisanja morate tumačiti, često :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...