Талични Том Написано Август 24, 2020 Пријави Подели Написано Август 24, 2020 On 22.8.2020. at 10:33, Иван ♪♫ рече Izvuceno iz konteksta da, ali to sto je napisao (u kontekstu) ne. Hristos je ucio da budemo milostivi, i da je nasa milostinja od dobre volje. Ali ako je na silu, to nit je vrlina, nit milostinja, nit je hriscanski, Isus nikoga na silu nije terao nista. Da bi nesto bilo u hriscanskom duhu, kljucno je da bude iz slobodne volje. Драги брате Иване, кажеш да Исус никога на силу није терао ништа. Тачно је да Исус никога на силу није терао ништа (силом баба не иде у Рај), али је, исто тако, тачно да је он у одређеним приликама врло јасно и прецизно одговарао на постављена питања, па и на питање о милостињи (у било ком погледу). Добар пример за то је прича о милостивом Самарјанину (Лк. 10, 25-37). Када га је, као што пише Јеванђелист, неки законик питао шта му ваља чинити да наследи живот вечни, Исус прозревши да то није обично питање (због жеље оног који пита да се духовно надогради, већ из жеље да га куша), Он на питање одговара контра-питањем: ”Шта је написано у Закону? Како читаш?”. На то му законик одговара: ”Љуби Господа свога свим срцем својим, и свом душом својом, и свом снагом својом, и свим умом својим, и ближњега свога као самога себе.” Надаље му Исус одговара да нема шта да дода закониковом одговору: ”Право си одговорио; то чини и живећеш (вечно).” Међутим, лукави не би био лукави, да би Исуса оставио на миру, па тако тај законик (правећи се невешт) додаје: ”А ко је ближњи мој?”. И одмах након тог новог питања стиже му одговор од Исуса кроз причу о милостивом Самарјанину и човеку кога су опљачкали разбојници. Причу (поуку) Господ завршава тако што поставља питање законику: ”Шта мислиш, дакле, који је од оне тројице био ближњи ономе што беше запао међу разбојнике?”. Законик (не могавши више да врда) одговара: ”Онај који му милост учини.” Након тога Исус му рече: ”Иди, па и ти чини тако.” Значи, када говоримо да Исус није никога на силу терао ништа, не можемо а да не додамо како је Исус у свакој прилици говорио колики је значај милостиње. Он не наређује да чинимо милостињу, Он нас саветује и опомиње да смо дужни да је чинимо ради нашег добра. Уосталом, да је милостиња небитна не би била наглашена у блаженствима (Блажени милостиви, јер ће бити помиловани!). Значи, он се сваком од нас понаособ обраћа и наглашава да смо дужни да чинимо милостињу од срца (свакако не на силу), јер само таква милостиња ће нам се узети за добро. И ту се нас двојица слажемо. Но, у нашем примеру (задатој теми: Пензиони фондови у тешким губицима) није реч о појединачној милостињи, већ о начину/принципима на којима почивају модерна друштва/заједнице/државе. Значи, имамо државе које брину о својим грађанима, руководећи се основним моралним начелима и сходно средствима са којима располажу, као што постоје и државе где је брига о појединцу сведена на минимум. Имамо државе где корупција постоји у занемарљивој количини, док имамо државе у којима је корупција видно изражена. Имамо и државе у којима је на делу пљачка државне (друштвене) имовине, као што се то дешавало у Србији последњих (минимум) 20 година. Да не разглабам даље на задату тему. Само ћу рећи да не бих имао ништа против да Србија има државно-друштвено уређење попут Краљевине Норвешке (као што не бих волео да градимо државу по узору на УСА). Да буде парламентарна монархија, са краљем и премијером на челу. Не бих имао ништа против да се и у Србији уведе један део социјалног програма који се примењује у Норвешкој. Од здравства, преко школског система, бриге о пензионерима и онима којима је тешко у животу. Да Србија на разноразне начине није поткрадана у претходних 70-75 година и наша напаћена земља имала би довољно средстава да се брине о својим грађанима, на један хуман (читај: хришћански) начин. Но, зашто је, колико и како, Србија поткрадана у претходних седам и кусур деценија је за неку другу тему. Не за ову о белосветским пензион(ерск)им фондовима и њиховим губицима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Август 25, 2020 Пријави Подели Написано Август 25, 2020 пре 19 часа, Tumaralo. рече Ova starozavetna zapovest je derogirana Novim zavetom: ”Не мислите да сам дошао да укинем Законе или пророке; нисам дошао да укинем него да испуним”. (Мт. 5, 17) Само ове речи Господње су довољне да побију све то што ти износиш као аргумент да Свети Апостол забрањује женама да рађају. Ево како ове речи Господње тумачи Свети Теогилакт Охридски. Цитат Будући да је дошао да постави нове законе, Христос није желео да Јевреји помисле како се Он противи Богу. Стога, да би отклонио сумње које су многе смућивале, говори им: „Нисам дошао да укинем Закон, него да га испуним.“ Како га је испунио? Прво, испунио је све што су пророци о Њему прорекли, и зато еванђелиста често говори: „Да се испуни што је речено преко пророка…“ Такође је испунио све законске одредбе, „јер Он греха не учини, нити се нађе превара у устима Његовим.“[10] И на други начин је испунио, односно допунио Закон, јер оно што је Закон само зацртао, Христос је довршио. Закон каже: „Не убиј!“, а Христос: „Не гневи се ни за што.“ Тако и сликар не уништава своју скицу, већ је допуњује и довршава. Један велики и умни човек је својевремено изрекао једну мисао: ”Свако новорођено дете је доказ да Бог постоји!”. У Јеванђељима се може видети (прочитати) колико је Господ волео децу. Како Он који је децу благосиљао, говорио да је ”таквих Царство Небеско” може да забрани рађање и да своје Свете Ученике учи да и то они чине?! Нема тога, ни у Јеванђељу, још мање у Посланицама. Има само код оних који произвољно тумаче Свето Писмо. Попут: јеховиних сведока, пентакосталаца, разних (квази)хришћанских секти... И код тебе, подразумева се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 25, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2020 On 23.8.2020. at 17:36, Bilbija рече Pa eto, to je moja poenta. Kreni od sebe, resi se bede. A ostali ce onako kako im odgovara... neki ce da trpe , neki nece ..ali zasto ti i dalje trpis ovo nepodnosljivo stanje a potpuno si svestan beznadja? To me iznenadjuje.. Zvucis ko americki republikanac vise nego evropljanin. Nego reci mi, kada furas ovu filozofiju "kreni od sebe resi se bede" sto brate ne furas i politiku sa tom filozofijom nego te drustvo je odgovorno za ovog te drustvo je odgovorno za ovog... Sto ti ljudi ne bi bili odgovorni sami za sebe? Eventualno njihove porodice i lokalna zajednica prvenstveno, pa tek onda mozda drustvo ako su neki bas izgubljeni slucajevi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 25, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 25, 2020 On 23.8.2020. at 5:47, Bilbija рече Koje droge ti koristis 'leba ti ... daj malo da se zabavim i ja ... A sta je netacno u toj izjavi? Zasto bi poslodavac placao radniku minimalac na racun a preko toga na ruke? Ko od toga iam vecu korist, radnik ili poslodavac? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bilbija Написано Август 25, 2020 Пријави Подели Написано Август 25, 2020 пре 10 минута, haveaniceday рече Zvucis ko americki republikanac vise nego evropljanin. Nego reci mi, kada furas ovu filozofiju "kreni od sebe resi se bede" sto brate ne furas i politiku sa tom filozofijom nego te drustvo je odgovorno za ovog te drustvo je odgovorno za ovog... Sto ti ljudi ne bi bili odgovorni sami za sebe? Eventualno njihove porodice i lokalna zajednica prvenstveno, pa tek onda mozda drustvo ako su neki bas izgubljeni slucajevi? Pa naravno da ljudi odgovaraju samo za sebe samo sto ti izgleda nisi u stanju da ukapiras da ljudi mogu da se dogovore da skupe pare i kupe meso i spreme rostilj... Tako mogu da se dogovore i oko zdravstva, policije, vojsle ... i to se zove drzava. A dogovor oko toga se zove izbori... Tako da je recimo opste zdravstveno osiguranje rezultat brige ljudi za same sebe ali su dovoljno pametni da im se vise isplati da svi skupa izgrade bolnicu vise nego da svak za sebe gradi bolnicu koja mu mze trebari ali moze i ne trebati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 25, 2020 Пријави Подели Написано Август 25, 2020 пре 4 часа, Талични Том рече ”Не мислите да сам дошао да укинем Законе или пророке; нисам дошао да укинем него да испуним”. (Мт. 5, 17) Само ове речи Господње су довољне да побију све то што ти износиш као аргумент да Свети Апостол забрањује женама да рађају. Ево како ове речи Господње тумачи Свети Теогилакт Охридски. Један велики и умни човек је својевремено изрекао једну мисао: ”Свако новорођено дете је доказ да Бог постоји!”. У Јеванђељима се може видети (прочитати) колико је Господ волео децу. Како Он који је децу благосиљао, говорио да је ”таквих Царство Небеско” може да забрани рађање и да своје Свете Ученике учи да и то они чине?! Нема тога, ни у Јеванђељу, још мање у Посланицама. Има само код оних који произвољно тумаче Свето Писмо. Попут: јеховиних сведока, пентакосталаца, разних (квази)хришћанских секти... И код тебе, подразумева се. Kao da pričam sa zidom. Dobio si očigledan dokaz da zapovest rađanja više ne postoji jer postoji preporuka nerađanja. Imaš činjenicu monaštva u hrišćanstvu (čega nema ni u judaizmu ni u islamu). Nego, pošto je nesumnjivo da Crkva dozvoljava celibat i čednost (makar kroz monaštvo ), hajde da se spustimo iz teoloških rapsrava u slobodno umovanje pa mi, molim te, daj razuman i moralan razlog zašto treba roditi dete? Dakle, bez prizivanja svetaca i teologije (jer koliko god nađeš argumenata za brak od svetih otaca ja ću naći za celibat kod istih). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djordje.pesic Написано Август 25, 2020 Пријави Подели Написано Август 25, 2020 пре 2 часа, Tumaralo. рече Kao da pričam sa zidom. Dobio si očigledan dokaz da zapovest rađanja više ne postoji jer postoji preporuka nerađanja. Imaš činjenicu monaštva u hrišćanstvu (čega nema ni u judaizmu ni u islamu). Nego, pošto je nesumnjivo da Crkva dozvoljava celibat i čednost (makar kroz monaštvo ), hajde da se spustimo iz teoloških rapsrava u slobodno umovanje pa mi, molim te, daj razuman i moralan razlog zašto treba roditi dete? Dakle, bez prizivanja svetaca i teologije (jer koliko god nađeš argumenata za brak od svetih otaca ja ću naći za celibat kod istih). Ja koliko znam, u pravosljavlju se generalno prepocuruju 2 zivotna puta: monastvo ili brak. Ko nece da ima decu i zeli da zivi u uzdrzanju, eto mu manastir. Ima i nas obicnih smrtnika koji ne zelimo/ne mozemo da zivimo kao monasi pa bi smo mozda i zeleli da imamo decu. Jel to toliki problem? U ostalom, da su svi razmisljali tako kao ti, da je nemoralno i nerazumno radjati decu, ljudski rod bi nestao jos odavno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 25, 2020 Пријави Подели Написано Август 25, 2020 пре 2 часа, djordje.pesic рече Ima i nas obicnih smrtnika koji ne zelimo/ne mozemo da zivimo kao monasi pa bi smo mozda i zeleli da imamo decu. Jel to toliki problem? Problem je jer se radi o kockanju sa ljudskim životom. Možda rodiš nekog ko će samo znati za patnju. U životu, patnja je zagarantovana a sreća, iako postoji, nije zagarantovana. Pored toga, važi aksiološka neravnoteža (patnja i sreća uopšte nisu samerljive veličine). Sa druge strane, možeš svoj roditeljski nagon da zadovoljiš usvojenjem već rođene i već unesrećene dece. пре 2 часа, djordje.pesic рече U ostalom, da su svi razmisljali tako kao ti, da je nemoralno i nerazumno radjati decu, ljudski rod bi nestao jos odavno. Kakve to veze ima? Ne znam ni za jedan slučaj povodom koga se svi na svetu slažu o svemu. Međutim, kako god da okreneš, izvesno je da će ljudski rod nestati a pogotovo ako uzmeš u obzir i eshatološku perspektivu. S tim što sa teološkog aspekta ti imaš i dodatan problem jer postoje šanse da stvoriš dušu koja će se zauvek mučiti u paklu. Zašto bi rizikovao tako nešto? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Талични Том Написано Август 25, 2020 Пријави Подели Написано Август 25, 2020 пре 8 часа, Tumaralo. рече Kao da pričam sa zidom. То бих ја исто могао да кажем за тебе! пре 8 часа, Tumaralo. рече Dobio si očigledan dokaz da zapovest rađanja više ne postoji jer postoji preporuka nerađanja. То стоји у твом тумачењу Светог Писма. Искривљеном, наравно. Нигде не постоји препорука нерађања. А и како би стајала препорука нерађања, када је читав Нови Завет ода рађању!? Како оном телесном, тако и оном за живот вечни (Васкрсењу). Уосталом, зар би Црква била луда да слави Рождество Христово да је то неки безначајан догађај? Све Црквене химне посвећене том радосном догађају говоре о томе. пре 8 часа, Tumaralo. рече Imaš činjenicu monaštva u hrišćanstvu (čega nema ni u judaizmu ni u islamu). То што у Хришћанству постоји монаштво не умањује чињеницу да је и брак благословен, и да се и кроз брачни живот људи спасавају. Уосталом, брак је једна од седам Светих Тајни, што јасно говори колики значај Црква придаје браку и брачном животу. Деца у браку су Божији благослов. Ако их нема, и то је по Божијем допуштењу или благовољењу. пре 8 часа, Tumaralo. рече Nego, pošto je nesumnjivo da Crkva dozvoljava celibat i čednost (makar kroz monaštvo ) ...исто као што дозвољава брак. Такође Црква нема ништа против да поједини људи не буду ни брачници, нити пак да живе као монаси. Просто, живе људи у свету без брачног друга, трпе све животне недаће и искушења и покушавају да досегну до Царства Небеског. пре 8 часа, Tumaralo. рече hajde da se spustimo iz teoloških rapsrava u slobodno umovanje Просто не можемо то да урадимо, јер ми Хришћани све меримо Христом. пре 8 часа, Tumaralo. рече molim te, daj razuman i moralan razlog zašto treba roditi dete? Читав наш живот, све оно што нам се дешава, свака патња, бол који преживљавамо, радост којом радостимо себе и друге (па и нашу децу) сливају се и откривају у две велике тајне - Тајни Великог Петка и Светлог Христовог Васкрсења. Када будеш успео да докучиш шта се крије у та два дана/догађаја (у којима се слила Вечност) Великом Петку и у Светлом Христовом Васкрсењу, биће ти јасно зашто су деца Божији благослов, чак и онда када су (мерено људским очима) болесна, када пате, када умиру од рака, од других болести. Колико год да се ја (или било ко други) упињем да ти објасним ти то не можеш разумети. Да би разумео мораћеш да разумеш на првом месту Тајну Крста а потом и тајну Васкрсења Христовог. Ако то будеш успео да разумеш, разумећеш и која се тајна крије у Христовом Вазнесењу, а која у дану Педесетнице. Такође ће ти бити лакше да разумеш и тајну празника који нам предстоји - Успења Пресевете Богомајке, Христородице. Нека би ти благи и милостиви Бог помогао да докучиш те две Тајне (Крста и Васкрсења). Тада ће се пред тобом открити читав један свет препун радости, светлости, препун дечијих осмеха који посведневно низводе Небо на земљу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Август 25, 2020 Пријави Подели Написано Август 25, 2020 пре 3 часа, Талични Том рече То стоји у твом тумачењу Светог Писма Ne nego sam direktno citirao Pismo a jedva da sam nešto tumačio. Apostol Pavle doslovno kaže "bolje je ne ženiti se", Isus kaže "blago nerotkinjama" i govori o "uškopljenicima zarad carstva nebeskog". Potrebno imati kolosalnu kognitivnu disonancu da tako olako pređeš prego ovoga. ...... Što se ostalog tiče, vidim da nisi u stanju da vodiš slobodnoumnu raspravu na ovu temu, dakle bez pozivanja na Crkvu. Tvoja deviza je "JA imam vere, pa sam bezbrižan u slučaju da rodim dete koje će samo znati za patnju". Svaka ti čast. Tvoja vera je zapanjujuća. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 26, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 26, 2020 пре 20 часа, Bilbija рече Pa naravno da ljudi odgovaraju samo za sebe samo sto ti izgleda nisi u stanju da ukapiras da ljudi mogu da se dogovore da skupe pare i kupe meso i spreme rostilj... Tako mogu da se dogovore i oko zdravstva, policije, vojsle ... i to se zove drzava. Dodju sestoro koji nisu radili nista po ceo dan i nemaju pare, da se dogovore sa cetvoro koji rade sa ceo dan da ce da potrose njihove pare na meso za rostilj, od kojih ovih cetvoro moraju da kupe i cumur i meso i da peku, a ovih sestoro samo da jedu. Ovih cetvoro ima da plate a ako se ne slazu ima da ih prebiju i zatvore u rupu. Pricas coveku koji ti kaze "sistem gde sestorica neradnika mogu da otimaju cetvorci vrednih" da ne kapira nesto.. umesto da razmislis, je l to dobar sistem?Je l to posten sistem? To mi samo objasni... posto si rad da mi objasnjavas stvari... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bilbija Написано Август 26, 2020 Пријави Подели Написано Август 26, 2020 пре 10 минута, haveaniceday рече Dodju sestoro koji nisu radili nista po ceo dan i nemaju pare, da se dogovore sa cetvoro koji rade sa ceo dan da ce da potrose njihove pare na meso za rostilj, od kojih ovih cetvoro moraju da kupe i cumur i meso i da peku, a ovih sestoro samo da jedu. Ovih cetvoro ima da plate a ako se ne slazu ima da ih prebiju i zatvore u rupu. Pricas coveku koji ti kaze "sistem gde sestorica neradnika mogu da otimaju cetvorci vrednih" da ne kapira nesto.. umesto da razmislis, je l to dobar sistem?Je l to posten sistem? To mi samo objasni... posto si rad da mi objasnjavas stvari... Znas li koliko ima radne snage ili koliko zitelja u jednoj drzavi radi? A koliko ne radi? To mlacenje sa sest koji ne rade i cetiri koji rade je smesno... I koliko je tih koji ne rade zato sto ne mogu naci posao, koliko bolesnih, koliko nemocnih a koliko je zaista parazita koje ti smestas u onih sest koj ne rade. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
haveaniceday Написано Август 26, 2020 Аутор Пријави Подели Написано Август 26, 2020 пре 11 минута, Bilbija рече Znas li koliko ima radne snage ili koliko zitelja u jednoj drzavi radi? A koliko ne radi? To mlacenje sa sest koji ne rade i cetiri koji rade je smesno... I koliko je tih koji ne rade zato sto ne mogu naci posao, koliko bolesnih, koliko nemocnih a koliko je zaista parazita koje ti smestas u onih sest koj ne rade. Znam naravno. Previse je parazita, posebno u Srbiji zato nam i ide ekonomski lose, mnogo je i onih koji su zaposleni a ne rade. A ima i onih koji su zaposleni i placaju porez ali trose vise nego sto doprinose sistemu. Secam se jedan deda iz sela mi ovde prica kako mu je bilo lepo za vreme tite, ode u fabriku otkuca tamo sat, prodaje malo domacu rakiju po fabrici, onda dodje kuci malo da ruca.. poradi malo po kuci.... pa se onda vrati u fabriku zavrsi radno vreme, pa proda mleko vojsci.. joj kako mu je lepo bilo..... milina a? E to je parazit, iako je zaposlen i takvih je u ovoj zemlji previse. Iako tog dekicu volim dosta, super je lik ovako. tako su komunisti i dosli na vlast i opeljesili sve produktivne i radne.. pricama o bolesnim nemocnim itd... kazem ti izbaci taj komunizam iz sebe. Shvati da je bolesnih i nemocnih jako malo... i da ti problemi mogu da se resavaju u vecini na lokalnom i regionalnom nivou da nam ne treba jaka i centrailizovana drzava da resavamo te probleme. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
djordje.pesic Написано Август 26, 2020 Пријави Подели Написано Август 26, 2020 пре 16 часа, Tumaralo. рече Problem je jer se radi o kockanju sa ljudskim životom. Možda rodiš nekog ko će samo znati za patnju. U životu, patnja je zagarantovana a sreća, iako postoji, nije zagarantovana. Pored toga, važi aksiološka neravnoteža (patnja i sreća uopšte nisu samerljive veličine). Sa druge strane, možeš svoj roditeljski nagon da zadovoljiš usvojenjem već rođene i već unesrećene dece. Kakve to veze ima? Ne znam ni za jedan slučaj povodom koga se svi na svetu slažu o svemu. Međutim, kako god da okreneš, izvesno je da će ljudski rod nestati a pogotovo ako uzmeš u obzir i eshatološku perspektivu. S tim što sa teološkog aspekta ti imaš i dodatan problem jer postoje šanse da stvoriš dušu koja će se zauvek mučiti u paklu. Zašto bi rizikovao tako nešto? Zasto mislis da je patnja zagarantovana a sreca nije? Nista nije zagarantovano, osim da ko se rodi, taj ce jednom i da umre i da stane pred Boga. Potpuno je besmisleno da kazes da ne treba roditi dete, jel postoji rizik da ce se muciti u paklu. Zar samim tim ne uskratis sansu istom tom detetu da se spase i ode u Raj? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bilbija Написано Август 26, 2020 Пријави Подели Написано Август 26, 2020 пре 2 часа, haveaniceday рече tako su komunisti i dosli na vlast i opeljesili sve produktivne i radne.. pricama o bolesnim nemocnim itd... kazem ti izbaci taj komunizam iz sebe. Shvati da je bolesnih i nemocnih jako malo... i da ti problemi mogu da se resavaju u vecini na lokalnom i regionalnom nivou da nam ne treba jaka i centrailizovana drzava da resavamo te probleme. Pa kapiras li da bi ti promenio samo povrsinu u kvadratnim kilometrima na kojoj bi vrsio "centralizovanu" vlast ... zasto na regionalnom a ne drzavnom nivou? Ili na nivou mesne zajdenice? Tu se ne menja sustina vec samo broj stanovnika ili povrsina na kojoj bi vrsio centralizovanu vlast. Iden ticna situacija je i sa privatnim osiguranjima u SAD. Samo je manji broj korisnika i izmenjen nacin placanja i kome se placa i sve je identicno. Ali u slucaju zdravstvene zastite prevencija igra kljucnu ulogu i na delu se danas pokazuje da americko zdravstvo je nesposobno da perevntivno deluje kao i sama drzava te imas 5 miliona obolel,ih i 200 000 mrtvih. 10 puta vise po glavi stanovnika na Floridi nego u siromasnoj Srbiji ili nekih 100 puta vise mrtvih nego u komunistickoj Kini... Americko privatno zdravstrveno osiguranje ne pruza "zdravstvenu zastitu" vec samo lecenje u slucaju bolesti a drzavna zdravstvena zastita pruza i"preventivnu zastitu" i lecenje u slucaju bolesti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука